Vælg en side

Hvordan hviler man i sig selv?

I Den danske ordbog kan du læse at hvile i sig selv betyder: At være i besiddelse af indre ro og selvtillid og du ikke behøver bekræftelse fra andre. Mange ønsker at hvile mere i sig selv, fordi det er med til at sikre trivsel og lykke (du kan læse mere på psychologytoday.com).

Til alle tider har mennesket søgt indre ro og harmoni. Men indtil videre er konklusionen, at der ikke findes en simpel metode, som fylder dig med ro og selvtillid. Men du kan altid blive bedre til at hvile i dig selv, hvis du øver dig.

Her er 3 vigtige fokus-områder, hvis du hvile mere i dig selv:

  1. Håndter negative tanker og følelser
  2. Afgrænsning i vigtige relationer
  3. Nyde sit eget selskab

Ingen hviler 100% i sig selv

Først skal vi aflive myten om, at du kan hvile fuldstændigt i dig selv. Mennesket er et flokdyr, og der er du afhængig af andre mennesker.

Ideen om at du på kan være helt upåvirkelig af verden og mennesker omkring dig, holder selvfølgelig ikke. Og det ville også være meget, meget problematisk. Verden ville stoppe med at fungere, hvis vi ikke lod os påvirke af andre.

Så drop ambitionen om at være urørlig. For det første kan det ikke lade sig gøre, og for det andet ville det være tegn på psykopati at være ligeglad med andre (se fx denne artikel på berlingske.dk om psykopati).

Livet giver altid knubs, det kan ikke undgås. Men du kan blive bedre til at finde fodfæste i dig selv, så der skal mere til at ryste dig.

Det er svært at finde lykken i sig selv, men det er umuligt at finde den andre steder.Arthur Schopenhauer

Håndter negative tanke og følelser

Jo mere robust du er, jo bedre du kan håndtere indre uro, og desto mere hviler du i dig selv. Hvis du kunne rumme alle ubehagelig tanker og følelser, ville intet slå dig ud af kurs. Tænk lige over det.

Hvis derimod det mindste bump på vejen kaster dig ud i krise, finder du aldrig ro. Dit humør bliver som en korkprop på en buldrende flod: Hele tiden på vej op eller ned. Derfor er det en vigtig disciplin at håndtere forstyrrende tanker og følelser.

Jeg anbefaler, at du finder 2-3 teknikker til at håndtere negative tanker og følelser, som passer godt til dig. Jeg samlet en en række teknikker, du kan vælge imellem her: Håndter negative tanker og følelser. Husk at øv dig.

At hvile i sig selv er vigtigt for alle

Sund afgrænsning i dine relationer

Der er intet mere udfordrende end relationer. Jo mere betydningsfuld relationen er, desto mere bliver du påvirket på godt og ondt.

Hvis din partner kritiserer dig ud, hvad gør du så? Tænker du, at han nok har en dårlig dag. Eller tager du det personligt?

Hvor hårdt du bliver ramt, afhænger af hvor god du er til at  “afgrænse” dig selv. Dvs. hvor god du er til at lade din partners tanker, følelser og energi blive på hans banehalvdel.

Afgrænsning betyder ikke, at du er uempatisk eller ignorerer andre. Måske har din kæreste en grund til at være vred, som du selvfølgelig skal reagere på. Afgrænsning betyder blot, at du ikke automatisk føler dig personlig ramt.

Det er svært at afgrænse sig. Det tager tid at lære, men belønningen er indre ro og balance. Læs mere om, hvordan du afgrænser dig her: At miste sig selv i et forhold

Et andet vigtigt element er det som hedder tryg tilknytning. Tryg tilknytning betyder, at du grundliggende har tillid til andre mennesker. Og at du naturligt tror det bedste om andre, også når du føler dig misforstået, svigtet osv.

Hvis du vil være bedre til at hvile i dig selv, er det afgjort vigtigt at arbejde på at blive mere tillidsfuld i dine relationer, især hvis du har et ambivalent eller undvigende tilknytningsmønster.

Vi er aldrig så sårbare, som når vi elsker.Sigmund Freud

Hvor meget du påvirkes af andre, hænger også sammen med dit selvværd. Jo mere selvværd, desto mere tillid har du til dig selv, dine værdier og den du er.

Er dit selvværd dårligt, er du meget påvirkelig af andre. Du bliver usikker på dig selv, prøver at tilpasse dig andre og kan ikke slappe af med den du er. Du kan ikke hvile i dig selv.

Nyd dit eget selskab

Hvis du vil lære at hvile i dig selv, skal du kunne være alene og lykkelig på samme tid. Jo bedre du er til det, desto mindre afhængig er du af andre.

Det handler ikke om at være asocial. Slet ikke. Faktisk er det sådan, at jo mere du nyder dit eget selskab, desto bedre forudsætning har du for at nyde andres selskab.

At hvile i sig selv handler altså ikke om at isolere sig, men om at opleve indre frihed. Både på job, i fritiden og i de nære relationer.

Hvis du ikke kan lide at være alene, er det måske på tide, du øver dig. Find fx ud af, hvad du kan lide at lave alene, og afsæt lidt tid til det hver uge.

Det er ikke dit job at holde af mig – det er mit.Byron Katie

7 tips til at hvile i dig selv

Her er 7 ting, du kan starte på allerede i dag:

  • Stop med at sammenligne dig med andre. Overvej evt. at skrue ned for de sociale medier.
  • Øv dig i at mærke dig selv. Hvad har du egentligt lyst til?
  • Vær autentisk. Sig hvad du mener, og handl derefter.
  • Lær at sige nej.
  • Prioriter din personlige udvikling. Overvej fx yoga eller meditation.
  • Prioriter alenetid og stilhed.
  • Mind dig selv om, at andre ikke kan gøre dig lykkelig.

Værd at huske

Verden vil altid påvirke dig. Derfor kan du aldrig hvile fuldstændigt i dig selv. Dit indre er altid i bevægelse, men du kan altid blive bedre til at skabe indre ro og balance.

I denne artikel fik du 3 vigtige fokus-områder i din personlige udvikling: Håndtering af negative tanker og følelser, afgrænsning i relationer og kunsten at nyde sit eget selskab.

Folk spørger også om:

Hvordan hviler man i sig selv?

Du skal håndtere dine negative tanker og følelser, så du ikke blivet slået ud af dem. Du skal nyde dit eget selskab, så du ikke er afhængig af andre. Og du skal kunne være i relationer uden at tage afvisninger, skuffelser og kritik alt for personligt. Læs mere i artiklen.

Hvordan holder man fast i sig selv?

Du skal have mere opmærksomhed på dig selv, og mindre opmærksomhed på andre. Jo mere din energi og opmærksomhed kredser om andre, desto mere glemmer du dig selv. Det hjælper også at bruge tid alene, fordi så bliver dit system renset for andres påvirkninger. Læs mere i artiklen.


Opdateret d.2 aug. 2022.

31-10-2019Hvordan hviler man i sig selv?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!