Accept & Tilgivelse

Det er, som det er! 

Egoet er altid på jagt. Vi søger altid noget eller nogen – ude i verden eller inde i os selv.

Egoet er aldrig helt tilfreds, det kan altid blive bedre.

Accept af det som er, er at sige ja til livet. At sige nej, til det som er, er meningsløst. Det giver ikke mening, at surmule over at ugen har syv dage – eller at mandag kommer efter søndag. Ikke desto mindre gør vi det hele tiden. Vi er brokker os over, at sommerferien er forbi, at bussen er forsinket, at priserne stiger, at vi glemte at købe mælk, at de forkerte vandt og at vi fik en parkeringsbøde.

Hvis du tænker over det, indser du hurtigt, hvor meningsløst det er. At sige nej, er at sige nej til livet. Det forhindrer din energi og vitalitet i at strømme frit, og i stedet dannes følelsesmæssige blokeringer, som går ud over din livsglæde.

Læs også: Sådan håndterer du negative følelser

Hvorfor er accept så svært?

Når vi føler modstand, er det altid mod noget, som er sket i fortiden, eller noget vi forventer vil ske i fremtiden. Egoet har brug for fremtid og fortid for at eksistere. Når du accepterer nuet, er det et direkte angreb på egoets eksistensberettigelse. Derfor ligger det i egoets natur, at gøre modstand mod det som er, og derfor er det ekstremt udfordrende at praktisere accept.

Accept betyder ikke, at du ikke skal forsøge at forbedre din situation. Hvis det regner, giver det god mening at slå paraplyen ud, men det hjælper ikke, at du føler indre modstand og negativitet mod det som er. Accept er ikke passiv laden stå til, men at være tilstede, og forholde sig åbent og kreativt til nuet.

Når du dømmer, skaber du modstand!

Jo mere du dømmer (mennesker, samfundet, situationer, dig selv osv.), desto mere får du brug for, at lære tilgivelse og accept!

En af de måder hvorpå egoet får energi og styrke, er at dømme. Vi dømmer os selv, andre og omgivelserne. Vi dømmer fra vi står op til vi går i seng. Vi forsøger at undgå det, vi kalder dårligt, og få mere af det vi kalder godt. At dømme aktiverer egoet, og før eller senere skabes afstand, modstand og aggression – i stedet for accept og nærvær. At dømme forhindrer dig i at være tætte på dig selv og andre.

Det starter når vi vågner: Hvis solen skinner, er det godt, hvis der ikke er mere mælk, er det dårligt, hvis du er er kø på vejene er dårligt osv. Sindet kommenterer hele tiden på virkeligheden, og sætter etiketter på vores oplevelser: godt, dårligt, dejligt, trist osv. I stedet for at være nærværende og sansende, tænker og vurderer vi.

Sindet bliver et mellemled i mellem os og virkeligheden. Vi sanser ikke længere vandet på vores ansigt, men får en besked fra sindet om, at det regner, og at det er dårligt. Vurderinger forhindrer os i, at acceptere nuet og livet som det er. Selv når noget opleves som positivt, vil det før eller senere skabe modstand. En positiv vurdering af vejret betyder blot, at vi bliver ekstra utilfredse, når regnen kommer.

Der er ingen grund til at vurdere. Det er som det er. At vurdere gør det hverken værre eller bedre, men det skaber indre uro, som forhindrer os i at leve 100%. Uanset om solen skinner, eller om det regner, får vi mest ud af livet ved at være tilstede. Hvis vi fx går en tur med vores kæreste, hvorfor så ikke bruge tiden på at mærke kærligheden imellem os, i stedet for at kommentere på vejret? Virkeligheden er fantastisk både i regnvejr og solskin.

Tilgivelse er accept af fortiden

Tilgivelse er accept af fortiden

Tilgivelse er en særlig form for accept. Når du tilgiver en, som har gjort dig fortræd, accepterer du fortiden, og slipper den samtidigt. Som regel vil egoet straffe eller hævne sig på personen, som har gjort os fortræd. Men den indstilling går kun ud over os selv! Måske har personen forlængst glemt episoden, selvom vi tydeligt husker den.

Accept af fortiden er tilgivelse. Sket er sket. Tilgivelse betyder ikke, at vi ikke skal tage ved lære, og justere vores handlinger, blot at vi giver slip den negative energi, som vi har bundet fast til mindet.

Hvis du vælter på sin cykel, kan du sparke til den i arrigskab, og beklage dig til alle, der gider at høre på dig. Eller du kan ”tilgive” cyklen, og beslutte dig for at køre mere forsigtigt.

Eller hvis din kat har ødelagt din nye bluse, kan du enten bære nag, eller accepterer det. Det giver ikke mening at bære nag for katten forstår intet. Den følger blot sine instinkter, som aldrig vil ændre sig.

Tilgivelse er en måde at slippe det negative minde, modstanden mod katten, ønsket om at straffe katten osv. Tilgivelse er noget, du skal gøre for din egen skyld, for at du kan få slippe negativitet og genskabe dine kærlige følelser. Tilgivelse er en mulighed for at være nærværende, og se verden med friske øjne, fordi du har sluppet fortiden.

På samme måde bør du tilgive familiemedlemmer, venner, kolleger osv. som har gjort dig fortræd. Fortiden er forbi, og så længe du bærer nag, kan I ikke skabe ægte kontakt, nærhed og kærlighed.

Tilgivelse er svært i praksis. De fleste tror, bevidst eller ubevidst, at tilgivelse betyder, at man skal tolerere andres handlinger, eller glemme fortiden, og at man dermed udsætter sig for det samme igen. Men faktisk er det omvendt!

Tilgivelse og accept er første skridt til forandring! Når først du har accepteret fortiden, kan du give slip på mønstre og automat-reaktioner. Dermed kan du handle mere frit, finde alternative løsninger og nye måder at handle på. Tilgivelse og accept er gaver, du giver til dig selv.

Spørgsmål: Hvem bør du tilgive? Er der nogen, som har såret dig eller gjort dig fortræd? Hvordan ville du have det, hvis du tilgav? Hvorfor ikke gøre det nu?

Læs også: Compassion og medfølelse er ikke kun for buddhister

Værd at huske

Egoet får energi af at dømme og vurdere virkeligheden. Det styrker egoet, men det skaber modstand mod nuet og afstand mellem mennesker. Accept er en måde at sige ja, til det som er.

Accept betyder ikke, at du passivt lader stå til – tværtimod! Accept giver dig mulighed for at være kreative, og se nye muligheder istedet for at sidde fast i negativitet og modstand.

Tilgivelse er accept af, at fortiden er forbi. Tilgivelse er først og fremmest noget, du skal gøre for sin egen skyld, så du får indre fred, og kan møde verden med friske øjne.

Opdateret d.21 juli 2018

21-7-2018Accept og tilgivelseBevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend