Er du autentisk?

Jeg møder mange, som savner at leve autentisk. Ofte fordi de føler, at der mangler noget i deres liv.

I denne artikel får du mit bud på, hvad autenticitet er, og hvordan du kan leve mere autentisk.

Hvad er autenticitet?

At være autentisk betyder, at dine ord og handlinger afspejler dine tanker og følelser. Eller sagt på en anden måde: Din ydre verden afspejler dit indre. Det modsatte af autenticitet er at være falsk eller uærlig.

Autenticitet er beslægtet med begrebet integritet, som betyder at stå ved sine meninger, og handle i overensstemmelse med sine overbevisninger. Autenticitet bruges nogle gange som synonym for pålidelig eller tillidsvækkende, selvom det ikke nødvendigvis har noget med hinanden at gøre.

Læs også: Autentisk kommunikation i dit parforhold – 4 sætninger du skal kende

Autenticitet er en samling af valg, som vi skal tage hver dag. Det handler om at vælge at møde op og være ægte. Vælge at være ærlig. Vælge at lade vores sande selv blive set.Brené Brown

Vigtigt at leve autentisk

Hvis du ikke lever autentisk, er du i konflikt med dig selv. Du siger ikke din mening og gør ikke hvad du har lyst til. Du forgiver at være noget andet end den du virkelig er, hvilket selvfølgelig er opslidende.

Autenticitet giver energi til dine ord og handlinger, og derfor fremstår du mere selvsikker, inspirerende og karismatisk, når du er autentisk.

Læs også: Hvad er meningen med livet?

Hvorfor er det svært at leve autentisk?

Dybest set er det frygten for afvisning, som får dig til at svigte dig selv og det du står for. Jo mere du hviler i dig selv, desto nemmere er det at leve autentisk. Det kan du læse mere om her: Lær at hvile i dig selv.

Et spædbarn er automatisk autentisk, fordi barnet ikke kan lade være med at følge sine impulser. Det har endnu ikke lært at være uærlig eller falsk, og bl.a. derfor er små børn charmerende. Men på et tidspunkt finder barnet ud af, at det får mere positiv opmærksomhed, når det smiler og leger ”pænt”, end når det græder og tegner på vægen.

Barnet begynder at afkode forældrenes reaktion, og tilpasser sig livets hårde realiteter, nemlig at vi sjældent bliver elskede, præcis for den vi er. Nogle af vore behov, tendenser og følelser skjuler vi, og andre viser vi frem. Med tiden mister vi kontakt til det vi skjuler, og vi bliver mindre autentiske.

Som voksne er det ikke længere forældres afvisning, som rammer os, men chefens, kollegernes, familiens, vennernes, samfundets osv. Vi tilpasser os for at leve op til andres forventninger, men mister os selv i processen.

Hvis du var 100% sikker på, at verden mødte dig med accept og åbne arme, uanset hvad du gjorde, hvordan ville dit liv så se ud? Hvilke drømme ville du udleve? Hvordan ville du bo og leve?

Det er livets største privilegie at finde ud af, hvem du i sandhed er.Jung

3 Niveauer af autenticitet

Der er mange niveauer af autenticitet. Her er 3 niveauer:

1.Niveau: Fakta

På det mest overfladiske niveau, handler autenticitet om at være ærlig med de ydre ting. Dvs. du er ærlig om din krop, vægt, job, økonomi, hvad du kan li’ at spise, din yndlingsfilm, hvad du har lavet i weekenden osv.

Måske tænker du, at du da er 100% ærlig om fakta? Men jeg vil vove at påstå, at mange af os stikker en hvid løgn, og fortier de dele af sandheden, vi er mindst stolt over.

Et eksempel er tøj og makeup. Vi går med tøj, som ”sidder godt”, dvs. det får os til at se bedst muligt ud. Er det at lyve? Nej, selvfølgelig ikke. Men vi skjuler alligvel noget af sandheden, og derfor er det heller ikke 100% ærligt.

Jeg har kendt piger, som gjorde så meget ud af deres udseende, at de blev nervøse og anspændte, hvis man så dem uden makeup. Det er et godt eksempel på, hvad der sker, hvis man kun viser sine pæne sider.

2.Niveau: Følelser her og nu

På dette niveau giver du udtryk for dine følelser her og nu. Hvis du er vred, så siger du det, bander og slår i bordet. Tilsvarende viser du din ked af det, dine tårer osv. Det er også på dette niveau, at du åbent giver udtryk for din lyst og seksualitet.

Vi undertrykker alle nogle af vores følelser i visse sammenhænge. Nogle følelser skjuler vi bevidst, andre har slet ikke lært at udtrykke. Fx har mange svært ved at vise vrede. Nogle kvinder begynder således at græde, når de er vrede. De har så dårlige kontakt til deres vredesenergien, at den bliver fordrejet til ked af det hed.

Læs også: Vreden er din ven!

3.Niveau: Masker og identitet

Her handler autenticitet om dyb selvindsigt, om at smide dine masker, og indrette dit liv efter din inderste sandhed. Også selvom du skubber folk fra dig, eller skuffer din familie.

Autenticitet på 3.niveau er ikke nemt, fordi de færreste af os ved, hvilke masker vi bærer. Og derfor er det også svært at smide dem. Eksempelvis overtager vi alle mange af vores forældres værdier mere eller mindre ubevidst. Vi tror værdierne kommer indefra, men de kommer i virkeligheden fra vores forældre. De bliver til en dybtliggende maske, vi ikke engang aner vi bærer.

”Heldigvis” har det en pris ikke at være autentisk, nemlig smerte. Mange livskriser kan ses som en reaktion på manglende autenticitet. Før eller senere bliver vi nødt til at leve i overensstemmelse med vores indre. Alt andet er for pinefuldt i længden.

At være autentisk - Hvad betyder autencitet?

Autenticitet forudsætter selvindsigt og mod

Selvværd og mod er måske de vigtigste kvaliteter, hvis du vil leve autentisk. Både mod og selvværd giver dig evnen til at realisere dig selv, uden at bekymre dig om andres reaktion. Evnen til at være sårbar er en anden vigtig kvalitet. At være sårbar er nemlig relateret både til selvværd og mod, med også til selvindsigt.

Uden selvindsigt kan du ikke leve autentisk. Hvis du ikke ved, hvem du er, har du ikke noget at være tro imod. Mange som søger mere autenticitet i deres liv, kunne lige så godt sige, at de søger efter dem selv.

Mange livskriser opstår pga. manglende selvindsigt. Eksempelvis kan midtvejskrisen, ses som en proces, hvor du omstiller dig til en ny virkelighed, nemlig at du ikke er ung længere, og du snart har levet størstedelen af dit liv.

Udover mod og selvindsigt er tvivlen en god ven. Når du tvivler er du åben for forandring, for at lære nyt og ændre dit perspektiv. Derfor er det vigtigt at gøre plads til tvivlen i dit liv.

En person som er meget fast i sine meninger, kan foregive at have styr på sit liv, og signalere integritet og autenticitet. Men fastheden kan dække over usikkerhed, og en manglende evne til at håndtere sin tvivl.

Læs også: Kerneværdier er dit indre kompas

Tips til et autentisk liv

Hvis du vil være mere autentisk, er her nogle forslag:

  1. Øv dig i at være ærlig. Sig din mening, uden at pakke den ind, og lad være med at undskylde for dig selv. Drop også de hvide løgne.
  2. Find modet til at være mere sårbar, og del mere ud af dig selv.
  3. Find ud af, hvad du vil med dit liv. Start evt. med at finde dine kerneværdier og livsmål, og gør dig klar til at ændre dit liv.

Held og lykke på din rejse mod dig selv!

Læs også: Kender du dine livsmål?

Opdateret d.24 aug. 2019

24-8-2019Er du autentisk?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend