Personlige kerneværdier: Din guide til et lykkeligt liv
Værdier er værdifulde
Dine kerneværdier er dine vigtigste personlige værdier. Hvis du ikke lever i overensstemmelse med dine værdier, er du ikke autentisk. Det bliver svært for dig at finde motivation og energi, og dit liv føles meningsløst.
Præcis som firmaer bruger kerneværdier til at prioritere deres handlinger og aktiviteter, bør du bruge dine personlige værdier til at navigere og træffe langtidsholdbare beslutninger.
Enten lever du efter dine egne værdier, eller også lever du efter andres!
Hvis du ikke følger dine personlige værdier, handler du i modstrid med dine inderste ønsker og behov. På sigt opbygges indre spænding og konflikter, der saboterer din effektivitet, fremgang og livsglæde. Det bliver som at køre bil med håndbremsen trukket.
Hver gang du træffer en vigtig beslutning, så overvej nøje, om den harmonerer med dine kerneværdier. På den måde kommer der sammenhæng mellem den du er, og det du gør.
Starter du et nyt parforhold, er det særlig vigtigt at I afstemmer jeres livsværdier. Både personlige værdier, men også værdier for parforholdet. Ellers vil der opstå misforståelser og konflikter mellem jer.
Hvis du ikke allerede har talt med din kæreste om jeres kerneværdier, så skynd dig at gøre det (uden at starte en værdikamp). Det er samtidig en sjov og anderledes måde at lære hinanden bedre at kende.
Læs også: Find dit livsmål – inden det er for sent!
1.trin: Find dine kerneværdier
Du har ikke kun én kerneværdi men flere. Her er en liste med personlige værdier: Udvikling, taknemmelig, venlighed, loyal, eventyrlysten, ansvarsfuld, styrke, gavmild, grundig, eftertænksom, tillid, ærlig, rationel, spirituel, stabil, økologi, samhørighed, respekt, ro, kærlighed, seriøsitet, kreativitet, sport, ambitiøs, afslappet, sundhed, forandring, spille musik og velstand (find selv flere eksempler). Du kan sikkert med det samme mærke, at nogle værdier passer bedre på dig end andre.
Det kræver lidt arbejde at finde dine kerneværdier. Det er ikke kun en mental proces, men også en intuitiv proces, hvor du skal mærke ind i dig selv. Det handler ikke kun om, hvad du tænker, men også hvad du føler.
Her får du 4 metoder til at finde dine personlige værdier:
Metode 1: Tænk på en aktivitet, du får god energi af, og som virkelig gør dig glad, fx: løbetræning. Spørg dig selv: Hvad får jeg ud af løbetræning? Svar: En følelse af frihed. Dvs. frihed er en af dine kerneværdier.
En anden aktivitet kunne være skovtur med din kæreste. Spørg dig selv: Hvad giver det mig at tage på skovtur med min kæreste? Svar: En følelse af samhørighed og nærhed. Dvs. samhørighed og nærhed er vigtige værdier for dig.
Metode 2: Find de 3-5 ting du er mest stolt af i dit liv. Det du er mest stolt af, udtrykker typisk en eller flere af dine kerneværdier, fx: At du rejste alene til Kina, da du var 19 år (mod og eventyrlyst), at du er en kærlig mor (kærlighed og omsorg), at du har startet din egen virksomhed (kompetent), at du har løbet en marathon (vedholdende), at du er god til at synge (musikalsk) osv.
Spørgsmål: Hvad er du mest stolt af i dit liv?
Metode 3: Prøv også at tænke tilbage på 3 perioder i dit liv, hvor det var særlig godt at være dig. Der hvor du har det bedst, vil typisk være der, hvor du lever i overensstemmelse med vigtige livsværdier.
Er der nogle fællestræk mellem de 3 perioder? Hvilke behov fik du opfyldt? Kan du se de bagvedliggende kerneværdier?
Metode 4: Tænk på nogle af de aktiviteter eller perioder i dit liv, som du bryder dig mindst om. Hvad savnede du mest? Hvilke kerneværdier blev ikke mødt?
Nu har du 4 metoder, så du kan lave din egen liste med kerneværdier. Processen tager tid, så vær tålmodig og brug din intuition.
Når du er færdig, så se på listen. Bliver du glad og opstemt, når du læser listen? Føles det rigtigt? Hvis det ikke rører noget i dig, så er listen ikke færdig!
Det er en god ide at lade listen ligge fremme, så du kan tilføje og rette de næste timer eller dage(!). Når du er færdig, bør du have mindst 7 kerneværdier, som afspejler den du er.
Vigtigt: Inden du er færdig, så overvej en ekstra gang, hvor dine kerneværdier kommer fra. Er det dine egne personlige værdier? Eller er det nogen, du har overtaget fra dine forældre, kæreste eller andre? Pas på du ikke snyder dig selv, for så lever du måske efter dine forældres livsværdier.
Læs også: Dine overbevisninger bestemmer din skæbne!
Dine kerneværdier er den røde tråd, der giver dit liv mening.
2.trin: Rangorden kerneværdierne
Her skal du undersøge hver værdi på din liste. Hvad betyder den enkelte værdi egentligt? Hvad betyder tillid for dig? Hvad er samhørighed? Hvad er succes?
Giv hver livsværdi point fra 1-10, og sorter dem så du ved, hvilke kerneværdier der er særligt vigtige. Kan du genkende dig selv i listen? Er du overrasket over listen?
Slut af med at sammenligne værdierne parvis, indtil du er helt sikker på din prioritet. Undervejs i processen finder du måske nye kerneværdier, og sletter nogle andre, fordi du bliver klogere på dig selv. Det er kun et godt tegn.
Læs også: Livet er kort. Du kan ikke nå det hele. Hvad vælger du?
3.trin: Brug dine kerneværdier
Sammenlign nu listen med dit liv. Hvilke aktiviteter harmonerer med listen og hvilke gør ikke? Tænk på dit arbejde, dit parforhold, familie, bolig, venner, fritidsaktiviteter osv. Dine vigtigste kerneværdier skulle gerne i mødekommes hver dag.
Hvordan kan du justere dit liv, så du lever endnu mere i harmoni med dine livsværdier? Hvad holder dig tilbage? Vigtige hensyn til din familie? Frygt? Eller bare dovenskab og dårlige vaner?
Nu er også et godt tidspunkt at overveje dine mål i livet: Hvor er du om 2-5-10 år? Harmonerer din retning med dine kerneværdier? Hvis ikke, skal du overveje at justere dine mål, så de harmonerer med dine værdier.
Måske drømmer du om at få børn og hus med græsplæne, men dine kerneværdier er spænding, forandring og frihed. Dvs. dine værdier harmonerer ikke umiddelbart med at slå sig ned og stifte familie. Enten er drømmen om familieliv ikke ærlig, men bare noget du tror, du har lyst til. Eller du har værdier, du først er ved at opdage nu, fx stabilitet, tryghed og samhørighed, der alle giver dig lyst til at stifte familie.
Sidste tip: Hæng listen med kerneværdier op på din opslagstavle. Så glemmer du dem ikke!
Snyd ikke dig selv for denne simple øvelse. Du kan spare dig selv for mange ærgrelser og spildte år, ved at indrette dit liv efter dine kerneværdier.
God fornøjelse!
Læs også: 5 ting de døende fortryder
Gratis PDF og PODCAST
Hvis du er nysgerrig, kan du får en PDF med mine 7 vigtigste værdier. Du skal selvfølgelig kun bruge listen som inspiration, ikke en facitliste. Udfyld formularen nedenfor, så får du listen med det samme.
Du får også en podcast (10 min) om værdier i parforholdet.
Værd at huske…
Dine kerneværdier viser hvem du er, og hvor du gerne vil hen. Først når du har undersøgt dine dybeste personlige værdier, kan du være autentisk og træffe holdbare beslutninger.
Hvis dit job, bolig eller parforhold ikke harmonerer med dine livsværdier, bliver du nødt til at ændre noget. Ellers kommer det på et tidspunkt til at gøre ondt.
Vil du vide mere om værdier, kan du evt. læse om psykologen Milton Rokeachs værdi-system på wikipedia.
Læs også: Kender du dine personlige rettigheder?
PS:
En anderledes måde at finde værdier på er gennem dybe samtale med gode spørgsmål. Her får du en gratis e-bog med 100 spørgsmål til dit parforhold, som du kan bruge til at finde jeres værdier.
Folk spørger også om:
Hvad er definitionen på værdier?
Hvad er personlige værdier?
Hvad er værdier i et forhold?
Hvordan finder vi vores værdier?
Opdateret d.13 aug. 2024.
13-8-2024Kender du dine kerneværdier?Bevidsthed.org
Hej Holger
Super fin artikel. Jeg er igennem en livskrise, hvor jeg efter mange år som pleaser (lang historie), er blevet kastet ud i, at jeg skal finde mig selv og mine egne værdier.
Jeg går hos en terapeut og det er en verden jeg slet ikke vidste fandtes. Følelsen ved at andre sætter ord på det jeg føler jeg nu mangler, er betryggende og fantastisk.
Hej Heidi
Tak, for din kommentar.
Det lyder som om, du er i en god proces 🙂
Har det nogen betydning om værdierne er formuleret positivt?
Generelt er det bedst at formulere værdierne positivt.
Hej Holger
Tak for en inspirerende og lærerig artikel.
Der opstod et spørgsmål undervejs. Måske du kan og vil svare på det.
Hvordan kan jeg kende forskel på en ægte voksen værdi og så det, man måske kunne kalde en gammel grundlæggende antagelse?
Hvis jeg for eksempel har en gammel antagelse, der mere eller mindre bevidst fortæller mig, at det er vigtigt at præstere og at få anerkendelse, for ellers er jeg ikke noget værd, er det så udtryk for en ægte voksen værdi, hvis jeg siger, at det har værdi for mig at gøre et godt stykke arbejde og bruge mig selv og mine kompetencer – eller bliver jeg netop lokket på afveje af omtalte gamle antagelser om mig selv?
Venlig hilsen
Ebbe
Hej Ebbe
Tak, for din kommentar.
Det er en evig udfordring for os mennesker at finde ud af, hvorfra motivationen og lysten kommer.
Kommer det fra hjertet, eller er det en forbigående stemning?
Der er desværre intet nemt svar på det spørgsmål. Det er derfor vi er forvirrede og træffer dårlige beslutninger.
Eneste løsninger er at tænke sig godt om, mærke efter, tale med venner osv. og på den måde langsomt blive klogere på sig selv.
De bedste hilsner
Holger
Hej Holger
Vil bare sige at det er en super god artikel.
Hej Isabella
Tak, for det.
Dejligt at har fået noget ud af den.
Kh Holger
Hej Holger
Ja jeg fik rigtig meget ud af den. Og du har helt ret, det kræver lidt arbejde, at finde ind til ens kerneværdier. Men jeg arbejder fortsat på det.
Skulle jo gerne kunne afklare mine egne værdier, nu hvor jeg arbejder på at selv blive coach?
Tak for kanon artikel. Rigtig god webside ?
Hej Elia
Tak, for at du læser med 🙂
Jeg blev rigtig glad for at finde denne artikel om hvordan man finder sine livsværdier.
Øvelserne var meget relevante og gav stof til eftertanke.
Jeg er stadig lidt i tvivl om nogle af mine værdier… Men højt på min liste var FRIHED, SAMHØRIGHED, (SELV)RESPEKT og MENINGSFULDHED (er lidt i tvivl om det sidste er en værdi… havde lidt svært ved at finde et andet ord, der gav mening).
Hej Ester
Jeg er glad for, at artiklen giver mening for dig.
Held og lykke med din nye indsigt.
De bedste hilsner
Holger