Kender du dine personlige rettigheder?

Dine personlige rettigheder handler om, hvad du med rimelighed kan forvente og forlange af andre for at leve et harmonisk liv.

Dine personlige rettigheder er ikke et sæt rettigheder i dansk lovgivning – eller hos en international organisation som fx FN’s menneskerettigheder.

Du kan finde mange udlægninger af, hvad dine basale personlige rettigheder er. Men nedenstående liste er min version, som du kan bruge som inspiration, når du fx skal sætte grænser, finde dine personlige værdier eller du er i tvivl om dit stå sted i dit parforhold, på din arbejdsplads eller i sociale sammenhænge.

Læs også: Kan du sætte grænser?

Grundlæggende handler dine personlige rettigheder om, at du har ret til at udtrykke dig selv i ord og handlinger, uden at du skal forsvare dig selv – så længe du ikke skader andre.

7 personlige rettigheder

1. Jeg har ret til at udtrykke mine behov, og forvente at andre tager dem alvorligt, selvom mine behov ikke altid kan imødekommes.

2. Jeg har ret til at udtrykke mine værdier og holdninger, og forvente at andre respekterer dem, selvom de ikke er enige.

3. Jeg har ret til at sige ja, til det som gør mig godt. Og nej til det som skader mig.

4. Jeg har ret til at begå fejl og ændre mening uden at forklare mig.

5. Jeg har ret til at kæmpe for min egen lykke, så længe jeg ikke skader andre.

6. Jeg har ret til at bede om hjælp, når der er noget, jeg ikke kan – selvom jeg ikke kan være sikker på, at få det jeg ønsker.

7. Jeg har ret til at have alle følelser, fx ked af det-hed, vrede, skam, glæde, sorg, jalousi, skuffelse osv. uden at skulle forsvare mig.

Læs også: Hvordan hviler man i selv?

Kend dine personlige rettigheder - Sæt grænser

Dine rettigheder bliver ikke altid respekteret

Nogle gange opstår der situationer, hvor dine rettigheder ikke bliver respekteret. Fx i en presset arbejdssituation eller en travl hverdag. Livet er ikke altid nemt, og man kan ikke altid få det man vil.

Heldigvis er vi robuste væsner, og vi overlever, at vores grænser bliver en smule overtrådt engang i mellem.

Problemerne opstår, hvis dine rettigheder systematisk bliver overtrådt. Så er du nødt til at gøre noget, ellers går det udover din trivsel, dit selvværd og din lykke.

Hvis din partner igen og igen ignorerer dine følelser, skal noget forandres – ellers må du stoppe forholdet. Og hvis du ikke kan være dig selv på din arbejdsplads, kan du blive nødt til at skifte job.

Værd at huske

Grundlæggende handler dine personlige rettigheder om, at du har ret til at udtrykke dig selv i ord og handlinger, uden at du skal forsvare dig selv – så længe du selvfølgelig ikke skader andre.

Ovenstående 7 basale rettigheder er mit bud på, hvad du skal forvente og forlange, hvis du vil trives og være lykkelig.

Opdateret d.6 sep. 20196-9-2019Kender du dine personlige rettigheder?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend