Kvinder der elsker for meget

”Kvinder der elsker for meget,” er kvinder som forsøger at redde ”fortabte” mænd. De giver mere end de får, går på kompromis med deres værdier og bliver i usunde parforhold.

At ”elske for meget” er egentligt misvisende, for man kan selvfølgelig ikke elske for meget, hvis vi tænker på kærlighed som en livsbekræftende følelse i hjertet. Men kvinder som elsker for meget, er ikke styret af kærlighed. De er styret af frygt, desperation og indre tomhedsfølelse.

Kan mænd også elske for meget? Selvfølgelig. Derfor er artiklen også til mænd, selvom mønstrene beskrevet i denne artikel, er mere typiske for kvinder end for mænd.

Denne artikel er bl.a. inspireret af Robin Norwoods bog: Kvinder der elsker for meget.

Er du en kvinde, der elsker for meget?

Kvinder (og mænd) som elsker for meget, er mennesker som higer efter kærlighed. De higer så meget, de glemmer dem selv. De overfokuserer på manden og forholdet, pleaser, og glemmer deres egne behov.

De tror, at hvis de bare giver nok opmærksomhed, kærlighed, omsorg, sex osv., så vil manden på et tidspunkt elske dem tilbage. Men det sker ikke, for kærlighed virker på en anden måde. De er nemme ofre for svage og narcissistiske mænd, fordi de bange for blive ladt.

Kvinder som elsker for meget, har typisk et såkaldt ængsteligt eller omklamrende tilknytningsmønster, som netop viser sig ved, at de prioriterer parforholdet og deres partner over dem selv. Og når forholdet bliver svært, reagerer de ved at arbejde endnu hårde for forholdet i stedet for at gå.

Men der skal to til tango. Kvinder som elsker for meget, tiltrækkes af mænd, som har det svært med kærlighed. Den kolde indelukkede mand kan minde hende om barndomshjemmet, hvor kærligheden også var knap. Det kan trigge den såkaldte ”gentagelsestvang,” hvilket betyder, hun søger mod velkendte relationer hvor hun ikke får kærlighed, selvom det faktisk er smertefuldt.

Derudover kan kvinde som elsker for meget opsøge mænd, som er svage, og som hun kan hjælpe. Det giver hende en følelse af kontrol og være ovenpå. I disse situationer bruger hun ”hjælpsomhed” og omsorg som magt- og manipulationsmiddel.

Når en person manipulerer vha. omsorg og hjælpsomhed, bliver personen til redderen i den såkaldte offertrekant. Det kan du læse mere om her: Offertrekanten er verdens ældste sociale spil.

Kvinder (og mænd) som vænner sig til dysfunktionelle parforhold, blander nogle gange kærlighed sammen med nervøsitet eller anspændthed. Det betyder, at mange synes et ”almindeligt” trygt parforhold er kedeligt og uinteressant.

En kvinde som elsker for meget, mangler indre styring, selvværd og evne til at sætte grænser. Hun har svært ved at holde fast i sig selv, og træffe rigtige valg. Derfor kan hun ikke undgå smerte og frustration i sit forhold til mænd.

Læs også: Derfor kan du ikke forlade din partner

Kvinder, som elsker for meget 10 trin

Typiske karakteristika for kvinder, der elsker for meget:

 1. Du tænker mere på, om han elsker dig, end på om du elsker ham.
 2. Du har haft en usund opvækst, og kommer fra et hjem uden megen varme og kærlighed.
 3. Tanken om at blive forladt er dybt angstprovokerende.
 4. Du er villig til at tage langt mere end 50% af ansvaret. Intet er for besværligt eller tidskrævende.
 5. Du har lavt selvværd. Dybt inde i dig selv, tror du ikke, du fortjener lykken.
 6. Du føler behov for at være i kontrol over dit parforhold og din mand.
 7. Du vælger mænd, som har problemer, eller har svært ved at give kærlighed.
 8. Du holder fast i drømmen om et godt parforhold, selvom virkeligheden ikke ændrer sig.
 9. Du svigter dine venner og familie for mandens skyld.
 10. Du bruger sex til at tiltrække og holde på din partner.
 11. Du har tendens til at være psykisk afhængig, fx af sukker, alkohol eller tobak.
 12. Du har måske tendens til at blive deprimeret eller trist, hvilket du modvirker vha. spændingen fra et turbulent forhold.
 13. Du er ikke interesseret i almindelige søde pålidelige mænd, som interesserer sig for dig.

Læs også om Grænsesætning: Kan du sige fra?

Det er ikke dit job at holde af mig – det er mit.Byron Katie

Hvordan bliver man en kvinde, som elsker for meget?

Vores roller og mønstre i relationer grundlægges i barndommen. Vores tidligste erfaringer former vores forventninger til verden og andre mennesker.

Hvis du tidligt i livet har erfaret, at du skal gøre dig fortjent til omsorg og opmærksomhed, så bliver det din måde at møde andre mennesker. Dvs. du finder det rimeligt, du skal gøre dig fortjent til din partners omsorg og opmærksomhed.

Mange kvinder der elsker for meget, har tidligt fået for meget ansvar. Måske har deres mor været fysisk eller psykisk syg, eller fraværende pga. job eller lign. så de er blevet presset til at tage sig af mindre søskende eller måske deres far.

De har fået ros for at give en masse, men har fået meget lidt igen. Det mønster kan gentage sig i voksenlivet, hvor de finder mænd, som har brug for dem, men er ude af stand til at give tilbage.

Heldigvis kan alle udvikle sig og lære nye måder at være i verden på. Det er den gode nyhed. Og det kommer jeg tilbage til sidst i artiklen.

Test dig selv: Er du en pleaser?

Kvinder, der elsker for meget bog

Skønheden og udyret

Eventyret om skønheden og udyret har paralleller til kvinden, som elsker den fortabte mand.

På overfladen er eventyrets morale, at det stakkels udyr blot har brug for skønhedens kærlighed. Det er den fantasi, mange kvinder er indhyllet i. De tænker: ”Hvis bare jeg elsker ham nok, vil han på et tidspunkt vende sig imod mig og blive min.”

Det er en dejlig fantasi, fordi kvinden kan se sig selv som en god kvinde med et stort hjerte. Derudover giver fantasien kvinden kontrol over situationen. Det er hende, som skal gøre noget aktivt, for at få tingene til at ske, nemlig at elske. Hun er den store, han er den lille.

Men eventyr og virkelighed er ikke det samme. I virkeligheden er udyret ikke i stand til at elske. Han fandt ikke sammen med skønheden for at give, men for at få.

Mænd og kvinder i dysfunktionelle forhold deler ansvaret. Den ene er ikke bedre end den anden. Kvinder som elsker for meget, finder sammen med svage mænd, som kan snylte på hende. Eller narcissistiske mænd, som udnytter hende.

På et dybere niveau har eventyret en anden morale, nemlig at skønheden må acceptere udyret, som det er: Et monster, ikke en drømmeprins.

Det betyder, at kvinden som elsker for meget, skal glemme alt om at redde eller lave om på manden. Hvis hun accepterer manden som han er, og alligevel elsker ham, så bliver hun fri. Hun behøver ikke bruge kærlighed, sex, magt eller omsorg for at manipulere ham til at opfylde hendes behov.

Hvis kvinden ikke er desperat for at redde eller lave om på manden, kan hun trække sin energi hjem og investere i sig selv. På den måde får eventyret en mulighed for at ende lykkeligt. Hvis hun finder balance mellem sig selv og parforholdet, tvinges også manden til at tage ansvar for sit liv. Også derfor bør kvinden fokusere mere på sig selv.

Læs også: Mister du dig selv i dit forhold?

Sex som manipulationsmiddel

Kvinder som elsker for meget, bruger ofte sex som middel til kærlighed. De vækker mandens begær, for at føle sig værdifulde og elskede. Derfor vil sådanne kvinder tit være i bedre kontakt med mandens lyst end sin egen.

Nogle kvinder kan endda blive nymfomaner, fordi deres system reagerer ukritisk på mandens begær. Hvis han har lyst, får hun automatisk også lyst.

Det er bl.a. den manglende kontakt til egen seksualitet og lyst, som kan udvikle sig til depression. For hvordan kan man være glad, hvis man ikke kan mærke sig selv?

Sex kan få en stor plads i parforholdet, hvis det seksuelle møde er det eneste sted, hun føler sig tryg, elsket og passet på. Sex kan også være det sted, hvor opsparede frustrationer kan aflades (forsoningsknald). Og hvis seksuel tiltrækning er årsagen til at parret har fundet sammen, er sex måske det eneste, som fungerer i forholdet.

Flere karakteristika for kvinder som elsker for meget:

 1. Hun går mere op i at tilfredsstille manden end sig selv.
 2. Hun får sin ophidselse igennem hans ophidselse.
 3. Hun bruger sex til at finde nye partnere.
 4. Hun tænder ikke på mænd, hun ikke er i kamp med.
 5. Hun kan vælge en uerfaren mand for at føle sig ovenpå.

Nervøsiteten og anspændtheden i et utrygt forhold kan vække længslen efter hinanden. Det kan tænde lidenskabelige følelser og gøre sexlivet mere intenst. Tryghed og stabilitet er godt for nervesystemet og kærligheden, men sexlivet kan synes mindre interessant.

Hvis et trygt kærlighedsforhold skal bevare passionen, er løsningen at lede dybere i sig selv og hinanden. Kærligheden rummer mange facetter, vi normalt ikke opdager. Også de facetter som forvandler sex til elskov, og foreningen af lidenskab med det kærlige og trygge.

Læs også: Sex som trøst

Robin Norwoods bog Kvinder der elsker for meget 10 trin

Vejen til helbredelse

Hvis du elsker for meget, skal du stoppe hurtigst muligt. Det er en frygtelig smerte at have et dysfunktionelt kærlighedsliv.

Her får du nogle tips:

 1. Gør helbredelsen til det vigtigste i dit liv. Hvis du virkelig, virkelig ønsker at bryde de negative mønstre, skal du være villig til hårdt arbejde.
 2. Søg hjælp. Læs bøger, find en terapeut, få støtte hos venner eller i udviklingsgrupper.
 3. Udvikl den sunde egoisme, og giv dig selv det, du har brug for. Hvornår har du sidst prioriteret dig selv?
 4. Erkend dine svagheder, og overvind dem. Måske har du lavt selvværd, eller måske er du bange for at være alene. Men du kan overvinde dine udfordringer.
 5. Stop med at kontrollere din partner. Hav tillid til at han kan klare sig selv. Brug hellere energien på dig selv.
 6. Vikl dig ud af manipulationsspil. Stå ved dine ønsker og behov, og sig din mening klart og tydeligt.

PS:

Har du svært i dit parforhold? Så er det her måske kurset til dig: Sådan får du ham til at åbne op og kommunikere – uden du mister dig selv. 

Opdateret d.23 nov. 201819-11-2018Kvinder, der elsker for megetBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend