Mandeterapeut:

7 Myter om Rigtige Mænd

Hvad er en rigtig mand?

Hvornår er en mand maskulin? Er machomænd forvoksede drengerøve? Er bløde mænd i virkeligheden de mest maskuline?

Mange mænd tumler med ovenstående spørgsmål, hvilket jeg bl.a. oplever i mit arbejde som mandeterapeut. Jeg har skrevet denne artikel for at gøre mænd klogere på sig selv, og for at aflive nogle af de typiske fordomme og myter om maskulinitet.

I denne artikel gennemgår jeg 7 myter om rigtige mænd, og giver samtidig mit bud på 7 sandheder om maskulinitet.

De 7 myter om rigtige mænd:

  1. Rigtige mænd græder ikke
  2. Rigtige mænd viser ikke følelser
  3. Rigtige mænd er aggressive
  4. Rigtige mænd går op i sport
  5. Rigtige mænd er rebelske
  6. Rigtige mænd lever farligt
  7. Rigtige mænd sætter deres kvinde på plads

Læs også: Den maskuline mands kvaliteter

Myte #1: Rigtige mænd græder ikke

Sandhed #1: En maskulin mand giver aldrig op!

Der er ikke noget i vejen med at græde, men der er noget i vejen med at give op!

Mandeterapeut: En rigtig mand er maskulinDet maskuline gror ved at gennemtrænge og besejre verden. Du bruger din maskuline kerne, når du forfølger dine mål og overvinder forhindringer. Men når du giver op, har du tabt forbindelsen til din maskuline essens.

x

Alle mænd møder uløselige problemer. Det er en del af livet. Men fordi et problem er uløseligt, betyder det ikke, at du skal give op. Den maskuline mand tager realiteterne til efterretning, justerer sin plan, og fortsætter ad en ny rute.

x

Når du tillader dig selv at være hjælpeløs og opgivende, ødelægger du dit selvværd, din selvtillid og tro på fremtiden. Derfor bør du aldrig give op.

x

Hvis du opdager negative tanker såsom: ”Det nytter alligevel ikke noget” eller ”Jeg finder aldrig en løsning”, så stop det med samme! Måske har du ret, men fortsæt alligevel med optimisme og selvtillid. Når det så viser sig, at det rent faktisk ikke kan lade sig gøre, kan du ændre din plan og handle på ny. På den måde, har du på intet tidspunkt gjort dig selv hjælpeløs og opgivende.

Pointen er, at uanset om du vinder eller taber, bør du gøre det maskulint: med selvtillid, kampgejst og optimisme.

Især i forhold til kvinder er det vigtigt, at du ikke er i en hjælpeløs rolle. Når manden tager den passive pol, ødelægger han sit parforhold og kvinden bliver frustreret. Han tvinger nemlig kvinden til at være i aktiv rolle, så hun bliver “mor” for manden. Det undergraver polariteten i forholdet og dræber den fysiske tiltrækning.

Læs også: Skab seksuel polaritet og fysisk tiltrækning

Myte #2: Rigtige mænd viser ikke følelser

Sandhed #2: En maskulin mand følger hjertet, ikke forbigående stemninger!

Der er forskel på dybe følelser og stemninger. Følelser fortæller en sandhed om hvem du er. Stemninger er derimod forbigående og overfladiske.

Mandeterapeut: En rigtig mand græder ikkeStemninger kan fx skyldes, at du har sovet dårligt, er sulten, har set en film, lyttet til noget bestemt musik osv. Hvis en person kritiserer dig, bliver du sur og såret. Hvis du finder ud af, at du hørte forkert, bliver du lettet og glad. Stemningerne kommer hurtigt, men forsvinder lige så hurtigt.

x

Den maskuline mand kan skelne mellem dybe følelser og stemninger. Det feminine er i dyb kontakt med livet og nuet. Derfor er det feminine følsomt overfor umiddelbare stemninger, humørsvingninger osv. Det er det feminines styrke og gave.

x

Mandens styrke er at se bag det umiddelbare, derfor mister du forbindelsen til din maskulinitet, hvis du lader dig påvirke af forbigående stemninger.

Brug dit hjerte, din dybeste visdom som kompas – ikke overfladiske stemninger!

Læs også: Hvordan viser mænd kærlighed?

Myte #3: Rigtige mænd er aggressive

Sandhed #3: En maskulin mand bruger sund aggression til at overvinde forhindringer!

Aggression og vold forbindes med den maskuline energi. Det er mænd som fører krige, slås, laver hærværk osv. Det er grunden til, at det maskuline nogle gange opfattes som forkert og skadeligt. Eksempelvis må drengebørn ofte undertrykke deres vildskab og maskuline energi i børnehaven og skolen.

Aggression uden formål er skadeligt og destruktivt. Men aggression har også en lys side: Sund aggression udtrykker viljen til at manifestere sig selv. Derfor er aggression nødvendig. Det er en del af din natur at være aggressiv, og du har brug for aggression for at overkomme forhindringer. Derfor skal du ikke undertrykke din sunde aggression, fordi du synes det er upassende.

Mange mænd er bange for at mærke deres aggression, hvilket slukker deres selvtillid og viljestyrke.

Aggression er også forbundet med lyst, seksualitet og potens. Sund aggression giver dig viljen til at erobre kvinden, og elske hende uanset hvor lukket hun er.

Læs også: Mandegruppe i København – Maskulint fællesskab

Myte #4: Rigtige mænd går op i sport

Sandhed #4: En maskulin mand vokser igennem kamp og konkurrence!

Mænd er tiltrukket til sport, fordi sport er en metafor for mandens udvikling.

Rigtige mænd bruger terapi og coachingDet er naturligt at du tiltrækkes af sport. Men passivt at se på sport bidrager ikke til din udvikling eller bevidsthed. Det kan selvfølgelig være god underholdning og afslapning, men i sig selv bliver du ikke mere maskulin af at se fodbold på TV. Faktisk er du i en passiv feminin tilstand, når du ser underholdning på TV – også selvom du ser typisk mande-sport.

x

Derfor har nogle kvinder meget modstand mod at manden sumper foran TVet. Hun mærker intuitivt, at han er i sin feminine pol. Han er ikke længere mand, men en passiv sofa-kartoffel. Det undergraver polariteten og tiltrækningen.

x

Hvis du er meget tiltrukket af sport kan det skyldes, at du savner at bruge din maskuline energi. En maskulin mand vil altid arrangere sit liv efter et højere formål. Hvis du ikke kan formulere et formål for dit liv, svigter du din maskuline kerne – og det kan sport på TV ikke lave om på.

Læs også: Har du klare mål i livet?

Myte #5: Rigtige mænd er rebelske

Sandhed #5: En maskulin mand nedbryder det eksisterende, når det er nødvendigt!

Når en mand skal tilpasse sig en autoritet, må han et kort øjeblik slippe identifikationen med sin maskuline pol. Derfor kan han blive provokeret og gøre modstand.

Det feminines opgave er at nurse livet og beskytte det bestående. Det er det maskulines opgaver at udfordre og nedbryde det bestående. Derfor skal en mand være klar til at gå imod normerne og autoriteterne når det kræves.

Men blot at være på tværs, fordi han bliver provokeret, er ikke andet et egotrip. I virkeligheden viser det, at hans selvtillid er så dårlig, at han frygter at miste sin individualitet, hvis han tilpasser sig. Han er en rebel for at styrke sit ego – ikke for at gøre verden til et bedre sted.

På film har helten ofte problemer med autoriteter. Han gør oprør og kan ikke tilpasse sig. Det viser, hvor misforstået det maskuline er, når umodne personlighedstræk fremhæves som noget positivt!

Læs også: Den kastrerede mands 5 fejl

Myte #6: Rigtige mænd lever livet farligt

Sandhed #6: En maskulin mand frygter ikke døden!

Det feminine er verden, livet og alt som bevæger sig. For det feminine er døden den totale udslettelse.

Det maskuline er ånd, bevidsthed og transcendens. Fra et maskulint perspektiv, kan døden opfattes som det øjeblik, hvor ånden endelig opnår den ultimative frihed. Derfor er døden dragende og fascinerende for mange mænd og drenge, hvilket fx udtrykker sig i mænds interesse for krigsfilm, ekstremsport osv.

Mandens krop frygter naturligvis døden, for kroppen er liv. Men hans ånd, hans maskuline pol, opfatter døden anderledes. Frygten for døden er den ultimative tilknytning til kroppen og verden. Og derfor er døden den ultimative test for en mand. Når en mand ikke længere frygter døden, har han endelig transcenderet verden.

Helten er dén, som sætter livet på spil for det, som er større end ham selv. Han er klar til at bytte sit liv for et princip, for de andre, for landet osv. Han følger åndens principper og idealer, mere end frygten for sin egen død. Derfor er helten per definition ekstrem maskulin.

Coaching og terapi for rigtige mand - Selvkontrol, disciplin og viljestyrke er maskuline kvaliteterDen maskuline mand transcenderer ikke kun den fysiske død, men også døden i overført betydning. Den maskuline mand er altid klar til at knuse sine drømme, det øjeblik han indser, at de står i vejen for hans idealer.

.

Egoet holder fast i det bestående. Derfor involverer alle former for udvikling, at dele af egoet skal dø. Det gør udvikling svært og til tider smertefuldt. Men for en maskulin mand, som ikke frygter døden, er udvikling ikke smertefuld, men snarer en kilde til spontant glæde og entusiasme over nye indsigter. Dette er døden før døden, som beskrives i mange spirituelle traditioner.

x

Ekstremsport, motorsport osv. kan være udmærket underholdning og tidsfordriv. Det er sjovt og man kan mærke farten, men det er en leg for voksne drenge. Hvis en aktivitet ikke øger mandens selvindsigt, bevidsthed eller frihed, er det ikke maskulint, selvom det er sjovt og spændende.

Hør podcast: En kvindes syn på den moderne mands udfordringer

Myte #7: Rigtige mænd sætter sin kvinde på plads.

Sandhed #7: En maskulin mand leder sin kvinde mod frihed!

Det er mandens ansvar at udvikle parforholdet, selvom det normalt er kvinden der tager initiativet. Manden er bevidstheden og den visionære, og han skal give forholdet retning. Derfor er det traditionelt manden, som frier til kvinden og ikke omvendt.

Den feminine energi søger altid en maskulin akse at spinde om. Ved at følge manden ledes kvinden mod bevidsthed og frihed. Uden en maskulin pol er det feminine kaos og ubevidsthed. En maskulin mand har aldrig brug for at ”sætte en kvinde på plads”. Alt hvad han behøver er at udvikle sin maskulinitet, så han kan balancere kvinden. Hvis manden er stærk i sin bevidsthed, vil kvinden automatisk lade sig lede.

Hvis manden ikke kan tilbyde kvinden en stærk maskulin pol, må hun udvikle sin egen maskulinitet. Men det betyder samtidigt, at hun må slippe identifikationen med sin femininitet, hvilket ødelægger polariteten i forholdet.

En kvinde har direkte kontakt til feminine i universet og til livets mysterier. Derfor skal en mand lytte opmærksomt når en kvinde taler. Hele mandens eksistens er centreret omkring hans rejse igennem ubevidst land. Kvinden er den maskuline mands orakel. Hun kan give ham værdifuld indsigt i de skjulte sammenhænge, som han forsøger at gennemtrænge.

Mandens forhold til kvinden er det bedste spejl for hans indre tilstand. Hvis manden føler behov for at kontrollere kvinden, har han problemer!

En maskulin mand vil aldrig forsøge at tvinge det feminine til noget som helst. En mand bør fokusere på at leve sit liv med integritet og visdom. Gør han det, vil kvinden automatisk følge ham. Svigter han derimod sit ansvar, vil den feminine energi gøre oprør og bringe kaos i hans liv.

Læs også: Træn din viljestyrke, selvkontrol og disciplin 

Værd at huske

Du bestemmer selv, hvordan du vil leve dit liv. Men hvis du ønsker at leve et autentisk maskulint liv, er der nogle handlinger, som er mere gavnlige end andre. Handlinger som leder dig mod bevidsthed, frihed og selvindsigt øger din maskulinitet.

En mand vokser ved at gennemtrænge verden og det feminine. Han skal være modig, vedholdende og følge sit hjerte for at få succes. En maskulin mand ærer det feminine. Han leder sin kvinde mod frihed, samtidig med, at han lader sig inspirere af hendes visdom.

PS:

Jeg har lavet to kurser til mænd, som måske er interessant for dig:

1) Et kursus til mænd, som savner sex og erotik i deres parforhold: Forstå din kvinde og få mere sex!

2) Og et kursus til mænd, som har det svært i deres parforhold: Hold fast i din kvinde, mand! 

Terapi for mænd

Hvis du vil udvikle dig som mand, så er coaching/terapi måske noget for dig. Coaching og terapi er professionel sparring, rådgivning og et kærligt skub i ryggen. Et coachingforløb kan fx hjælpe dig med at blive klogere på dig selv og manderollen, motivere dig til forandring, forstå din kvinde, blive en bedre kæreste, håndtere svære følelser, lære at sige fra og stå ved dig selv. Læs mere om terapi for mænd her:

Læs mere: Terapi for mænd

Opdateret d.15 aug. 201915-8-20197 Myter om rigtige mændBevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend