Vælg en side

Kærlighed er en handling – ikke kun en følelse!

Der er to aspekter af den energi, vi kalder kærlighed: Et passivt aspekt som handler om at mærke og modtage, og aktivt aspekt som handler om at skabe og give.

Kærlighed er kilden til glæde, relationer, selvværd, kreativitet og liv. Derfor er et liv uden kærlighed tomt og meningsløst.

De fleste søger den store kærlighed i et romantisk parforhold. Men uanset om man er single eller i parforhold, oplever de fleste perioder med lidt eller ingen kærlighed i deres liv, og tilværelsen føles kold og ubarmhjertig.

Problemet er, at vi oftest fokuserer på kærlighedens passive aspekt. Dvs. vi opfatter kærlighed som en følelse, der opstår, når vi finder den rigtige partner eller de rigtige omstændigheder – det ser jeg dagligt i mit arbejde som parterapeut.

Men i stedet bør vi fokusere mere på kærlighedens aktive aspekt, dvs. tænke mere på kærlighed som en handling, noget vi kan gøre. På den måde gør vi kærligheden til et valg, som vi aktivt kan vælge til.

Hvis vi fokuserer på at fra andre, vil vi altid se efter, hvad vi mangler. Hvis vi fokuserer på at give, vil vi altid se på det, vi har.Amma

Er du en “baby” i kærlighed?

En analogi:

Som spæd er du hjælpeløs og afhængig af din mors omsorg. Når du er sulten, græder du, og håber på, at nogen tager sig af dig. Du er 100% passiv og afventende.

Med tiden bliver du mere overlevelsesdygtige: En dag kan du selv åbne køleskabet, og senere tjene penge, købe og tilberede din mad. Du er blevet selvstændig og uafhængig af dine forældre. Du er blevet voksen.

Nu kommer pointen:

De fleste af os er som børn mht. kærlighed. Vi lider, når vi savner kærlige følelser, men er ude af stand til at ændre situationen. Vi kan kun vente og håbe på, at nogen redder os. Ofte er det kæresten (eller venner og familie), som får skylden: Hvis bare han/hun var mere åben, forstående, opmærksom, kærlig eller lyttende så ville jeg føle mig elsket, og alt ville være godt.

Det er en lidt barnlig tankegang, som gør os hjælpeløse og passive, i stedet for voksne, ansvarlige og aktive.

Ubetinget kærlighed er en handling - Parterapi

Når der er konflikter i parforholdet, forværres situationen ofte, fordi begge parter sidder med korslagte arme, og venter på at den anden skal gøre noget. Begge forventer, at den anden kommer med et åbent hjerte, og genskaber den kærlige kontakt. Begge stiller krav, de ikke selv kan honorere, hvilket jeg ser mange eksempler på i mit arbejde som parterapeut.

Kærlighed er noget du gør

Kærligheden til kæledyr er et godt eksempel på aktiv kærlighed.

Fordi du ikke har nogle forventninger til eksempelvis din hund eller kat, er du ikke passiv og afventende. Du ved godt, at hunden ikke kan klare sig selv, så derfor tager du automatisk ansvar.

Du lufter hunden, giver den mad, og kløer den bag øret – helt uden at forvente noget til gengæld. Du gør noget, også de dage du ikke gider. Og miraklet er, at jo mere du giver, desto mere får du. De handlinger du udfører, vækker dine kærlige følelser, og på den måde skaber du kærlighed.

Det samme gør sig gældende med spædbarn. Et spædbarn kræver konstant opmærksomhed, og store ofringer af nattesøvn, tid, energi, penge osv. osv. Og spædbarnet giver intet til gengæld.

Men nybagte forældre elsker alligevel deres guldklump overalt på jorden. De forventer intet, og påtager sig fuldt ud den aktive rolle. Først senere begynder forældrene at stille krav, opdrage osv. Og i samme takt bliver kærligheden mindre og mindre betingelsesløs.

Et eller andet sted, ved vi godt, at kærlighed er en handling. Men alt for ofte glemmer vi det. Vi går vi i barndom, og forventer at andre skal made os med kærlighed. Det er de forventninger, som i sidste ende dræber kærligheden. Vi lider fordi, vi fokuserer mere på, hvad vi får, end hvad vi giver.

Video (6 min):

Ubetinget kærlighed

Ubetinget kærlighed er et smuk ideal, som er ganske svært i praksis. Men jo bedre du bliver til elske aktivt, desto bedre bliver du til at elske ubetinget. Læs mere om ubetinget kærlighed her: Ubetinget kærlighed.

Ubetinget kærlighed kræver også en stor grad af modenhed i parforholdet, og at man er kommet igennem magtkamps-fasen i parforholdets udvikling gennem de 3 faser.

En lille historie om min ven:

Min gode ven besøgte engang en buddhistisk bjerglandsby i Cambodja. Da han kom til byen, og gik ned gennem gaden, blev han omringet af tiggende børn, som rakte hånden frem. Han gav nogle mønter til flere af børnene, men undrede sig over, at ingen sagde tak. Senere fandt han ud af, byen var stærkt præget af den buddhistiske tro og tankegang.

Børnene sagde ikke tak, fordi det er den, som giver, der får…

Vise mennesker tænker på andre, hjælper dem så meget som muligt, og resultatet er lykke. Kærlighed og medfølelser er gavnlig for både dig og andre. Gennem din venlighed over for andre, vil dit sind og hjerte åbne sig for fred.Dalai Lama

Øv dig

Princippet i at elske aktivt er nemt at forstå, men det er øvelse, som gør det til virkelighed. Her er nogle forslag til, hvordan du kan starte.

Hvis du vil være bedre til at elske, skal du først acceptere, at det virkelig er dit eget ansvar at skabe kærligheden i dit liv. Stop med at vente på, at de kærlige følelser kommer af sig selv.

Handling forudsætter ikke kærlighed men vilje. Uanset om du er skuffet, vred, fornærmet, trist eller bare uinspireret, kan du altid gøre noget godt for en anden. Du kan altid være venlig, hjælpsom, opmærksom og omsorgsfuld. Alle møder rummer en mulighed for at være kærlig.

Hvis du savner kærlige følelser til din kæreste, så tænk på alt det, du beundrer og holder af ved ham/hende. Vær taknemmelig for alt det I har sammen, for alt det du har fået. Så snart du føler den mindste kærlighed, så brug den: Gør noget ekstra for din kæreste. Køb en gave, giv et kompliment, send en sød sms, gør en tjeneste, planlæg en fælles oplevelse, invitér på middag eller en tur i biografen. Du kan evt. lære din kærestes kærlighedssprog at kende, hvis du vil have inspiration.

Konklusion: Kærligheden skal udleves – ikke bare mærkes

Kærlighed er ikke kun en følelse. Det er også en handling og et valg. Hvis du vil have et liv fyldt af kærlighed, skal du øve dig i at elske aktivt. Præcis som du gør i forholdet til børn eller kæledyr.

Det er de tidspunkter, hvor dit hjerte er lukket, du har mest brug for at give kærlighed, opmærksomhed, omsorg, være hjælpsom, venlig osv. Når du mærker, at dit hjerte lukkes, så gør noget. Det er, når du har mindst lyst til at give kærlighed, at du har mest brug for at være aktiv.

Brug din vilje til at handle.

Kærlighed er ikke kun en gave – det er også en opgave.

Hvert øjeblik er en mulighed for at elske: Dig selv, dit liv og menneskene omkring dig. Giv dine gaver til verden, og verden sender sine gaver til dig.

Parterapi: Flere kærlige følelser i dit parforhold

Problemer i parforholdet og problemer i kærlighedslivet følges ofte ad. Parterapi kan rådgive jer om, hvordan i give mere liv til de kærlige følelser. Når først kærligheden er tilbage, forsvinder mange problemer af sig selv.

Bliv klogere på parterapi: Parterapi København

Opdateret d.7 nov. 2022.7-11-2022Parterapeut: Kærlighed er en handling (ikke kun en følelse)Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!