Bærer du nag til din partner?
Som parterapeut møder jeg mange par, som bærer nag til hinanden. Det viser sig ved at gammel bitterhed, vrede og sårede følelser popper op i hverdagen og skaber uventede konflikter, dårlig stemning og afstand.
Det er selvfølgelig et problem. Ikke mindst fordi at den som der bæres nag i mod, ikke altid forstår hvor deres partners negative følelser kommer fra.
Sådan opstår nag
Nag opstår, når du føler dig svigtet eller uretfærdig behandlet uden du får den rette undskyldning. Bliver du eksempelvis til talt grimt til, skal du ha’ en undskyldning for at komme videre. Først når du mærker, at din partner angrer, slipper følelsen sit tag i dig.
Nag opstår altså, når forholdet ikke bliver repareret efter en situation, hvor den ene rammes af negative følelser. Der er altid brug for forsoning, når den ene føler sig ramt, svigtet eller såret. Også selvom det kun drejer sig som en mindre hændelse, som næsten kan virke ligegyldig.
Går du ud i køkkenet for at hente en kop te til os begge, men glemmer koppen til mig, føler jeg mig svigtet. Det er selvfølgeligt kun et ganske lille ubetydeligt ”svigt”. Men ikke desto mindre føler jeg mig glemt – hvad jeg jo også blev.
Hvis jeg formår ikke at tage det personligt, forsvinder mine negative følelser af sig selv. Men ofte forsvinder følelserne ikke helt. Der er måske 10-20% af skuffelsen tilbage, som først forsvinder, hvis du rejser dig fra sofaen og henter den kop te, du glemte i første omgang. Eller hvis du undskylder din glemsomhed, og jeg mærker at du mener det.
På dårlige dage husker jeg måske episoden og bliver mindet om, at jeg ikke altid kan regne med dig. De negative tanker skaber negative følelser, som skaber dårlig stemning her og nu, selvom det er flere uger siden du glemte teen.
Læs også: 10 tegn på krise i parforholdet
Hvorfor forsones vi ikke i situationen?
Forsoning er nemmest og mest effektivt i situationen, hvor de sårede følelser opstår. Jo længere tid der går, desto svære bliver det at glatte ud.
Glemte du en kop te i sidste måned, bringer jeg det ikke op i dag. Jeg vil fremstå meget nærtagende, hvis jeg siger, at jeg faktisk blev ret ked af det i sidste måned, da du glemte min te. Jeg risikerer at ødelægge den gode stemning, og du kan sikkert slet ikke huske at vi drak te. Derfor er det nemmest og mest naturligt at glatte ud med det samme.
Men måske siger jeg intet i situationen, fordi jeg ikke vil være besværlig og ødelægge stemningen. Det kan også være, at jeg er dårlig til at mærke mig selv og mine behov, og derfor opdager jeg ikke min vrede over, at du glemmer min te.
I situationen går jeg bare selv ud i køkkenet, og laver en kop te til mig selv. Men senere får jeg en ubehagelig fornemmelse af, at noget ikke er helt som det skal være. Og først efter nogle timer eller dage tænker jeg på, at det egentligt er lidt strengt, at du bare sådan glemmer mig.
Læs også: Sådan giver du den perfekte undskyldning
Sådan forløses gammelt nag
Start med at forklare din partner, at du har lyst til dele nogle svære følelser, fordi du ikke vil bære nag.
Fortæl nu, hvad du husker, og hvorfor du blev ramt. Men bliv på egen banehalvdel! Sig ikke: Jeg bliver såret, fordi du var ligeglad med mig. Sig i stedet: Da du glemte min te, blev jeg såret, fordi jeg tolkede det som om, du var ligeglad med mig.
Hvis det skal have en forløsende effekt, skal din partner lytte empatisk og anerkende din oplevelse. Fx: “Det kan jeg godt forstå. Det er da også træls, at jeg ikke tog en kop te med til dig. Hvor er jeg ked af, at jeg glemte dig. Du er den sidste i verden, jeg har lyst til at skuffe. Kan du tilgive mig?”
Læs også: Tilgivelse og accept
Ovenstående svar kan virke overdrevet, men hvis din partner bærer nag, er det fordi din partner har brug for at blive overbevist om, at du faktisk er ked af det. Derfor skal du ikke være bange for at overdrive din empati og indlevelse. Der er langt større chance for, at du udtrykker for lidt empati end for meget!
Udfordringen for lytteren er ikke at forsvare sig selv og gå til modangreb. Det er naturligt, at vi vil forsvare os selv, når vi føler os anklaget. Men vi risikerer at forstærke oplevelsen af svigt, hvis vi ikke anerkender vores partners oplevelse og sætter os selv i baggrunden for at lytte.
Vær at huske om at bære nag…
Den vigtigste pointe er, at nag skaber afstand og konflikter. Derfor skal du aktivt undgå, at negative følelser hober sig op mellem dig og din partner.
Og hvis du allerede bærer nag over noget, så tal med din partner om det, så du kan tilgive og komme videre.
Har du brug for hjælp til de svære samtaler, så kontakt evt. en parterapeut, som kan hjælpe med kommunikationen.
Opdateret d.27 juni 2021.
27-6-2021Bærer du nag til din partner?Bevidsthed.org