Vælg en side

Derfor kan du ikke forlade din partner

Som parterapeut ser jeg mange dårlige forhold. Denne artikel handler om, hvorfor det er svært at gå fra hinanden.

Her er nogle af typiske grunde til, du ikke kan forlade din partner:

  1. Du håber, det bliver bedre
  2. Du frygter sorg
  3. Du skammer dig
  4. Du har lavt selvværd
  5. Du føler skyld
  6. Du kan ikke rumme ensomhed
  7. Du har mistet dig selv
  8. Du kan ikke overskue det praktiske

Artiklen er bl.a. inspireret af Vitha Weitemeyers bog: Forelsket i en drøm.

Du håber, det bliver bedre

Den vigtigste årsag til det er svært at slippe et dårligt parforhold, er et urealistisk håb om, at det bliver bedre. Og især er det svært, at gå fra en du stadig elsker.

Det betyder, at du ignorerer smerten, fordi du tror, det snart bliver godt. Men vær realistisk: Han/hun ændrer sig ikke for din skyld. Du kan elske din kæreste nok så meget, men hvis din partner virkelig skal ændre sig, skal det komme indefra. Du kan ikke tvinge din partner til at ændre sig. Du skal altså ikke blive i dårligt parforhold, selvom du elsker din partner.

Har du et såkaldt ambivalent tilknytningsmønster, kan det blive ekstra svært at forlade din partner, fordi noget i dig nemt kommer til at gå på kompromis for at bevare forholdet, selvom det er håbløst.

At give slip betyder ikke, at du ikke længere kan li’ en. Det betyder kun, at du har indset, at den eneste person du har kontrol over er dig selv.Deborah Reber

Frygten for sorg

Hvorfor føler man sorg, når man afslutter et dårligt forhold? Burde du ikke være lettet?

Du føler sorg, fordi der også har været gode ting i forholdet. Hvis du engang var forelsket, følte kærlighed, havde god sex og gode oplevelser, så er din partner betydningsfuld på godt og ondt. Og det vækker sorg at sige farvel.

Derudover er det sorgfuldt at sige farvel til alle dine drømme. Det er bl.a. derfor, det er så hårdt, at gå fra en man elsker.

Her kan du læse mere om håndteringen af sorg: De 4 opgaver i din sorgproces.

Det er svært at gå fra en man elsker. Hvorfor kan jeg ikke forlade ham?

Afvist, vred og skamfuld

Når et forhold går i stykker, er det normalt at føle sig afvist. Uanset om du selv tog beslutningen, eller om det var din partner, der sagde stop, kan du føle dig afvist. Afvisningsfølelsen avler vrede, selvom der nedenunder ligger sorg og længslen efter kærlighed.

Skam er en anden typisk følelse. De fleste tager det som et nederlag, når forholdet ikke fungerer. Det kan skyldes følelsen af ikke at slå til. Men skammen kan også opstå, fordi du har sagt og gjort ting i bruddet, du ikke er stolt af.

Man kan skamme sig over ikke at være god nok til sin partner. Selv hvis ens partner misbruger en, kan man være tynget af skamfølelser efter et brud. Det er som dit nervesystem tænker: ”Hvis han ikke vil have mig, selvom jeg har fundet mig i alt, hvad er jeg så værd?”

Få hjælp til at blive skilt her: Skilsmisse terapi

Lavt selvværd

Du har brug for selvværd for at gå fra din partner. Det kan du læse mere om i denne artikel om grænsesætning.

Skam, afvisninger, følelsesmæssigt pres og manglende kærlighed kan langsomt nedbryde dit selvværd. Til sidst kan det være svært at finde styrke til at sige fra. Derfor kan det blive sværere og sværere at forlade et dårligt parforhold. Parforholdet bliver et fængsel som langsomt nedbryder dig.

Brud er ekstra svært, hvis du har lavt selvværd og tvivler på dig selv. Du tvivler på din beslutning, fordi du ikke kan mærke dig selv.

Og hvis forholdet har været turbulent med mange kriser og pauser, kan du tvivle på, om det nu virkelig er slut? Eller om I finder sammen igen, som I har gjort før.

Skyld

Skyld og illusionen om kontrol hænger sammen. Hvis du påtager dig skylden for bruddet, siger du også, du kunne have ændret tingene.

Men når du påtager dig skylden, overvurderer du dig selv. Tror du virkelig, at det er din skyld? Hvis du er sammen med en person, som ikke er i stand til at indgå i et ligeværdigt parforhold, er det så din skyld, at I ikke længere er sammen?

Det er først, når du fralægger dig skylden, du kommer videre. Indtil da vil du hele tiden overveje, om du skulle have gjort noget anderledes. Og du kommer måske til at ændre mening.

Sammen med skyld kommer selvbebrejdelserne. Du bebrejder dig selv, du ikke handlede anderledes. Bebrejdelser og placering af skyld er en måde at undgå at mærke sorgen. Det er først, når du glemmer alt om skyld og bebrejdelser, du kan gå i gang med sorgprocessen og komme videre.

Når du giver slip på skyld og bebrejdelser, overgiver du dig til det faktum, at du ikke kan kontrollere alt.

Læs også om kærlighedsafhængighed.

At gå fra en man elsker er svært. Derfor kan du ikke forlade ham.

At rumme tomhed

Hvis du er meget optaget af dit forhold, kan du rammes af tomhedsfølelser, når du forholdet slutter. Eller du kan være så bange for tomhedsfølelsen, du vælger at blive i et dårligt forhold.

Det er fristende at tro, at hvis du bare er sammen med din partner, undgår du tomhedsfølelsen. Men det er sindet, som leger med dig. For tomhedsfølelsen er meget ældre end dit parforhold. Den har ikke noget med din partner at gøre. Din partner er bare blevet en sutteklud, som giver dig midlertidig lindring.

Tomhedsfølelsen er udtryk for en manglende evne til at hvile i sig selv. Det kan hænge sammen med, at du ikke kan mærke dig selv, og derfor føles det tomt, når du kigger indad. Eller også er det så ubehageligt at være i dig selv, du automatisk undgår at mærke efter.

Mennesker som har været udsat for overgreb eller voldsomme oplevelser, kan have svært ved at mærke sig selv. Der er så meget ubehag i kroppen, at opmærksomheden søger væk.

Ved at overfokusere på forholdet får du en undskyldning for at undgå at være i dig selv. Og derfor føles det ekstra ubehageligt, når forholdet slutter. Du bliver ”hjemløs,” fordi du ikke kan være i dig selv.

Hvis du ikke kan slappe af i dit eget selskab, er det en god investering at lære det. Ellers er du tvunget til at gå på kompromis for ikke at blive forladt. Du kan fx lære at meditere, lave vejrtrækningsøvelser eller tale med en terapeut.

Du mister dig selv

Med tiden kan dine grænser bliver overtrådt så meget, at du glemmer, hvem du er. Du mister dit indre kompas, og affinder dig med tingenes tilstand. Derfor er det gavnligt at minde dig selv om dine grænser: Hvad står du for? Hvad er ok? Hvad finder du dig ikke i?

Start med at beslutte nogle minimumskrav for dit forhold, fx: Ingen stoffer. Ingen fysisk eller psykisk vold. Du skal føle dig elsket. I skal kunne tale stille og roligt om tingene. Du vil ha’ et aktivt sexliv. Ok økonomi. Du vil kunne slappe af, når du er hjemme. Osv.

Spørgsmål til dig: Hvad er dine minimumskrav? Hvad vil du ikke leve uden?

Du kan evt. blive inspireret her: Kerneværdier er dit indre kompas.

Sådan kommer du videre efter skilsmisse

Har du lyst til en snak om dit parforhold? Eller hvordan du kommer videre? Så kontakt Holger her.

Praktik

Den sidste årsag til at det kan være svært at gå handler om praktik. Nogle gange bliver man i et forhold, fordi det bare er for besværligt at gå.

Måske bor du i et dejligt hus, og du kan ikke overskue at at finde en lejlighed. Eller du ved ikke, om du kan få hverdagen til at fungere med delebørn osv.

Hvis det er uoverskueligt for dig, så lav en liste over de praktiske udfordringer, og indse at de sikkert kan løses en for en. Tal evt. med en ven, hvis du stirrer dig blind på forhindringerne.

Læs også: Hvornår ved man, at man skal gå fra sin partner?

Værd at huske…

I denne artikel har jeg sat fokus på nogle af de følelser og mekanismer, som forhindrer dig i at afslutte et dårligt forhold. Det er ikke nemt, at forlade en man har elsket. Og tanken om at være alene kan være ubehagelig.

Jeg håber, du finder styrken, modet og indsigten til at træffe de svære beslutninger og sige farvel, hvis du skal videre. Få evt. hjælp hos en god psykoterapeut.

Måske er denne artikel også relevant for dig: Kvinder, der elsker for meget.

PS:

Hvis du vil tjekke tilstanden af dit parforhold, så prøv at tjekke denne gratis e-bog: Guide til et godt parforhold. Når du læser e-bogen bliver du mere bevidst om, hvad et godt parforhold skal indeholde.

Sidder du fast i usundt eller voldeligt forhold, skal du vide, at der er flere muligheder for hjælp, fx hos mødrehjælpen (som også hjælper mænd). Vil du redde dit parforhold, så overvej at få hjælp af en parterapeut. Jo før, jo bedre.

Folk spørger også om:

Kan man forlade en man elsker?

Ja! Selvom du elsker din partner, betyder det ikke, at I er gode partnere. Kærlighed kan motivere dig til at kæmpe for parforholdet, men kærlighed er ikke nok til at redde dit forhold. Selvom det er hårdt, kan det være nødvendigt at gå fra en du elsker. Læs mere i artiklen.

Hvornår kan et forhold ikke reddes?

Hvis begge ønsker at redde forholdet, kan det som regel reddes. Ofte dør forholdet, fordi den ene eller begge ikke orker at kæmpe mere. Er der eksempelvis mange dårlige oplevelser, kan det være svært at tilgive hinanden og lægge fortiden bag sig. Det er svært at gå fra en man elsker, som du kan læse om i artiklen.

Jeg tør ikke slå op med kæresten?

Det kræver mod at slå op med kæresten, fordi det generelt er hårdt at gå fra en man elsker. Men selvom der ikke er kærlighed, er det sjældent rart, at skulle have en svær samtale om at afslutte forholdet. Men hvis parforholdet ikke gør dig lykkelig, er du nødt til at forlade din partner. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Opdateret d.12 aug. 2024.

12-8-2024Derfor kan du ikke give slip på din partnerBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!