Tøffelheltens 5 fejl

Jeg møder mange par, hvor kvinden er den aktive og styrende i parforholdet, mens manden har den passive rolle. Den slags parforhold kan udvikle sig til et mor-søn-forhold mellem en kastreret mand og en stærk kvinde.

I mor-søn-parforholdet er den normale mand-kvinde-polaritet væk, hvilket bl.a. resulterer i manglende fysisk tiltrækning, irritation, frustration og modstand mod hinanden.

I denne artikel får du mit bud på, hvorfor mange mænd mister forbindelsen til deres maskulinitet i parforholdet, og hvad du kan gøre ved det.

Her er tøffelheltens 5 fejl:

  1. Han er ikke interesseret i parforholdet
  2. Han kender ikke sig selv og sine værdier
  3. Han mangler maskulint selvværd
  4. Han er bange for kvindens stærke følelser
  5. Han er afhængig af kvinden

Læs også: Den maskuline mands kvaliteter

1. Tøffelhelten mangler interesse for parforholdet

Mange mænd interesserer sig ikke for det, som foregår i hjemmet.

Sammenlignet med kvinden, lægger de fleste mænd mere af deres identitet i job og fritidsinteresser end i parforholdet. Det betyder at job, karriere og fritidsinteresser ofte får mere energi og opmærksomhed end parforholdet.

Når manden er hjemme, ønsker han at lade batterierne op, inden han igen drager ud for at erobre verden. Derfor er mange mænd 80% tilfredse med parforholdet, hvis de kan få sex, mad og en ren seng at sove i. Meget groft sagt.

Kvinden stiller anderledes store krav til parforholdet. Hvor manden overvejende realiserer sig selv uden for parforholdet, realiserer kvinden sig i højere grad i parforholdet. Hun vil have oplevelser, udvikling, tryghed og store følelser. Igen groft sagt.

Hør podcast: En kvindes syn på den moderne mands udfordringer

Kvinden har de stærkeste meninger om forholdets indretning, hun tager mere initiativ og har højere forventninger, og derfor bliver hun naturligt ”lederen” i forholdet.

Mandens manglende interesse gør, at han langt hen ad vejen foretrækker at sidde på bagsædet mens kvinden styrer. Men konsekvensen bliver at mand-kvinde-polariteten langsomt erstattes af en mor-søn-polaritet, som ingen ønsker.

Derfor kære mand: Der er ingen vej uden om, du bliver nødt til at involvere dig mere.

Heldigvis behøver du ikke interesserer dig for alt. Hvis din kvinde har mere energi på at skifte gardinerne, så behøver du ikke blande dig i det. Men du bliver nødt til at være tilstede og udtrykke din mening om vigtige emner. Og hvis du ikke har en mening, så få dig en. Ellers kan du ikke tage din plads og give modspil.

Læs også: Når kvinden trækker sig

Kastreret mand arbejder på sin computer. Han er en tøffelhelt, ikke en alfahan.

2. Tøffelhelten mangler selverkendelse

Mange mænd melder sig ud af kampen, fordi de ikke ved, hvad de står for.

Hvis du mangler selverkendelse, har du ikke et fast ståsted i mødet med det feminine. Derfor har du brug for at udvikle din selvfølelse og identitet i parforholdet.

Ligesom det hører med til at blive voksen at danne sig en mening om politik og samfundets indretning, så skal du også udvikle en parforholds-identitet: Hvem er du i dit parforhold? Hvad er vigtigt for dig? Hvad er et godt parforhold for dig? Osv.

Når piger leger med dukkehus, bliver de klogere på relationer og parforhold. Det er med til at give dem det fundament, hvorpå deres parforholds-identitet hviler. Mange mænd har ikke det fundament, og derfor er de bagefter.

Som mand skal du tage den opgave på dig, det er at blive voksen i parforholdet. Dvs. du skal finde ud af, hvad du står for, og tage din plads i forholdet. Det har både du og din kvinde brug for.

Læs også: Myter om “rigtige mænd”

3. Tøffelhelten har dårligt selvværd

Mange mænd har lavt selvværd i kontakten med kvinder.

Den typiske mand kender ikke sig selv, sine styrker og kvaliteter, og derfor tvivler han på sig selv, når han konfronteres af en selvbevidst kvinde. Dybt nede er han bange for ikke at slå til, og derfor pleaser han kvinden for at kompensere for sin usikkerhed.

Men kvinden vil ikke pleases, uanset hvad hun giver udtryk for. Tværtimod. Når du pleaser, er du uærlig overfor dig selv og din kvinde, og det slider parforholdet.

Først og fremmest skal du blive klar over, at du pleaser. Ikke om du pleaser (for det gør du!), men hvornår og hvordan du pleaser. Opdag alle de gange du går på kompromis, tilpasser dig og giver efter.

Når du næste gang mærker impulsen til at please, glatte ud eller undertrykke dine behov for at bevare den gode stemning, så stå fast. Mærk ubehaget i kroppen, men lad være med at give efter.

Hold fast i dig selv og din overbevisning, men bevar et åbent hjerte, dvs. du bevarer en kærlig indstilling til din partner, selvom I ikke er enige. Det handler jo ikke om at vinde magtkampen, men om at du er autentisk.

Læs også: Tegn på at hun ikke er interesseret længere

4. Tøffelhelten er bange for kvindens følelser

Mange mænd har svært ved at håndtere kvinders følelser (ligesom mange mænd også har svært ved at håndtere egne følelser). Når en kvinde er ked af det, bliver vred, råber eller græder, bliver mange mænd utrygge. Det føles som om, kvinden er et stort hav, der oversvømmer ham.

Hans frygt for den feminine orkan, får ham til at trække sig, eller forsøge at få hende til at falde til ro ved at imødekomme hendes krav og usagte forventninger. Det betyder, han ofte giver sig, når der er konflikter.

Løsningen på problemet er bl.a., at du udvikler din følelsesmæssige intelligens. Når du bliver mere bevidst om dine følelser, lærer at udtrykke dig, være sårbar osv., så kan du bedre forstå og rumme kvinders følelser.

Derudover skal du udvikle dit mod: Lad være med at trække dig, når du møder hendes følelser. Lad være med at finde en undskyldning for at fjerne dig fysisk, men undgå også at blive fraværende og forsvinde mentalt.

I stedet skal du forblive nærværende og empatisk, selvom du føler dig overvældet. Træk vejret dybt og slap af i kroppen.

Hvad er en tøffelhelt? Det er ikke en alfahan.

5. Tøffelhelten er afhængig af kvinden

Mange mænd er afhængige af deres partner.

I parforholdet er det ofte kvinden, som vedligeholder det sociale netværk, får hjemmet til fungere, ved hvad børnene har brug for, planlægger ferier, hvad de skal have at spise osv. Det er også hende sikrer den følelsesmæssige kontakt.

Hvis du er afhængig, har du svært ved at overleve alene, og derfor tilpasser du dig kvinden. I starten er det mest på det praktiske niveau, hvor du passivt gør, hvad hun beder om. Senere tilpasser du dig også hendes følelser, ændrer dine meninger og glemmer dig selv i processen.

Afhængigheden skaber et uligevægtig forhold mellem en kastreret mand og en dominerende kvinde.

Når kvinden er mor for manden, svarer det til det laveste udviklingsniveau af mandens forhold til det feminine. Det kan du læse mere om her: Hvilken kvinde søger du i dit parforhold? – Jungs psykologi og animakomplekset.

Det er først fremmest mandens ansvar, at det går så galt. Selvfølgelig kan en kvinde være eller mindre dominerende, have stærke meninger osv., men kvinden ønsker ikke altid at få sin vilje. Inderst inde savner hun en mand, som kan sige til og fra. Ikke en tøffelhelt hun kører rundt i manegen.

Hvis du er blevet afhængig, så start din egen “frihedskamp”. Bliv voksen, tag initiativ og ansvar. Det kan godt være, at du ikke er naturligt interesseret i mange af de områder, som din partner kontrollerer. Men det er bare ærgerligt! Tving dig selv til at planlægge ferier, gå mere op i børnene, tag initiativ og ansver i hverdagen, men først og fremmest skal du finde ud af, hvem du er i dit parforhold, og hvad du vil med din partner.

Du vokser en meter, når du finder ud af, at du ikke har brug for en mor. Du får det bedre med dig selv og din kvinde. Det kræver en smule arbejde, men intet godt kommer af ingenting.

Læs også: Ynkelige mænd jagter ekskæresten

Gratis e-bog: Den moderne alfahan

Mange mænd har svært ved at finde deres maskuline ståsted – ikke mindst pga. fejlagtige myter om maskulinitet.

Derfor har jeg skrevet en gratis e-bog til mænd, hvor du får mit bud på, hvordan du bliver en moderne alfahan.

Hent e-bogen her:

Konklusion

Ligestilling og stærke kvinder er en god ting. Ingen tvivl om det.

Men det er ikke godt for nogen, hvis manden (eller kvinden) bliver den svage part i et parforhold, som bør være mellem ligeværdige.

Hvis du som mand føler dig som den lille dit parforhold, så gør noget ved det. Det er først og fremmest dit ansvar – ikke kvindens.

Du kan starte med hente denne gratis guide: Hun gider mig ikke. Hvad gør jeg?

PS

Har du set, jeg har lavet et kursus til mænd, som har problemer i deres parforhold: Gør din kvinde glad og red dit parforhold – selvom det virker håbløst.

Opdateret d.28 sep. 2019

28-9-2019Den kastrerede mands 5 fejlBevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend