5 ting de døende fortryder

Bonnie Ware er en australsk sygeplejerske og forfatter, som er kendt for bogen De 5 ting døende fortryder mest. Bonnie Wares bog er vigtig for alle, som vil leve og dø uden fortrydelser.

Bonnie Ware har i en årerække arbejdet med plejen af døende mennesker, og det er hendes samtaler med de døende, som har inspireret hendes bog.

Her er top 5 ting de døende fortryder iflg. Bonnie Ware:

  1. Jeg ville ønske, jeg havde modet til at leve et liv, hvor jeg var tro mod mig selv, i stedet for det liv, som andre forventede.
  2. Jeg ville ønske, jeg ikke arbejdede så hårdt.
  3. Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.
  4. Jeg ville ønske, jeg havde bevaret kontakten til mine venner.
  5. Jeg ville ønske, jeg havde tilladt mig selv at være mere glad.

1. Jeg ville ønske, jeg havde modet til at leve et liv, hvor jeg var tro mod mig selv, i stedet for det liv, som andre forventede.

Det som de fleste døende fortryder er, at de ikke har levet i overensstemmelse med deres inderste ønsker. Det er en smertefuld erkendelse, som ofte kommer for sent til at du rigtig kan gøre noget ved det. 

Alle mennesker er et produkt af deres omgivelser, og alle har mærket presset fra andres forventninger. Derfor har alle mennesker en vigtig opgave i at finde ud af, hvad de i virkeligheden ønsker.

Lever du ikke autentisk, kan du mærke at der er noget galt. Og på tidspunkt nager tvivlen og spørgsmålene: Hvorfor tog jeg egentligt dét job, hvorfor giftede jeg mig med den forkerte, hvorfor flyttede jeg ikke til udlandet, hvorfor sagde jeg aldrig fra osv. osv.

Det er sundt at tage sit liv op til revision med jævne mellemrum, så du kan justere kursen. Vent ikke til dit livs efterår.

2. Jeg ville ønske, jeg ikke arbejdede så hårdt.

De fleste mennesker ligger meget af deres identitet i deres job. Og det er jo dejligt at gå op i sit arbejde, men nogle gange bliver det for meget, så man glemmer ægtefælle, børn, venner og familie. Det fortryder mange døende.

Det er en god idé at stoppe op, og kigge på om dit arbejde harmonere med dine værdier og livsmål. For hvis dit arbejder udtrykker dine inderste ønsker og idealer, vil du ikke fortryde at du har arbejdet meget.

Men hvis dit job “bare” et arbejde, og så skal du overveje, hvor meget det skal have lov at fylde.

5 ting døende fortryder iflg. Bonnie Ware

3. Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.

Det kan være svært at udtrykke sine følelser, fordi det er sårbart. Problemet er, du ikke kan have tætte venner eller meningsfulde relationer, hvis du ikke deler dine følelser.

Kan du ikke udtrykke dine følelser, kan du ikke leve autentisk. Og det kvæler din livsenergi.

At tale om følelser er en træningssag. Du kan starte med læse her: 4 sætninger du skal kende. Start i dag, så der ikke ophobes en masse usagt. Det fortryder du en dag.

4. Jeg ville ønske, jeg havde bevaret kontakten til mine venner.

Alle ved at når alt kommer til alt, så er relationer det vigtigste for vores lykke. Derfor skal du prioritere dine venskaber og familie. Det er nemt at glemme, når du har travlt med arbejde, hverdag, parforhold og børn.

I dag er en god dag at række ud til en ven, du ikke har haft kontakt til i lang tid.

5. Jeg ville ønske, jeg havde tilladt mig selv at være mere glad.

Mange mennesker dvæler ved det negative. De bærer nag, og lader deres humør spolere af ligegyldige ting. Der findes vel intet større tidsspilde end at ødelægge sin dag med negative følelser.

Ingen kan forhindre dig i fokusere på det negative og gøre dig selv sur, bitter og ked af det. Men du er fri til at beslutte, at fokusere på noget positivt. Du kan tage ansvar for dit humør og ikke lade verden bestemme din indre tilstand.

Læs også: Livet er kort – du kan ikke nå det hele.

Opdateret d.5 juli 2022.

19-6-2022Top 5 ting de døende fortryderBevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!