Vælg en side

Hvad er vigtigt i et parforhold?

Som parterapeut møder jeg dagligt mennesker, som overvejer, hvad der er vigtigt i et parforhold. Når du ved, hvad der er særlig vigtigt i et velfungerende parforhold, kan du bedre navigere og træffe langtidsholdbare beslutninger. I denne artikel får du mit bud på det vigtigste i et godt parforhold.

Det vigtigste i et parforhold:

  1. Tryghed
  2. Kommunikation
  3. Kærlighed og omsorg
  4. Respekt
  5. Konflikthåndtering
  6. Fælles værdier
  7. Sex
  8. Realisme
  9. Udvikling
  10. Uafhængighed

1. Tryghed og tillid

Tryghed og tillid er det vigtigste i dit parforhold. Det handler om at stole på hinanden, forholdet og fremtiden. Der er lavet meget forskning, som bekræfter vigtigheden af tryghed og tillid i parforholdet, som du fx kan se i denne video på gottman.com.

Hvis du er utryg eller bange, er der intet, som fungerer. Dit nervesystem bliver stresset, så du kan ikke tænke klart. Og måske bliver du aggressiv, ked af det, eller gør ting du senere fortryder.

Du er tryg, når du oplever en vis forudsigelighed, dvs. at dine forventninger bliver mødt i forskellige situationer. Her er ærlighed og åbenhed vigtige forudsætninger, så begges ønsker, følelser og motiver er kendte.

Hvis dit forhold er kaotisk og uforudsigeligt eksempelvis pga. løgne, svigt eller fortielser, eller pga. alkohol- og stofmisbrug kan du umuligt være tryg. Fysisk og psykisk vold i alle afskygninger er selvfølgeligt helt forbudt i et forhold.

Hvor nemt du bliver utryg, hænger bl.a. sammen med dit tilknytningsmønster. Hvis du har et såkaldt undvigende eller ambivalent mønster, har du ofte øget tendens til at tvivle på forholdet.

Hvad er vigtigst i et parforhold? Kærlighed eller sex?

2. Kommunikation

Så længe du kan tale med din partner, er der en vej frem. Derfor er god kommunikation vigtigt i et velfungerende parforhold.

Kommunikation handler ikke kun om at kunne udveksle fakta. Det kan de fleste. God kommunikation handler mere om at kunne tale om følelser og de svære emner. Derfor er det vigtigt at udvikle en god samtalekultur i sit parforhold.

Kommunikation betyder også, I er opsøgende og opmærksomme på hinanden. At I ønsker at kende hinanden, og samtidig vise hvem I selv er. Kommunikation handler altså også om ærlighed og autenticitet.

Kommunikation hænger sammen med at være følelsesmæssigt tilgængelig, hvilket vil sige at være nærværende, empatisk og opmærksom på sin partners signaler. Og være klar til at prioritere sin partners ønske om kontakt, opmærksomhed og omsorg.

3. Kærlighed og omsorg

Jeg vil ikke anbefale nogen at være i et parforhold uden kærlighed. Kærlighed knytter bånd mere end noget andet, og kærlighed gør os til bedre mennesker. Derfor er kærlighed selvfølgelig vigtigt i dit parforhold.

Kærligheden overvinder ikke alt, men det hjælper jer godt på vej! Kærlighed er en følelse af at ville den anden det bedste. Derfor hænger kærlighed sammen med at give hinanden omsorg og opmærksomhed.

Romantisk kærlighed er en særlig form for kærlighed, som gør parret til kærester i stedet for kun venner. De fleste går netop ind i deres forhold, fordi de ønsker romantisk kærlighed i deres liv.

4. Respekt

Respekt betyder, du accepterer din partner som han/hun er. Manglende respekt ødelægger selvværdet, og gør det umuligt at være i et ligeværdigt forhold. Derfor er respekt vigtigt i et parforhold.

Når du respekterer din kæreste, anerkender du din partners valg, og det han/hun står for. Du forsøger ikke at lave din partner om, eller signalerer at du er utilfreds med den han/hun er.

Det betyder ikke, at I ikke kan diskutere, skændes og være uenige. Men hvis du respekterer din partner, vil der altid være værdighed, accept og en følelse af ligeværd mellem jer.

Hvad er vigtigt i et lykkeligt forhold

5. Konflikthåndtering

Det er umuligt at leve uden konflikter, fordi mennesker er forskellige og har forskellige behov. Derfor er det vigtigt at lære, hvordan I undgår, at konflikterne løber løbsk, slider på forholdet og skaber følelsesmæssig afstand.

Forebyggelse er selvfølgeligt at foretrække. Og det gør I ved at tale ærligt og ofte om tingene. Men derudover er det vigtigt at kunne reparere, når skaden er sket, fx at sige undskyld, tilgive og anstrenge sig for at forblive åben, selvom man er såret og vred.

Hvis ingen reparerer, ender konflikten nemt i en negativ spiral, hvor det kun bliver værre og værre. Det medfører følelsesmæssig afstand, og skaber negative forventninger til den anden og forholdet.

Det er en god vane at tale om konflikterne, efter de er overstået: Hvad triggede konflikten, hvilke følelser var i spil, og hvad skal I undgå i fremtiden? På den måde bliver I bedre til håndtere den næste konflikt.

Læs resten her…

Ovenstående tekst er første halvdel af en gratis e-bog til par. Du kan læse resten her: gratis e-bog: Guide til et godt parforhold.

Hvis du hellere vil høre podcasts om de 10 punkter, skal du tilmelde dette gratis kursus: Verdens bedste parforhold.

PS:

I dette gratis minikursus får du 5 videoer med vigtig viden om kommunikationen i dit parforhold.

Folk spørger også om:

Hvad er det vigtigste i et parforhold?

Det absolut vigtigste er følelsesmæssig nærhed i forholdet. Så længe I er tætte, føler I jer på samme hold. Når der er nærhed, opstår der nemt kærlige følelser, tillid og tryghed, hvilket gør det meget nemmere at overvinde udfordringer. Når der er afstand mellem jer, bliver forholdet ofte til en kamp. Uden nærhed er der ingen grund til at være sammen. Læs om de 10 vigtigste elementer i godt parforhold i denne artikel.

Hvad kræver et velfungerende parforhold?

Et parforhold er sjældent problemfrit, men så længe der er tillid, kærlighed, og et ønske om en fælles fremtid, kan man overvinde mange  udfordringer. Derfor skal du ikke finde et parforhold uden problemer, men find en partner, som du har lyst til at samarbejde med om at løse problemerne. I denne artikel får du de 10 vigtigste elementer i godt parforhold.

Hvad er det perfekte forhold?

Om dit forhold er “perfekt” afhænger af dine værdier. Dvs. du skal gøre op med dig selv, hvad du virkelig, virkelig ønsker i et parforhold. Du kan ikke få alt, derfor skal du finde ud af, hvad du ikke kan leve uden. Derudover skal du sørge for at din partner og dig, kan holde sammen, selvom I ikke får alle jeres ønsker opfyldt. Kan du det, har du et godt parforhold. I denne artikel får du 10 vigtige elementer i et parforhold.

Hvordan ved man om ens forhold er godt?

Det vigtigste tegn på et godt forhold er din lykke og dit selvværd. Hvis dit parforhold gør dig lykkelig, er du i godt parforhold. Men det er også vigtigt, at du får det godt med dig selv af parforholdet dvs. din selvværdsfølelse skal vokse. I denne artikel får du et bud på, hvad der er vigtigt i parforholdet.

Opdateret d.31 juli 2022.

31-7-2022Hvad er vigtigt i et parforhold? Få parterapeutens 5 bud herBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!