Mandeterapeut:

7 Maskuline kvaliteter alle mænd bør have

Hvad er en maskulin mand? Er det en machomand, blød mand eller noget helt tredje? Hvilke egenskaber skal en mand have for at være maskulin?

Maskulin bevidsthed: Tænkende mand - Terapi for mænd

I denne artikel får du mit bud på, hvad maskulinitet er – og hvilke 7 kvaliteter en mand bør kultivere i sig selv.

x

Når jeg har mænd i terapi, er maskulinitet ofte et emne vi berører, fordi en mand først forstår sig selv, når han forstår sin maskulinitet. Vi lever i en tid med stor kønsforvirring, hvor både mænd og kvinder har brug for at blive klogere på sig selv – og hinanden.

x

De traditionelle kønsroller er i opbrud, og både mænd og kvinder er ved at finde deres ben i en moderne verden. Kvinderne er på mange måder foran mændene, takket være den ligestillingskamp, der har foregået siden 50erne. Selvbevidste kvinder søger selvbevidste mænd. For kun en mand som hviler i sin maskulinitet, kan give kvinden modspil.

x

Læs også: 7 Myter om rigtige mænd

Den moderne mands største udfordring er at finde sin maskuline identitet: Hvem er han som mand, far og kæreste? 

Maskulint vs. feminint

Opfattelsen af maskulinitet er dels skabt af samfundet og dels af biologien. Samfundet (og kvinderne) har belønnet det succesfulde skaffedyr: jægeren, landmanden, håndværkeren, forretningsmanden osv.

Men også biologien spiller ind. Flere typiske maskuline karaktertræk kan fx forklares ud fra mandens øgede testosteronniveau. Testosteron gør manden mere aggressiv og risikovillig end kvinder, hvilket er med til at gøre ham til en god jæger og kriger. Testosteron får også den højre hjernehalvdel til at vokse, og dermed styrkes den rummelige opfattelsesevne hos mænd, hvilket flere hjernestudier har vist.

Kvinder har bedre forbindelse mellem højre og venstre hjernehalvdel, hvilket styrker den følelsesmæssige intelligens. Mænds hjerner er derimod bedre egnet til at koordinere shakti shiva lingam tantrarummelige indtryk og handling. En god egenskab når man skal jage, kaste et spyd, slås, ramme en bold og bygge broer.

x

Udover samfund og biologi kan man tilføje en spirituel dimension. I flere østerlandske traditioner (fx taoisme, tantra, hinduisme osv.) er det maskuline og feminine universelle spirituelle størrelser, bl.a. symboliseret ved Shivalingam (til højre) og det velkendte yin-yang symbol.

x

Søjlen i midten symboliserer guden Shiva, det højeste maskuline princip. Søjlen har form som en lingam (penis), og den står i midten af det feminine princip (Shakti), der har form efter det kvindelige kønsorgan. Skulpturen viser det maskulines penetrering af det feminine, og er et universelt billede på skabelsen.

Det maskuline er ånd og bevidsthed, det feminine er livet, energien og det ubevidste. Det maskuline repræsenterer det umanifesterede og transcendente. Det feminine repræsenterer livet, og alt hvad der bevæger sig. Det maskuline er karakteriseret ved retning og dynamik, mens det feminine er receptivt og afventende.

Sædcellen og ægget

Forskellen på det maskuline og feminine kan illustreres ved befrugtningen af et æg: Sædcellen er maskulin, ægget feminint. Sædcellen bærer sjælen og kimen til liv, men det er ægget, som giver det næring. Sædcellen er aktiv, og opsøger ægget. Ægget er passivt og afventende.

Uden ægget (det feminine) dør sædcellen (det maskuline). Men uden sædcellen er ægget kun en tom beholder, som fugtig jord uden frø. Først når sædcellen befrugter ægget, får energien retning, formål og mening. Det feminine har brug for det maskuline, og det maskuline har for brug for det feminine.

Hør podcast: En kvindes syn på den moderne mands udfordringer

Mandens personlige udvikling

Alting indeholder både maskulint og feminint, men i forskellige mængder. Mænd har også en feminin side, ligesom kvinder også har en maskulin side. Men er du født som mand, er du naturligt tiltrukket af at opdage din maskuline pol. Er du kvinde, tiltrækkes du naturligt af at erkende din feminine pol.

Det maskuline er selvfølgelig ikke bedre end det feminine eller omvendt. Alle har brug for både maskulinitet og femininitet for at kunne leve. En mand uden kontakt til sine feminine sider, vil være afhængig af, at en kvinde tager sig af ham. Derfor giver det ikke mening for en mand at undertrykke sine feminine kvaliteter, tværtimod.

Målet for en mand er først og fremmest at styrke sin maskulinitet (uden at undertrykke sine feminine kvaliteter). Hans feminine sider udvikler sig automatisk, når han bliver mere maskulin. Han behøver altså ikke gøre en særlig indsats for at balancere det maskuline med det feminine, som nogle mænd tror. I takt med at hans maskulinitet øges, styrkes hans feminine sider også.

En vigtig pointe: En mands maskulinitet er ikke konstant, men forandrer sig hele tiden, fra øjeblik til øjeblik. Er han passiv, spiser slik, og ser TV, er han mere feminin, end hvis han arbejder fokuseret.

De 7 maskuline kvaliteter en mand bør kultivere i sig selv:

I denne artikel gennemgår jeg 7 vigtige maskuline kvaliteter og attituder:

  1. Bevidsthed
  2. Retning
  3. Mod
  4. Viljestyrke
  5. Vertikalitet
  6. Leve med åbent hjerte
  7. Værdsættelse af det feminine

1. Maskulinitet er bevidsthed

Hvad er bevidsthed? Det er svært at sætte ord på. Et godt bud er, at bevidsthed er en slags meta-opmærksomhed: opmærksomhed på opmærksomheden. Bevidsthed er nærvær, at være tilstede, her og nu. At kunne se tinge på afstand, uden at være en del af det.

Læs også: Nærvær – Lev i nuet

Det feminines gave er at give sig hen til verden. Det er det feminine i os, som nyder god mad, vin, chokolade, musik, farver, bevægelse, dufte, berøring osv. Det maskulines gave er bevidstheden om dét, som sker. Vi har brug for begge dele.

Uden det maskuline ville vi spise chokolade indtil vi blev syge. Det er vores bevidsthed, som gør at vi kan træde et skridt tilbage og os selv udefra – og stoppe i tide. Uden det feminine ville vi ikke kunne nyde chokolade. Faktisk ville vi dø af sult uden det feminine!

Når kvinden brokker sig over, at manden har glemt deres bryllupsdag, eller ikke ser hendes nye frisure, brokker hun sig i virkeligheden over, at han mangler bevidsthed. Hans manglende maskulinitet (i situationen) frustrerer hende.

Bevidsthed er også selverkendelse. Derfor bør en mand investere tid i at kende sig selv. Det handler ikke om at pille navle, men at vide hvad han står for.

Læs også: Kender du dine livsværdier?

Meditation er den klassiske måde at træne sin bevidsthed. Derfor er det maskulint at meditere, selvom kvinder typisk går mere op i meditation end mænd. Årsagen er, kvinder er bedre til at mærke sig selv, og derfor mærker de også, hvor gavnligt det er.

maskulin mand meditation

Læs også: Lær at meditere

2. Maskulinitet er retning

En maskulin mands liv er styret af klare mål og prioriteter. Manden er bevidsthed og derfor ved han også, hvad han vil – eller det burde han.

Det feminine er receptivt. Kvinden er god til at mærke, hvad hun har brug for her og nu, og derfor skifter hun naturligt retning, når det føles rigtigt.

Hvis en mand ikke ved, hvad han vil have ud af livet, svigter han sig selv. Mål og retning er også vigtigt for en kvinde, men selvom hun ikke ved, hvad hun vil, viser hendes intuition vej. Derfor lider hun ikke på samme måde som manden, hvis hun ikke har klare mål.

Uden en klar mission ender manden med at sumpe i sofaen, eller han rammes af en depression (det har jeg set flere gange som mandeterapeut). Det går ikke. Derfor er det en vigtig opgave for en mand at finde sin retning i livet.

Læs også: Hvad er dit mål i livet?

Der er ét område, hvor manden især svigter: Parforholdet. I de fleste parforhold er det kvindens mål, som bestemmer forholdets retning, ikke mandens.

Kvinden lægger typisk mere af sin identitet i forholdet end manden, og derfor har hun hun ofte stærkere meninger om deres parforhold end manden. Mange mænd reagerer ved, at lade hende bestemme, siden det nu er så vigtigt for hende. Men dermed svigter manden sit ansvar i forholdet, og det går ud over den seksuelle polaritet. I stedet for et mand-kvinde forhold, udvikler det sig i til et mor-barn forhold. Det er frustrerende for begge parter.

moderne maskulinitets terapi

3. Maskulinitet er mod

En maskulin mand er modig. Det betyder, at han står ved sig selv, er autentisk og handler med integritet. Selverkendelse og klare mål er ligegyldige, hvis manden ikke står ved hans indsigt.

Uden mod ender manden med at følge andres mål. Han bliver en pleaser, som gør hvad der forventes, men mister samtidig kontakten til sig selv og sin selvrespekt.

Det kræver mod at udleve sit potentiale. Det maskuline gror ved at overvinde verden, ved at score mål, klatre op i det højeste træ, mestre sit job osv. Mod hjælper manden til at udfordre sig selv.

Manden har også brug for mod i mødet med sig selv. Mange mænd er fx bange for deres følelser, fordi de frygter at miste kontrol. Derfor har de svært ved at dele deres inderste, hvilket bl.a. går ud over dybden i deres parforhold, til stor frustration for kvinden.

Mange mænd bliver også utrygge, når de konfronteres med kvindens stærke følelser. Den typiske reaktion er at stikke halen mellem benene og forsvinde – enten fysisk, eller ved at blive fraværende og uopmærksom.

Læs også: Den tavse mand: Hvorfor siger han ikke noget?

4. Maskulinitet er viljestyrke

Det er mandens viljestyrke, selvkontrol og disciplin, der sikrer han bevarer retningen mod målet.

Uden viljestyrke er det kun lysten som driver ham. Lyst er en vigtig del af livet, men lyst ændrer sig. Nogle dage har han lyst til at stå tidligt op og arbejde. Andre dage har han lyst til at sove længe og slappe af. Det er viljestyrken som afgør, om lysten overvinder viljen.

Bevidsthed giver manden et oplyst grundlag at træffe beslutninger på. Viljestyrke giver ham evne til at føre sine beslutninger ud i livet.

Læs også: Selvkontrol, viljestyrke og disciplin er forudsætning for lykke

maskulin mandeterapeut: Selvkontrol, disciplin og viljestyrke er maskuline kvaliteter

5. Maskulinitet er vertikalitet 

Det feminine er horisontalt, det maskuline er vertikalt. Det feminine udtrykker sig i verden og livet, det maskuline i ånden, det transcendente, et højere perspektiv osv. Der er noget i manden, som ønsker at hæve sig op over livet og dets begrænsninger.

Det er ikke nok for manden af have retning i sit liv, retningen skal pege opad! Hvilket smukt er symboliseret i det klassiske tegn for maskulinitet.Mandeterapi: bliv mere maskulin

x

Når mænd drømmer om rigdom, magt og hurtige biler, drømmer de i virkeligheden om frihed, at kunne hæve sig over verden. Men rigdom kan aldrig give manden den frihed, han søger. I virkeligheden er det hans sjæl, som søger at forbinde sig til noget større. Derfor er det ikke kun mænd, som bliver de rigeste og mest magtfulde, det er også mænd, som forsager alt og bliver huleboer.

x

Det feminine næres af det bestående. Det maskuline søger altid efter noget større, at sprænge rammerne. Opdagelsesrejsende, filosoffer, videnskabsfolk og præster er typisk mænd, fordi de udfylder en maskulin funktion. De prøver alle at udvide grænserne, enten fysisk eller åndeligt. Det feminine prøver ikke at nedbryde noget, i stedet giver det feminine energi og liv til det som er. Jordemødre og sygeplejersker udfylder typiske feminine funktioner.

Kvinden har som regel mere af sin identitet bundet i parforholdet, men alligevel er det typisk manden som frier. Hvorfor? Fordi det maskuline sørger højere og dybere, fra kærester til ægtefolk.

Læs også: Tøffelheltens 5 fejl

6. Maskulinitet er at leve med åbent hjerte

Ofte associeres følelser og kærlighed med det feminine. Men det er ikke maskulint at være ufølsom. Tværtimod. Ikke at have følelser er afstumpet, ikke maskulint. En maskulin mand har følelser – men han lader sig ikke styre af dem!

Maskulin kærlighed er ubetinget. Det er aktiv, strålende, opsøgende kærlighed. Ikke den fattige, betingede, noget-for-noget kærlighed.

Læs også: Elsker du ubetinget?

Hvis en mand bliver såret, lukker han sig for at slikke sine sår. Men at forblive lukket er passivt, ikke maskulint. En maskulin mand tillader ikke sig selv, at hænge med hovedet og dvæle i sin smerte. Han rejser sig, og åbner sit hjerte – selvom han ved, at han bliver såret igen.

7. Maskulinitet er at værdsætte det feminine 

Det maskuline og det feminine følges altid ad, som illustreret i yin-yang symbolet. Derfor tiltrækker en maskulin mand en feminin kvinde og omvendt.

Når mand og kvinde mødes, opstår der en polaritet mellem de to køn. Både manden og kvinden bliver mere bevidste om deres individuelle pol, dvs. manden føler sig automatisk mere maskulin, og kvinden føler sig mere feminin.

En maskulin mand vil altid værdsætte det feminine.

I mødet hjælper mand og kvinde hinanden til at blive mere maskulin hhv. feminin. Derfor er det gave for en mand at være sammen med en feminin kvinde.

En maskulin mand sætter pris på det feminine, fordi det får det bedste frem i ham. De mænd som har trang til at hævde sig overfor kvinder, har ikke kun et problem med det feminine, men også med deres egen maskulinitet.

Gratis e-bog: Den moderne alfahan

Mange mænd har svært ved at finde deres maskuline ståsted – ikke mindst pga. fejlagtige myter om maskulinitet.

Derfor har jeg skrevet en gratis e-bog til mænd, hvor du får mit bud på, hvordan du bliver en moderne alfahan.

Hent e-bogen her:

Værd at huske…

Mange moderne mænd er forvirrede over deres maskuline identitet. En mand uden et fast ståsted kan umuligt leve et autentisk maskulint liv. Hans liv mangler indhold og mening, han bliver deprimeret og lever som en skygge af sit maskuline potentiale.

I parforholdet bliver han den lille i mødet med en mere selvbevidst kvinde. Han pleaser hende, fordi han ikke ved, hvad han ellers skal. Men den strategi er frustrerende for både kvinden og ham selv.

Læs også: 7 Myter om rigtige mænd

For at øge sin maskulinitet, bør en mand kultivere de 7 kvaliteter beskrevet i denne artikel: Bevidsthed, retning, mod, viljestyrke, vertikalitet, åbne hjertet og værdsætte det feminine.

PS:

Jeg har lavet to kurser til mænd, som måske er interessant for dig:

1) Et kursus til mænd, som savner sex og erotik i deres parforhold: Forstå din kvinde og få mere sex!

2) Og et kursus til mænd, som har det svært i deres parforhold: Gør din kvinde glad og red dit parforhold – selvom det virker håbløst 

Terapi for mænd

Hvis du har mistet kontakten til din maskulinitet, så er terapi eller coaching måske noget for dig. Problemstillinger kunne være: Livsmål og din mission. Lære at sige fra. Parforhold, kvinder og sex. Skam og svære følelser oma.

Terapi er et positivt samarbejde, som giver dig et skub i den rigtige retning. Find ud af om mandeterapi er noget for dig:

Læs mere: Terapi for mænd

Opdateret d.15 aug 201915-8-2019Maskulinitet: 7 Kvaliteter alle mænd bør have.Bevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend