Hvordan hviler man i sig selv?

I Den danske ordbog kan du læse, at hvile i sig selv betyder: At være i besiddelse af indre ro og selvtillid – og at man ikke behøver bekræftelse fra andre.

Mange ønsker at hvile mere i sig selv. Og med god grund. For ville det ikke være vidunderligt, at være glad og tilfreds med den man er, uanset hvad andre tænker?

Til alle tider har mennesket søgt indre ro og harmoni. Men indtil videre er konklusionen, at der ikke findes en magisk teknik, som tryller problemerne væk.

Men du kan altid blive bedre til at hvile i dig selv, hvis du øver dig.

I denne artikel får du mit bud på 3 vigtige fokus-områder:

  1. Håndtering af negative tanker og følelser
  2. Afgrænsning i vigtige relationer
  3. Nyde sit eget selvskab

Ingen hviler 100% i sig selv

Først skal vi aflive myten om, at du kan hvile fuldstændigt i sig selv.

Mennesket er et flokdyr. Vi er alle afhængige af andre mennesker for at overleve – både fysisk og psykisk.

Tanken om, at man på en eller anden måde kan være upåvirket af verden og mennesker omkring en, holder selvfølgelig ikke. Og det ville også være meget, meget problematisk. Verden ville stoppe med at fungere, hvis andre ikke rørte os.

Så hav ikke en ambition om at være urørlig. For det første kan det ikke lade sig gøre, og for det andet ville det være et alvorligt sygdomstegn, hvis du en dag var upåvirkelig af andre.

Livet giver altid knubs. Det kan ikke undgås. Men du kan blive bedre til at finde fodfæste i dig selv, så der skal mere til at ryste dig.

Det er svært at finde lykken i sig selv, men det er umuligt at finde den andre steder.Arthur Schopenhauer

Håndter negative tanke og følelser

Jo mere robust du er, jo bedre du kan håndtere indre uro, desto mere hviler du i dig selv. Hvis du kunne rumme alle ubehagelig tanker og følelser, ville intet slå dig ud af kurs.

Hvis derimod det mindste bump på vejen kaster dig du i krise, finder du aldrig ro. Dit humør bliver som en korkprop på en buldrende flod: Hele tiden på vej op eller ned. Derfor er det en vigtig disciplin at håndtere forstyrrende tanker og følelser.

Jeg anbefaler, at du finder 2-3 teknikker til at håndtere negative tanker og følelser, som passer godt til dig og øver dig. Jeg samlet en en række teknikker, du kan vælge imellem her: Håndter negative tanker og følelser

At hvile i sig selv

Sund afgrænsning i dine relationer

Der er intet mere udfordrende end relationer. Jo mere betydningsfuld relationen er, desto mere bliver du påvirket – på godt og ondt.

Hvis din partner kritiserer dig ud, hvad gør du så? Tænker du, at han nok har en dårlig dag. Eller tager du det personligt?

Hvor hårdt du bliver ramt, afhænger af hvor god du er til at  “afgrænse” dig selv. Dvs. hvor god du er til at lade din partners tanker, følelser og energi blive på hans banehalvdel.

Afgrænsning betyder ikke, at du er uempatisk eller ignorerer andre. Måske har din kæreste en grund til at være vred, som du selvfølgelig skal reagere på. Afgrænsning betyder blot, at du ikke automatisk føler dig personlig ramt.

Det er svært at afgrænse sig. Det tager tid at lære, men belønningen er indre ro og balance.

Læs mere om, hvordan du afgrænser dig her: Mister du dig selv i dit parforhold?

Et andet vigtigt element er det som hedder tryg tilknytning. Tryg tilknytning betyder, at dit system grundliggende har tillid til andre mennesker. Og at du naturligt tror det bedste. Også når I misforstår hinanden, svigter og skændes med hinanden.

Hvis du vil være bedre til at hvile i dig selv, er det afgjort vigtigt at arbejde på at blive mere tryg i din tilknytning. Det kan du læse mere om her: De 4 tilknytningsmønstre.

Vi er aldrig så sårbare, som når vi elsker.Sigmund Freud

Hvor meget du påvirkes af andre, hænger også sammen med dit selvværd. Jo mere selvværd, desto mere tillid har du til dig selv, dine værdier og den du er.

Er dit selvværd dårligt, er du meget påvirkelig af andre. Du bliver usikker på dig selv, prøver at tilpasse dig andre og kan ikke slappe af med den du er. Du kan ikke hvile i dig selv. Se her, hvordan du får mere selvværd

Nyd dit eget selvskab

Hvis du vil lære at hvile i dig selv, skal du kunne være alene og lykkelig på samme tid. Jo bedre du er til det, desto mindre afhængig er du af andre.

Det handler ikke om at være asocial. Slet ikke. Faktisk er det sådan, at jo mere du nyder dit eget selskab, desto bedre forudsætning har du for at nyde andres selvskab.

At hvile i sig selv handler altså ikke om at isolere sig, men om at opleve indre frihed. Både på job, i fritiden og i de nære relationer.

Hvis du ikke kan lide at være alene, er det måske på tide, du øver dig. Find fx ud af, hvad du kan lide at lave alene, og afsæt lidt tid til det hver uge.

Det er ikke dit job at holde af mig – det er mit.Byron Katie

7 tips til at hvile i dig selv

Her er 7 ting, du kan starte på allerede i dag:

  • Stop med at sammenligne dig med andre. Overvej evt. at skrue ned for de sociale medier.
  • Øv dig i at mærke dig selv. Hvad har du egentligt lyst til?
  • Vær autentisk. Sig hvad du mener, og handl derefter.
  • Lær at sige nej.
  • Prioriter din personlige udvikling. Overvej fx yoga eller meditation.
  • Prioriter alenetid og stilhed.
  • Mind dig selv om, at andre ikke kan gøre dig lykkelig.

Værd at huske

Verden vil altid påvirke dig. Derfor kan du aldrig hvile fuldstændigt i dig selv. Dit indre er altid i bevægelse, men du kan altid blive bedre til at skabe indre ro og balance.

i denne artikel fik du 3 vigtige fokus-områder i din personlige udvikling: Håndtering af negative tanker og følelser, afgrænsning i relationer og kunsten at nyde sit eget selskab.

Opdateret d.31 okt. 201931-10-2019Hvordan hviler man i sig selv?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend