Vælg en side

Myter om maskulinitet og “rigtige mænd”

Som mandeterapeut og mandegruppe-facilitator møder jeg mange mænd, som tvivler på deres maskulinitet. Skal de være bløde eller hårde? Og er det overhovedet godt at være maskulin?

Mange mænd tumler med ovenstående spørgsmål, og er generelt forvirrede over manderollen.

Denne artikel handler om en klassisk myte om mænd, nemlig at “rigtige mænd” ikke har følelser – eller at en rigtig mand i hvert fald ikke viser sine følelser.

Læs også: En alfahan er ikke, hvad du tror.

Mænd har problemer med deres feminine side

De fleste myter om “rigtige mænd” hænger sammen med, at mænd generelt tager afstand til det bløde feminine i dem selv og i andre mænd. Frygten for det feminine viser sig fx ved, at nogle mænd har svært ved at stå ved og udtrykke deres følelser, fordi de er bange for at virke svage i kvinder og andre mænds øjne. Homofobi er et andet udtryk for frygten for det feminine.

Kvinderne er til gengæld stolte af deres maskulinitet, når de fx udfordrer sig selv ved at løbe marathon, svinge kettlebells til træning, gør karriere osv. Den moderne kvinde er derfor mere et helt menneske end mange mænd. Det er bl.a. derfor at kvinderne på mange måder har overhalet mændene.

Hvis mænd vil være mere afbalancerede mennesker, skal de bruge og udvikle hele deres potentiale som mænd. De maskuline dyder er ikke nok alene til at få succes verden, som den fungerer i dag. Sådan har det faktisk været siden 60erne, hvor ligestillingen sendte kvinderne ud på arbejdsmarkedet.

Læs også om: Feminin vs. maskulin energi

En rigtig mand er en alfahan - ikke en machomand

Toksisk maskulinitet?

Når mænd (og kvinder) tager afstand fra det feminine, kan der opstå usunde miljøer og kulturer, som er med til at give maskulinitet et dårligt rygte. Det er bl.a. derfor, at feministerne og andre taler om såkaldt toksisk maskulinitet – men sjældent toksisk feminitet.

I stedet for ”toksisk maskulinitet” giver det mere mening at tale om toksiske kulturer, som når mænd misbruger magt til at presse kvinder til sex eller lign. Men det er ikke maskuliniteten, som er problemet – det er den pågældende kultur.

I sig selv kan maskulinintet selvfølgelig aldrig være noget negativt. Det er vigtigt at huske i tider, hvor det maskuline ofte italesættes som noget negativt. Det er ligeså nedbrydende for mandens selvværd og selvforståelse, som fx racisme er for farvede mennesker.

Ligesom de feminine kvaliteter er vigtige for både kvinder og mænd, er de maskuline kvaliteter tilsvarende vigtige for begge køn. Men det glemmer vi nogle gange, når det maskuline ofte bliver betragtet som problematisk og omtalt som “giftig.”

Læs også: Den maskuline mands kvaliteter

Nogle gange skal en “rigtig mand” undertrykke sine følelser

Selvom en mand ikke skal afstand fra sine følelser, skal han faktisk kunne undertrykke dem. Det er både sundt og nødvendigt. Men umiddelbart forvirrende.

Et liv uden følelser er ikke værd at leve. Selvfølgelig skal en mand også udtrykke sine følelser. Ellers bliver han aldrig lykkelig, og han kan umuligt leve autentisk. Alle mennesker har brug for at udtrykke deres følelser.

Maskulinitet associeres ofte med bl.a. præstation, retning, dygtighed, mod, ro, disciplin, selvkontrol. Og det er noget, som både mænd og kvinder har. Maskulinitet har altså ikke noget med køn at gøre. Det er en kvalitet (eller en energi), som alle mennesker har.

Derfor er der noget maskulint i at kunne lade sine følelser passere for at kunne fokusere på noget andet. Uden den evne ville både mænd og kvinder være dømt til at leve i et indre følelsesmæssig kaos.

Det er det feminine i os, som mærker og giver sig hen til følelserne. Det er det maskuline, som kan vælge at tilsidesætte følelserne og fx gøre sin pligt. Uden følelser, ville vi leve som robotter. 100% selvkontrol, men ingen glæde. Men uden selvkontrol ville vi leve kaotiske liv, styret af impulser og umiddelbare følelser.

Så at undertrykke sine følelser og sårbarhed bare fordi det associeres med noget feminint, er selvfølgelig dybt skadeligt. Men at kunne tilsidesætte umiddelbare følelsesmæssige behov er godt og nødvendigt for at fungere i verden.

Som maskulin mand er målet ikke at blive følelseskold, men at have et rigtig følelsesliv, som kan rummes uden at skulle udadreageres.

Læs også: Skab seksuel polaritet og fysisk tiltrækning

Myten om den rigtige mands maskulinitet

Flere myter om “rigtige mænd”

Her er nogle almindelige myter om “rigtige mænd”:

  • En rigtig mand viser ikke følelser
  • En rigtig mand græder ikke
  • En rigtig mand er aggressiv
  • En rigtig mand går op i sport
  • En rigtig mand er rebelsk
  • En rigtig mand lever farligt

Det er vigtigt for både mænd og kvinder at forstå, hvad maskulinitet egenligt er for noget. Ellers fortsætter kønsforvirringen, og de usunde forestillinger om maskulinitet bliver ikke punkteret.

Gratis e-bog: Den moderne alfahan

Vil du have inspiration til din maskuline udvikling? Jeg har skrevet en gratis e-bog til mænd, hvor du får mit bud på, hvad en moderne alfahan er for noget.

Hent e-bogen her:

Værd at huske…

Alle har brug for at udtrykke deres følelser. Men alle har også brug for at kunne vælge hvornår.

Det er det maskuline i både mænd og kvinder, som giver os selvkontrol og muligheden for, ikke at blive taget af vores følelser. Derfor er det et sundt maskulint træk at kunne afstå fra at reagere følelsesmæssigt udad.

Men det er også et sundt menneskeligt træk at kunne være sårbar og dele sit inderste. Alting til sin tid.

PS:

Husk, at læse min gratis e-bog: Den moderne alfahan.

Opdateret d.7 mar. 2020.7-3-2020Myter om maskulinitet og “rigtige mænd”Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!