Vælg en side

Hvordan genopbygger man tillid?

Tillid og tryghed er måske det vigtigste i et godt parforhold. Derfor kan tillidsbrud være ødelæggende for dit parforhold, og derfor er det utrolig vigtig at genopbygge tilliden til din partner efter et svigt.

I denne artikel hører du om:

  1. Hvad er tillid?
  2. Hvornår mister du tillid?
  3. Tillid tager tid
  4. Tillid kræver vilje
  5. Heling kræver forståelse
  6. Manglende tillid som symptom
  7. Tillidsbrud som undskyldning

Hvad er tillid?

Du har tillid til mennesker, som opfører sig forudsigeligt, og vil dig det godt.

Du stoler ikke på en fremmed, fordi vedkommende endnu ikke har vist, at han er forudsigelig, eller vil dig det godt. Men hvis han igen og igen viser, du kan regne med ham, og han gør godt mod dig, vinder han din tillid.

Den bedste måde at finde ud af om du kan stole på en person, er at stole på personen.Hemmingway

Hvornår mister du tillid?

Når dine forventninger ikke bliver mødt, mister du tillid. Små aftaler som ikke bliver holdt kan være irriterende, mens store svigt sårer dig – måske så meget at relationen ødelægges.

Hvor skrøbelig du er overfor oplevelsen af svigt, hænger bl.a. sammen med, hvor nemt du har ved at føle dig tryg, hvilket igen hænger sammen med dit tilknytningsmønster.

Det tager tid at opbygge tillid

Har du oplevet tillidsbrud i parforholdet, tager det tid at genopbygge tilliden.

Den dårlige oplevelse skal erstattes af en serie gode oplevelser, som overbeviser din hjerne om, at det ikke sker igen. Jo større svigt, desto længere tid tager det. Derfor er tålmodighed måske den vigtigste ingrediens, når du vil videre efter et tillidsbrud.

Læs også: Hvorfor er man utro?

Det kræver vilje at genopbygge tillid

Tid er ikke nok. Har du været svigt i parforholdet, kræver det også vilje at komme videre.

Ingen kan forhindre dig i at bære nag efter et svigt. Og ingen forhindrer, du finder beviser for, at din partner ikke er din tillid værdig. Det kan du gøre i årevis.

Du skal bruge din vilje til at lade din parader falde, så din partner får mulighed for at vise, at han/hun ikke svigter dig igen. Det kræver mod fra din side, for du kan aldrig være 100% sikker på, at intet ubehageligt sker i fremtiden.

Heling kræver forståelse

Hvis du ikke kan slippe et svigt i parforholdet, kan det hænge sammen med, at du ikke oplever at din partner forstår dig. Derfor skal du insistere på at tale om dine følelser, og kræve at din partner lytter med empati.

Hvis du ikke bliver mødt med empati og forståelse, gør det ikke noget godt for dig at dele dine følelser. Tværtimod. Din partner har også ansvar for, at du/I kommer videre.

Du skal fokusere på at dele dine følelser uden at anklage eller give din partner skylden, for det skaber kun afstand, og det gør ikke noget godt.

Det kan være hårdt for din partner at lytte på dine oplevelse af at blive svigtet, for han/hun har nok mest lyst til at glemme det hele. Men det er vigtigt, at din partner lytter, selvom det er hårdt.

Her er en guide til gode dybe samtaler.

Manglende tillid som symptom

I parterapi bliver jeg tit spurgt, hvordan man genopbygger tillid. Og når jeg får spørgsmålet, undersøger jeg altid, om der er noget i relationen her og nu, som aktiverer følelsen af svigt.

Hvis din partner engang har været dig utro, kan små tegn på lukkethed eller manglende omsorg fra din partner sætte dit system i alarmberedskab, fordi det vækker en gammel frygt. Når dit system er utrygt, vil det naturligt forsøge at beskytte dig ved at fastholde din mistillid.

I sådanne situationer gælder det om at indse, hvad som trigger dig og gøre noget aktivt for at ændre det. Det vil i praksis betyde, at din partner også skal tage ansvar og være villig til at ændre adfærd.

Læs også: Giv den perfekte undskyldning

Parterapeut: Hvordan opbygger man tillid?

Tillidsbrud som dårlig undskyldning

Det er en fælde at misbruge et gammelt tillidsbrud som undskyldning for at kritisere eller trække sig.

Hvis du fx har mistet sexlysten eller kærligheden til din partner, er det fristende at give ham/hende skylden pga. gammel svigt. Så slipper du for at gøre dig sårbar, og fortælle hvorfor du i virkeligheden har mistet sexlysten eller kærligheden.

Eller hvis du er sur på din partner over en mindre ting, som du godt ved, ikke er helt fair at brokke sig over, så er det bekvemt at hive det gamle svigt frem og bruge det som undskyldning for din opførsel.

Når du bevidst eller ubevidst bruger et gammelt svigt som “våben” i dit parforhold, er det naturligvis sværere at slippe. Så lad være med det.

Læs også: Tilgivelse og accept

Værd at huske…

Du har tillid til mennesker, som opfører sig forudsigeligt, og som vil dig det godt.

Når dine forventninger ikke bliver mødt, mister du tillid. Men tilliden genopbygges helt naturligt i et positiv samspil. Oftest sker det så nemt, at du slet ikke tænker over det.

Andre gange kræver det arbejde at genopbygge tilliden. Og du skal bruge tid, vilje og forståelse.

Endelig skal du passe på, at du ikke bruger et gammelt svigt som “våben” i dit parforhold.

Hvis du vil vide mere om tillid, så kan du i P1 programmet Hjerne Madsen, høre et helt afsnit om tillidens betydning for udvikling af samfund og relationer. Det er faktisk meget interessant.

PS: 

Kommunikation er det vigtigste element i at genopbygge tillid til sin partner. I dette gratis minikursus får du gode råd til kommunikationen i dit parforhold.

Folk spørger også om:

Hvornår kan et forhold ikke reddes?

Så længe begge kæmper for parforholdet, er der håb. Hvis begge er villige til at tilgive, er der håb. Men når der har været for mange dårlige oplevelser, svigt og skuffelser, mister du på et tidspunkt viljen til at kæmpe og tilgive, og så dør parforholdet. Har du været udsat for tillidsbrud i parforholdet, kan du bruge rådene i denne artikel til at komme videre.

Hvordan lærer jeg at stole på min partner igen?

Det tager tid at heale svigt i parforholdet, så du skal være tålmodig. Og så skal I tale meget om svigtet. Sikkert også mere end din partner har lyst til. Det er også vigtigt, at din partner fjerner al adfærd, som gør dig utryg. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Kan man redde et forhold efter utroskab?

Ja! Men det tager tid, vilje, kærlighed, adfærdsændring og tilgivelse. Nogle gange kræver det så meget arbejde, at parret opgiver og går fra hinanden. Men i langt de fleste tilfælde kan forholdet reddes, selvom det tager tid heale et stort svigt i parforholdet. Læs mere i denne artikel.

Hvordan kan jeg skabe tillid?

Det bedste du kan gøre er at tale og lytte med din partner for det skaber forståelse, nærhed og tillid. Vigtigheden af dybe samtaler kan ikke overvurderes. Derudover skal du være villig til at ændre adfærd, så din partner generelt bliver mere tryg ved dig. Og endelig skal du være tålmodig, for det tager ofte lang tid at genskabe tillid efter svigt i parforholdet. Læs mere i denne artikel.

Opdateret d.28 juli 2022.

28-7-2022Hvordan genopbygger man tillid til sin partner?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!