Hvad er vigtigt i et parforhold?

Som parterapeut møder jeg dagligt mennesker, som overvejer, hvad der er vigtigt i et parforhold. Når du ved, hvad der er vigtigt i dit parforhold, kan du bedre navigere og træffe langtidsholdbare beslutninger.

I denne artikel får du mit bud på, hvad der er vigtigt, hvis du ønsker et godt parforhold.

Hvad der er vigtigt i et parforhold:

  1. Tryghed
  2. Kommunikation
  3. Kærlighed og omsorg
  4. Respekt
  5. Konflikthåndtering
  6. Fælles værdier
  7. Sex
  8. Realisme
  9. Udvikling
  10. Uafhængighed

Alle er forskellige, så derfor behøver du ikke være enig med mig. Du kan blot bruge mine bud som inspiration.

Læs også: Myter som skaber smerte i dit parforhold

1. Tryghed og tillid

Tryghed og tillid er det vigtigste i et godt parforhold. Det handler om at stole på hinanden, forholdet og fremtiden.

Hvis du er utryg eller bange, er der intet, som fungerer. Dit nervesystem bliver stresset, så du kan ikke tænke klart. Og måske bliver du aggressiv, ked af det, eller gør ting du senere fortryder.

Du er tryg, når du oplever en vis forudsigelighed, dvs. at dine forventninger bliver mødt i forskellige situationer. Her er ærlighed og åbenhed vigtige forudsætninger, så begges ønsker, følelser og motiver er kendte.

Hvis dit forhold er kaotisk og uforudsigeligt pga. eksempelvis løgne eller fortielser, eller alkohol- og stofmisbrug kan du umuligt være tryg. Fysisk og psykisk vold i alle afskygninger er selvfølgeligt helt forbudt i et forhold.

Hvor nemt du bliver utryg, hænger bl.a. sammen med dit tilknytningsmønster. Hvis du har et såkaldt ængsteligt eller undvigende mønster, kan du have tendens til at tvivle på forholdet.

Det kan du læse mere om her: De 4 tilknytningsmønstre

2. Kommunikation

Så længe du kan tale med din partner, er der en vej frem. Derfor er god kommunikation vigtigt i et velfungerende parforhold.

Kommunikation handler ikke kun om at kunne udveksle fakta. Det kan de fleste. God kommunikation handler mere om at kunne tale om følelser og de svære emner. Derfor er det vigtigt at udvikle en god samtalekultur i sit parforhold.

Kommunikation betyder også, I er opsøgende og opmærksomme på hinanden. At I ønsker at kende hinanden, og samtidig vise hvem I selv er. Kommunikation handler altså også om ærlighed og autenticitet.

Hvis du vil have inspiration, så se her: Guide til gode dybe samtaler.

Kommunikation hænger sammen med at være følelsesmæssigt tilgængelig, hvilket vil sige at være nærværende, empatisk og opmærksom på sin partners signaler. Og være klar til at prioritere sin partners ønske om kontakt, opmærksomhed og omsorg.

Det kan du læse mere om her: Er du følelsesmæssigt tilgængelig?

3. Kærlighed og omsorg

Jeg vil ikke anbefale nogen at være i et parforhold uden kærlighed. Kærlighed knytter bånd mere end noget andet, og kærlighed gør os til bedre mennesker.

Kærligheden overvinder ikke alt, men det hjælper jer godt på vej!

Kærlighed er en følelse af at ville den anden det bedste. Derfor hænger kærlighed sammen med at give hinanden omsorg og opmærksomhed.

Romantisk kærlighed er en særlig form for kærlighed, som gør parret til kærester i stedet for kun venner. De fleste går netop ind i deres forhold, fordi de ønsker romantisk kærlighed i deres liv.

Læs også: Skal du være i et parforhold uden romantisk kærlighed?

 

Hvad er vigtigst i et parforhold? Kærlighed eller sex?

4. Respekt

Respekt betyder, du accepterer din partner som han/hun er. Manglende respekt ødelægger selvværdet, og gør det umuligt at være i et ligeværdigt forhold.

Når du respekterer din kæreste, anerkender du din partners valg, og det han/hun står for. Du forsøger ikke at lave din partner om, eller signalerer at du er utilfreds med den han/hun er.

Det betyder ikke, at I ikke kan diskutere, være uenige og blive klogere. Men hvis du respekterer din partner, vil der altid være værdighed, accept og en følelse af ligeværd mellem jer.

5. Konflikthåndtering

Det er umuligt at leve uden konflikter, fordi mennesker er forskellige og har forskellige behov. Derfor er det vigtigt at lære, hvordan I undgår, at konflikterne løber løbsk, slider på forholdet og skaber følelsesmæssig afstand.

Forebyggelse er selvfølgeligt at foretrække. Og det gør I ved at tale ærligt og ofte om tingene. Men derudover er det vigtigt at kunne reparere, når skaden er sket, fx at sige undskyld, tilgive og anstrenge sig for at forblive åben, selvom man er såret og vred.

Hvis ingen reparerer, ender konflikten nemt i en negativ spiral, hvor det kun bliver værre og værre. Det medfører følelsesmæssig afstand, og skaber negative forventninger til den anden og forholdet.

Det er en god vane at tale om konflikterne, efter de er overstået: Hvad triggede konflikten, hvilke følelser var i spil, og hvad skal I undgå i fremtiden? På den måde bliver det nemmere at navigere i tilspidsede situationer.

Læs også: Undgå den negative spiral

6. Fælles værdier

Fælles værdier er vigtige, fordi det viser, I har samme prioriteringer.

Værdierne behøver ikke være 100% ens, men hvis der er stor forskel, skaber det spændinger.

De færreste bruger tid på at afklare fælles værdier, selvom det er noget af det vigtigste i et stabilt parforhold.

Vi går automatisk ud fra, at vores partner har samme værdier som os selv. Hvordan kan du ikke synes, at økologi er vigtigt? Eller hvordan kan du have lyst til at holde ferie uden mig? Eller vi skal da holde jul med hele vores familie, ikke kun os to alene osv. osv.

Derfor er det en god øvelse at tale med din partner om jeres værdier. Hvad synes du fx er vigtigst i et forhold: Sex, spænding, tryghed, kærlighed, at få børn, kommunikation, udvikling eller at leve sundt?

Find mere inspiration her: Kender du dine værdier?

7. Sex og fysisk tiltrækning

For mange er fysisk tiltrækning en af de vigtigste grunde til at være sammen. Og de færreste kan forestille sit et parforhold helt uden tiltrækning.

Fysisk tiltrækning er fundamentet for sex, som er vigtigt fordi det er rart, og et element i et godt liv. Og derudover giver sex gode oplevelser, som binder parret sammen.

Men fysisk tiltrækning handler også at føle sig som mand hhv. kvinde. Sex, begær og fysisk tiltrækning understreger den seksuelle polaritet i forholdet, dvs. at mand og kvinde, føler sig som mand og kvinde i stedet for kun forældre eller venner. Derfor er der ofte en sammenhæng mellem fysisk tiltrækning og romantisk kærlighed.

Fysisk tiltrækning handler bl.a. om seksuel polaritet, dvs. den forskel der er mellem mandens maskulinitet og kvindens femininitet. Derfor kan man bevare og styrke den fysiske tiltrækning, hvis man bliver mere bevidst om sin maskulinitet hhv. femininitet.

Det kan du læse mere om her: Polaritet og fysisk tiltrækning

Hvad er vigtigt i et lykkeligt forhold

8. Realisme

Realisme vil sige at se tingene klart.

De fleste af os har mange romantiske fantasier og forestillinger, som vi har svært ved at slippe, hvilket skaber smerte og frustrationer.

Realisme betyder bl.a., at I er villige til at arbejde for forholdet, fordi I ved, at intet godt kommer ud af ingenting. Glem alt om at leve lykkeligt til jeres dages ende. Det er ikke et eventyr, men hårdt arbejde.

Realisme er også at acceptere hinandens begrænsninger, og at jeres forhold måske ikke er hvad I drømte om. Det betyder ikke, at det ikke er godt. Men det betyder, at det er noget andet, end I troede det ville være.

Læs også: Myter om dit parforhold, som skaber smerte

9. Udvikling

Udvikling er måske det allervigtigste. For hvis der er udvikling, er alt muligt.

Alle har brug for at udvikle sig og være i bevægelse. Det øjeblik udviklingen stopper, begynder vi langsomt at dø. Når jobbet eller parforholdet opleves kedeligt, kan det være, fordi vi ikke udvikler os.

Udvikling bevarer friskheden i forholdet, og gør det muligt, at sex, kærlighed, kommunikationen osv. bliver bedre som tiden går.

Her er 3 forslag, som støtter dit parforholds udvikling:

1. Prioriter dybe samtaler

Dybe samtaler øger forståelsen for hinanden. Det skaber nærhed, og I bliver klogere på hinandens behov og følelser.

2. Giv kærlighed hver dag

Husk, at kærlighed også er en handling. Øv dig i at give kærlighed og omsorg hver dag.

3. Undersøg jeres konflikter

Der er en lektie i alle konflikter. Du har noget at lære, og din partner har noget at lære. Når du finder ud af hvad, er du blevet klogere og chancen for en ny konflikt er mindre.

Læs mere her: Det bevidste parforhold

10. Uafhængighed

Et godt parforhold forudsætter balance mellem mig, dig og os. Derfor er det vigtigt, du også har et godt og interessant liv uden din partner.

Hvis du har et rigt selvstændigt liv, som giver dig overskud, udvikling og glæde, har du også noget at give din partner og forholdet, nemlig dig selv.

Uafhængighed har ikke noget at med egoisme eller selvtilstrækkelighed at gøre. Slet ikke.

Uafhængighed betyder blot, at du ikke er afhængig af din partner, og at du er klar til at indgå i forholdet, som en ligeværdig selvstændig voksen.

Læs mere om uafhængighed her: Undgå at miste dig selv i dit forhold

Værd at huske

Det er en vigtig opgave at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig i dit parforhold. For når du ved, hvad der er vigtigt, kan du bedre prioritere, navigere og skabe det forhold du ønsker.

i denne artikel har du fået mine 10 bud. Men hvad er vigtigt for dig?

PS: Artiklen er blevet til en gratis e-bog, hvor der står lidt mere om, hvad der er vigtig. Du kan få e-bogen gratis her.

Opdateret d.28 jan. 201928-1-2019Hvad er vigtigt i et parforhold? Få parterapeutens 5 bud herBevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend