Polyamorøsitet:

At elske flere på én gang

Det ultimative åbne parforhold

At være polyamorøs betyder, at du elsker flere, eller rettere: du er åben for idéen om at elske flere.

Polyamorøse parforhold er åbne parforhold, hvor kærligheden ikke er begrænset til én. Begge parter kan altså have flere partnere/kærester som de elsker. Ofte vises kærligheden også seksuelt, men ikke nødvendigvis, for det er kærligheden som er i centrum.

Polyamorøse forhold adskiller sig fra det typiske åbne forhold, hvor åbenheden primært handler om at have sex med andre, mens kærligheden bliver hjemme.

Det polyamorøse parforhold er det ultimative åbne parforhold, fordi åbenheden ikke kun gælder sex, men også følelser og kærlighed.

Kærlighed nok til alle

Polyamorøsitet er baseret på en central idé: Der er kærlighed nok til alle.

En mor som elsker sit barn uendelig meget, kan tvivle på, om hun kan elske det næste barn lige så højt. Men opdager at hun sørme også elsker det næste barn uendelig meget.

Kærlighed følger en anden logik end fx chokolade. Chokoladen kan kun spises én gang: Hvis du tager en bid, er der mindre tilbage.

Men kærlighed slipper ikke op. Og ikke nok med det, så øges kærligheden, jo mere du elsker. Det er magien ved kærlighed, jo mere du giver, desto mere har du at give. Derfor kan kærligheden til din kæreste ligefrem vokse, når du får kæreste nummer to.

Læs også: Parforholdets 3 faser

Du er opdraget til at være monogam

Det er vores hjerne, som kun kan elske én – ikke hjertet.

Vi er alle påvirket af kultur, samfund, forældre osv. så vi automatisk tænker på den store kærlighed som noget, vi oplever i forholdet til den eneste ene.

Hvor mange film har du set, hvor hovedpersonen har flere lykkelige parforhold? Hvor mange eventyr har du hørt, hvor de alle 3 (eller 4) lever lykkeligt til deres dages ende.

De fleste associerer flere partnere med utroskab, ulykke og ødelagte parforhold. Den arv skal du slippe, hvis du vil sætte hjertet frit.

Læse mere om åbne forhold: Åben forhold

Alle er polyamorøse (også dig)

Du er polyamorøs, selvom du måske ikke ser dig selv sådan.

Selv hvis du ikke har haft flere kærester, så har du garanteret elsket flere på én gang: Både din kæreste, dine børn, venner, søskende, forældre, hund og kat, ikke?

Tænk, hvis du kun kunne elske én ad gangen. Din mor, men ikke din far. Din kæreste, men ikke dit barn. Den ene ven, men ikke den anden. Verden ville være et smertefuldt sted!

Heldigvis har vi alle evnen til at elske flere samtidigt!

Polyamorøs - Elske flere på en gang - Parterapi - Åben forhold - Polyamorøsitet

Polyamorøse er kærligheds-idealister

At være polyamorøs er en livstil, som fokuserer på at sætte kærligheden fri. Det er en form for idealisme, hvor hjertet kommer i første række.

Det er ikke altid let, når idealer og virkelighed mødes. Alle kan blive jaloux, besidderisk og bange for at blive forladt. Polyamorøsitet er en radikal tilgang til livet, hvor kærlighed komme før tryghed.

Læs mere om at elske ubetinget: Ubetinget kærlighed

Forudsætninger for at være i et polyamorøst forhold

Hvis du vil have et polyamorøst forhold, skal du elske. Og du skal være åben. Det kræver ikke kun et stort hjerte, men også et stort mod, for hjertet går sine egne veje.

Du kan ikke beslutte dig for at være polyamorøs. Det er ikke en viljeshandling, men en åbenhed i hjertet – kærlighed kan ikke kontrolleres, men dyrkes og fremelskes.

Du skal være villig til at slippe kontrollen over dine følelser – og over din partners følelser. Det er bestemt ikke for alle. Men når det fungerer, bringer det fantastiske kærlighedsfyldte oplevelser.

Læs også: Kærlighed er handling

Poeten Kahlil Gibran om kærlighed

Kærligheden er mystisk, og kan være svær at fatte med forstanden, og derfor er kærlighedens mysterier omdrejningspunkt for megen kunst. Eksempelvis har poeten Kahlil Gibran beskrevet kærligheden i bogen Profeten.

Her er nogle udvalgte citater:

Når kærligheden kalder jer, følg den, selvom vejen er stejl og stenet.

Og når den taler til jer, tro den. Selv hvis dens røst skulle sønderrive jeres drømme…

Men dersom I af angst kun vil søge kærlighedens fred og kærlighedens glæder, da er det bedre for jer, at i dækker jeres nøgenhed og begiver jer bort fra kærlighedens tærskelo, til den sæsonløse verden, hvor I skal le, men ikke al jeres latter, og græde, men ikke alle jeres tårer.

Kærligheden giver intet andet end sig selv, og tager kun fra sig selv.
kærligheden besidder ikke og vil ikke besiddes; Thi for kærligheden er kærlighed alt.

Og tro ikke, I kan bestemme kærlighedens kurs: Thi dersom kærligheden finder jer værdige, skal den bestemme jeres kurs.

Kahlil Gibran har nogle vigtige pointer: Du kan ikke kontrollere kærligheden. Det eneste du kan gøre er at følge den – også selvom den sønderriver dine drømme. For hvis du kun vil have kærlighedens glæder, så er det bedre, at du bliver i den “sæsonløse” verden, hvor du skal le, men al din latter, og græde, men ikke alle dine tårer!

Kærlighed er ikke for kujoner!

Konklusion

Polyamorøsitet er den ultimative form for åbenhed, fordi åbenheden ikke kun handler om sex, men også om kærlighed.

Polyamorøsitet er en form for kærligheds-idealisme, hvor hjertet kommer i første række. Det er en radikal tilgang til kærlighedslivet, som ikke er for alle, men for den som finder sig tilrette med en polyamorøs livsstil, venter mange kærlighedsfyldte oplevelser.

Parterapi: Hjælp til polyamorøse forhold

Polyamorøsitet kan være svært at i praksis. Jeg har mange års erfaringer med åbne parforhold og polyamori, og kan tilbyde kvalificeret sparring, rådgivning og parterapi til ikke-monogame parforhold.

Læs mere om parterapi: Parterapi: Få hjælp til det åbne parforhold

Opdateret d.25 dec. 2017

25-12-2017Det polyamorøse parforhold: At elske flere på én gangBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend