Hvordan foregår parterapi?

Overvejer du parterapi?

Så har du sikkert en masse spørgsmål om, hvordan parterapi foregår, og hvad du kan forvente.

Her svarer jeg på typiske spørgsmål:

 1. Hvornår kan man bruge parterapi?
 2. Virker det?
 3. Er parterapi for alle?
 4. Hvordan foregår det?
 5. Holder parterapeuten med den ene?
 6. Har en parterapeut problemer i sit eget parforhold?
 7. Kan parterapi kombineres med individuel terapi?
 8. Hvordan skal vi forberede os?
 9. Hvor mange sessioner har vi brug for?
 10. Hvad koster det?
 11. Hvor finder jeg den rigtige parterapeut?
 12. Er det for sent?

Hvis du hurtigt vil i gang med et parterapiforløb, kan du besøge mig i København.

Tillykke!

Hvad er parterapi? Hvordan foregår et forløb? Parterapi på Nørrebro i hovedstaden.Først et forsigtigt tillykke med at du overvejer parterapi. Der er nemlig mange, som synes, at de burde klare alle problemerne selv.

x

Parterapi er opfundet, fordi det giver god mening at få professionel assistance til din vigtigste relation, nemlig dit parforhold. Parforholdet er den største kilde til glæde, kærlighed og livskvalitet, og derfor skal du passe godt på det.

Du går jo også til tandlægen, når du har ondt i tandet. Og du kører din bil på værksted, når den siger mærkelige lyde.

Hvad er parterapi?

1. Hvornår skal man bruge parterapi?

De fleste kontakter mig, når de har problemer. Fx pga. utroskab, kommunikationsproblemer, dårligt sexliv, manglende kærlighed, konflikter osv.

Mange kunne spare sig selv for megen lidelse, hvis de havde kontaktet en parterapeut tidligere, for ofte bliver det kun værre med tiden. Amerikanske studier viser, at der i gennemsnit går 6 år fra de første problemer opstår, til man faktisk opsøger en parterapeut!

Du kan også bruge parterapi som forebyggelse, hvor vi sammen gør status over forholdet, og laver de justeringer, som styrer forholdet uden om problemerne på længere sigt. Her er det oplagt at starte med et såkaldt par-tjek.

Her kan se flere gode grunde til at gå i parterapi.

Hvad er parterapi?

2. Virker parterapi?

Hvad er parterapi? Hvordan foregår samtalen?

JA! Men hvis parterapi skal hjælpe, er det vigtigt at gennemgå et længere forløb. Faktisk har undersøgelser vist, at 90% siger at eft parterapi (emotionsfokuseret parterapi) hjælper, og hele 70-75% oplever vedvarende positive forandringer! Derfor bruger jeg altid eft-principperne i mine sessioner.

 

Men alt afhænger af vilje, beslutsomhed og åbenhed. Hvis I sidder med korslagte arme, så nytter det ingenting. Det er spild af jeres penge og min tid. I skal have et reelt ønske om forandring.

Derfor skal I have bestemt jer for, at I vil arbejde på at skabe positive forandringer for jer selv og hinanden. Først når I har taget den beslutning, bliver parterapi effektivt.

Parterapi virker, fordi I bliver klogere på hinanden og jeres situation. Fordi I får praktiske redskaber med hjem. Og fordi vi I fællesskab bliver enige om, hvad I skal ændre derhjemme. Og når vi ses flere gange, glemmer I ikke at arbejde for relationen og kærligheden. I bliver holdt til ilden.

Hvad er parterapi?

3. Er parterapi for alle?

Ja. Parterapi er for alle, som vil have et bedre parforhold, kærligheds- og sexliv. Og som er klar til at arbejde for det.

Der er dog undtagelser: Hvis den ene part lider af svære psykiske sygdomme og/eller misbrugsproblemer, så kan parterapi ikke stå alene. Så skal der også anden hjælp til.

Video: Sådan foregår et parterapiforløb

Se også denne video: Typiske emner i parterapi

4. Hvordan foregår parterapi?

Hvad er en parterapeut? Hvordan foregår det i praksis? Parterapi foregår ved samtale. Og frivillige opgaver og øvelser I laver hjemme. De fleste besøger mig på mit kontor, men det er også muligt at mødes online på fx Zoom.

x

Det starter med, at vi mødes alle 3 og taler om jeres situation, tanker og følelser. Jeg stiller spørgsmål for at blive klogere på, hvad der foregår mellem jer.

Det virkelig problem i en konflikt kan fx være manglende tillid, dårlig kommunikation eller at de kærlige følelser er forsvundet. Vi skal have fat i problemets rod for at kunne skabe forandring. Grunden til at parterapi er så effektivt, er netop, at I får en fælles forståelse for jeres udfordringer.

Parterapi fokuserer på samspillet mellem de to parter, ikke den enkeltes fejl og mangler. Den enkeltes personlige udfordringer kan bedst håndteres i individuel terapi, og bl.a. derfor ser jeg ofte parterne enkeltvis.

Af og til bliver jeg spurgt, om der er nogle bestemte trin, vi skal igennem. Men det er der ikke. Der findes ikke en skabelon, som kan kurere alle parforholdsproblemer. Alle er forskellige.

Ofte er der en del “undervisning,” hvor jeg forklarer, hvilke mekanismer som er på spil. På den måde bliver I klogere på, hvad der foregår mellem jer.

Et andet vigtigt element er “lektier,” dvs. opgaver og øvelser, som I skal øve hjemme. Det er nemlig vigtigt, at vi ikke kun taler om det, men at I også ændrer nogle af de mønstre, som skaber splid og smerte.

Hvordan foregår parterapi?

5. Holder parterapeuten med den ene?

Nej! Parterapi handler ikke om at placere skylden, eller finde ud af hvem har ret, og hvem tager fejl. Typisk er fokus på at skabe forståelse, empati, kommunikation osv., ikke at afgøre hvem har mest ret (som i et normalt skænderi).

Selv i tilfælde af utroskab nytter det ikke kun at fokusere på det negative, den ene har gjort (selvom det naturligvis kommer til at fylde en del). Et parforhold består af 2 mennesker, som er sammen på godt og ondt, og begge skal være åbne for forandring i et parterapiforløb.

En typisk parforholds-konflikt ender ofte i en magtkamp, hvor begge forsøger at få ret, og give den anden skylden. Men parterapi handler om noget andet. Det handler om at identificere de negative mønstre og dårlige vaner, som er den egentlige fjende.

Hvordan foregår parterapi?

6. Har en parterapeut problemer i sit eget parforhold?

Sexolog i KøbenhavnJa, selvfølgelig!

x

Et parforhold er mellem to forskellige mennesker, som prøver at få kærlighed, sex, hverdag, børn, karriere, værdier og meget, meget mere til at gå op i en større enhed. Det vil altid skabe gnidninger og udfordringer. Men det er jo en del af fornøjelsen.

Nu tænker du måske: Men hvis du ikke selv er perfekt, hvordan kan du så hjælpe os?

Det kan jeg netop, fordi jeg også er et menneske af kød og blod, som har begået en masse fejl, lært af mine erfaringer, og begået nye fejl.

Hvordan foregår parterapi?

7. Kan parterapi kombineres med individuel terapi?

Ja! Det er faktisk ofte en rigtig god idé, at I også får 1-3 sessioner individuel terapi. Det er selvfølgelig ikke et krav men et tilbud.

Fordelen ved individuel terapi er, at jeg kan hjælpe jer hver især med de udfordringer, som ikke nødvendigvis har noget med jeres partner at gøre.

Men derudover har individuelle samtaler den fordel, at du kan tale “frit”, når din partner ikke sidder ved siden af. Det giver ofte en mere afslappet (og ærlig) samtale.

Derudover får jeg større forståelse for jeres individuelle historie, tanker og følelser, og hvordan de påvirker parforholdet, hvilket øger effektiviteten af vores parterapisessioner.

Hvordan foregår parterapi?

8. Hvordan skal vi forberede os?

Sådan foregår et parterapiforløb i København.I behøver ikke forberede jer på en særlig måde. Det vigtigste er, at I møder op med en intention om at arbejde for at ændre forholdet. Og begge er villige til at ændre sig.

x

Inden første møde må du gerne sende gerne 1-2 linjer med lidt fakta, og hvad det overordnet drejer sig om. Fx:

Vi vil gerne have hjælp til vores kommunikation og sexliv. Karin er 47 år og Hans er 55 år. Vi bor sammen i København med vores 2 sønner.

Du behøver ikke sende en lang mail om jeres historie, hvad der skete for flere uger eller måneder siden. Det er sjældent brugbart at vide, hvem der gjorde og sagde hvad og hvornår. Og det er svært for mig at huske en masse detaljer.

Det er mest effektivt at fokusere energien på her og nu, ikke historien. Historen kan vi alligevel ikke gøre noget ved. Det er her og nu, vi kan skabe forandring. Derfor er det oftest en blindgyde at hænge sig for meget i fortiden i en parterapisession. Du skal altså ikke forberede dig, ved at huske på alle de gange din partner har begået fejl!

Den bedste forberedelse er at tænke over hvad du savner i dit forhold her og nu. Hvad du gerne vil have ud af parterapiforløbet. Hvad du selv er villig til at gøre, og hvad du ønsker fra din partner.

Hvordan foregår parterapi?

9. Hvor mange sessioner?

Parterapi virker efter én session. Men en enkelt session er aldrig nok til at skabe varig forandring. Du skal regne med 3-5-10 sessioner, hvis du virkelig vil forandre dit forhold.

Det afhænger selvfølgelig meget af jeres konkrete situation. Nogle gange kan 2 sessioner faktisk være nok, fordi du kun handlede om at få en simpel indsigt. Andre gange kræver det mere end 10 sessioner, fordi fokus er på at ændre indgroede mønstre.

Du behøver ikke vide på forhånd hvor mange sessioner I vil have. Vi starter med én enkelt, og så aftaler vi fra gang til gang, hvor lang tid der skal gå osv. Og om I overhovedet føler behov for flere sessioner.

I starten går der typisk 1-2 uger mellem hver session, men efter nogle sessioner giver det ofte mening, at der går længere tid, fx 3-4-5 uger.

Hvad er parterapi?

10. Hvad koster det?

Prisen afhænger selvfølgelig af antal sessioner. Her kan du se prisen på parterapi.

Hvad er parterapi?

11. Hvor finder jeg den “rigtige” parterapeut?

Hvad er coaching til parforholdet?Når I skal finde en parterapeut, er det nemmeste at søge på nettet i dit lokalområde. Klik dig rundt på de forskellige hjemmesider, så du lærer terapeuten lidt at kende, og får en fornemmelse af om terapeuten tiltaler dig. Herefter kan du sende en mail eller ringe, hvis du vil vide mere.

Du kan også snakke med dine venner og bekendte, for at høre om de har erfaringer med en god parterapeut.

Eller du kan bare booke en tid og springe ud i det. Nogle ting skal mærkes på egen krop, før man rigtig ved, hvad det handler om. Det værste som kan ske, er at I ikke får så meget ud af det, som I håbede på.

For nogle er kønnet vigtigt. Fx foretrækker nogle en mandlig parterapeut, mens andre foretrækker en kvindelig. Andre igen er ligeglade.

Nogle gange har den ene mere lyst til parterapi end den anden. Hvis din partner ikke er meget for tanken om terapi, så er her et forslag: Find 3 parterapeuter på nettet og lad din partner vælge, hvem han/hun føler sig mest tryg ved.

Hvad er parterapi?

12. Er det for sent?

Det er aldrig for sent at gøre noget godt for dit parforhold. Men jo længere tid I udsætter det, desto svære bliver det at komme igang. Det kan nemlig være svært at finde motivationen, når venskabet og nærheden er væk. Derfor gælder det om at få booket en tid i en fart.

Mange tror, det er trist eller ubehagelig at besøge en parterapeut. Men det er det ikke. De fleste par forlader en session i bedre humør, end da de kom. Det er forløsende at blive hørt og set, få talt ud og sat ord på følelser.

Parterapi er en ny begyndelse!

Kontakt mig nu

Her kan du læse mere om parterapi i København.

Her kan se ledige tider, her finder du prisen på parterapi, og her kan du se, hvor jeg bor.

Har du spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte mig på 22321888 eller Holger@bevidsthed.org.

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Hvad er en parterapeut?

PS:

Hvis du vil hurtigt i gang med at gøre noget godt for dit parforhold, så prøv mit gratis online kursus: Verdens bedste parforhold.

Hvis du vil have bedre kommunikation i dit parforhold, så prøv dette gratis videokursus: Kommunikation og konflikthåndtering i dit parforhold. 

Opdateret d.16 aug. 202116-8-2021Hvordan foregår parterapi? Hvad er parterapi?Bevidsthed.org

Parterapeut, psykoterapeut, samtaleterapi, sexolog og mandlig coach

Hej, jeg hedder Holger

Jeg er parterapeut, psykoterapeut, mandeterapeut, coach, sexolog og forfatter. Her kan du se priser og ledige tider.

Desuden afholder jeg kvindegrupper og mandegrupper.

Jeg interesserer mig bl.a. for

» Parforhold, sex og kærlighed

» Maskulinitet og femininitet

» Personlig udvikling

» Autentisk livsførelse

Lær mig bedre at kende

» Besøg min blog

» Besøg min brevkasse

» Besøg min podcast på spotify

» Læs min profil

Lad os holde kontakten

» Følg med på facebook og få mit nyhedsbrev

Kontakt:

+4522321888 eller Holger@bevidsthed.org

Bog: Jeg savner os - En guide til nærhed, fortrolighed og kærlighed.

Få 3 kapitler gratis 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!