18-1-2017Jeg savner nærhed, bekræftelse og kærlighedBevidsthed.orgBrevkassen om parforhold, sex og kærlighed

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog og coach med base i København.

Jeg savner kærlighed, nærhed og bekræftelse

Kære brevkasse

Jeg er en køn pige på 21 – og generelt meget glad.

Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er knust. Jeg føler ikke, at min kæreste gider mig. Han har sjældent tid til mig, selvom jeg ved, at han ikke laver noget. Han spiller meget ps2, og sover rigtig meget.

Jeg savner mere nærhed fra ham, mere bekræftelse og mere kærlighed. Jeg føler at vores forhold er ved at smuldre. I starten var vi helt klistret til hinanden og meget forelskede. 

Jeg elsker ham overalt på jorden, men begynder snart at tvivle på, hvad der er tilbage at elske?

Han er ikke typen, der er hjælpsom i hverdagen. Selvom han har fået en bil, besøger han mig aldrig. Kun hvis jeg beder ham om det, og der skal som regel plages lidt først. Det er også oftest mig, der ringer til ham, for at høre hvordan hans dag er gået osv.  

Når jeg inviterer ham på middag og vil holde kærestehygge for at bevare gnisten, ender det altid med, at han senere på aftenen smutter over til en af hans kammerater, eller at en af kammeraterne kommer herhen. Det er ligesom om, at han ikke rigtig kan være alene med mig. Jeg føler heller ikke rigtig, at han har lyst til at kysse, nusse eller putte med mig. Når vi sover, sover ham med ryggen til mig, hvilket jeg godt kan føle som en afvisning.

Jeg føler ikke, at det er normalt?

Jeg prøver tit at fortælle ham, hvordan jeg har det (også med tårer), og at jeg savner nærvær og at blive værdsat. Men han er meget afvisende. Han ruller bare med øjnene, eller siger at han ikke gider at snakke om det, eller høre på det lort jeg lukker ud! Andre gange smækker han bare røret på!

Læs også brevet: Hjælp, jeg elsker for meget!

Tit føler jeg, at han er generelt træt af mig, som om det er en anstrengelse, at bruge tid sammen med mig. Han siger at han elsker mig osv., men jeg kan bare ikke se det. Jeg vil ham bare så gerne. 

Når vi har årsdag eller lignede, er det hellere ikke rigtig noget han fejrer. Når vi snakker om fødselsdag eller julegave, føler jeg altid, at mine gaver virkelig er noget, som jeg ved at han ønsker. Til hans fødselsdag brugte jeg 1100kr på et par nye Nike sko, og jeg fik en halskæde af ham til 300kr – så måtte jeg selv vælge for det beløb. Det har ikke så meget at gøre med pengene, men at han ikke gør mere ud af det? 

Han er 24 år. Jeg er selv en travl pige på 21 med skole fra 8-16 hver dag og med to jobs ved siden af. Jeg knokler røven ud af bukserne for at få min skole, mad og dyr lejlighed til at fungere. Jeg er tit ked af det, når jeg går i seng. Næsten hver dag tænker jeg, at jeg ikke vil leve sådan her. Tit har jeg ikke overskud og magter ikke veninder, familie osv. Jeg vil gerne være glad og have styr på mit liv og mit parforhold. Men mit forhold er gået meget udover min selvtillid, og jeg er begyndt at trøstespise, så jeg nu har taget på. Vi har kun kendt hinanden 14 mdr.

Jeg vil gøre alt for, at det her forhold skal kunne overleve, men føler lidt, at jeg er blevet alene i forholdet. For 2 weekender siden skrev jeg et langt brev om, hvor ked af det jeg var, og at jeg manglede ham i min hverdag. Han siger, at det er sådan han er, og det må jeg acceptere, men han har aldrig været sådan overfor mig før. 

Af en eller anden grund, kan jeg ikke forlade ham 🙁 Mine veninder, klassekammerater og familie kan godt se, at jeg ikke er lykkelig. Det har været allerværst de sidste 3 mdr. 

Nå, ja. En sidste ting er, at han aldrig magter, at svare på mine beskeder. Der kan gå op til flere dage, før han har set mine beskeder. Og derfor ringer jeg oftest. Og tit når vi har en aftale, udskyder han det, så det bliver meget sent om aftenen. Og nogle gange kommer han slet ikke. 

Hvad skal jeg gøre? Jeg vil bare gerne have, at det hele skal være ligesom før.

Mvh. K.

Parterapeuten svarer:

Kære K.

Tak, for dit spørgsmål.

Det lyder som om, at I har meget forskellige ønsker og behov, hvilket gør det hårdt at være dig, fordi du har mere lyst til ham og forholdet end omvendt.

Jeg kan godt forstå, at du ønsker dig tilbage til begyndelsen, men det kommer nok ikke til at ske. I starten er alting nyt og spændende, og forelskelsen fylder kroppen med lykkehormoner. Det kommer ikke tilbage, selvom det ville være dejligt, fordi det hører mest til den første fase i parforholdet.

Hvorfor bliver du sammen med ham?

Nogle gange taler man om “Kvinder, der elsker for meget.” Det er kvinder, som giver alt, hvad de kan, for at få mandens opmærksomhed og kærlighed. Men det lykkes ikke rigtig, og derfor giver de endnu mere. Når jeg læser dit brev, kunne det godt lyde som om du “elsker for meget.”

Hvis din kærlighed giver dig mere smerte end glæde, så tilhører du måske kategorien af kvinder, som elsker du meget. Derfor må du først overveje, om dit forhold gør dig lykkelig – eller om det er værd at kæmpe for. Hvis du synes, at forholdet giver dig mere smerte end glæde, er det måske på tide at stoppe? Det virker som om, du gør en masse for din kæreste, uden at få noget til gengæld? Du er ulykkelig, frustreret og trøstespiser, så hvorfor har du ikke stoppet forholdet?

Jeg siger ikke, at du skal afslutte dit forhold, men at du skal overveje, hvad du får ud af dit forhold. Hvad motiverer dig til at blive sammen med en person, som ikke giver dig noget? Er du bange for at være alene? Har I god sex sammen? Vil du føle det som et nederlag, hvis forholdet slutter?

Igen: Jeg siger ikke, at du skal slutte forholdet, kun at du skal være ærlig og realistisk om dig selv og forholdet. Ellers kommer du til at lide endnu mere i fremtiden!

Robin Norwood har skrevet en bog om emnet: Kvinder der elsker for meget, som måske kunne være interessant for dig.

Accepter at I har forskellige behov

Som parterapeut møder jeg mange par, hvor den ene har mere lyst til samvær end den anden. Det er ikke unormalt, men det kan blive et problem. Nogle gange føler den ene sig overset og forladt, hvorimod den anden føler sig kvalt. Den ene savner kærlighed, den anden savner frihed. Nogle gange kan man finde et kompromis – men ikke altid.

Hvis du vil blive i forholdet, bliver du nødt til at acceptere, at han åbenbart har mindre lyst til kontakt, end du har. I stedet for at ærgre dig, ringe til ham, invitere på kærestehygge osv., så brug hellere tid på dine veninder, eller andre ting som gør dig glad. Du får ikke noget ud af at være en god kæreste, hvis han hellere vil spille på sin PS2. Du frustrerer kun dig selv.

Hvis han kun har lyst til at ses én gang om ugen, kan du ikke ændre det. Og hvis du presser på for at ses mere, så begynder han at trække sig for at få luft. Jo mere du løber efter ham, desto mere trækker han sig. Det er nok derfor, at han ikke svarer på dine beskeder, sover med ryggen til, kommer for sent osv. osv.

Hvis du er overivrig, selvom han intet giver til gengæld, opdrager du ham til at tage dig for givet. Måske bliver han kun i forholdet, fordi du giver ham en masse, uden at han behøver at give noget til gengæld. Det er ikke nogen rar tanke, men hvis der ikke er balance mellem at give og modtage, så får I et uligevægtigt forhold, hvor han nemt kommer til at udnytte dig. Og du bliver ulykkelig.

Det er ikke kun hans skyld, men også din skyld fordi du finder dig i det.

Måske har han et såkaldt undvigende tilknytningsmønster, og du har måske et nervøst tilknytningsmønster. Det kan skabe en usund dynamik, hvor du hele tiden jagter ham, og han hele trækker sig og holder afstand. Det kan du læse mere om her:

Læs også: Tilknytningsadfærd i parforhold

Lær at gøre dig selv lykkelig

Jeg synes du skal bruge mere energi på dig selv, og mindre på din kæreste. Hvis du har svært ved at gøre dig selv glad, bliver du nødt til at øve dig. Ellers bliver du desperat efter en kæreste, som kan fylde dig med glæde og kærlighed. At du trøstespiser kan være et symptom på, at du har svært ved at give dig selv kærlighed.

Læs også brevet: Hjælp, jeg elsker for meget!

Hvordan kan du give dig selv mere kærlighed? Eksempelvis ved at være sammen med gode veninder, som holder af dig. Eller tage et langt bad, sove længe, gå i biografen med en god ven, læse en god bog, besøge din mormor, lave sund velsmagende mad, løbe en tur i skoven, lære at spille guitar, lave yoga eller stoppe med at jagte din kæreste.

Næste gang du savner din kæreste og er frustreret, så prøv at øve dig i, at fylde dig selv med kærlighed og glæde, i stedet for at vente på din kæreste. I virkeligheden handler det om at hvile i sig selv.

Konklusion:

1: Find ud af hvorfor du ikke kan forlade ham, selvom han ikke gør dig glad. Hvad får du ud af at blive?

2: Accepter at I har forskellige behov og ønsker. Husk at du nok ikke kan lave ham om.

3: Lær at give dig selv kærlighed, så du ikke er afhængig af en kæreste for at være lykkelig.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

Og jeg ønsker dig held og lykke!

Kærlig hilsen,

Parterapeut Holger Spanggaard

Parterapi: Savner du kærlighed i dit parforhold?

En af de hyppigste årsager til parterapi, er manglende nærhed og kærlighed. Oplevelsen af følelsesmæssig nærhed og kærlighed afhænger bl.a. af kommunikation, gensidige kærlige følelser, attitude, vilje oma. Parterapi hjælper jer med at finde de mønstre og problemer, som skaber afstand mellem jer. En parterapeut sørger for, at I begge bliver hørt, at de svære spørgsmål bliver stillet, og at der kommer nyt lys på situationen.

Læs mere: Parterapi

Opdateret d.18 jan. 2017

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend