Derfor kan du ikke forlade din partner

Denne artikel handler om, hvorfor det er svært at forlade et dårligt parforhold.

Artiklen er bl.a. inspireret af Vitha Weitemeyers bog: Forelsket i en drøm

Du håber, det bliver bedre

Den vigtigste årsag til det er svært at slippe et dårlig parforhold, er et urealistisk håb om, at det bliver bedre.

Det betyder, at du ignorerer smerten, fordi du tror det bliver bedre. Men vær realistisk: Han/hun ændrer sig ikke for din skyld. Du kan ikke elske din kæreste nok så meget, men hvis din partner virkelig ønsker at ændre sig, skal det komme indefra.

Hvis du har et såkaldt ængsteligt tilknytningsmønster, er det endnu sværere at forlade din partner, fordi din naturlige reaktion er at forsøge at fixe forholdet, i stedet for at acceptere at det er håbløst.

Læs også: De 4 tilknytningsmønstre

At give slip betyder ikke, at du ikke længere kan lide en. Det betyder kun, at du har indset, at den eneste person du har kontrol over, er dig selv.  Deborah Reber

Frygten for sorg

Hvorfor føler man sorg, når man afslutter et dårligt forhold?

Du føler sorg, fordi der også har været gode ting i forholdet. Hvis du engang var forelsket, mærket kærlighed, haft god sex og gode oplevelser, så er der mange gode minder, som gør din partner betydningsfuld. Og det vækker sorg at sige farvel til.

Derudover vækker det sorg at sige farvel til drømmene for fremtiden, at blive gamle sammen, få børn sammen osv.

Der er 4 trin i bearbejdning af sorg:

  1. Accept og erkendelse af bruddet.
  2. Mærke og arbejde med de svære følelser.
  3. Omstille sig til en ny virkelighed.
  4. Rette energien mod fremtiden.

Læs mere her: Sorg og sorgproces

Hvornaar er nok nok i et parforhold?

Afvist, vred og skamfuld

Når et forhold går i stykker, er det normalt at føle sig afvist. Uanset om man selv tog beslutningen, eller om det var ens partner, der sagde stop, kan du føle dig afvist. Afvisningsfølelsen avler vrede, selvom der nedenunder ligger sorg og længslen efter kærlighed.

Skam er en anden typisk følelse. De fleste tager det som et nederlag, når forholdet ikke fungerer. Det kan både skyldes følelsen af ikke at slå til. Men skammen kan også opstå, fordi du har sagt og gjort ting i opbruddet, du ikke er stolt af.

Man kan skamme sig over ikke at være god nok til sin partner. Selv hvis ens partner misbruger en, kan man være tynget af skamfølelser efter et brud: ”Hvis han ikke vil have mig, selvom jeg har fundet mig i alt, hvad er jeg så værd?”

Læs også: Skam – at føle sig forket

Lavt selvværd

Du har brug for selvværd for at kunne rejse dig og gå. Skam, afvisninger, følelsesmæssigt pres og manglende kærlighed kan langsomt nedbryde dit selvværd. Til sidst kan det være svært at finde styrke til at sige fra. Derfor kan det blive sværere og sværere at forlade at dårligt parforhold. Parforholdet bliver et fængsel som langsomt nedbryder dig.

Brud er ekstra svært, hvis du har lavt selvværd og tvivler på dig selv. Du tvivler på din beslutning, fordi du ikke kan mærke dig selv. Skal du tage hende tilbage? Eller bede hende overveje en ekstra gang?

Og hvis forholdet har været et turbulent forhold med mange pauser, kan du tvivle på, om det nu virkelig er slut? Eller om I finder sammen igen som alle de andre gange.

Læs også: Sådan får du mere selvværd

Sund vrede giver dig energi og kraft. Vreden hjælper dig til at sætte grænser og finde styrken til forandring. Det kan du læse mere om her: Vreden er din ven.

Skyld

Skyld og illusionen om kontrol hænger sammen. Hvis du påtager dig skylden, siger du også, du kunne have ændret tingenes tilstand.

Når du påtager dig skylden, overvurderer du dig selv. Tror du virkelig, at det er din skyld? At du kunne have sikret et andet udfald?

Hvis du er sammen med en person, som ikke er i stand til at indgå i et ligeværdigt parforhold, er det så din skyld, at I ikke længere er sammen?

Det er først, når du fralægger dig skylden, du kommer videre. Indtil da vil du hele tiden overveje, om du skulle have gjort noget anderledes. Og du kommer måske til at ændre mening.

Sammen med skyld kommer selvbebrejdelserne. Du bebrejder dig selv, du ikke handlede anderledes. Bebrejdelser og placering af skyld er en måde at undgå at mærke sorgen.

Det er først, når du glemmer alt om skyld og bebrejdelser, at du kan gå i gang med sorgprocessen og hele dig selv.

Når du giver slip på skyld og bebrejdelser, overgiver du dig til det faktum, at det ikke er alt du kan kontrollere. Vi får ikke alt, vi ønsker os. Og nogle gange er verden et hårdt sted at være.

Læs også om kærlighedsafhængighed

Hvad er psykisk vold i parforholdet?

At rumme tomhed

Hvis du er meget optaget af din partner og dit forhold, kan du rammes af tomhedsfølelser, når du forholdet slutter. Eller du kan være så bange for tomhedsfølelsen, du vælger at blive i et dårligt forhold.

Det er nærliggende at tro, at hvis du bare er sammen med din partner, undgår du tomhedsfølelsen.

Men det er sindet som leger med dig. For tomhedsfølelsen er meget ældre end dit parforhold. Den har ikke noget med din partner at gøre. Din partner er bare blevet en sutteklud, som giver dig midlertidig lindring.

Tomhedsfølelsen udtrykker en manglende evne til at hvile i sig selv. Det kan hænge sammen med, at du ikke kan mærke dig selv, og derfor føles det tomt, selvom der er masser at mærke.

Eller også er det så ubehageligt at være i dig selv, du automatisk undgår at mærke efter. Det føles tomt, fordi du ikke kan være i dig selv.

Mennesker som har været udsat for overgreb eller voldsomme oplevelser, kan have svært ved at mærke sig selv. Der er så meget ubehag i kroppen, at deres bevidsthed søger væk.

Ved at overfokusere på forholdet får du en undskyldning for at undgå at være i dig selv. Og derfor føles det ekstra ubehageligt, når forholdet slutter. Du bliver ”hjemløs,” fordi du ikke kan være hjemme i dig selv.

Hvis du ikke kan slappe af i dit eget selskab, er det en god investering at lære det. Ellers er du tvunget til at gå på kompromis, for ikke at blive forladt. Du kan Fx lære at meditere, lave vejrtrækningsøvelser eller tale med en terapeut.

Du mister dig selv

Med tiden kan dine grænser bliver overtrådt så meget, at du glemmer, hvem du er. Du mister dit indre kompas, og affinder dig med tingenes tilstand.

Derfor er det gavnligt at minde dig selv om dine grænser: Hvad står du for? Hvad er ok? Hvad finder du dig ikke i?

Start med at beslutte nogle minimumskrav for dit forhold, fx: Ingen stoffer. Ingen fysisk eller psykisk vold. Du skal føle dig elsket. I skal kunne tale stille og roligt om tingene. Du vil ha’ et aktivt sexliv. Ok økonomi. Du vil kunne slappe af og lade op i hjemmet. Osv.

Spørgsmål: Hvad er dine minimumskrav? Hvad vil du ikke leve uden?

Du kan evt. blive inspireret her: Kerneværdier er dit indre kompas

Praktik

Den sidste årsag til at det kan være svært at gå, handler om praktik. Nogle gange bliver man i et forhold, fordi det bare er for besværligt at gå.

Måske bor du i et dejligt hus, og du kan ikke overskue at at finde en lille lejlighed. Eller du ved ikke, om du kan få en dagligdag til at fungere med delebørn osv.

Hvis det er uoverskueligt for dig, så lav en liste over de praktiske udfordringer, og indse at de kan løses en for en. Tal evt. med en ven, hvis du stirrer dig blind på forhindringerne.

Værd at huske

Det er ikke nemt, at forlade en man har elsket. Og tanken om at være alene kan være ubehagelig. I denne artikel har jeg sat fokus på nogle af de følelser og mekanismer, som forhindrer dig i at afslutte et dårligt forhold.

Jeg håber, du finder styrken, modet og indsigten til at træffe de svære beslutninger og sige farvel på det rigtige tidspunkt.

Læs mere her: Kvinder, der elsker for meget

PS

Jeg har lavet et kursus til kvinder, som har det svært i parforholdet: Sådan får du ham til at åbne op og kommunikere – uden at miste dig selv.

Opdateret d.9 april 20199-4-2019Dårligt parforhold? Derfor kan du ikke give slip på din partner.Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend