Hvad er vigtigt i et parforhold?

Som parterapeut møder jeg dagligt mennesker, som overvejer, hvad der er vigtigt i et parforhold. Når du ved, hvad der er vigtigt i dit parforhold, kan du bedre navigere og træffe langtidsholdbare beslutninger.

I denne artikel får du mit bud på, hvad der er vigtigt, hvis du ønsker et godt parforhold.

Hvad der er vigtigt i et parforhold:

 1. Tryghed
 2. Kommunikation
 3. Kærlighed og omsorg
 4. Respekt
 5. Konflikthåndtering
 6. Fælles værdier
 7. Sex
 8. Realisme
 9. Udvikling
 10. Uafhængighed

Alle er forskellige, så derfor behøver du ikke være enig med mig. Du kan blot bruge mine bud som inspiration.

1. Tryghed og tillid

Tryghed og tillid er det vigtigste i et godt parforhold. Det handler om at stole på hinanden, forholdet og fremtiden.

Hvis du er utryg eller bange, er der intet, som fungerer. Dit nervesystem bliver stresset, så du kan ikke tænke klart. Og måske bliver du aggressiv, ked af det, eller gør ting du senere fortryder.

Du er tryg, når du oplever en vis forudsigelighed, dvs. at dine forventninger bliver mødt i forskellige situationer. Her er ærlighed og åbenhed vigtige forudsætninger, så begges ønsker, følelser og motiver er kendte.

Hvis dit forhold er kaotisk og uforudsigeligt pga. eksempelvis løgne eller fortielser, eller alkohol- og stofmisbrug kan du umuligt være tryg. Fysisk og psykisk vold i alle afskygninger er selvfølgeligt helt forbudt i et forhold.

Hvor nemt du bliver utryg, hænger bl.a. sammen med dit tilknytningsmønster. Hvis du har et såkaldt ængsteligt eller undvigende mønster, kan du have tendens til at tvivle på forholdet.

Det kan du læse mere om her: De 4 tilknytningsmønstre

Hvad er vigtigst i et parforhold? Kærlighed eller sex?

2. Kommunikation

Så længe du kan tale med din partner, er der en vej frem. Derfor er god kommunikation vigtigt i et velfungerende parforhold.

Kommunikation handler ikke kun om at kunne udveksle fakta. Det kan de fleste. God kommunikation handler mere om at kunne tale om følelser og de svære emner. Derfor er det vigtigt at udvikle en god samtalekultur i sit parforhold.

Kommunikation betyder også, I er opsøgende og opmærksomme på hinanden. At I ønsker at kende hinanden, og samtidig vise hvem I selv er. Kommunikation handler altså også om ærlighed og autenticitet.

Kommunikation hænger sammen med at være følelsesmæssigt tilgængelig, hvilket vil sige at være nærværende, empatisk og opmærksom på sin partners signaler. Og være klar til at prioritere sin partners ønske om kontakt, opmærksomhed og omsorg.

Få mere inspiration til kommunikationen i dit parforhold i dette gratis minikursus

3. Kærlighed og omsorg

Jeg vil ikke anbefale nogen at være i et parforhold uden kærlighed. Kærlighed knytter bånd mere end noget andet, og kærlighed gør os til bedre mennesker.

Kærligheden overvinder ikke alt, men det hjælper jer godt på vej!

Kærlighed er en følelse af at ville den anden det bedste. Derfor hænger kærlighed sammen med at give hinanden omsorg og opmærksomhed.

Romantisk kærlighed er en særlig form for kærlighed, som gør parret til kærester i stedet for kun venner. De fleste går netop ind i deres forhold, fordi de ønsker romantisk kærlighed i deres liv.

Læs også: Skal du være i et parforhold uden romantisk kærlighed?

4. Respekt

Respekt betyder, du accepterer din partner som han/hun er. Manglende respekt ødelægger selvværdet, og gør det umuligt at være i et ligeværdigt forhold.

Når du respekterer din kæreste, anerkender du din partners valg, og det han/hun står for. Du forsøger ikke at lave din partner om, eller signalerer at du er utilfreds med den han/hun er.

Det betyder ikke, at I ikke kan diskutere, være uenige og blive klogere. Men hvis du respekterer din partner, vil der altid være værdighed, accept og en følelse af ligeværd mellem jer.

Hvad er vigtigt i et lykkeligt forhold

5. Konflikthåndtering

Det er umuligt at leve uden konflikter, fordi mennesker er forskellige og har forskellige behov. Derfor er det vigtigt at lære, hvordan I undgår, at konflikterne løber løbsk, slider på forholdet og skaber følelsesmæssig afstand.

Forebyggelse er selvfølgeligt at foretrække. Og det gør I ved at tale ærligt og ofte om tingene. Men derudover er det vigtigt at kunne reparere, når skaden er sket, fx at sige undskyld, tilgive og anstrenge sig for at forblive åben, selvom man er såret og vred.

Hvis ingen reparerer, ender konflikten nemt i en negativ spiral, hvor det kun bliver værre og værre. Det medfører følelsesmæssig afstand, og skaber negative forventninger til den anden og forholdet.

Det er en god vane at tale om konflikterne, efter de er overstået: Hvad triggede konflikten, hvilke følelser var i spil, og hvad skal I undgå i fremtiden? På den måde bliver det nemmere at navigere i tilspidsede situationer.

Læs også: Undgå den negative spiral

Læs resten her…

Jeg uddyber ovenstående 5 punkter i en gratis e-bog Guide til et godt parforhold. Du kan få e-bogen gratis her.

Jeg fortæller også om de sidste 5 punkter:

 • Fælles værdier
 • Sex
 • Realisme
 • Udvikling
 • Uafhængighed

Du kan læse om alle 10 punkter i gratis e-bog: Guide til et godt parforhold.

Hvis du hellere vil høre podcasts om de 10 punkter, skal du tilmelde dig gratis kurset Verdens bedste parforhold.

Værd at huske

Det er en vigtig opgave at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig i dit parforhold. For når du ved, hvad der er vigtigt, kan du bedre prioritere, navigere og skabe det forhold du ønsker.

i denne artikel har du fået mine 10 bud. Men hvad er vigtigt for dig?

PS:

I dette gratis minikursus får du vigtig viden og tips til kommunikationen i dit parforhold.

Opdateret d.28 jan. 201928-1-2019Hvad er vigtigt i et parforhold? Få parterapeutens 5 bud herBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend