Vælg en side

De fem Kærlighedssprog

Er du elsket?

Hvornår følte du dig sidst elsket? Fik du et kram? En gave? Eller var det i morges, da du spiste morgenmad med din kæreste?

Der er forskellige opfattelser af, hvordan man viser sin kærlighed. Ligesom der er forskellige opfattelser af, hvad en god kæreste er, hvordan en god sang lyder osv. Pointen er, at du ikke kan gå ud fra, at andre har samme opfattelse af kærlighed som dig.

Den måde du opfatter kærlighed på kaldes dit kærlighedssprog.

Hvis du vil vise din kæreste, at du holder af ham/hende, bliver du nødt til at gøre det på en måde, så det bliver forstået. Ellers kan det være lige meget.

Ligesom du også selv har brug for at modtage kærlighed på bestemte måder for at føle dig elsket.

Læs også: Ubetinget kærlighed

Fem måder at opfatte kærlighed

Gary Chapman har identificeret fem ”kærlighedssprog” som ofte går igen:

  1. Anerkendende ord / Ros
  2. Tid / samvær
  3. Gaver
  4. Tjenester / Handlinger
  5. Berøring  / Kærtegn

Du kan nok genkende dig selv i alle fem sprog, men du har et primært kærlighedssprog, som er særlig vigtigt for dig. Og evt. et eller to sekundære sprog som også har betydning.

I virkeligheden er der lige så mange “kærlighedssprog”, som der er mennesker, men de fem kærlighedssprog er en god inddeling, som de fleste kan genkende sig i.

Selvom dit primære kærlighedssprog fx er tid og opmærksomhed, vil du selvfølgelig gerne have en fødselsdagsgave. Men hvis du virkelig skal føle dig elsket, så er tid og opmærksomhed altafgørende.

Fordelen ved at kende dit kærlighedssprog er, at du bedre kan sætte ord på dine ønsker og behov. Det gør det nemmere at få dit kærlighedsbehov opfyldt i dine relationer.

fem kaerlighedssprog tid

Der er normalt at projicere egne behov over på andre. Hvis ros og anerkendende ord er dit kærlighedssprog, er du sikkert tilbøjelig til at fortælle din kæreste, hvor sød, smuk, klog og dejlig han/hun er – især når du vil vise dig fra din bedste side. Men hvis din kæreste er desperat efter tid og samvær, gør dine ord ikke rigtig nogen forskel – udover at du måske undrer dig over, at dine kærlighedserklæringer ikke gengældes.

I starten kan det opleves lidt kunstigt og unaturligt, at kommunikere på et kærlighedssprog, som ikke er dit eget, men det må du sætte dig udover, hvis din kæreste (eller barn, forælder eller ven) skal føle sig elsket. Heldigvis bliver det nemmere, når du øver dig.

Læs også: Kærlighed er en handling

Her er et resume, af de fem kærlighedssprog:

1.Kærlighedssprog: Anerkendende ord

Hvis ros og anerkendende ord er dit kærlighedssprog, har du brug for at få fortalt, hvor dejlig, sjov, sød, dygtig og fantastisk du er. Det er ikke nok at du bliver kærtegnet, du skal også høre noget kærligt. Er dit kærlighedssprog anerkendende ord, er du særlig følsom overfor, kritik og sårende bemærkninger. Det er som om dit nervesystem, reagerer særlig kraftig på det sagte.

Har din kæreste anerkendende ord som kærlighedssprog, skal du øve dig i at åbne munden, og sætte ord på dine følelser.”Du ser dejlig ud”, ”Du er god til at danse”, ”Jeg er glad for, at jeg har dig” osv. Det er selvfølgelig vigtigt, at du mener, hvad du siger. Ellers kan det have den modsatte effekt. Ingen skuespil.

Hvis det føles unaturligt for dig at give komplimenter, så øv dig. Aftal fx med dig selv, at du vil sige noget pænt til din kæreste hver dag. Det bliver din kæreste glad for!

2.Kærlighedssprog: Tid og samvær

Er tid dit kærlighedssprog, har du brug for samvær for at føle dig elsket. Tid til at tale og lytte, gå ture, se TV sammen osv. Det er mindre vigtigt, hvad I laver sammen, bare at I er sammen. Det er tid med opmærksomhed og nærvær der tæller. Derfor bliver du såret, hvis din kæreste stresser hjem fra jeres gåtur, for at se sit yndlingsprogram i TV. Eller hvis han sender SMS’er mens du taler.

Hvis din kæreste har dette kærlighedssprog, skal du øve dig i at være nærværende. Bevar øjenkontakten når I taler sammen. Lyt med opmærksomhed og undgå at afbryde. Giv din kæreste tid til at udtrykke sig, uden at skulle skynde sig. Prioritér at lave ting sammen, fx gå ture sammen, tage i biografen eller ordne haven sammen.

3.Kærlighedssprog: At modtage gaver

Hvis dit kærlighedssprog er gaver, har du brug for at få fysiske ting, for at føle dig elsket. Det vigtige er tanken, ikke prisen. En gave kan være et dyrt smykke, eller en muslingeskal fra stranden. En flaske vin eller et æble. Gaver er synlige symboler på kærlighed og omtanke, og derfor har de værdi.

Har din kæreste dette kærlighedssprog, skal du ofte give gaver. Det er ikke nok at vente til jul eller fødselsdag. Gaven behøver ikke nødvendigvis at være pakket fint ind, eller blive givet på en højtidelig måde. Selvom det kan være en god idé, fordi det understreger, at det er vigtigt. En gave kan også være en lille dagligdagsting, som din kæreste mangler: fx en sjov magnet, til at hænge huskesedler op på køleskabet eller en ny kuglepen. Du kan også plukke en blomst på vej hjem fra arbejde. Det vigtige er, at du giver det med kærlighed og omtanke.

Gaver som kærlighedssprog

4.Kærlighedssprog: Tjenester

Hvis dit kærlighedssprog er tjenester, har du brug for, at nogen gør noget praktisk for dig, dvs. en konkret fysisk handling. Det er ikke nok, at du bliver fortalt, at du er elsket, får knus og kram eller dyre gaver. Det afgørende for dig er handlingen. Du bliver rørt og glad, når nogen laver mad til dig, vasker op, hjælper dig med male, lufter din hund, lapper dine bukser eller tager en af dine opgaver på jobbet. Til gengæld bliver du såret, hvis nogen bryder sit løfte, og ikke gør som lovet.

Har din kæreste dette kærlighedssprog, er det vigtigt, at du anerkender tjenesterne og handlingerne som udtryk for kærlighed. Pas på at du ikke tager kærestens ydelse som en selvfølge. Så vil han/hun føle sig misbrugt og såret.

5.Kærlighedssprog: Berøring

Har du dette kærlighedssprog, er du særlig sensitiv overfor berøring. Gaver, søde ord, tjenester og samvær er alt sammen fint, men uden berøring, mangler der noget. Du har ofte brug for at kramme, nusse, holde i hånd, ligge i ske osv. for at føle dig elsket. Først når du bliver rørt med med omtanke og nærvær, føler du dig fyldt op.

Hvis din kæreste har dette kærlighedssprog, er det ikke nok at sige at du elsker hende. Du skal samtidigt give et knus, hvis det skal føles som kærlighed. Så sørg for at I sidder tæt i sofaen, holder hånd når i går tur osv. En person med dette kærlighedssprog, er særlig følsom for tanken bag berøringen. Så pas på ikke at komme til at skubbe eller puffe, hvis du fx har travlt og skal skynde dig ud af døren.

Kærlighed er ikke det vigtigste i et parforhold

Jeg har skrevet en gratis e-bog, hvor du får mit bud på de 10 vigtigste ting i dit parforhold. Og der står ikke kærlighed på 1.pladsen. Få e-bogen her: Guide til et godt parforhold 

Kan ens kærlighedssprog ændre sig?

Hmmm måske. Eller det kan i hvert fald virke sådan.

Fk kan en kvinde, som har berøring som kærlighedssprog, få nok af fysisk kontakt, hvis hun har små børn. Er hun vant til at amme og have børn på skødet hele dagen, får hun sit behov dækket, og så gider hun måske ikke være fysisk med sin mand. Så må manden finde en anden måde at vise sine kærlige følelser.

Jeg oplever også, at hvis der har været i krise i parforholdet, kan der opbygges anderledes behov end normalt. Fx behovet for at bruge tid sammen og tale. Eller behovet for at bliver anerkendt med ord.

i sådanne situationer virker det som om, at man kan savne at få kærlighed og opmærksomhed på andre måder end normalt.

Sådan finder du dit kærlighedssprog

Har du fundet dit kærlighedssprog? Hvis ikke, så er her et par tips:

De fleste giver kærlighed på deres eget sprog. Hvad gør du, når du skal gøre din kæreste ekstra glad? Giver du gaver, fordi du selv kan li’ gaver? Eller krammer og nusser du, fordi du selv har brug for berøring?

Tænk også på din ideal partner: Er det en som ofte rører ved dig? Giver dig gaver? Eller en du tilbringer meget tid sammen med, går lange ture sammen osv? Det skulle gerne give dig et hint om dit kærlighedssprog.

I stedet for din ideal partner, kan du prøve at tænke på de situationer, hvor du brokker dig mest over din partner. Hvad gør din kæreste ikke? Det du savner mest, peger på nogle af dine vigtige behov. Savner du anerkendelse? Praktisk hjælp?

Er du stadig i tvivl? Så tag en test på 2 min. Lav evt. testen med din partner, barn eller familiemedlem. Det er både sjovt og lærerigt!

De 5 kærlighedssprog på 4 min:

Hvad er dit kærlighedssprog?

Forskel på mænd og kvinder?

Min fornemmelse er, at kvinder er lidt mere tilbøjelig til at have tid og ord som kærlighedssprog end mænd. Og mænd er lidt mere tilbøjelig end kvinder til at have berøring og tjenester som kærlighedssprog.

Læs også: Hvordan viser en mand sin kærlighed?

Værd at huske

Når du vil vise din kærlighed, skal du gøre det på modtagerens kærlighedssprog. Ellers er der chance for, at personen ikke mærker din kærlighed. Det kan lede til misforståelser og konflikter.

Når du kender dit eget kærlighedssprog, er du bedre i stand til at tage ansvar for dit kærlighedsbehov. Du ved præcis, hvad du har brug for, og bliver bedre til at sætte ord på.

Kærlighedssprogene er en vigtig nøgle til et kærlighedsfyldt liv. Det gavner ikke kun dit parforhold, men også dit forhold til venner, kolleger, forældre og børn.

Hvornår føler du dig mest elsket? Skriv en kommentar nederst.

Taler du kærlighedssprog?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!