Essensen af maskulinitet

Hvad er en maskulin mand? Det er et godt spørgsmål, de fleste mænd har spurgt sig selv. Hvilke egenskaber skal en mand have for at være maskulin?

I denne artikel får du mit bud på, hvad maskulinitet er – og hvordan en mand bliver mere maskulin.

Den moderne mands største udfordring er at finde sin maskuline identitet: Hvem er han som mand, far og kæreste? 

Essensen af maskulinitet er fokus og retning

Det er den maskuline “energi” i både mænd og kvinder, som giver evnen til at fokusere på én ting ad gange. Det feminines gave er at kunne ændre mening og retning, følge en indskydelse, være intuitiv osv.

Derfor er en maskulin mands liv er styret af klare mål og prioriteter. Han har blik for vejen mod målet, hvorimod det feminine er mere optaget af, hvad der føles godt her og nu.

Hvis en mand ikke ved, hvad han vil have ud af livet, svigter han sig selv. Mål og retning er selvfølgelig også vigtigt for en kvinde, men hvis hun primært er identificeret med hendes feminine energi, har hun mindre brug for en retning for at trives, end hvis hun er identificeret med sin maskuline energi.

Uden en klar mission ender manden med at sumpe i sofaen, eller han rammes af en depression (det har jeg set flere gange som mandeterapeut). Det går ikke. Derfor er det en vigtig opgave for en mand at finde sin retning i livet.

Læs også: Myter om rigtige mænd

moderne maskulinitets terapi

En maskulin mand er modig og viljestærk

Klare mål er ligegyldige, hvis manden ikke forfølger dem med en vis stædighed. Derfor er en maskulin mand modig og viljestærk.

Uden mod ender manden med at følge andres mål. Han bliver en pleaser, som gør hvad der forventes, men mister samtidig kontakten til sig selv og sin selvrespekt.

Det kræver mod at udleve sit potentiale. Det maskuline gror ved at overvinde verden, ved at score mål, klatre op i det højeste træ, mestre sit job osv. Mod hjælper manden til at udfordre sig selv.

Manden har også brug for mod i mødet med sig selv. Mange mænd er fx bange for deres følelser, fordi de frygter at miste kontrol. Derfor har de svært ved at dele deres inderste, hvilket bl.a. går ud over dybden i deres parforhold til stor frustration for kvinden.

Viljestyrke, selvkontrol og disciplin er i familie med mod. Uden viljestyrke er det kun lysten, som driver os. Men lyst er ikke nok, når vi møder modgang. Der har vi brug for vilje, for at gøre det som tjener os bedst.

Læs også: Selvkontrol, viljestyrke og disciplin er forudsætning for lykke

maskulin mandeterapeut: Selvkontrol, disciplin og viljestyrke er maskuline kvaliteter

En maskulin mand tager ansvar for kærligheden

Der er ét område, hvor mange mæd svigter: Parforholdet. I de fleste parforhold er det kvindens mål, som bestemmer forholdets retning, fordi manden er for uambitiøs med sit kærlighedsliv.

Kvinden lægger typisk mere af sin identitet i forholdet end manden, og derfor har hun hun ofte stærkere meninger om deres parforhold end manden. Mange mænd reagerer ved, at lade hende bestemme, siden det nu er så vigtigt for hende. Men dermed svigter manden sit ansvar i forholdet, og i stedet for et mand-kvinde forhold, udvikler det sig i til et mor-barn forhold.

Læs også: Den kastrerede mands fejl

Den moderne mands problem

For de fleste mænd er der tæt sammenhæng mellem identitet, selvværdsfølelse og maskulinitet. Derfor er det vigtigt for en mand at finde sig til rette i sin maskulinitet, hvilket kan være svært i en tid med kønsforvirring, opbrud af kønsroller og helt nye kønsidentiteter.

Derudover er det maskuline udskældt, og ofte forbundet med noget negativt, som fx grænseoverskridende adfærd, #metoo, “toksisk maskulinitet” osv. Nogle mænd føler sig forkerte, blot fordi de er mænd. Det er ikke så sært, at mange mænd har det svært med deres maskulinitet.

Men en mand bliver ikke lykkelig, før han har det godt med sin maskulinitet. Og det hans kvinde heller ikke, for kun en mand som hviler i sin maskulinitet, kan give modspil.

Derfor skal en mand finde stoltheden over sin maskulinitet…

Gratis e-bog: Den moderne alfahan

Mange mænd har svært ved at finde retning og mening i deres liv. De mangler at opdage deres maskuline kerne og ståsted.

Jeg skrevet en gratis e-bog til mænd, hvor du får mit bud på, hvad en moderne alfahan er for noget.

Hent e-bogen her:

Sådan styrker du din maskulinitet

Alle mænd kan styrke deres maskulinitet og dermed blive klogere på sig selv. Og når en mand har fundet sig til rette med sin maskuline natur, finder han også modet til at favne og udtrykke sine feminine energier. Og det er vigtigt, hvis han skal trives og have succes i verden.

Du bliver en mere maskulin mand ved at handle maskulint og tænke. Når du forstår det maskuline, kan du begynde at erstatte nogle af dine feminine vaner og mønstre til fordel for maskuline væremåder.

Værd at huske…

Mange moderne mænd er forvirrede over deres maskuline identitet. En mand uden et fast ståsted kan umuligt leve et autentisk maskulint liv. Hans liv mangler indhold og mening, han bliver deprimeret og lever som en skygge af sit maskuline potentiale.

I parforholdet bliver han den lille i mødet med en mere selvbevidst kvinde. Han pleaser hende, fordi han ikke ved, hvad han ellers skal. Men den strategi er frustrerende for både kvinden og ham selv.

Læs også: Rigtige mænd har også følelser

PS:

Husk, at læse min gratis e-bog: Den moderne alfahan.

Opdateret d.8 mar. 2020.15-8-2019Essensen af maskulinitetBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!