Ulykkeligt forelsket? 

Få 15 tips til at komme videre

De flest kender til kærestesorger. Det kan gøre så ondt, at du tror, du umuligt kan overleve. Men du overlever, og en dag er smerten væk.

I denne artikel får du mine tips til at håndtere kærestesorg.

Læs også: 4 opgaver i din sorgproces du skal løse, før du kommer videre

Forelskelse er som narkotika!

Ulykkelig forelskelse er en særlig form for kærestesorg, fordi forelskelse ændrer kroppens biologi. Biologisk er forelskelse som at tage kokain. Og når du er ulykkeligt forelsket, tager du en kold tyrker! Derfor føles det så forfærdeligt.

Forelskelse fylder din krop med lykkehormonet dopamin. Du er høj af energi, lykke og entusiasme. Hele dit liv får et lyserødt skær. Du ser nye muligheder, hvor du før kun så forhindringer. Der er ingen tvivl om, at forelskelse er en af de mest eftertragtede følelsesmæssige oplevelser.

Læs også: 5 teorier om forelskelse

Men forelskelse har også en bagside: følelsesmæssig afhængighed. Når dine følelser bliver gengældt, er du høj af lykke, men hvis de ikke gengældes, bliver du modløshed, fortvivlet, deprimeret og vred.

Præcis som en stofmisbruger er afhængig af sit stof, gør forelskelse dig følelsesmæssig afhængig af et andet menneske.

Vi er aldrig så sårbare, som når vi elsker.Sigmund Freud

Det er aldrig rart, når et forhold går i stykker. Men hvis du er forelsket, rammes du dobbelt så hårdt pga. følelsesmæssig afhængighed. Det gør det svært at se fremad og forholde sig rationelt til bruddet.

Læs også: Sådan håndterer du negative tanker og følelser

Afhængighed får tankerne til at køre i ring. Din ekskæreste bliver endnu mere fantastisk, tiltrækkende og tabet føles større end det måske i virkeligheden er.

Hvis du er ulykkeligt forelsket, oplever du mange negative følelser. Med tiden aftager følelserne af sig selv, men du kan gøre meget for at komme hurtigere videre med dit liv.

15 Gode råd mod kærestesorger

(1) Acceptér tingenes tilstand

Lad være med at løbe efter din ekskæreste, som alligevel ikke vil have dig. Den største smerte opstår, når du sammenligner din virkelighed, med dit ideal. Tingene er som de er, og jo før du accepterer bruddet, desto før får du fred.

Når du sidder hjemme og længes, gør du dig nemt til et offer. Dvs. du bliver passiv, og giver andre skylden for din smerte (hvis han ikke var så egoistisk, hvis jeg havde haft en bedre barndom, hvis vi havde flere penge osv. ).

Men offer-psykologien forlænger kun din kærestesorg. Først når du accepterer din situation, og tager ansvar for dig selv, kan du komme videre. Her kan du læse mere om offer-rollen.

Teknik mod kærestesorger: 

(2) Husk at følelser ikke er objektive

Stærke følelser er ikke ensbetydende med stor kærlighed. Bare fordi du lider af kærestesorger, føler dig forladt og ensom, betyder det ikke, du ville blive lykkelig, hvis I fandt sammen igen.

Hvis du spurgte alle dine venner, hvem ville så sige, at det nok er for det bedste, at I ikke er sammen mere?

(3) Se situationen fra et højere perspektiv

Måske er det for det bedste? Måske er der en mening med at forholdet netop sluttede nu? Husk, at når en dør lukkes, åbnes en ny.

Kan du se noget godt i bruddet? Prøv at finde mindst 3 fordele.

Læs også: Accept og tilgivelse

(4) Tilgiv din ekskæreste

Ulykkelig forelskelse kan gøre dig vred og hævngerrig. Men det holder dig kun fast i de negative mønstre. Alle gør det bedste de kan ud fra deres forudsætninger – også din ekskæreste.

Kan du tænke på din ekskæreste og sige: Jeg tilgiver dig. Og jeg tilgiver mig selv.

Tilgivelse er at acceptere, at fortiden ikke kan ændres!

(5) Vær realistisk

Afvisning kan fylde dig med længsel efter en ikke-eksisterende kærlighed. Men var du virkelig lykkelig, da I var sammen? Var jeres forhold fyldt med kærlighed, da det stoppede? Det kan være svært at være objektiv, når du er ulykkeligt forelsket.

Måske er der gode grunde til, I ikke er sammen, som du først kan se dem efter nogle måneder.

Når du kigger tilbage på forholdet om 10år, hvad tænker du så?

(6) Undgå at tænke på den tabte kærlighed

Hver gang du ufrivilligt tænker på din ekskæreste så stop dig selv øjeblikkeligt – du har kun 4 sekunder inden en tanke bidder sig fast! Undgå at dit sind gentager de samme tanker igen og igen. Det giver energi til kærestesorgen og trækker kun pinen ud.

Du kan evt. bruge et mentalt trick, hvor du ser dig selv gå arm-i-arm med din fremtidige smukke, fantastiske, kærlige, søde og sexede ideal partner. Det gælder om at skabe et positivt billede, som er mere tiltrækkende end tankerne om din ekskæreste.

Ulykkelig kærlighed og kærestesorger

(7) Ingen kontakt

Afbryd al kontakt for en tid, ingen sms’er, mails og telefonopkald. Selv en kort samtale eller en enkelt sms kan starte gamle tankemønstre og få urealistiske håb til at blusse op igen. Det giver dig kun en masse unødig smerte. Se frem, ikke tilbage.

Find alle de ting som minder dig om din ekskæreste. Tag en stor kasse og pak billeder, gaver, breve, tøj osv. helt væk. Hver gang du ser noget som minder dig om den tabte kærlighed, risikerer du tilbagefald til negative tanker. Gem kassen langt væk på loftet eller i garagen, og find den under ingen omstændigheder frem igen!

Læs også: Ynkelige mænd jagter ekskæresten

(8) Mærk din sorg

Nogle gange er det nødvendigt, at mærke sin sorg fuldt ud, før den kan slippes. Hvis det gælder for dig, så afsæt en dag til at tude igennem. Lav liste med alt du har tabt, og giv dig selv lov til at være ulykkelig. Vær evt. sammen med en ven, som vil høre på din smerte og sorg.

Fortæl din historie i alle detaljer. Du skal være modig, og virkelig mærke dig selv. Hvis du ikke tør sætte ord på alle din følelser, har det ikke en udrensende effekt.

Du kan evt. aftale med dig selv, at dine søndage er tudedage. Resten af ugen skal du se fremad, og ikke hænge med hovedet. Men om søndagen skal du sørge og græde.

Læs også: Slip din jalousi

(9) Adspredelse

Lav noget sjovt, interessant eller spændende. Se en sjov film, gå til fest, lær at spille guitar eller besøg dine venner. Når du oplever interessante ting, producerer din krop dopamin, som tilfredsstiller din krops dopamin-længsel. Af samme grund er sport og motion særlig godt, hvis du er ulykkeligt forelsket.

Hvordan kan du give dig selv mere glæde?

(10) Hold dig selv aktiv

Det sidste du har brug for, er at gå passivt rundt med dine tanker. Måske har du udsat nogle opgaver, som kunne være rare at få gjort: Fx at male stuen, gøre rent, fælde det gamle træ i haven, ryde op i kælderen eller besøge dine venner. Hvis du ikke kan motivere dig selv, så spørg evt. en ven om hjælp.

Udnyt at du har fået mere tid til at pleje dig selv og dine interesser. Brug fx tid på sport, gå på biblioteket eller find en ny fritidsinteresse.

Er der noget, du mangler at få gjort?

(11) Sollys

Frisk luft og sollys er gavnligt. Sollys stimulerer bl.a. pinealkirtlen så humøret ofte forbedres. Sørg for at komme ud hver dag – også selvom du ikke har lyst.

Kærestesorger - Ulykkelig kærlighed - Ulykkeligt forelsket

(12) Meditation og yoga

Yoga og meditation er fremragende måder at skabe balance, hvis du plages af negative tanker. Brug google til at undersøge mulighederne der hvor du bor. Det er samtidig en god måde at møde nye mennesker.

Læs også: Lær mindfulness meditation

(13) Terapi eller coaching

Snak evt. med en personlig coach eller terapeut. Hvis det er mange måneder siden forholdet sluttede, og du stadig er plaget af kærestesorger, kan det være en idé at få professionel hjælp.

(14) Flirt 

Flirt med andre når du får chancen. Det giver dig selvtillid, og minder dig om, at livet går videre. Det giver også kroppen et lille boost dopamin, som dulmer kroppens “abstinenser.”

(15) Vær tålmodig

Det tager tid at hele. For at komme videre skal du igennem sorgens 4 opgaver:

  1. Accept og erkendelse
  2. Mærke følelser
  3. Lære nye færdigheder
  4. Ret energi mod fremtiden

Læs hvordan du gør her:

Læs også: Sorgens opgaver og hvordan du kommer videre

Værd at huske

Ulykkelig forelskelse er en smertefuld oplevelse. Præcis som en narkoman på afvænning, fyldes du af længsel, frustration, fortvivlelse og vrede. Tiden læger alle sår, men hvis du vil af med smerten hurtigst muligt, skal du stoppe med at fodre din længsel. Det øger kun din smerte.

Undgå at dine tanker kredser omkring din ekskæreste. Det trækker bare pinen ud. Det er mere konstruktivt at se fremad. Brug ovenstående 15 råd som inspiration til at komme videre med dit liv.

Held og lykke!

Har du kærestesorger? Skriv en kommentar nederst.

Opdateret d.4 dec. 20174-12-2017Ulykkeligt forelsket? Få 15 tips til at komme over kærestesorgerBevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend