Når mænd trækker sig og lukker af:

Derfor er han tavs

Den tavse mand, er ham som aldrig deler sine tanker og følelser. Når konen spørger, hvordan hans dag har været, brummer han “Fint”, mens han læser videre i avisen.

Og hvis han er trist over sit arbejde, foretrækker han, at rydde op i garagen, i stedet for at dele sine følelser. Konen kan mærke, at der er noget galt, men hun får kun enstavelsesord ud af ham. Hun må gætte sig til, hvordan han har det.

Men når en mand ignorerer en kvinde, er det ikke nødvendigvis, fordi han er ligeglad med hende. Han kan bare ikke rumme hendes følelser og energi. Det er selvfølgelig frustrerende for kvinden, som ikke forstår, hvorfor han pludselig trækker sig.

I mit arbejde som mandeterapeut, har jeg opdaget 6 grunde til, at din mand lukker af og har brug for afstand – og hvad du kan gøre ved det.

6 grunde til mænds tavshed:

  1. Manden er tavs, når han er optaget af sin mission
  2. Manden er tavs, når han har brug for tid
  3. Manden er tavs, når han mangler ord
  4. Manden er tavs, når han er utryg
  5. Manden er tavs, når han føler sig anklaget
  6. Manden er tavs, når han skammer sig

Læs også: Guide til empatisk kommunikation og gode samtaler

1. Manden er tavs, når han er optaget af sin mission

En grov generalisering: Mænd har tunnelsyn. Når mænd lukker af, kan det være for at fokusere på deres projekter. De ignorere alt andet end “missionen.”

Kvinder derimod er generalister, multitasker og er opmærksomme på livet omkring dem.

Sammenlignet med kvinder, er manden langsom til at skifte retning. Han er som et tog, der kun kører én retning. For en mand er det energikrævende at afbryde sit projekt, og derfor er han svær at få kontakt til, når han ser fodbold, læser avis eller arbejder.

Fordi hans mentale energi er bundet til et bestemt formål, magter han ikke forstyrrelser. Han trækker sig, og kvinden føler sig ignoreret.

Det er denne form for tavshed, den klassiske maskuline helt eksemplificerer i westerns, actionfilm osv.

2. Manden er tavs, når han har brug for tid

Ofte siger mænd først noget, når de er helt sikre i deres sag. En mand står ved sit ord, og det ville være flovt at ændre standpunkt senere. Derfor overvejer han situationen grundigt, inden han åbner munden – nogle gange flere måneder.

Hvis en mand overvejer at skifte job, vil han have tendens til at trække sig ind i sin mental ”hule”, hvor han overvejer for og imod. Han har ikke lyst til at tale om det, men at tænke over det i stilhed.

For kvinder er det anderledes. De bruger samtalen til at blive klogere på sig selv. Den ene dag har hun lyst til at skifte job, den anden dag vil hun blive. Og efter 3 måneders snak, ved hun, hvad hun vil.

Manden er altså tavs, fordi han er i en proces. Det hjælper ikke, at presse ham. Tværtimod. Så føler han bare, at der er endnu mere på spil, hvilket kun får ham til at tænke sig om en ekstra gang.

Læs også: Er du en tøffelhelt?

Mandeterapeut: Når tavse mand trækker sig og lukker af - Når en mand ignorerer en kvinde - hvorfor trækker han sig pludselige? Når han ikke tager kontakt.

3. Manden er tavs, når han mangler ord

Mænd er (typisk) mindre i kontakt med deres følelser end kvinder.

Når kvinden vil tale med sin mand om følelser, ender det ofte med, at hun fører en monolog. Manden føler en masse, men fordi han ikke har øvet sig i, at mærke efter og sætte ord på, føler sig overvældet. Ofte forbliver han tavs og trækker sig følelsesmæssigt.

Da hun legede med dukker, øvede hun sig i relationer og følelser. Han kravlede i træer, spillede fodbold og fik andre kompetencer. Derfor kommer han til kort, når samtalen drejer sig om parforhold og følelser. Han mangler øvelse.

Kvinden forstår ikke mandens tavshed. Hun er ikke bange, for at dele sine følelser. Manden er anderledes: Han siger først noget, når han er helt sikker på sig selv.

4. Manden er tavs, når han er utryg

Som mandeterapeut ved jeg, at følelser ofte gør mænd utrygge. Når kæresten er ked af det, sur, græder eller råber, bliver han usikker på sig selv, og ved ikke, hvad han skal gøre.

Den typiske mand forsøger at undslippe situationen: Enten skynder han sig ud af døren, eller han forsøger at løse hendes problem. Han forstår ikke, at kvinden først og fremmest vil ses, høres og accepteres. Hun vil ikke fixes og hun vil ikke være alene.

Det er en myte, at mænd er ufølsomme. Mænd er som regel mindre identificeret med deres følelser end kvinder, og derfor fylder følelser mindre i deres liv, men hvis de mærker efter, føler de en masse.

Når manden overvældes af sine eller andres følelser, bliver han bange (hvilket han aldrig vil indrømme). Det er ofte forklaringen på, hvorfor han pludselig trækker sig. Han beskytter simpelthen sig selv ved at bliver tavs.

Tavsheden er et psykisk selvforsvar mod at miste kontrol. Han trækker sig fra situationen, bliver fraværende og følelsesløs. Han er ikke længere tilsted med sig selv, og det som sker omkring ham.

For kvinden er det både provokerende og sårende, at manden ikke vil møde hende midt i hendes følelser. Det gør hende endnu mere insisterende og ophidset, hvilket blot får manden til at lukke endnu mere ned.

Dynamikken mellem kvinden som presser på for kontakt, og manden som trækker sig, forstærkes hvis begge har et utrygt tilknytningsmønster. I dette tilfælde vil manden have et såkaldt undvigende tilknytningsmønster og kvinden et såkaldt ambivalent tilknytningsmønster. Læs mere om de 4 tilknytningsmønstre her.

Når en mand trækker sig, hvad føler han for mig - Når en mand ignorerer en kvinde - Hvorfor trækker han sig pludselig? Når han ikke tager kontakt - Mandeterapeuten i København

5. Manden er tavs, når han føler sig anklaget

Når en kvinde vil tale om følelser og parforhold, reagerer manden ofte med modstand, fordi han tror, han har fejlet.

Skaffedyret ligger dybt i mandens DNA. Det er en vigtig del af mandens selvforståelse, at han skal kunne beskytte reden, sørge for sin kvinde, børn osv. Ellers føler han sig værdiløs. Derfor bliver han urolig, hvis hans kvinde ikke er lykkelig. Kvinder ønsker selvfølgelig også, at deres mænd er glad og tilfredse. Forskellen er, at manden i højere grad tager partnerens utilfredshed personligt.

Når en kvinde vil snakke om følelser og parforhold, tolker manden det det som om, hun ikke er tilfreds (hvorfor ellers tale om det?), og dermed at han har fejlet.

Måske har hun haft en dårlig dag på jobbet, og har brug for at han lytter. Men det svært for en mand kun at lytte. Han får lyst til at fixe hende og give gode råd, så hun får det bedre. Han føler, det er hans ansvar at gøre hende glad igen. Og hvis det ikke lykkes bliver han frustreret.

Dette mønster ligger dybt i manden, og derfor trækker han sig ofte, når kvinden vil tale om følelser.

6. Manden er tavs, når han skammer sig

Fordi mænd sjældent deler deres inderste følelser, ved de ikke, at andre har det ligesom dem. De tror de er unormale, og derfor skammer de sig. Vi bruger sjældent ordet skam. I stedet siger vi genert, blufærdig, pinlig, flov osv., men det er alle skamfulde følelser, som opstår når vi føler os forkerte.

Den stærke mand som kendes fra film og bøger, er karakteriseret ved styrke og tavshed. Han viser ikke svaghedstegn, og snakker ikke om følelser. Han er optaget af vigtigere ting.

Det billede styrker mandens opfattelse af, at der er noget i vejen ham. Og at han har grund til at skjule sit inderste for ikke at tabe ansigt. Selvom manden er ked af det, skuffet eller bange, har han ikke lyst til at dele sine følelser, fordi det forstærker skammen og oplevelsen af at være svag.

Hvad gør jeg, når han trækker sig?

Jeg har lavet en gratis kvikguide til kvinder, som ikke ved, hvad de skal gøre, når manden lukker af og bliver tavs.

Jeg har kaldt guiden for: Hvad gør jeg, når han trækker sig?

Du får 10 gode råd, til hvad du skal sige og gøre.

Få din gratis guide her:


Råd til tavse mænd

Hvis du er mand, og har tendens til at trække dig, fordi det er svært i dit parforhold, har I et problem, som slider forholdet.

Hvis du er nysgerrig, har jeg lavet et kursus til mænd (og kvinder), som har det svært i parforholdet: Sådan gør du din kvinde glad og redder forholdet – selvom det virker håbløst!

Værd at huske…

Der er flere grunde til, at mænd generelt siger mindre end kvinder: Hvis han er optaget, stopper han ikke op for at tale. Desuden er han dårlig til at mærke sig selv, og sætte ord på hans tanker og følelser. Endelig skammer mange mænd sig over deres følelser, hvorfor de nødigt vil dele dem.

Mænd er generelt utrygge ved følelser. Derfor føler en mand sig nemt overvældet af både egne og andres følelser. Når en mand ignorerer en kvinde, skyldes det ofte, at han ikke kan rummes hendes følelser. Han trækker sig og lukker af, fordi han nemt overvældes af kvindens energi.

Mænd måler sig på, om de kan gøre deres kvinde lykkelig. Kan han ikke det, føler han sig som en fiasko. Når en kvinde er utilfreds med noget, opfatter mange mænd det som en skjult anklage. Derfor er han nogle gange modvillig, når kvinden vil snakke om følelser.

PS:

Hvis kommunikationen er svær i dit parforhold, så er her kurset for dig: Sådan får du ham til at åbne op og kommunikere – uden du mister dig selv. 

Opdateret d.27 aug. 2018

27-8-2018Når mænd lukker af og trækker sig: Derfor er han tavsBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend