Vælg en side

Ubetinget kærlighed:

Elsker du uden forventninger?

Betinget kærlighed

Det som de fleste kalder kærlighed, er betinget kærlighed, dvs. de kærlige følelser er betinget af opmærksomhed, tryghed, berøring, gaver, selskab, spænding, sex, omsorg eller noget andet. Derfor elsker vi ikke alle, men kun de få som opfylder vores (ofte ubevidste) betingelser.

Tænk over hvem du elsker. Hvilke betingelser stiller du for din kærlighed? Hvilke knapper skal drejes, så du elsker mere? Hvornår lukker du dig, og elsker mindre?

Inderst inde ved vi godt, at kærlighed i sin natur er fri, og ikke lader sig begrænse. Derfor siger vi ikke: “Jeg elsker dig så længe, du giver mig opmærksomhed” eller “Hvis du glemmer min fødselsdag, så elsker jeg dig mindre.” Vi ved godt, at den slags betingelser er absurd.

Men vi sætter alle bevidste og ubevidste betingelser.

Læs også: Kærlighed er en handling

Vores ego-personlighed vurderer andre som gode, dårlige, høje, lave, søde, sympatiske, usympatiske, tiltrækkende, sjove, kedelige, irriterende osv. Nogle kan du li’, andre bryder du dig ikke om. Er der nogle af dem, du ikke bryder dig om, du elsker? Nej, vel. Dem vi kan li’ får kærlighed, de andre får ingenting.

Man kan sige, at betinget kærlighed er retningsbestemt, fordi den kun stråler til nogle ganske bestemte, fx vores kæreste, børn, få venner og nogle familiemedlemmer. Ubetinget kærlighed derimod stråler til alle mennesker.

Betinget kærlighed handler mere om at få end om at give. Vores kærlighed strømmer først, når egoet har fået sine behov dækket. Derfor er betinget kærlighed i bund og grund narcissistisk, fordi vores egne behov har første prioritet.

ubetinget kærlighed citat

Hvad kærlighed ikke er

Alle har forestillinger om, hvordan man viser sine kærlige følelser. For nogle hænger kærlighed sammen med omsorg og opmærksomhed, for andre kan det være berøring, gaver, kærlige ord eller tid sammen. Der er lige så mange måder at opfatte kærlighed på, som der er mennesker. Gary Chapman har identificeret 5 kærlighedssprog, som er de 5 typiske måder, de fleste udtrykker deres kærlige følelser.

Læs også: De 5 kærlighedssprog

Men kærlighed er hverken berøring, gaver, opmærksomhed, omsorg osv. Kærlighed er en energi – ikke noget du siger eller gør. Derfor kan kærlighed manifestere sig på mange forskellige måder – eller den kan forblive skjult. Derfor giver det ikke mening at sige til sin kæreste: “Du elsker mig ikke, fordi du ikke krammer mig eller giver mig komplimenter.” Det er egoet som sætter betingelser: “Hvis jeg ikke får det på min måde, duer det ikke!”

Ubetinget kærlighed

Alle drømmer om ubetinget kærlighed: At blive elsket for den man er, men også at kunne elske andre som de er. Og måske allervigtigst: At kunne elske  sig selv betingelsesløst.

Kærlighed er en positiv energi, som udspringer fra din dybeste værenskerne. Derfor elsker du ubetinget, når du er forbundet til dit dybeste selv. Når hviler i din værenskerne, er du ikke længere identificeret med ego-personligheden og alle dets begrænsninger. Du tænker ikke på dig selv som mand eller kvinde, høj eller lav, gammel og ung osv. Du er bare. I dén tilstand er det meningsløst at forhandle om kærlighed, for der er ikke noget, du vil opnå.

Kærligheden som flyder uhindret fra dit inderste er universel og ubegrænset. Det er ikke en kærlighed, man kan gøre sig fortjent til. Kun være modtagelig eller lukket overfor. Når du elsker ubetinget, har du en kærlig indstilling til alle du møder – ikke kun dine venner, familie og kæreste. Jesus taler om ubetinget kærlighed i Mattæusevangeliet:

Elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer… Hvis I kun elsker dem, der elsker jer, hvad løn kan I så forvente? Det gør tolderne også. Hvis I kun elsker jeres brødre, hvad særligt gør I da? Det gør hedningerne også.Jesus

Jo mere du identificerer dig med din ego-personlighed i et bestemt øjeblik, desto mere betinget vil din kærlighed være. Egoet er afhængig af fortid og fremtid, og derfor er betinget kærlighed afhængig af, at du har fået noget til i fortiden, eller du forventer noget i fremtiden. Ubetinget kærligheden eksisterer derimod kun her og nu. Derfor er nærvær en forudsætning for ubetinget kærlighed.

Læs også: Bliv mere nærværende

Et af de vigtigste steder at praktisere ubetinget kærlighed er i parforholdet. De fleste har så mange forventninger, romantiske forestillinger og krav til deres partner, at de helt glemmer et af parforholdets højeste formål, nemlig at elske ubetinget.

Alle parforhold har sine op- og nedture. Før eller senere opstår der perioder i forholdet, hvor kærligheden er mindre stærk end normalt. Men jo mere du har øvet dig på at elske ubetinget, desto mere robust bliver dit forhold. Ubetinget kærlighed er en kærlighedsforsikring, der sikrer parforholdet rigeligt med kærlige følelser – også når der opstår konflikter eller spændinger i forholdet.

Romantiske fantasier om den eneste ene er med til at støtte en fejlagtig opfattelse af, at kærligheden skal findes i den perfekte partner. Kærlighed som kun er rettet mod en enkelt person, er per definition betinget og derfor begrænset. Kærlighed er i sin natur fri og ubetinget. Det er derfor Erich Fromm siger:

Hvis man kun elsker én, elsker man ingen!Erich Fromm

For hvis man kun elsker en, er det i bund og grund en narcissistisk kærlighed. Idealet burde ikke være at elske én på bekostning af alle andre, men at elske alle.

At praktisere ubetinget kærlighed er et frontalt angreb på ego-personligheden, og derfor noget af det mest udviklende du kan gøre. Efter et skænderi kan vores sårethed og vrede overskygger de kærlige følelser. At elske ubetinget betyder, at du åbner hjertet, selvom du er vred og såret. At du elsker, selvom det gør ondt, og mest har lyst til at smække med døren eller hævne dig.

Vigtigt: Det er ikke nok, I elsker hinanden

Selvom din kærlighed er betingelsesløs, har du stadig betingelser for at være i parforholdet! Det betyder, du naturligvis stiller krav, og har forventninger til din kæreste. I et harmonisk parforhold vil man være enige om kerneværdier, have et godt sexliv, komplementere hinanden på vigtige områder osv.

Krav og forventninger betyder ikke, din kærlighed er mangelfuld, eller du er en dårlig kæreste. Slet ikke.

Som parterapeut møder jeg mange, som tror, at kærlighed er nok til at få et forhold til at fungere. Det kan du læse mere om her: Myter om dit parforhold, som skaber smerte. 

Elsker betingelsesløst

2 tegn på ubetinget kærlighed

Der er en glidende overgang mellem betinget og ubetinget kærlighed. Det første tegn på ubetinget kærlighed er, at dine kærlige følelser bliver mere stabile. Hvis du virkelig, virkelig, virkelig elsker ubetinget, kan din kærlighed ikke forsvinde. Derfor elsker du ikke mindre, selvom du er i dårligt humør, eller har en konflikt, med den du elsker osv.

Et andet tegn på ubetinget kærlighed er følelsen af frihed. Betinget kærlighed indeholder altid en eller anden form handel: Jeg elsker dig, så længe du X eller Y. Derfor ved du (ubevidst), at de kærlige følelser forsvinder, hvis de usagte aftaler brydes. Hvis du derimod bliver elsket ubetinget, vil du føle dig fri i relationen. Ikke fri til at gøre hvad du vil, men fri til at være den du er – fordi du er elsket, for den du er, ikke for det du gør. Det er derfor Thich Nhat Hanh siger:

Du skal elske således, at den du elsker, føler sig fri!Thich Nhat Hanh

Video: Glem alt om ubetinget kærlighed!

Selvkærlighed

Den vigtigste forudsætning for at kunne elske ubetinget, er selvkærlighed, dvs. at elske sig selv.

Hvis du virkelig elsker andre, elsker du også dig selv – og hvis du virkelig elsker dig selv, elsker du også andre. Derfor er selvkærlighed en forudsætning for at kunne indgå i ligeværdige kærlighedsforhold.

Når du elsker dig selv, har du overskud til at give kærlighed til andre – uden du behøver at få noget til gengæld. Derfor er selvkærlighed forudsætningen for ubetinget kærlighed. En person som elsker sig selv, er uimodståelig for andre, fordi hun er så fuld af kærlighed, at andre ikke kan undgå at blive tiltrukket.

Selvkærlighed er ikke det samme som selvoptagethed, tværtimod. Selvoptagethed er et egotrip, hvorimod selvkærlighed gør dig større end dit ego.

Selvkærlighed og selvværd hænger sammen. Hvis du har selvværd, elsker du også dig selv – og omvendt. Derfor kan du øge din selvkærlighed ved at øge dit selvværd.

Læs også: Få mere selvværd

Mange singler leder efter den store kærlighed med den helt rigtige partner. Men det bedste sted at starte er at elske sig selv – ikke at lede efter den perfekte kæreste.

Du øger din selvkærlighed, når du følger dit hjerte, når du giver dig selv omsorg, når du står ved dine meninger, når du accepterer og tilgiver dig selv, og når du realiserer dig selv.

Hvad burde du gøre i dag, hvis du virkelig elsker dig selv?

Meditation som øger kærligheden

Du kan øve dig i at elske ubetinget ved at udføre flg. meditation:

  • Sæt dig godt til rette og luk øjnene.
  • Slap af i hele kroppen.
  • Flyt din opmærksomhed til midten af brystet.
  • Træk vejret samtidig med du visualiserer, at luften fylder dit hjerte med strålende hvidt lys. Du kan evt. holde dine hænder på midten af brystet.
  • Fokuser på den kærlige energi i dit bryst, og bliv bevidst om at kærlighed er ubetinget i sin natur.
  • Efter nogen tid, når du kan mærke dit hjerte er fyldt med energi, så fremkald på skift billeder af familiemedlemmer, kæreste, dine børn osv. og mærk din kærlighed til dem. Start med dem som du umiddelbart føler mest for.
  • Fortsæt herefter med dine venner, naboer og kolleger.
  • Inkluder til sidst mennesker du ikke kender.
  • Mærk i hvert tilfælde den kærlige forbindelse der skabes, når du visualiserer deres billede.
  • Pas på at sindet ikke kidnapper dine kærlige følelser, og begynder at associere dem med bestemte handlinger, ønsker, forventninger eller begivenheder i fortiden. Hvis der sker, programmerer du dig selv til at forbinde din kærlighed med noget bestemt, som senere bliver til betingelser for din kærlighed, dvs. du omdanner ubetinget til betinget kærlighed, hvilket ødelægger meditationens formål.
 • Stop når du vil, og tag dig god tid til at nyde effekterne

Du kan udføre øvelsen dagligt, eller hver gang du savner kærlighed i dit liv.

Læs også: Lær at meditere

Værd at huske

Den “normale” kærlighed er betinget af opmærksomhed, omsorg, berøring, komplimenter, sex osv. Betinget kærlighed er forbeholdt de få, hvorimod ubetinget kærlighed stråler i alle retninger.

Der er to tegn på ubetinget kærlighed: De kærlige følelser bliver mere stabile. Og kærligheden føles fri, fordi der ikke er skjulte betingelser.

Læs også: Kærlighed er en handling

Parforholdet er et af de vigtigste steder at elske ubetinget. Hvis du elsker din partner ubetinget, er forholdet også sikret kærlighed i de svære perioder.

Betingelsesløs kærlighed betyder ikke, at du ikke stiller krav til din kæreste.

Hvad mener du? Skriv en kommentar nederst!

Opdateret d.25 dec. 2018

25-12-2018Ubetinget kærlighed: Elsker du uden forventninger?Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!