3 redskaber til konflikthåndtering i parforholdet

Alle parforhold har problemer

Der opstår uoverensstemmelser i alle parforhold, fordi mennesker er forskellige, og har forskellige ønsker og behov. Det er ikke et problem i sig selv, men blot udtryk for at parterne er forskellige, og skal justere sig til hinanden.

Målet er derfor ikke at undgå problemer i forholdet, men at lære at håndtere dem. For hvis problemerne ikke bliver løst, kan de vokse og blive til konflikter, som ultimativt leder til brud.

Når der er konflikter i parforholdet, er de flestes automatreaktion at gå ind i en magtkamp. Den som vinder får ret, og den som taber, må gi’ sig.

I denne artikel får du 3 redskaber til konflikthåndtering i parforholdet:

  1. Forhandling – find et kompromis
  2. Skab empatisk kontakt
  3. Acceptér tingenes tilstand

1. Forhandling: Bliv god til at skændes – lad også din kæreste vinde!

Problemerne opstår, når konflikten medfører følelsesmæssig afstand. Det sker, når uenighederne tages personligt, og parterne bliver mere optaget af, at forsvare deres standpunkt, end at finde fælles løsninger.

Når en konflikt bliver personlig, begynder man at se tingene i enten-eller, ikke både-og. Det bliver så vigtigt at få ret, fordi uenigheden føles som en personlig anklage.

Læs også: En guide til ikkevoldelig kommunikation (girafsprog)

Eksempel:

Et par skal bestemme deres næste fælles feriemål. Manden har lyst til sommerhusferie ved Vesterhavet. Hun har lyst til storbyferie i Madrid. De kan ikke blive enige, og deres diskussion bliver til en fastlåst konflikt.

Hvis man spørger dem inden konflikten, hvor de helst vil holde ferie, ville manden måske svare: ”Hmm… Helst ved Vesterhavet i sommerhus, men storbyferie kunne også være spændende.” Og konen ville måske svare: ”Storbyferie et sted, fx Madrid. Men det kunne også være fedt, bare at dase ved Vesterhavet.”

Men i løbet af deres diskussion om ferien, bliver grænserne skarpere og skarpere. Diskussionen bliver et slags egotrip, hvor begge vil overbevise den anden.

Til sidst har manden overbevist sig selv om, at sommerferie i Madrid er det rene helvede. Og konen føler at sommeren er ødelagt, hvis hun skal til Vesterhavet omringet af tyske turister.

Det som går galt er, at begge tager konflikten personligt. De tænker ikke på det fælles bedste, men på deres egne behov.

Læs også om de 3 faser af skænderi i parforholdet.

Løs konflikter i parforhold - Parterapeutens råd til konflikthåndtering - Hvordan løser man problemer i et forhold

Som barn lærer man at slås for sjov. Man prøver at holde den anden nede, men er aldrig i tvivl om, at det kun er for sjov. På samme måde bør man diskutere: Med energi, men uden at tage det personligt.

Hvis du eller din partner, nemt tager konflikter personligt, så prøv at slås for sjov. Prøv at mærke din kraft, samtidig med at du forbliver legende.

Læs også: 10 tegn på krise i dit parforhold

Når målet er at vinde over den anden, og ikke at vinde sammen, føles et kompromis som et nederlag. Derfor overser mange muligheden for at forhandle.

Men ofte kan man nemt finde en forhandlingsløsning, som begge er tilfredse med. Fx:

Manden: ”Ok, vi holder ferie i Madrid. Men hvad vil du gi’ til gengæld?” 

Konen: ”Hmm… Massage hver dag på hotellet!”

Manden: ”Det kan jeg også få herhjemme! Vi skal gå en lang tur hver dag i Madrid – og kun besøge ét museum.”

Konen: ”Ok. Så vil jeg til gengæld bestemme hvilket museum.”

Vigtigt: Forudsætningen for at der kommer noget godt ud af at forhandle er, at begge vil hinanden det bedste. Hvis der ikke er en varm kærlig stemning, bliver forhandlingen til en form for millimeter-demokrati, som ingen ønsker sig. Forhandlingen handler egenligt bare om, at udtrykke sine ønsker og komme frem til et kompromis, som begge er enige om.

Hvis du ikke jævnligt forhandler i dit parforhold, så prøv det! Mange konflikter i parforholdet løses nemt vha. en smule forhandling.

Det egentlige problem er følelsesmæssig afstand – ikke uenigheden. 

2. Skab empatisk kontakt

Konflikter kan skabe følelsesmæssig afstand. Men oftest er det omvendt: Det er følelsesmæssig afstand, som starter konflikten.

Når den kærlige kontakt forsvinder, starter en negativ spiral. I stedet for at identificere sig med forholdet, begynder parterne at tænke mere på at få ret, end at se verden fra den andens synspunkt. Hvilket gør det endnu sværere at finde et kompromis.

Mange par begynder i parterapi, fordi de vil have redskaber til konflikthåndtering. De tror, at vi hvis bare de får løst konflikten, er alt godt. Men deres egentlige problem er manglende følelsesmæssig kontakt. De har mere brug for at træne empati, end for at træne kommunikation.

Det er således manglende følelsesmæssige kontakt, som gør små uenigheder til store parforholdsproblemer. Det ser jeg igen-og-igen i mine parterapiforløb.

Når jeg spøger ind til et stort skænderi, viser det sig ofte, at det hele startede med noget ganske banalt, fx at han ikke gav et knus, da en kom hjem – eller noget så ligegyldigt, at ingen husker, hvad der startede skænderiet.

Derfor er det virkelige problem, hvordan der kan skabes kærlig kontakt mellem parterne. Godt sted at starte, er at prioritere dybe samtaler. Det er de gode dybe samtaler, som heler og knytter bånd i forholdet. Bliv inspireret her: Gode dybe samtaler i parforholdet.

Manglende følelsesmæssig intimitet er måske den vigtigste årsag til, at par begynder i parterapi. Så prioriter tid til at lære hinanden bedre at kende, og til at vedligeholde den daglige følelsesmæssige kontakt. Du kan blive inspireret her: 7.Niveauer af intimitet i dit parforhold.

Jeg har skrevet en bog om at skabe og bevare følelsesmæssig nærhed i parforholdet. Du kan få 3 gratis kapitler her: Jeg savner os.

Mange konflikter i parforholdet udspringer af manglende empati

3. Accept af (uløselige) konflikter i parforholdet

Der er konflikter i alle parforhold – og nogle af konflikterne kan ikke løses.

Selvom der både er empatisk kontakt og forhandlingsvilje, vil nogle konflikter bestå. De kan ikke løses, men bliver til et grundvilkår for parforholdet.

De fleste har svært ved at acceptere forholdets uløselige problemer, fordi det ikke harmonerer med deres romantiske idealer. Derudover er det en fremmed tanke, at man skal lade tingene være som de er. Men nogle gange er det, den eneste løsning.

Eksempel:

Hvis manden fra ovenstående eksempel ønsker at bo fast ved Vesterhavet, og konen ønsker at bo fast i Madrid, er der en uløselig konflikt. Uanset hvad de gør, er den ene utilfreds med situationen.

Eksempel:

Både mand og kvinde ønsker børn, men begge drømmer også om en livsstil, som ikke er kompatibel med børn. Alle har uløselige problemer i deres liv – også i parforholdet. Ingen af os får alt det, som vi vil ha’.

Kvaliteten af dit liv, og parforhold, afhænger bl.a. af, hvordan du takler de umulige situationer. Kan du være med din frustration og smerte? Eller skubber du den ud på din partner, og forventer at han/hun skal ændre sig?

Hemmeligheden er at acceptere tingenes tilstand. Accept betyder ikke, at du opgiver og passivt lader ting stå til. Accept er en aktiv handling, hvor du siger ja til livet, som det udfolder sig. At du ændrer det du kan, men lader resten være. Det kan du læse mere om her:

Læs også: Accept og tilgivelse

4 faresignaler

Forskning har vist, at der er 4 usunde kommunikationsmønstre, du skal være opmærksom på i dit parforhold.

De 4 mønstre er 4 faresignaler, som viser dig, at dit parforhold er på vej i en usund retning.

Jeg har lavet en podcast om de 4 faresignaler (12 min.), som du kan hente her:

Hør om de 4 faresignaler (12 min):


Værd at huske…

I denne artikel fik du 3 redskaber til konflikter i parforholdet:

  1. Vær villig til at gå på kompromis – lær at forhandle. 
  2. Genskab den empatiske kontakt. Mange konflikter starter fordi, der ikke er en kærlig forbindelse.
  3. Accept af tingenes tilstand. Nogle gange kan man ikke få alle sine ønsker opfyldt. Kan du acceptere det, får du fred.

Hvis du vil vide mere om konflikter i parforholdet, anbefaler jeg artiklen om den negative spiral og konflikttrappen.

PS:

Hvis du vil have bedre kommunikation i dit parforhold, så prøv dette gratis minikursus: Kommunikation og konflikthåndtering i dit parforhold.

Opdateret d.27 okt. 2018

27-10-2018Parterapeut: Kend forskel på god og dårlig jalousi!Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend