Hvordan genopbygger man tillid?

Tillid og tryghed er måske det vigtigste i et godt parforhold. Derfor kan tillidsbrud være ødelæggende for dit parforhold, og derfor er det vigtig at kunne genopbygge tilliden til sin partner efter svigt.

Indhold:

  1. Hvad er tillid?
  2. Hvornår mister du tillid?
  3. Tillid tager tid
  4. Tillid kræver vilje
  5. Heling kræver forståelse
  6. Manglende tillid som symptom
  7. Tillidsbrud som undskyldning

Hvad er tillid?

Du har tillid til mennesker, som opfører sig forudsigeligt, og som vil dig det godt.

Du stoler ikke på en fremmed, fordi vedkommende endnu ikke har vist, at han er forudsigelig, eller vil dig det godt. Men hvis han igen og igen viser, du kan regne med ham, og han gør godt mod dig, vinder han din tillid efter nogen tid.

Den bedste måde at finde ud af om du kan stole på en person, er at stole på personen.Hemmingway

Hvornår mister du tillid?

Når dine forventninger ikke bliver mødt, mister du tillid. Små aftaler som ikke bliver holdt, misforståelser osv. er måske irriterende eller sårende, mens store svigt ryster dig, og kan afslutte en relation.

Manglende tillid viser, at dit system vil beskytte dig mod fremtidige skuffelser og svigt. Groft sagt kan man sige, at manglende tillid sikrer din overlevelse i en usikker verden.

Hvor skrøbelig du er overfor oplevelsen af svigt, hænger bl.a. sammen med, hvor nemt du har ved at føle dig tryg, hvilket hænger sammen med dit tilknytningsmønster.

Parterapeut: Hvordan opbygger man tillid?

Det tager tid at opbygge tillid

Hvis din tillid har fået en knæk, tager det tid at genopbygge.

Den dårlige oplevelse skal erstattes af en serie gode oplevelser, som overbeviser din hjerne om, at det ikke sker igen. Jo større svigt, desto længere tid tager det.

Derfor er tålmodighed måske den vigtigste ingrediens, når du vil videre efter et tillidsbrud.

Læs også: Hvorfor er man utro?

Det kræver vilje at genopbygge tillid

Tid er ikke nok.

Ingen kan forhindre dig i at bære nag efter et svigt. Og ingen forhindrer, du finder beviser for, at din partner ikke er din tillid værdig. Det kan du gøre i årevis.

Du skal bruge din vilje til at lade din parader falde, så din parter får mulighed for at vise, at han/hun ikke svigter dig igen. Det kræver mod fra din side, for du kan aldrig være 100% sikker på, at intet ubehageligt sker i fremtiden. Men sådan er livet.

Heling kræver forståelse

Hvis du ikke kan slippe et svigt, kan det hænge sammen med, at du ikke oplever at din partner forstår dig. Derfor skal du insistere på at tale om dine følelser, og kræve at din partner lytter empatisk.

Du skal fokusere på at dele dine følelser uden at anklage eller give din partner skylden, for det skaber kun afstand, og det har du ikke brug for.

Det kan være hårdt for din partner at lytte på dine oplevelse af at blive svigtet, for han/hun har nok mest lyst til at glemme det hele. Men det nytter ikke.

Hvis du ikke bliver mødt med empati og forståelse, gør det ikke noget godt for dig at dele dine følelser. Tværtimod. Din partner har også ansvar for, at du/I kommer videre.

Her er en guide til gode dybe samtaler.

Manglende tillid som symptom

I parterapi bliver jeg tit spurgt, hvordan man genopbygger tillid. Og når jeg får spørgsmålet, undersøger jeg altid, om der er noget i relationen her og nu, som aktiverer følelsen af svigt.

Hvis din partner engang har været dig utro, kan små tegn på lukkethed eller manglende omsorg fra din partner sætte dit system i alarmberedskab, fordi det vækker en gammel frygt.

Når dit system er bange, vil det naturligt forsøge at beskytte dig, ved at fastholde din mistillid.

I sådanne situationer gælder det om at indse, hvad trigger dig og gøre noget aktivt for at ændre det. Det vil i praksis betyde, at din partner også skal tage ansvar og være villig til at ændre adfærd.

Tillidsbrud som dårlig undskyldning

En fælde er at misbruge et gammelt tillidsbrud som undskyldning for at kritisere eller trække sig.

Hvis du fx har mistet lysten eller kærligheden til din partner, er det fristende at give ham/hende skylden pga. et gammelt svigt. Så slipper du for at gøre dig sårbar, og fortælle hvorfor du i virkeligheden har mistet lysten eller kærligheden.

Eller hvis du er sur på din partner over en mindre ting, som du godt ved, ikke er helt fair at brokke sig over, så er det bekvemt at hive det gamle svigt frem og bruge det som undskyldning for dine følelser eller opførsel.

Når du bevidst eller ubevidst bruger et gammelt svigt som “våben” i dit parforhold, er det naturligvis sværere at slippe.

Læs også: Tilgivelse og accept

Konklusion

Du har tillid til mennesker, som opfører sig forudsigeligt, og som vil dig det godt.

Når dine forventninger ikke bliver mødt, mister du tillid. Men tilliden genopbygges helt naturligt i et positiv samspil. Oftest sker det så nemt, at du slet ikke tænker over det.

Andre gange kræver det arbejde at genopbygge tilliden. Og du skal bruge tid, vilje og forståelse.

Undgå at bruge et gammelt svigt som “våben” i dit parforhold, og fjerne det som evt. trigger en gammel frygt.

PS: 

Kommunikation er det vigtigste element i at genopbygge tillid til sin partner. I dette gratis minikursus får du nogle gode råd til kommunikationen i dit parforhold.

Opdateret d.20 mar. 201920-3-2019Hvordan genopbygger man tillid til sin partner?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend