Brevkassen om parforhold, sex, kærlighed og personlig udvikling.

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog, coach og psykoterapeut i København

Brevkasse

Kvinde sidder fast i kærestesorg: “Lige meget hvad jeg gør, så tænker jeg på ham…”

Kære Holger

Jeg skriver, da jeg føler mig alene og savner min ekskæreste hver eneste dag. Min ekskæreste stoppede vores forhold november 2016 efter 3 ½ år, ikke fordi han ikke kunne lide mig, men fordi han ikke kunne være i det.

Jeg har været igennem en del i mit liv, som gør, at jeg har let til depression og kan være bange for ikke at slå til. Jeg havde imidlertid til tider svært ved at være mig selv overfor ham, var påtaget og forsøgte at være det jeg troede han ville have. Det hele blev ikke lettere af, at han havde svært ved at snakke om følelser, så vi var dårlige til at kommunikere på den front. Ellers havde vi mange ting til fælles: sportsinteresse, drømmen om en familie, ønske om at bo på landet og familie og venner betyder meget.

Jeg har ikke set ham siden han gjorde det forbi, vi har skrevet lidt sammen efterfølgende, og sidste år i september fik han en ny kæreste som han i dag er flyttet sammen med. Jeg er gode venner med hans bedste ven og han siger, at min ekskæreste stadig holder af mig , men han har aldrig taget sig sammen til at mødes med mig og snakke om det hele selvom han flere gange efter bruddet har sagt, at det ville han gerne og han ville støtte og hjælpe mig.

Jeg har efterfølgende arbejdet meget med mig selv ift. At øge min selvtillid, mit selvværd og blive bedre til at være mig. Jeg er ked af, at jeg ikke kan vise det overfor ham, så han kan se hvor meget jeg har gjort, og hvordan jeg er i dag.

Jeg har prøvet at se andre fyre, ikke følge min ekskæreste på de sociale medier, men lige meget hvad jeg gør, så tænker jeg på ham og savner ham hver eneste dag. Det var ham jeg havde set mig sammen med resten af livet – få en familie sammen og blive gamle sammen.

Læs også brevet: Min eneste ene er gift. Skal jeg vente på ham?

Jeg føler hver dag er en mental kamp, hvor jeg prøver at se det positive i livet, og alligevel bliver jeg ked af, at jeg ikke er sammen med ham, at alle mine veninder har kærester og børn, og ikke mindst at han ser en anden. Det gør ondt på alle mulige måder.

Føler mig alene trods veninder, da de har deres hverdag med børn, og det er, hvad jeg drømmer om. Jeg er træt af at føle at lykken ikke tilfalder mig! I folkeskole blev jeg mobbet og har siden haft problemer med tænker og selvværd. Jeg har gennem hele min ungdom kæmpet med negative tanker om mig selv, og det ikke at føle sig god nok eller kunne være mig selv i andres selskab.

Dette er som sagt blevet meget bedre, men føler jeg kæmper en kamp jeg aldrig vinder. Sker der noget positivt som da jeg var sammen med min ekskæreste så bliver det taget fra mig osv. Jeg har været til coach i vinter, og det har også hjulpet, har fortsat den nagende smerte om at jeg ikke har en familie som jeg gerne vil have og alle mine veninder har samt savner til min ekskæreste. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre det hele fylder så meget, og har virkelig prøvet at fjerne fokus fra ham men han fylder og savnet til ham, hans familie og venner fylder og den braste drøm om en familie gør ondt.

Vil gerne have ham tilbage, men ved også at han er videre. Er også qua hans gode kammerat klar over, at han har svært ved at snakke om følelser, og hans kammerat mener det er en af årsagerne til, at han ikke har taget sig sammen til at mødes med mig og snakke. At han er bange for at følelserne kommer op igen.

I dag er han samme med en som er total modsætning meget mere tøset med lange negle, modebevidst og i den dur og det er bare ikke sådan at min ekskæreste er. Jeg er ked af det og ved som sagt ikke hvad jeg skal stille op.

Håber du kan hjælpe kan snart ikke klare mere – er så knust indvendigt.

Kærligst den 33 årige kvinde

Psykoterapeutens svar:

Kære dig

Tak, for dit brev.

Det lyder til, at du er ramt af en slem gang kærestesorg.

Start med at læse her: Sådan slipper du din kærestesorg

Du har været ked af det i 1 1/2år. Det er ikke unormalt. Men når jeg læser dit brev, virker det ikke til det, at det bliver bedre. Og det er ikke normalt.

Du bliver nødt til at give slip. Både følelsesmæssig og mentalt. Du bliver nødt til at glemme alt om, at I skal være sammen igen. Glem det. For det kommer ikke til at ske.

Læs mere om sorg her: De 4 opgaver i sorgprocessen

Det er mega hårdt at give slip på sin drøm. Det ved jeg.

MEN du trækker smerten ud, når du bliver ved med at leve i en gammel fantasi om dit forliste forhold. Det er derfor, du ikke kommer videre.

Det svarer til, at du har taget for få penge med til bageren, og ikke kan få den kage du ønsker. Hvor mange minutter, timer, dage, uger eller år vil du bruge på at ærgre dig? Det er kun op til dig. Du kan drømme om din ekskæreste til du dør, eller glemme ham, og finde en ny kæreste. Det er dit valg.

Jeg har desværre mødt andre kvinder, som sidder fast i kærestesorg. De bliver ved med at fantasere om deres ekskæreste, følge ham på de sociale medier, gå op i hvem han dater, tænker over, hvad de skulle have gjort anderledes, finder tegn på at, de I virkeligheden bør være sammen osv. osv. Det er virkelig trist, for det er som at sidde og kigge ind igennem bagerens vindue og drømme om den kage, de ikke kan få. De piner sig selv i årevis.

Hver dag du tænker på din kæreste, forstærker du et mønster i din hjerne, som gør det sværere og sværere at komme videre. At tænke på ham, kan næsten blive som en slags narkotika! Det bringer smerte, men også en form for nydelse. Ligesom at kigge på kagen igennem vinduet. Man kan næsten smage kagen, og derfor giver det nydelse. Men nydelsen er altid begrænset og derfor er det smertefuldt. Det er pga. den lille nydelse det giver at fantasere om kagen, at det er svært at gå hjem.

Så prøv at indse at der også er noget nydelsesfuldt i at fantasere om ham, og at det holder dig fast i smerten. Tænk på det som stofafhængighed.

Det er utrolig hårdt at sige farvel til sit stofmisbrug. Det kræver en stor modig og vedholdende indsats. Men jeg er sikker på, at du kan gøre det!

Du kan finde inspiration her: 10 måder at slippe negative tanker og følelser

Derudover bliver du nødt til at stoppe med at tro, at det er synd for dig. Og at du er særlig uheldig eller at livet er mere hårdt for dig end for andre. Jeg har mødt modne mænd og kvinder, som aldrig har haft en kæreste, som aldrig har haft sex, som er psykisk syge, har syge børn osv. osv. Vi har alle vores at slås med.

Problemet med at føle, at det er synd for dig, er at du gør dig et offer. Et offer er passiv og afventende. Et offer venter på, at nogen kommer og reddet det. Men der kommer ingen og redder dig. Du bliver nødt til at redde dig selv. Du skal være stærk, tørre øjnene og leve dit liv. Find lykken med dem som vil dig, i stedet for at kaste energi efter en person ikke vil have dig.

Jeg synes, du skal starte i et terapiforløb med fokus på sorgterapi. Derudover foreslår jeg, du overvejer at finde en sorggruppe at være del af.

For hvis du ikke gør noget anderledes, risikerer du at være ked af det i mange, mange år.

Jeg håber du kan bruge mit svar, selvom der ikke er en nem løsning på dit problem.

Jeg ønsker dig alt det bedste, og håber du snart kommer videre i dit liv.

De bedste hilsner,

Brevkasse: Kvinde sidder fast i kærestesorg: "Lige meget hvad jeg gør, så tænker jeg på ham..." - Psykoterapi

Opdateret d.15 feb. 201915-2-2019Kvinde sidder fast i kærestesorg: “Lige meget hvad jeg gør, så tænker jeg på ham…”Bevidsthed.org

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend