Vælg en side

Personlige kerneværdier: Din guide til et lykkeligt liv

Værdier er værdifulde

Dine kerneværdier er dine vigtigste personlige værdier. Hvis du ikke lever i overensstemmelse med dine værdier, er du ikke autentisk. Du kommer til at mangle motivation og energi, og dit liv føles til sidst meningsløst.

Præcis som firmaer bruger kerneværdier til at prioritere deres handlinger og aktiviteter, bør du bruge dine personlige værdier til at navigere og træffe langtidsholdbare beslutninger.

Enten lever du efter dine egne værdier, eller også lever du efter andres!

Hvis du ikke følger dine personlige værdier, kommer du til at handle i modstrid med dine inderste ønsker og behov. På sigt opbygges indre spænding og konflikter, der saboterer din effektivitet, fremgang og livsglæde. Det bliver som at køre bil med håndbremsen trukket.

Hver gang du træffer en vigtig beslutning, så overvej nøje, om den harmonerer med dine kerneværdier. På den måde kommer der sammenhæng mellem den du er, og det du gør.

Spørgsmål: Hvad er vigtigst for dig: Udvikling eller sikkerhed? Økonomi eller kreativitet? Fritid eller karriere?

Starter du et nyt parforhold, er det særlig vigtigt at I afstemmer jeres livsværdier. Både personlige værdier, men også værdier for parforholdet. Ellers vil der opstå misforståelser og konflikter mellem jer.

Hvis du ikke allerede har talt med din kæreste om jeres kerneværdier, så skynd dig at gøre det. Det er samtidig en sjov og anderledes måde at lære hinanden bedre at kende (men undgå at starte en værdikamp).

Læs også: Find dit livsmål – inden det er for sent!

Liste med livsværdier = personlige kerneværdier

1.trin: Find dine kerneværdier

Du har ikke kun én kerneværdi men flere. Her er en liste med eksempler på personlige værdier: Udvikling, taknemmelig, venlighed, loyal, eventyrlysten, ansvarsfuld, styrke, gavmild, grundig, eftertænksom, tillid, ærlig, rationel, spirituel, stabil, økologi, samhørighed, respekt, ro, kærlighed, seriøsitet, kreativitet, sport, ambitiøs, afslappet, sundhed, forandring, spille musik og velstand (find selv flere eksempler). Du kan sikkert med det samme mærke, at nogle værdier passer bedre på dig end andre.

Det kræver lidt arbejde at finde dine kerneværdier. Det er ikke kun en mental proces, men også en intuitiv proces, hvor du skal mærke ind i dig selv. Det handler ikke kun om, hvad du tænker, men også hvad du føler.

Hvis du tænker for meget, kommer du nemt til at overtage dine families, kærestes eller samfundets værdier. Det er først, når du føler og mærker dig selv, du for alvor kommer i kontakt med dine personlige værdier.

Her får du 4 metoder til at finde dine personlige værdier:

Metode 1: Tænk på en aktivitet, du får energi af, og som virkelig gør dig glad, fx: løbetræning. Spørg dig selv: Hvad får jeg ud af løbetræning? Svar: En følelse af frihed. Dvs. frihed er en af dine kerneværdier.

En anden aktivitet kunne være skovtur med din kæreste. Spørg dig selv: Hvad giver det mig at tage på skovtur med min kæreste? Svar: En følelse af samhørighed og nærhed. Dvs. samhørighed og nærhed er vigtige værdier for dig.

Metode 2: Find de 3-5 ting du er mest stolt af i dit liv. Det du er mest stolt af, udtrykker typisk en eller flere af dine kerneværdier, fx: At du rejste alene til Kina, da du var 19 år (mod og eventyrlyst), at du er en kærlig mor (kærlighed og omsorg), at du har startet din egen virksomhed (kompetent), at du har løbet en marathon (vedholdende), at du er god til at synge (musikalsk) osv.

Spørgsmål: Hvad er du mest stolt af i dit liv?

Metode 3: Prøv også at tænke tilbage på 3 perioder i dit liv, hvor det var særlig godt at være dig. Der hvor du har det bedst, vil typisk være der, hvor du lever i overensstemmelse med vigtige livsværdier.

Er der nogle fællestræk mellem de 3 perioder? Hvilke behov fik du opfyldt? Kan du se de bagvedliggende kerneværdier?

Metode 4: Tænk på nogle af de aktiviteter eller perioder i dit liv, som du bryder dig mindst om. Hvad savnede du mest? Hvilke kerneværdier blev ikke mødt?

Nu har du 4 metoder, så du kan lave din egen liste med kerneværdier. Processen tager tid, så vær tålmodig og brug din intuition.

Når du er færdig, så se på listen. Bliver du glad og opstemt, når du læser listen? Føles det rigtigt? Hvis det ikke rører noget i dig, så er listen ikke færdig!

Det er en god ide at lade listen ligge fremme, så du kan tilføje og rette de næste timer eller dage(!). Når du er færdig, bør du have mindst 7 kerneværdier, som afspejler den du er.

Vigtigt: Inden du er færdig, så overvej en ekstra gang, hvor dine kerneværdier kommer fra. Er det dine egne personlige værdier? Eller er det nogen, du har overtaget fra dine forældre, kæreste eller andre? Pas på du ikke snyder dig selv, for så lever du måske efter dine forældres livsværdier.

Læs også: Dine overbevisninger bestemmer din skæbne!

Hvad er livsværdier? Skriv liste med personlige kerneværdi

2.trin: Rangorden kerneværdierne

Her skal du undersøge hver af værdierne på din liste. Hvad betyder den enkelte værdi egentligt? Hvad betyder tillid for dig? Hvad er samhørighed? Hvad er succes?

Giv hver livsværdi point fra 1-10, og sorter dem, så du ved, hvilke kerneværdier der er særlige vigtige. Kan du genkende dig selv i listen? Er du overrasket over listen?

Slut af med at sammenligne værdierne parvis, indtil du er helt sikker på din prioritet. Undervejs i processen finder du måske nye kerneværdier, og sletter nogle andre, fordi du bliver klogere på dig selv. Det er kun et godt tegn.

Læs også: Livet er kort. Du kan ikke nå det hele. Hvad vælger du?

Dine kerneværdier er den røde tråd, der giver dit liv mening.

3.trin: Brug dine kerneværdier

Sammenlign nu listen med dit liv. Hvilke aktiviteter harmonerer med listen og hvilke gør ikke? Tænk på dit arbejde, dit parforhold, familie, bolig, venner, fritidsaktiviteter osv. Dine vigtigste kerneværdier skulle gerne i mødekommes hver dag.

Hvordan kan du justere dit liv, så du lever endnu mere i harmoni med dine livsværdier? Hvad holder dig tilbage? Vigtige hensyn til din familie? Frygt? Eller bare dovenskab og dårlige vaner?

Nu er også et godt tidspunkt at overveje dine mål i livet: Hvor er du om 2-5-10 år? Harmonerer din retning med dine kerneværdier? Hvis ikke, kan du gøre to ting: Enten justerer du dine mål, så det harmonerer med dine værdier. Eller du finder nye kerneværdier, du vil dyrke i dig selv, så du kan realisere dine drømme.

Måske drømmer du om at få børn og hus med græsplæne, men dine kerneværdier er spænding, forandring og frihed. Dvs. dine værdier harmonerer ikke umiddelbart med at slå sig ned og stifte familie. Enten er drømmen om familieliv ikke ærlig, men bare noget du tror du har lyst til. Eller også er det på tide, at du finder nye kvaliteter og værdier i dig selv. Det kunne være stabilitet, tryghed og samhørighed, der alle kan hjælpe dig med at stifte familie.

Hæng listen med kerneværdier op på din opslagstavle. Så glemmer du dem ikke!

Snyd ikke dig selv for denne simple øvelse. Du kan spare dig selv for mange ærgrelser, og spildte år, ved at indrette dit liv efter dine kerneværdier.

God fornøjelse!

Læs også: 5 ting de døende fortryder

Gratis PDF og PODCAST

Hvis du er nysgerrig, kan du får en PDF med mine 7 vigtigste værdier. Du skal selvfølgelig kun bruge listen som inspiration – ikke en facitliste. Udfyld formularen nedenfor, så får du listen med det samme.

Du får også en podcast (10 min) om værdier i parforholdet. Podcasten er fra kurset Verdens bedste parforhold. Hvor du får en serie podcasts tilsendt med viden, gode råd og øvelser til et bedre parforhold. Tilmeld dig her.

Værd at huske…

Dine kerneværdier viser hvem du er, og hvor du gerne vil hen. Først når du har undersøgt dine dybeste personlige værdier, kan du være autentisk og træffe holdbare beslutninger.

Hvis dit job, bolig eller parforhold ikke harmonerer med dine livsværdier, bliver du nødt til at ændre noget. Ellers kommer det på et tidspunkt til at gøre ondt.

Vil du vide mere om værdier, kan du evt. læse om psykologen Milton Rokeachs værdi-system på wikipedia.

Læs også: Kender du dine personlige rettigheder?

PS:

En anderledes måde at finde værdier på er gennem dybe samtale med gode spørgsmål. Her får du en gratis e-bog med 100 spørgsmål til dit parforhold, som du kan bruge til at finde jeres værdier.

Folk spørger også om:

Hvad er definitionen på værdier?

Værdier er det, som er ønskværdigt og værdifuldt. Samfundsmæssige værdier er kulturet bestemt, fx at man ikke må slå børn, at det er gratis at komme på hospitalet, ytringsfrihed osv. Personlige værdier handler om, hvad det enkelte menneske finder værdifuldt og vil prioritere, fx at holde avis, prioritere tid til træning, være vegetar osv. Bliv klogere ved at læse denne artikel.

Hvad er personlige værdier?

Personlige værdier er det, du finder værdifuldt i dit liv. Eksempelvis: At arbejde med mennesker, bo tæt på naturen, have mange venner,  spise økologisk, gå til koncerter, være i et parforhold, få børn osv. Nogle af dine personlige værdier vil sikkert ændre sig med tiden, i takt med at du får andre behov. Brug denne artikel til at finde dine kerneværdier.

Hvad er værdier i et forhold?

Der er både samfundsmæssige værdier omkring parforhold (fx at begge parter deles om det praktiske), og personlige værdier i et parforhold, dvs. det du personligt synes er vigtigt. Eksempler på personlige værdier omkring parforhold: At holde ferier sammen, at få børn, at man kan tale om alt, at man skal have mulighed for at lave ting hver for sig, at man fejrer jul sammen, at man prioriterer naturoplevelser sammen, at man har sex mindst én gang om ugen, at man har en stor køkkenhave, at man bor i lejlighed i byen osv.

Hvordan finder vi vores værdier?

Du skal spørge dig selv: Hvad er vigtig for mig? Skriv fx 10-15 ting ned, du gerne vil have i dit liv. Brug 5 min. hver dag i en uge til at kigge på listen og prioritere din kerneværdier. Efter en uge har du en god fornemmelse af dine kerneværdier. Du kan også tale med din partner eller en ven om dine livsværdier og prioriteter. Brug de 4 metoder i denne artikel til at finde dine værdier.


Opdateret d.30 juli 2022.

8-1-2023Kender du dine kerneværdier?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!