Vælg en side

Når mænd trækker sig og lukker af:

Derfor er han tavs

Den tavse mand er ham som aldrig deler sine tanker og følelser. Når konen spørger, hvordan hans dag har været, brummer han “Fint”, mens han læser videre i avisen.

Og hvis han er trist over sit arbejde, foretrækker han at rydde op i garagen i stedet for at dele sine følelser. Konen kan mærke, at der er noget galt, men hun får kun enstavelsesord ud af ham. Hun må gætte sig til, hvordan han har det.

Når en mand ignorerer en kvinde, er det ikke nødvendigvis, fordi han er ligeglad med hende. Han kan bare ikke rumme hendes følelser og energi. Det er selvfølgelig frustrerende for kvinden, som ikke forstår, hvorfor han pludselig trækker sig.

I mit arbejde som mandeterapeut har jeg opdaget 6 grunde til, at din mand lukker af og har brug for afstand – og hvad du kan gøre ved det. Dem får du her.

6 grunde til mænds tavshed:

  1. Manden er tavs, når han er optaget af sin mission
  2. Manden er tavs, når han har brug for tid
  3. Manden er tavs, når han mangler ord
  4. Manden er tavs, når han er utryg
  5. Manden er tavs, når han føler sig anklaget
  6. Manden er tavs, når han skammer sig

Video: Hvorfor trækker mænd sig?

1. Manden er tavs, når han er optaget af sin mission

Mange mænd har tunnelsyn. Når mænd lukker af, kan det være for at fokusere på deres projekter. De ignorerer alt andet end “missionen.”

Han er lidt som et tog, der kun kører én retning. Det er energikrævende for ham at afbryde sit projekt, og derfor er han svær at få kontakt til, når han ser fodbold, læser avis eller arbejder.

Fordi hans mentale energi er bundet til et bestemt formål, magter han ikke forstyrrelser. Han trækker sig, og kvinden føler sig ignoreret.

Det er denne form for tavshed, den klassiske maskuline helt eksemplificerer i westerns, actionfilm osv. Det kan du fx læse mere om på psychologytoday.com.

2. Manden er tavs, når han har brug for tid

Mange mænd siger først noget, når de er helt sikre i deres sag. En mand står ved sit ord, og det ville være flovt at ændre standpunkt senere. Derfor overvejer han situationen grundigt, inden han åbner munden – nogle gange flere måneder.

Hvis en mand overvejer at skifte job, kan han have tendens til at trække sig ind i sin mentale ”hule”, hvor han overvejer for og imod. Han har ikke lyst til at tale om det men at tænke over det i stilhed.

For en typisk kvinde er det anderledes. Hun bruger samtalen til at blive klogere på sig selv. Den ene dag har hun lyst til at skifte job, den anden dag vil hun blive. Og efter 3 måneders snak, ved hun, hvad hun vil.

Manden er altså tavs, fordi han er i en proces. Og det hjælper ikke at presse ham, tværtimod. Så føler han bare, at der er endnu mere på spil, hvilket kun får ham til at tænke sig om en ekstra gang.

Læs også: Er du en tøffelhelt?

Mandeterapeut: Når tavse mand trækker sig og lukker af - Når en mand ignorerer en kvinde - hvorfor trækker han sig pludselige? Når han ikke tager kontakt.

3. Manden er tavs, når han mangler ord

Den gennemsnitlige mand er mindre i kontakt med sine følelser end den gennemsnitlige kvinde.

Når en kvinde vil tale med sin mand om følelser, ender det ofte med, at hun fører en monolog. Manden føler en masse, men fordi han ikke har øvet sig på at mærke efter og sætte ord på, føler han sig overvældet. Og derfor forbliver han tavs og trækker sig.

Da hun legede med dukker, øvede hun sig i relationer og følelser. Han kravlede i træer, spillede fodbold og fik andre kompetencer. Derfor kommer han til kort, når samtalen drejer sig om parforhold og følelser.

4. Manden er tavs, når han er utryg

Som mandeterapeut ved jeg, at følelser kan gøre mænd utrygge. Når kæresten er ked af det, sur, græder eller råber, bliver han usikker på sig selv, og ved ikke hvad han skal gøre.

Den typiske mand forsøger at undslippe situationen: Enten skynder han sig ud af døren, eller han forsøger at løse hendes problem. Han forstår ikke, at kvinden først og fremmest vil ses, høres og accepteres. Hun vil ikke fixes, og hun vil ikke være alene.

Når manden overvældes af sine eller andres følelser, bliver han bange (hvilket han aldrig vil indrømme). Det er ofte forklaringen på, hvorfor han pludselig trækker sig. Han beskytter simpelthen sig selv ved at være tavs.

Tavsheden er et psykisk selvforsvar mod at miste kontrol. Han trækker sig fra situationen, bliver fraværende eller følelsesløs.

For kvinden er det både provokerende og sårende, at manden ikke vil møde hende i hendes følelser. Det gør hende endnu mere insisterende og ophidset, hvilket blot får manden til at lukke endnu mere ned.

Dynamikken mellem kvinden som presser på for kontakt, og manden som trækker sig, forstærkes hvis begge har et utrygt tilknytningsmønster. I dette tilfælde vil manden have et såkaldt undvigende tilknytningsmønster og kvinden et såkaldt ambivalent tilknytningsmønster. Læs mere om de 4 tilknytningsmønstre her.

Når en mand trækker sig, hvad føler han for mig - Når en mand ignorerer en kvinde - Hvorfor trækker han sig pludselig? Når han ikke tager kontakt - Mandeterapeuten i København

5. Manden er tavs, når han føler sig anklaget

Når en kvinde vil snakke om følelser og parforhold, tolker manden det det som om, hun ikke er tilfreds (hvorfor ellers tale om følelser?), og at han på en eller anden måde har svigtet som partner.

Måske har hun haft en dårlig dag på jobbet, og har brug for at han lytter. Men det svært for en mand kun at lytte. Han får lyst til at fixe hende og give gode råd, så hun får det bedre. Han føler, det er hans ansvar at gøre hende glad igen. Og hvis det ikke lykkes, bliver han frustreret.

Dette mønster ligger dybt i manden, og derfor trækker han sig ofte, når kvinden vil tale om følelser.

6. Manden er tavs, når han skammer sig

Fordi mænd sjældent deler deres inderste følelser, ved de ikke, at andre har det ligesom dem. De tror de er unormale, føler sig forkerte og derfor skammer de sig.

Den stærke mand, som kendes fra film og bøger, er karakteriseret ved styrke og tavshed. Han viser ikke svaghedstegn, og snakker ikke om følelser. Han er optaget af vigtigere ting. Det billede styrker mandens opfattelse af, at der er noget i vejen ham. Og at han har grund til at skjule sit inderste for ikke at tabe ansigt.

Selvom manden er ked af det, skuffet eller bange, har han ikke lyst til at dele sine følelser, fordi det forstærker skammen og oplevelsen af at være svag.

Gratis kvikguide til kvinder:

Hvad gør jeg, når han trækker sig?

Jeg har lavet en gratis kvikguide til kvinder, som ikke ved, hvad de skal gøre, når manden lukker af og bliver tavs.

Du får 10 gode råd, til hvad du skal sige og gøre.

Få din gratis guide her:

Råd til tavse mænd

Hvis du er mand, og har tendens til at trække dig, når det er svært, har I et problem, som slider parforholdet. Nogle gange går det så galt, at kvinden er på vej væk.

Hvis du er en tavs mand, som er ved at miste din kvinde, så er denne gratis e-bog til dig: Hun gider mig ikke. Hvad gør jeg?

Værd at huske…

Der er flere grunde til, at mænd generelt siger mindre end kvinder: Hvis han er optaget, stopper han ikke op for at tale. Desuden er han dårlig til at mærke sig selv, og sætte ord på tanker og følelser. Endelig skammer mange mænd sig over deres følelser, og har ikke lyst til at dele dem.

Mange mænd er generelt utrygge ved følelser. Derfor kan en mand nemt blive overvældet af både egne og andres følelser. Når en mand ignorerer en kvinde, skyldes det ofte, at han ikke kan rumme hendes energi. Når han trækker sig og lukker af, er det en form for psykisk selvforsvar.

Mænd måler sig på, om de kan gøre deres kvinde lykkelig. Kan han ikke det, føler han sig som en fiasko. Når en kvinde er utilfreds med noget, opfatter mange mænd det som en skjult anklage. Derfor er han nogle gange modvillig, når kvinden vil snakke om følelser.

PS:

Hvis kommunikationen er svær i dit parforhold, så kan du få et gratis mini-kursus i kommunikation her. Husk, også denne gratis guide: Hvad gør jeg, når han trækker sig? 

Folk spørger også om:

Hvorfor tager han afstand?

Mange mænd trækker sig, når livet eller parforholdet er svært. I stedet for at søge trøst eller støtte, foretrækker de at håndtere deres problemer alene. Læs mere i artiklen.

Hvis jeg ikke hører fra ham?

Hvis en mand ignorerer dig, kan det selvfølgelig betyde, at han ikke er interesseret i dig. Men ofte betyder det bare, at han er fokuseret på sit eget liv, job, venner, sport osv. Derudover bliver mange mænd tavse, når de skal håndtere svære følelser, konflikter osv. Læs mere i artiklen.

Hvorfor ignorerer han mine beskeder?

Måske ignorerer han dine beskedder, fordi han er overvældet og ikke orker at tale mere om problemer eller jeres situation. Han kan også ignorere dine beskedder som del af et magtspil, hvor han mere eller mindre bevidst får dig til at føle dig mindreværdig. I længden kan du selvfølgelig ikke være i et forhold, hvor du bliver ignoreret. Læs mere i artiklen.

Opdateret d.8 juli 2022.

8-7-2022Når mænd lukker af og trækker sig: Derfor er han tavsBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!