Vælg en side

Sådan slipper du dårlig samvittighed (skyldfølelse)

Dårlig samvittighed (kaldes også skyldfølelse) er en form for “straf”, som din indre moralske stemme giver dig, fordi du har fejlet.

Dårlig samvittighed kan dræne dig for livskraft, spontanitet og lysten til at leve. Og følelsen kan fylde dig med tvivl, selvhad og ødelægge dit selvværd. Derfor er det hårdt at have skyldfølelse, og derfor giver det ofte mening at slippe følelsen – eller i hvert fald sørge for at følelsen ikke vokser sig for stor.

Lyt til artiklen her:

Spotify  eller  Apple Podcasts  eller  Podimo  eller  Youtube

(Eller gå ind på din podcast afspiller og søg på “Holger Spanggaard”)

Dårlig samvittighed kan føles som trykken eller ubehag i maven eller brystet. Og mange oplever at kroppen føles “tung”, når de rammes af dårlig samvittighed.

Følelsen er ofte rettet mod mennesker, som du har gjort uret mod, fx forældre, børn, venner eller kolleger. Men følelsen kan også være rettet mod dig selv, fordi du føler du burde være mere succesfuld, omhyggeligt, kærlig, flittig, sparsommelig eller noget helt andet. Især unge mennesker har tendens til at være overdrevent selvkritiske (hvilket du bl.a. kan høre i podcasten Brinkmanns briks på dr.dk).

Når du har gjort noget virkeligt dumt mod nogen, er det kun naturligt at få skyldfølelse. Følelsen af dårlig samvittighed viser dig, at du har handlet mod dine værdier og inderste ønsker, og derfor er der noget galt, hvis du aldrig får skyldfølelse. Det er kun psykopater, som ikke føler skyld, skam og skyldfølelse!

Formålet med dårlig samvittighed er at motivere dig til at handle fx ved at sige undskyld eller gøre noget godt igen. Men hvis du allerede har gjort, hvad du kan, skal du slippe følelsen og komme videre.

Dårlig samvittighed kan minde om skam. Men hvor skam mere handler om, at du føler dig forkert i din kerne, så handler dårlig samvittighed om noget konkret, du har gjort.

Læs også: Sådan slipper du din skam

Video på 3 min: 

Stolthed og ego

Du får dårlig samvittighed, fordi du ikke føler, du lever op til din standard. Du synes, du burde vide bedre eller have handlet anderledes. På en eller anden måde, var du en dårlig version af dig selv, og nu føler du skyld og skam.

Men hvad du forventer af dig selv, hænger sammen med dit ego og din stolthed. Jo højere tanker du har om dig selv, desto nemmere rammes du af skyld og skam. Hvis du ofte plages af skyldfølelser, skal du måske overveje, om du har urealistiske forventninger til dig selv. Måske er du bare helt normal og uperfekt, som alle os andre.

Et klassisk eksempel er forældre, som altid føler de burde gøre mere for børnene. De burde læse mere for børnene, bage boller, tage dem til sport og klaverspil, og i hvert fald ikke lade dem sidde foran en skærm. Men i en travl hverdag er det umuligt at leve op til alle idealerne, hvilket alle børnefamilier på et tidspunkt må erkende (Se evt. denne artikel på politiken.dk).

Kvinder får oftere dårlig samvittighed end mænd

Flere forfattere peger på, at kvinder har større tendens til at føle skyld og skam end mænd. En forklaring er, at mænd oftere retter deres vrede udad, hvorimod kvinder ofte retter vreden indad, hvorved følelsen bliver til skyldfølelse og måske ligefrem selvhad. Det kan du læse mere om i bogen ”Venlige øjne på dig selv – slip dårlig samvittighed” af Ilse Sand. 

Skyldfølelse, skam og dårlig samvittighed

Tips til at slippe din skyldfølelse

Tip 1: Gør det godt igen, hvis du kan

Har du begået en fejl, som giver dig skyldfølelse, er det bedste naturligvis at gøre det godt igen. Du kan altid starte med at give en helhjertet undskyldning. En god undskyldning gør ofte en stor forskel.

Nogle gange er handlinger vigtigere end ord, så overvej også om der er konkrete handlinger, som vil gøre det godt igen. Endlige er det god idé, at du sikrer dig mod at begå lignende fejl i fremtiden.

Skam og dårlig samvittighed lever længst, når du går med de svære følelser alene uden at handle eller sige noget. Så vær aktiv, sig undskyld, gør det godt igen, og forebyg fremtidige fejl. Så kan du ikke gøre mere.

Tip 2: Vær i nuet

Dårlig samvittighed handler (næsten) altid om noget, du har gjort i fortiden. Hvis du fuldt tilstede i dette nu, kan du ikke samtidig plages af skyld. Derfor er et godt tip at være så nærværende som muligt i stedet for at tænke over fortiden.

Det nemmere sagt end gjort at være i nuet, men du kan altid øve dig. Jeg anbefaler, at du bruger rådene i denne artikel: Nærvær: Lær at leve i nuet.

Tip 3: Er det virkelige din skyld? 

Det er narrativet, som bestemmer om du føler dig skyldig. Hvis du siger til dig selv, at du ikke kan gøre for, at han kører overfor rødt, så får du ikke dårlig samvittighed over, at du kørte ind i ham. Men hvis du siger til dig selv, at du burde tjekke, at der ikke kommer en kørende overfor rødt, så rammes du af skyldfølelser.

Pointen er, at du ikke rammes af skyldfølelse af “objektive” grunde. Det er din måde at se tingene på, som afgør hvad du føler.

Har du dårlig samvittighed, så prøv at være lidt selvkritisk: Er det virkelig din skyld? Kunne du virkelig kontrollere situationen? Er det lige så meget andres skyld, som din skyld? Er det 100% din skyld eller kun 50% din skyld? Her får du mere inspiration til at udfordre dine tanker: The Work (Byron Katies metode).

Tip 4: Tilgiv dig selv for ikke at være perfekt

Nogle gange er det virkelig din skyld det hele. Og måske kan du intet gøre for at gøre det godt igen. Hvad gør du så?

Fortiden er forbi, og hvis du intet kan gøre, hvad skal du så bruge skyldfølelsen til? Vil du have det dårligt med dig selv resten af livet?

Nogle gange bliver du nødt at tilgive dig selv. Det betyder ikke, at du er ligeglad med dine fejl. Det betyder bare, at du lader fortiden ligge. Du skal acceptere at sket er sket, og du intet kan gøre for at ændre det. Det kan du læse mere om her: accept og tilgivelse.

Terapi mod dårlig samvittighed

Plages du af dårlig samvittighed? Har du lyst til en snak? Så kontakt Holger her.

Afslutning

Vi ønsker alle at være bedre mennesker, mere kærlige, bevidste, nærværende osv. Og vi ønsker alle at gøre det rigtige. Men ikke desto mindre begår vi alle fejl igen og igen. Sådan er livet.

Når du straffer dig selv for at begå fejl, starter du en negativ spiral, hvor du forhindrer dig selv i at være spontan, glad og entusiastisk. Og samtidig begrænser du dig selv, så du ikke deltager fuldt ud i livet omkring dig. Derfor skal du glemme alt om at være perfekt. Og du skal slippe fortiden, hvis den plager dig.

Vil du have praktisk hjælp til at håndtere skyld, skam og andre svære følelser, så læs om psykoterapi. 

Folk spørger også om:

Hvad er dårlig samvittighed?

Dårlig samvittighed er en følelse af, du burde have gjort noget anderledes. Følelsen kaldes også skyldfølelse, fordi du netop føler skyld over noget, du har gjort. Læs mere i artiklen.

Hvad skal man gøre, hvis man har dårlig samvittighed?

Her er nogle tips: Gør det godt igen. Lev i nuet. Tilgiv dig selv. Og Accepter ikke, at andre forsøger at give dig skyld og skam. Læs mere i artiklen.

Hvor kommer samvittigheden fra?

Det er naturligt at få ubehagelige følelser, når du har gjort noget, som strider mod dine værdier. Dårlig samvittighed hænger også sammen med stolthed, dit ego og selvværd. Læs mere i artiklen.

Hvordan føles skyld?

Skyld kan opleves som mavepine, trykken for brystet, depression eller en tung fornemmelse i kroppen. Du kan også få hovedpine, søvnbesvær og mange andre ubehagelige reaktioner. Føler du skyld, ville du ønske, at du kunne gøre noget om. Læs mere i artiklen.


Opdateret d.19 aug. 2024.

19-8-2024Sådan slipper du din dårlig samvittighed.Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!