Kærlighedsafhængig: Er du syg af kærlighed?

Alle ønsker kærlighed. Vi ønsker og drømmer om at elske og blive elsket tilbage.

Det er ikke så underligt, at du kan blive desperat og forblindet i jagten på at indfri dit hjertets længsler.

Hvad er kærlighedsafhængighed?

Kærlighedsafhængighed vil sige, at du søger kærlighed, tryghed, nydelse og mening hos en anden person. Men i modsætning til et sundt kærlighedsforhold er afhængighed karakteriseret ved at være tvangspræget og have negative psykologiske konsekvenser.

Problemet er, du giver en anden ansvaret for din lykke. Kærlighed og tryghed er vigtige elementer i et godt liv, men din lykke kan aldrig afhænge af en ganske bestemt person.

Hvis du sætter din partner op på en piedestal, kan du ikke være en ligeværdig partner. Du kommer til at gå på kompromis med dig selv. Du bliver grænseløs og ofrer dit velbefindende for parforholdets skyld.

Afhængigheden dræner din energi, du mister din handlefrihed, dit selvværd og din livskvalitet ødelægges. Og værst af alt: Selvom du kan se de negative effekter, har du svært ved at give slip.

Læs også om Grænsesætning: Kan du sige nej?

Hjælp til behandling af kærlighedsafhængighed

Tegn på kærlighedsafhængighed

1.Frygt for at være alene

Din afhængighed hænger sammen med, at du har svært ved at være alene. Måske keder du dig, føler dig ensom eller rammes af angst, når du ikke er sammen med din partner.

Dit forhold tager al din energi, og du har svært ved at gå fra din partner, selvom en stor del af dig ønsker det.

2.Over-fleksibel

Er du kærlighedsafhængig, vil du gøre alt for at bevare forholdet. Derfor er du over-fleksibel, og tilpasser dig alle krav for ikke at skabe afstand. Fordi forholdet altid kommer først, nedprioriterer du dit liv, familie og netværk.

3.Undgår afstand

En kærlighedsafhængig vil forsøge at undgå følelsesmæssig afstand, fordi afstand er uudholdeligt.

Det kan fx vise sig ved at du:

  • Smiler, selvom du er ked af det
  • Undgår at sige din mening
  • Sætter dit liv på pause
  • Undertrykker dine følelser
  • Siger ja, selvom du mener nej
  • Ikke holder fast i dit standpunkt
  • Glemmer dine værdier
  • Saboterer din egen succes
  • Lyver for at undgå konflikt

4.Problemer med at respektere egne og andres grænser

Er du kærlighedsafhængig bliver forholdet vigtigere end din og din partners integritet. Du lader din grænser blive overtrådt, og er også villig til at overskride din partners grænser.

5.Psykologisk umoden

Afhængighed er en psykologisk barnetilstand. Du gør din partner til den ”voksne,” som skal give dig kærlighed, bekræftelse og lykke. Du har typisk svært ved at udtrykke din behov klart, bl.a. fordi du har svært ved at håndtere følelsen af afvisning.

6.Psykologiske spil

Hvis du er kærlighedsafhængig, vil du typisk involvere dig i psykologiske manipulations spil for at få dine behov opfyldt. Fx at du giver for at få, at du bytter sex for kærlighed, at du forsøger at gøre din partner afhængig af dig, du prøver at gøre din partner jaloux osv.

7.Du tager mere end 50% af ansvaret

Mange kærlighedsafhængige ser deres partner som en stakkel, der inderst inde vil kærligheden og forholdet. Og den afhængige ser sig selv som redderen, der kan vise partneren vejen mod ægte kærlighed.

8.Forholdet gør dig ulykkelig

Det vigtigste tegn på at forholdet er usundt, er at forholdet gør dig ulykkelig, stresset eller ked af det. Hvis du bliver i et forhold, selvom forholdet ikke gør dig godt, så er du nok kærlighedsafhængig.

Hvordan bliver man kærlighedsafhængig?

Afhængighed er et ubevidst forsøg på at få dækket basale behov for tryghed, kærlighed og identitet.

Den kærlighedsafhængige vil typisk have haft oplevelser, hvor de basale behov ikke er blevet dækket. Det kan skyldes dysfunktionelle familieforhold i barndommen eller usunde parforhold senere i livet.

Frygten for at miste omsorg, kærlighed og opmærksomhed fra vigtige personer er altid voldsom. Det kan være en traumatisk oplevelse at blive frataget kærlighed. Det er den frygt, den kærlighedsafhængige er styrret af.

Den afhængige kan tidligt have lært, at man skal gøre sig fortjent til kærlighed. Og at man kun får positiv opmærksomhed, hvis man undertrykker sine behov.

Læs også: Kvinder, som elsker for meget

Hjælp til behandling af kærlighedsafhængighed

Fra afhængighed til sund kærlighed

Det kan være svært at ændre eller stoppe et usundt forhold. Og der er ingen nem behandling af kærlighedsafhængighed. Du skal bruge al din vilje.

5 trin til at bryde afhængigheden:

1.Find ud af, hvem du er

Det første du skal gøre, er at stoppe op og mærke dig selv. Hvem er du? Hvad vil du med dit liv? Hvorfor er du i dette forhold?

Sluk fx telefonen og gå en lang tur. Eller tag nogle dage alene, hvis det er muligt. Mærk ind i din mave og dit bryst. Hvilke følelser er på spil lige nu? Er du glad, vred eller trist?

Skriv ned på papir, hvad du vil have ud af dit forhold. Hvad skal laves om, og hvad du ikke vil være med til?

Det er vigtigt, du skriver det ned, så du ikke glemmer det. Tal evt. med en god ven og hør andres mening om din situation.

Læs også: Derfor kan du ikke forlade din partner

2.Konfrontation

Næste trin er at tale med din partner. Du bliver nødt til at fortælle, at du ikke er glad for tingenes tilstand, men at du er klar til at arbejde på at ændre det.

Når parforholdet ikke fungerer, kan det vække følelser af skam og mindreværd. Måske forsøger du at give din partner skylden, trække dig følelsesmæssigt, blive aggressiv osv. Det er naturlige følelser, selvom de ikke gavner.

Parterapi kan være en god støtte på dette trin.

Hvis din partner ikke er samarbejdsvillig, skal du være klar til at afslutte forholdet, selvom det er svært. Du kan ikke blive i et usundt afhængighedsforhold.

3.Psykisk afstand

Udvikling af parforholdet kan give oplevelser af følelsesmæssig afstand. Det er ubehageligt, og derfor undgår mange forandring.

Forandring kræver, at du kan håndtere følelsen af usikkerhed og afstand. Hvis du ikke lærer at rumme ubehagelige følelser, vil du vælge det sikre, nemlig at gå tilbage til gamle mønstre. Men det løser ingenting.

Det er selvfølgelig sundt at tale med din partner om jeres følelser, så I kan støtte hinanden. Og bekræfte at I vil hinanden og forholdet, selvom det lige nu er svært.

Find ud af, hvordan du bedst giver dig selv ro. Fx ved at dyrke yoga, meditation, gåture, musik, sport eller noget helt andet. Brug også dine venner og familie som støtte.

Individuel psykoterapi kan også være en god hjælp.

Hvis du bliver i et forhold, selvom forholdet ikke gør dig godt, så er du kærlighedsafhængig.

4.Hold ud

Forandring tager tid. Og processen er aldrig nem. Men hold ud! Intet godt kommer af ingenting.

Måske opstår der tvivl, og noget i dig overvejer, om det ikke er nemmere at fortsætte som I plejer. Måske var det i virkeligheden ikke så slemt.

Det er derfor, at det er godt at skrive sine tanker ned i starten af processen. Det giver dig et fast holdepunkt senere.

Læs også: Myter om dit parforhold, som skaber smerte

5.Genforening på et højere plan

Hvis alt går godt, vil I langsomt komme tætte på hinanden. Men med øget bevidsthed, aktive valg, ærlighed, modenhed og realistisk kærlighed.

Processen kan også lede til, at I skilles som venner, fordi I indser, at det ikke skal være jer.

Læs også: Det bevidste parforhold

Værd at huske

Frygten for at miste, kan gøre dig kærlighedsafhængig. Det er altid svært at bryde sin afhængighed, men du kan, hvis du virkelig vil.

I denne artikel fik du 8 tegn på afhængighed, så du kan teste dig selv. Og du fik 5 trin til at rense dit forhold for usund afhængighed.

Jeg ønsker dig held og lykke på rejsen!

PS: Du kan læse mere om kærlighedsafhængighed i Brenda Schaeffers bog: Is it love or is it addiction.

Opdateret d.25 aug 201925-8-2019Kærlighedsafhængig: Er du syg af kærlighed?Bevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend