Hvorfor er man utro?

De fleste er enige om, at utroskab er noget af det værste, man kan udsætte sin partner for (og mange par starter i parterapi pga. utroskab). Alligevel har utroskab eksisteret lige så længe som det faste parforhold.

Men hvorfor er mænd og kvinder utro? Det får du et bud på i denne artikel, som er inspireret af Esther Perels bog The state of affairs.

Hvad er utroskab?

Der er ikke noget entydigt svar på, hvor grænsen mellem troskab og utroskab går. Ikke mindst fordi flere og flere par eksperimenterer med nye parforholdskonstellationer (åbne forhold, polyamorøsitet, cola-forhold osv.), og du derfor ikke kan gå ud fra, at din kæreste har samme opfattelse af utroskab som dig.

Den første udfordring er derfor at definere, hvor grænsen går for dig og din partner.

Hvornår synes du, din partner er gået over grænsen?

 • Når han ser porno?
 • Når hun fantaserer om andre?
 • Når han chatter med en ekskæreste på Facebook?
 • Når hun sender frække sms’er til anden?
 • Når han danser kinddans til en julefrokost?
 • Når hun mailer billeder af sig selv?
 • Når han kysser med en pige på en bar?
 • Når hun giver et handjob?
 • Når han får et blowjob, men var fuld?
 • Når hun har følelser for en anden, men ingen sex?
 • Når han skjuler noget?
 • Når hun skriver med en mand på et datingsite?
 • Når han ved, at han har gjort noget galt?

Svaret er ikke enkelt. Bl.a. fordi følsomhed overfor utroskab hænger sammen med, hvor tryg du er i forholdet. Hvad der engang fik alarmklokkerne til at ringe, ser du måske en dag som noget ligegyldigt.

Iflg. Esther Perel består utroskab af mindst ét af flg. elementer: Hemmeligholdelse, erotisk energi og følelsesmæssig involvering:

Du skjuler din affære eller flirt, fordi du godt ved, at partner ikke accepterer det. Det hemmelighedsfulde er med til at gøre affæren mere spændende, men hemmeligholdelsen graver også en grøft i det faste parforhold, som ultimativt leder til forholdets afslutning.

Derudover er der en erotisk energi i flirten eller affæren. Ikke nødvendigvis sex, men erotisk energi, som fx manifesterer sig som fantasier og længsler, der måske aldrig bliver virkelige. Men tanken om et kys med ens hemmelig elsker, kan være 100 gange mere intens end fysisk sex.

Endelig er der følelsesmæssig involvering, for utroskab handler typisk mere om følelser end simpel tilfredsstillelse af fysisk begær.

Læs også: Utroskab: Sådan kommer I videre efter affæren!

Hvorfor er man utro?

Affærer leder til løgne og smerte. Når du er utro, gambler du med dit forhold. Du risikerer at miste dét, som er vigtigst for dig, nemlig din faste partner og alt det I har sammen. Alligevel viser en gallup undersøgelse, at ca. 1/3 af alle været deres faste partner utro på et tidspunkt.

Så hvorfor er utroskab så udbredt? Hvad er årsagerne?

Ofte (men ikke altid) skyldes utroskab et utilfredsstillende parforhold. Og hvad man ikke får der hjemme, må man finde et andet sted. Groft sagt er manden utro, fordi han får for lidt sex hjemme. Hvorimod kvinden er utro, fordi hun savner følelsesmæssig intimitet. Det er selvfølgelig en generalisering, som bestemt ikke altid holder.

Læs også: Bliv klogere på de 5 slags utroskab

Selv lykkelig parforhold rammes af utroskab!Esther Perel

Hvorfor er mænd utro?

Der findes afgjort mænd, som vælger utroskab, fordi de er i et sexløst parforhold. Enten fordi de har mistet lysten til sex med deres hustru, eller fordi hun ikke er seksuelt tilgængelig.

Men manglende sex behøver ikke være det egentlige problem. For mange mænd er sex det sted, hvor de får deres følelsesmæssige behov stillet. Det er i forbindelse med sex, de føler sig elskede, åbner sig følelsesmæssig, og får adgang til deres sårbarhed.

Så når en mand går på stripbar eller bordel, er det ikke nødvendigvis primært drevet af et seksuelt behov. Det kan lige såvel være for at få opmærksomhed uden at skulle yde noget til gengæld. Han betaler ikke for sex, men for at kunne modtage, uden at skulle præstere eller være oven på.

Måske har han allermest lyst til at modtage omsorg fra sin faste partner, men ved ikke, hvordan han skal bede om det. Eller han kan ikke finde ud af at slippe af, når han er hjemme hos familien.

Der er også de mænd, som mister lysten til deres faste partner, fordi de ikke kan forbinde lyst og kærlighed. Når de bliver for familiære med deres faste partner slukkes lysten. Jo mere de elsker deres partner, desto mindre tænder de.

Lidelsen har mange fællestræk med luder-madonna komplekset, hvor mænd ser kvinden enten som et sexobjekt eller som en ren aseksuel kvinde. Det kan du læse mere om her:

Læs også: Luder-madonna komplekset – når sex og kærlighed ikke følges

Hvorfor er kvinder utro?

Ofte prioriterer kvinder følelsesmæssig intimitet over seksuel nydelse i deres parforhold. Kvinder vil selvfølge også gerne have god sex, men det har typisk mindre prioritet end for manden.

Det kan få den effekt, at kvinden lægger mindre energi i sexlivet, lukker sig og bliver mindre seksuelt tilgængelig, hvorved en negativ spiral starter. For når kvinden afviser manden, trækker han sig, og mister modet til at prøve igen.

I det faste parforhold ser kvinden nemt sig selv som hustru og mor, og glemmer, at hun også er kæreste og elsker. Manden har lyst til hende, men hun er lukket.

For en kvinde kan en affære være en måde at komme i kontakt med hendes seksualitet på. Hendes mand tilbyder hende sex, men hun føler sig ikke sexet sammen med ham. Med hendes elsker mærker hun sit begær, sine fantasier og erotiske vildskab.

Parterapi - Utroskab kvinder: Hvorfor er mænd utro?

En affære bliver en måde at komme i kontakt med den del af sig selv, hun har glemt. Utroskabet handler altså ligeså meget om personlig udvikling som sex.

Måske savner hun at være fri og spontan, som hun var engang, og affæren bliver en måde for hende at være ung igen. Eller måske har hun altid haft lyst til en tatoveret håndværker, eller en forretningsmand med styr på tingene. Eller noget helt tredje.

Hvis en kvinde vil bevare sit begær til sin mand, skal hun finde ud af hvordan, hun føler sig sexet sammen med ham – hvordan hun også kan være kæreste og elsker, samtidig med at hun har børn, hus, job og pligter.

Læs også: Info til mænd: Derfor forlader hun dig!

Utroskab rammer også lykkelige parforhold

En af Ester Perels vigtigste budskaber er, at utroskab langt fra altid skyldes et dårligt parforhold. Faktum er, at utroskab også rammer de gode parforhold – selvom mange har svært ved at acceptere det. For hvis det faste forhold fungerer godt, hvorfor så indlede en affære?

Svaret er: Fordi en affære ikke altid er et nej til sin faste partner, men mere et ja til det nye. Selvom du er vild med æbler, kan du godt få lyst til en pære!

Det nye er altid spændende. Det er derfor, vi besøger forskellige lande i vores ferie, prøver nye restauranter, og ikke går i samme tøj år efter år. Moden skifter, fordi det nye altid er interessant. Vi skifter også job, selvom der ikke er noget i vejen det gamle job. Vi stimuleres af forandring.

Derfor tiltrækkes du også af andres energi, uanset hvor meget du elsker din faste partner. Og hvis din partner har været utro, betyder det derfor ikke, at du er en dårlig kæreste, eller at jeres forhold ikke har været godt.

Læs også: Polaritet og fysisk tiltrækning

Det forbudte drager

Endelig har Esther Perel den pointe, at der er noget tillokkende ved det forbudte. Hvis du tænker på en fræk scene i en film, bog eller en fantasi, så involverer den et element af grænseoverskridelse – og derfor er det ikke alle fantasier, som skal udleves.

Men fordi vi tiltrækkes af det forbudte, tiltrækkes vi også af forbudt kærlighed, og derfor er sidespring ekstra tillokkende.

Ester Perel nævner at selv i åbne forhold er der visse regler, som ikke må overskrides. Og alligevel bliver de overtrådt: Selv når det er ok at have sex med andre, bliver de forbudte partnere særlig interessante (fx din faste partners ven eller veninde).

Esther Perels foredrag om utroskab:

Hvordan du undgår utroskab

Utroskab forhindres ikke vha. kontrol og en masse regler. Det gør kun utroskab mere spændende – og forstærker jalousifølelser. Et forhold skal baseres på tillid, ikke regler og mistro.

I stedet gælder det om at bruge parforholdet som et sted, hvor man udvikler sig, dvs. parforholdet skal være dynamisk i stedet for statisk. I stedet for at søge det nye uden for forholdet så inviter det nye ind. Fx ved at skubbe til grænser, arbejde med den seksuelle polaritet, udvide sit følelsesmæssige repertoire osv. Accepter ikke status quo, men skab bevægelse og udvikling i dit forhold. Forvent ikke at forholdet bliver mere og mere interessant med årene af sig selv.

Læs også: Begær i faste parforhold

Vil du undgå, at din partner er dig utro? Så find meningsfulde svar på følgende spørgsmål:

 • Hvordan gør jeg min partner lykkelig?
 • Hvodan viser jeg ham/hende, at han/hun er den jeg vælger?
 • Hvordan gør jeg mig umage som partner og kæreste?

Kontrolleret “utroskab”

Flere og flere eksperimenterer med åbne parforhold bl.a. for at give plads til kontrolleret “utroskab”. Hvis du er nysgerrig på den verden, kan du få inspiration her:

Læs også: Guide til åbne parforhold

Værd at huske

Ofte handler mænds utroskab om noget seksuelt. Mens kvinders utroskab mere er motiveret af følelsesmæssig savn.

Det forbudte er altid tiltrækkende, og derfor er utroskab ikke nødvendigvis tegn på et dårligt parforhold. Faktisk handler utroskab mere om at vælge en anden person til, end at vælge sin faste partner fra.

Læs også: Hvordan genopbygger man tillid til sin partner?

PS:

Kender du de 5 forskellige slags utroskab? Ellers kan du læse her: De 5 slags utroskab.

Parterapi efter utroskab

Utroskab kan ødelægge dit parforhold, men sådan behøver det ikke at være. Parterapi er din sikreste måde at redde dit parforhold

Et parterapiforløb kan fx handle om krisehåndtering, sætte ord på følelser, undersøge hvordan utroskaben kunne opstå, tilgivelse og hvordan I kommer videre.

Læs mere om parterapi her: Parterapi efter utroskab

Opdateret d.21 dec. 2017

21-12-2017Utroskab: Hvorfor er man utro?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend