Vær stolt af dig selv

Alt for mange er ikke stolte af dem selv. Men det er vigtigt, at du er stolt af dig selv og retter ryggen i det møde med verden.

Det modsatte af stolthed er skam. Og skam er at føle sig forkert i sin kerne, at der er noget, som er grundlæggende forkert, ved den man er. Skam dræber dit selvværd, din tro på fremtiden og din appetit på livet. Det er derfor du skal være stolt af dig selv.

Når du er stolt af dig selv, siger du: Jeg er god, som jeg er. Jeg har gjort det godt, selvom jeg har mødt modstand og tvivlet på mig selv. Jeg brugte mine ressourcer til at overvinde forhindringerne, og nu er jeg i mål.

Læs også: Sådan slipper du din skam

Stolthed er den psykologiske belønning for veludført arbejde. Det er psykens måde at fejre sig selv på!

Den indre kritiker

Problemet er, at vi dømmer os selv hårdt, og derfor har svært ved at være stolte af os selv. Det er din indre kritiker, som taler dig ned og sammenligner dig med urealistiske idealer: Jeg tjente en million i år, men X tjente 10 millioner. Jeg har trænet hårdt og løb en maraton på 4 timer, men Y løb en maraton på 3 timer. Jeg har været en god forælder og øvet klaver med min datter i et år, men Z øver både klaver og violin med sin søn.

Sandheden er, at du altid kan finde nogen, som er bedre, klogere, sjovere, rigere, stærkere, sødere, dygtigere, kærligere, en bedre forælder og kæreste end dig osv. osv. Hvis du vil, kan du altid sammenligne dig med en, så du får det skidt med dig selv! Det er der nogle, som er ret gode til.

Selvfølgelig er det ok og nødvendigt at være lidt selvkritisk – ellers får du storhedsvandvid. Tænk bare på talentshows som x-factor, hvor der er mange tåkrummende dårlige sangere. Hvis de var mere selvkritiske, kunne de spare sig selv for smerten, når deres urealistiske drømme knuses.

Du skal kende dine begrænsninger, og ikke lave en tilbygning til dit hus, hvis du ikke kan finde ud af det. Ellers styrter det sammen næste gang det stormer, og nogen kommer måske til skade.

Så vær selvkritisk med måde. Vær realistisk om dit potentiale: Drøm dig ikke mere fantastisk end du er, men gør dig heller ikke mindre.

Hvis du plages af en indre kritiker, mangler du sikkert medfølelse med dig selv. Prøv evt. dette gratis mini-kursus om compassion og medfølelse, hvis du vil have mere medfølelse med dig selv og andre.

Stolthed i stedet for skam

Arrogance og snobberi

Arrogance og snobberi er stolthedens onde brødre. Du er arrogant, når du føler dig bedre end andre. Det er den usunde stolthed, som ikke vil indrømme fejl. Eller tager overdrevent hensyn til sig selv på bekostning af andre. Den usunde stolthed handler om at skjule det, vi ikke er stolte af, mens den sunde stolthed kommer, når vi har gjort det gode, selvom det krævede en indsats.

Sund stolthed hænger sammen med selvværd, selvtillid og realisme. Usund stolthed hænger sammen med mereværd, arrogance og urealistiske forestillinger om sig selv.

Sammenlign dig med dig selv i går

Oftest giver det mest mening at sammenligne dig med dig selv. Det vigtige er ikke hvem eller hvor du er, men i hvilken retning du bevæger dig. Det er rejsen mod dit mål, som giver dig mening, håb og lykke. Endemålet giver dig kun en flygtig følelse af succes.

I stedet for at sammenligne dig med andre, så spørg dig selv, hvor du gerne vil være i morgen? Hvem vil du gerne være om 1 år? Hvis du i dag giver dig selv et skub i den rigtige retning, så har du noget at være en smule stolt over i morgen. Pointen her er, at du skal tage ansvar for dig selv, dit selvbillede og din rejse. Du skal være villig til at arbejde for den sunde solthed.

Det kræver mod at gøre sig selv stolt. Måske har du allerede nu en indre stemme, som siger at det ikke rigtigt nytter noget. Men den stemme skal du ikke lytte til. Find en lille ting som du alligevel har tænkt dig at lave om på. Og gør noget aktivt nu. Så er du i gang.

Læs også: Hvad er dine livsmål?

Værd at huske…

Det er vigtigt, at du er stolt af dig selv.

Men du skal arbejde for den sunde stolthed. Det gør du, når du aktivt gør det gode, når du arbejder for at forbedre dig selv og din situation.

PS:

Mange mænd mangler stolthed over sig selv og deres maskulinitet.

Derfor har jeg skrevet en gratis e-bog til mænd, der ønsker at udvikle deres maskulinitet og finde stoltheden over at være mand. Du kan hente e-bogen her: Den moderne alfahan

Du kan også gå direkte i gang med mit kursus: Sådan styrker du din maskulinitet – uden du bliver et macho-fjols.

Opdateret d.20 jan. 2020

20-2-2020Vær stolt af dig selvBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend