Vælg en side

Når konflikten løber løbsk:

Stop den negative spiral

I denne artikel forklarer jeg, hvorfor nogle konflikter løber løbsk i en negativ spiral.

Et parforhold består af 2 forskellige mennesker med forskellige behov og meninger, derfor vil der naturligt opstå situationer, hvor man ikke kan få det, som man vil. Man må forhandle, tilpasse sig og indgå kompromiser.

Det behøver ikke være et problem at bølgerne går højt engang imellem. Men det er et problem, når konflikten bliver værre og værre, jo mere I forsøger at finde hinanden. Det skaber nemlig følelsesmæssig afstand, mistro og kan ødelægge parforholdet.

Læs også: 10 tegn på krise i dit parforhold

De store konflikter handler om følelser

Konflikter løber løbsk, når man føler sig afvist. Så simpelt kan det siges. Det er også her, man bevæger sig op ad konflikttrappen.

Afvisningen kan komme i mange former, og mærkes på mange måder. Fx ikke at føle sig elsket, værdsat, respekteret, god nok osv.

Hvis det kun er en objektiv uenighed, som skiller parterne, som fx vis tur det er til at tage opvasken, hvor man skal holde jul, eller hvad man skal bruge pengene på, så er det sjældent et stort problem. Hvis man ikke kan blive enige, enes man om at være uenige. Konflikten sparkes til hjørne, indtil en af parterne gider diskutere igen.

De store spændinger, som er svære at håndtere handler om følelser. Og groft sagt er der to hovedkategorier af afvisnings-følelser i spil: Den ene kategori handler om ikke at føle sig elsket, holdt af, passet på osv. Den anden kategori handler om at føle sig svag, ikke god nok, inkompetent osv.

Ofte (men selvfølgelig ikke altid) er kvinden især følsom på den første kategori af afvisnings-følelser, mens manden (men selvfølgelig ikke altid) især er følsom på den anden kategori af afvisnings-følelser.

Læs også: Skænderiets 3 faser: Fra ondt til værre

Konflikthåndtering og skænderi i parforholdet

Følelsesmæssigt pres slukker hjernen 

Når du ikke føler dig elsket og værdsat af din partner, går dit nervesystem i alarmberedskab. Dit parforhold er din vigtigste relation, og hvis det ikke fungerer, bliver du stresset. Mange kvinder (men også mænd) håndterer stressen ved at tale om tingene, mens mange mænd (men også kvinder) håndterer det ved at trække sig og finde ro i sig selv. Hvilken stil du har, afhænger bl.a. af dit tilknytningsmønster.

Problemet er, at stress gør det svært at tænke klart. Når du er stresset, begynder du at se tingene i sort/hvid. Din parterner er ikke bare uforstående. Han/hun er selvoptaget, snæversynet og egoistisk.

Det sker helt automatisk. For når du er under følelsesmæssigt pres, så lukker dele af din hjerne, og tænkningen bliver mere fastlåst og rigid. Det bliver svært at sætte sig i andres sted, indgå kompromisser, tilpasse sig osv. Og derfor kan du heller ikke løse konflikten.

Læs også: Guide til ikkevoldelig kommunikation (girafsprog)

Den klassiske negative spiral

Her kommer 3 tænkte eksempler på negative spiraler. De har alle det tilfælles, at begges handlinger opleves som en afvisning eller anklage af den anden.

Eksempel 1:

Hun er ked af det, fordi hun er presset på sit nye job. Hun føler sig alene med sine følelser, og har lyst til at tale med sin mand. Men han er afvisende i sit kropsprog, fordi han er træt, og fordi han har svært ved at håndtere at hun er ked af det.

Hans afvisende attitude er det sidste hun har brug for. I stedet for kærlighed og forståelse mærker hun en kold skulder. Det forstærker hendes følelser, hvilket hurtigt bliver til vrede, og hun kritiserer ham for at ignorere hende.

Men hendes vrede gør ham endnu mere utryg. Derudover får kritikken ham til at føle sig som en dårlig kæreste og at han ikke er god nok. Han trækker sig, og bliver endnu mere afvisende. Han svarer vredt, at han er træt af, hun altid anklager ham.

Hans vrede forstærker hendes frustration over ikke at få kærlighed og omsorg, hvilket forstærker hendes vrede og anklager. Osv. osv.

Eksempel 2:

Kvinden har glemt at bestille tid hos tandlægen til deres søn. Hun nævner det ikke for manden, fordi hun er bange for hans reaktion.

Han opdager hendes fejl, og tolker hendes fortielse som manglende respekt.

Han kan ikke se sig selv i et forhold med en kvinde, som ikke respekterer ham. Han bliver vred, og kritiserer hende for at behandle ham respektløs.

Kvindens negative forestillinger bliver bekræftet. Han kritiserer hende altid for at være glemsom. Hun synes, det er uretfærdigt. Men orker ikke tage diskussionen.

I stedet smækker hun med døren, og kører en lang tur. Det forstærker mandens oplevelse af, at hun er umoden og respektløs. Han bliver provokeret af, at hun stikker halen mellem benene, og han sender en vred SMS.

Det får kvinden til at slukke mobilen og overnatte hos en veninde. Og dermed er den negative spiral i fuld fart.

Læs også: Giv konstruktiv kritik til din partner

Eksempel 3:

Manden kommer senere hjem end lovet. Kvinden er frustreret, fordi hun har lavet mad til en hyggelig kæresteaften.

Kvinden konkluderer, at manden åbenbart ikke synes, deres forhold er vigtigt, siden han prioriterer arbejde over hende.

Hun kan ikke skjule sin frustration, da hun spørger, hvorfor han kommer så sent hjem. Manden mærker anklagen i hendes stemme, hvilket får ham til at gå i forsvar. I stedet for at indrømme sin fejl, svarer han surt, at pengene jo ikke kommer af sig selv.

Men det gør ikke noget godt for kvinden, som blot føler sig endnu mere afvist, hvorfor hun hæver stemmen, og kritiserer ham for aldrig at lytte.

Begges handlinger skubber den anden væk, og begge svarer igen ved at anklage og bebrejde.

Hvorfor skændes vi hele tiden?

Vejen ud af den negative spiral

Det er ikke nemt at vende en negativ spiral.

På samme måde som det heller ikke er nemt at kontrollere sit alkoholforbrug, når man er fuld. Alkoholen gør, at du ikke kan se tingene klart, og derfor kan du ikke stoppe dig selv.

Sådan er det også med de voldsomme konflikter. Du er i følelsernes vold, og derfor er det svært ikke at gøre noget dumt.

Men det kan lade sig gøre at ændre sine mønstre, ligesom det kan lade sig gøre at drikke mindre. Men det kræver vilje og øvelse.

Her får du 7 råd til at stoppe den negative spiral.

1. Mentalisering:

For det første skal du prøve at gennemskue, hvilke følelser der er på spil – både i dig selv og din partner. Det kaldes nogle gange for mentalisering.

Først når du forstår de sårede følelser i din partner og dig selv, har du en chance for at stoppe spiralen.

Læs også: Mentalisering – At se dig selv udefra, og andre indefra

2. Sårbarhed:

Når du er sårbar, er du ærlig og autentisk. Sandheden er jo, at du ikke handler om jeres uenighed, men om at du føler dig ramt et følsomt sted.

Derfor skal du øve dig i at være sårbar, fx ved at sige: ”Når du kommer for sent, føler jeg mig ikke vigtigt. Og det gør mig ked af det, fordi jeg elsker dig.” På den måde hjælper du din partner til at forstå, hvad der er på spil for dig.

Læs også: Sårbar eller cool?

3. Berolig dig selv:

Når vi ikke bliver mødt af vores partner, som vi ønsker, prøver de fleste af os at tvinge, presse, manipulere, lokke eller overtale vores partner til at makke ret. Men den strategi virker sjældent i konfliktsituationer. Derfor skal du lære at finde ro i dig selv, selvom du ikke får det som du vil ha’ det.

Når du (og din partner) kan hvile i jer selv, tager I samtidigt et stort pres af hinandens skuldre. I tager energien ud af dramaet, og det bliver lettere at handle og tænke rationelt.

Læs også: Håndter negative tanker og følelser

4. Sund adskillelse:

Adskillelse handler om, at du kan kende forskel på dig selv, din partner og forholdet. Hvis du ikke er sundt adskilt, bliver du overdrevet påvirket af din partners meninger og forholdets tilstand.

Er du sundt adskilt fra din partner, føler du ikke, at skal forsvare dig selv, hvis I er uenige. Du kan bedre rumme uenighed og konflikt, fordi du hviler i dig selv.

Adskillelse handler om at kunne stå på egne ben, håndtere uligheder uden at tage det personligt, kunne sætte grænser, bevare en kærlig kontakt på trods af uenigheder og forskelle.

Læs mere om adskillelse her: Sund adskillelse i dit parforhold

5. Kend jer selv:

I kan spare jer megen lidelse, hvis I kender jer selv. Find ud af hvilke områder, som er følsomme. Og hvad der især kan såre og provokere den hinanden.

Find ud af, hvornår det især går galt. Hvem gør og siger hvad, og hvordan bliver det opfattet af den anden.

Når I ved det, har I et kort over minefeltet, og det bliver meget nemmere at undgå de voldsomme konflikter fremtiden.

Læs også: Lær at evaluere dit parforhold

6. Sæt rammer:

En god lavpraktisk teknik er at sætte rammer inden de svære samtaler. Det går i al sin enkelthed ud på, at I fx aftaler, at I:

  • Max taler 30 min. om emnet.
  • Taler pænt.
  • Ikke skændes.
  • Skal være gode venner bagefter.
  • Undgår personlige angreb.
  • Vil gøre en indsats for at diskussionen ikke løber løbsk osv.
  • Aftal et pause signal (fx at lægge hånden på den andes knæ).

Det er lidt som en boksekamp, hvor man aftaler nogle regler, så ingen kommer til skade.

7. Sæt tempoet ned:

Den negative spiral næres af et højt tempo. Den ene anklage følges hurtigt af den næste.

Det høje tempo gør det svært for nervesystemet at falde til ro. Derfor er en god teknik at trække vejret et par gange, inden du svarer.

Når du kan mærke, at din krop bliver anspændt, så er det tegn på, at nu er det ved at være for meget for dit system, og en påmindelse om, at sætte tempoet ned.

Læs også: 3 redskaber til konflikthåndtering

4 faresignaler

Forskning har vist, at der er 4 usunde kommunikationsmønstre, du skal være opmærksom på i dit parforhold.

De 4 mønstre er 4 faresignaler, som viser dig, at dit parforhold er på vej i en usund retning.

Jeg har lavet en podcast om de 4 faresignaler (12 min.), som du kan hente her:

Hør om de 4 faresignaler (12 min):


Værd at huske…

Den negative spiral næres af sårede følelser. Derfor kan du kun bryde den negative spiral, hvis du/I forstår, hvilke følelser der er i spil.

At bryde den negative spiral handler om bevidsthed og at bryde dårlige vaner. Det er ikke nemt, men det kan lade sig gøre, hvis du bruger ovenstående 7 råd sammen med en god portion vilje.

PS:

Hvis du vil have bedre kommunikation i dit parforhold, så prøv dette gratis videokursus: Kommunikation og konflikthåndtering i dit parforhold.

Opdateret d.25 juli 2022.

25-7-2022Når konflikten løber løbsk: Stop den negative spiralBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!