Nærhed og intimitet er en sindstilstand

Du har brug for intimitet

Intim kommer af det latinske intimus, som betyder inderst. At være intim betyder at være tæt, forbundet, fortrolig og inderlig. Intimitet giver dine relationer dybde og mening. Uden intimitet er dit parforhold livløst og dine venskaber ligegyldige.

Uden følelsesmæssig nærhed er du ensom. Det er ikke antallet af mennesker i din omgangskreds, som afgører om du er ensom eller ej – det er intimiteten. Uden intimitet er der ingen ægte kontakt, og derfor er du dybest set alene, selvom du er omgivet af mennesker.

Uden intimitet er du isoleret og ensom, selvom du er omgivet af mennesker.

Følelsesmæssig nærhed er også godt for helbredet. En simpel berøring, et venligt blik, et tegn på omsorg og kærlighed er mere helbredende end den dyreste medicin.

At være intim er det modsatte af at være overfladisk. Fx når du taler om vejret eller høfligt spørger til familien uden at være interesseret. Du taler ikke fra dit inderste, og derfor opstår der ikke ægte kontakt. I længden er den slags samtaler uinspirerende og kedelige, fordi samtalen ikke rigtigt rører dig. Derimod kan en samtale, hvor du deler noget af dit inderste, bringe dig tættere på et andet menneske.

Læs også: 7 Lag af intimitet i dit parforhold

Intimitet er en indre tilstand

Intimitet opstår, når du relaterer til verden og dig selv fra dit inderste. Intimitet handler om at være autentisk, og vise verden hvem du er. Det er ikke afgørende, om du fortæller noget personligt, om du krammer, har sex eller taler sammen. Det afgørende er, om du er i kontakt med dig selv.

Intimitet er først og fremmest en måde at være i nuet på. Man behøver ikke være i parforhold eller kende hinanden godt for at være tætte på hinanden. Hvert øjeblik rummer en mulighed for at være overfladisk eller intim.

Følelsesmæssig nærhed

Det intime øjeblik er karakteriseret ved nærvær, autenticitet og en kærlig indstilling til sig selv og verden.

Det intime øjeblik kan opstå, når du omfavner dit barn eller kæreste, eller når du går en tur alene i skoven og føler dig i live, eller lytter til musik som rører dig. Eller når du møder en fremmed på gaden. En gestus eller et særligt blik i øjnene kan være nok til at skabe kontakt.

Når du retter din opmærksomhed indad, bliver du bevidst om dig selv, dine tanker, følelser, håb, smerte og skuffelser – du bliver intim med dig selv. Det er samtidig forudsætningen for, at du kan være intim med andre. Hvis din ven deler sine drømme med dig, ønsker han at du spejler hans følelser. Det kan du kun, hvis du er i kontakt med dig selv.

Læs også: Guide til dybe samtaler

Hvis du ser din kæreste i øjnene, men har hovedet fuld af tanker, er øjeblikket ligegyldigt. Der er ikke rigtig kontakt. Men hvis du er nærværende, samtidig med at I har øjenkontakt, kan magien opstå.

At være intim med en anden handler først og fremmest om at være sammen. Intet andet. Det er ikke nødvendigt at sige eller gøre noget for at være intime. 

Men i virkeligheden opstår den tætteste kontakt, når ingen siger noget. Det er i stilheden i mellem ordene og tankerne, at den virkelige tætte kontakt opstår.

Nærhed i parforhold

Intimitet er en oplevelse af at dele her og nu med en anden. Det handler ikke om at udviske forskelle og smelte sammen. Tværtimod, i det intime rum er man forbundet, mens man er bevidst om adskillelsen.

Man kan kun virkelig være sammen, når man accepterer at være adskilt. Hvis du ikke hviler i dig selv, og føler dig hjemme i dig selv, kan du ikke være intim med en anden, fordi afstanden gør dig utryg.

Men hvis du ikke hviler i dig selv, kan du ikke være autentisk, og samværet med andre bliver overfladisk. Først når du kan blive hjemme i dig selv, har du noget af værdi at dele med en anden – nemlig dig selv.

Er du bange for intimitet?

Selvom alle har behov for følelsesmæssig nærhed, har mange problemer med at være intime med sig selv og andre. Selv i den nære familie og i parforholdet, er der ofte problemer med intimitet. Men hvorfor er det så svært at være tæt på et andet menneske?

Hovedårsagen er at intimitet gør dig sårbar. Når du viser hvem du virkelig er, løber du en risiko. Hvad nu, hvis de andre ikke kan li’ hvad de ser? Alle er bange for at blive afvist og ikke føle sig elsket. De største psykiske smerter (kærestesorger, svigt, tab, vrede osv.) opstår i tætte relationer, fordi det er der, man er mest sårbar.

Læs også: Tør du være sårbar?

Et liv med nærhed, intimitet og kærlighed, forudsætter mod til at vise, hvem man er.

Intimitet kan trænes

Din evne til at være intim kan trænes. Et godt sted at starte er at træne din evne til at være intim med dig selv.

Øvelse 1: Intimitet med dig selv

 • Start med med at mærke din krop og dit åndedræt.
 • Læg mærke til hvordan dit bryst og din mave bevæger sig, når du trække vejret.
 • Flyt nu din opmærksomhed ind i kroppen, og begynd at mærke dine følelser og stemninger netop nu. Hvordan har du det egentligt?
 • Bliv på et sansende plan, dvs. mærk dig selv, uden at vurdere eller starte en indre dialog.

Jo længere tid du er med dig selv i en tilstand af bevidsthed og accept, desto mere intim bliver du med dig selv. Du begynder at kende dig selv bedre, og bliver bedre til at indgå i nære relationer.

Læs også: Personlig udvikling starter med kropsbevidsthed

Næste gang du krammer, kysser eller bare taler med en ven, så start med at flytte en del af din opmærksomhed ind i kroppen. Hvis du ikke er forbundet med dig selv, kan du ikke forbinde dig til andre.

Øvelse 2: Intimitet med din partner

 • Sid overfor hinanden.
 • Luk øjnene og centrer i dig selv, dvs. flyt din opmærksomhed ind din krop.
 • Fokuser på dit åndedræt.
 • Læg mærke til, hvordan dit bryst og din mave bevæger sig, når du trække vejret.
 • Bliv på et sansende plan, dvs. mærk dig selv uden at vurdere eller starte en indre dialog.
 • Når du er klar, kan du åbne øjnene.
 • Del din opmærksomhed mellem dig selv og din partner. Mærk dig selv, mens du også mærker din partner.
 • Se hinanden i øjnene.
 • Hold øjenkontakten, selvom det føles unaturligt.
 • Bliv i kontakten så lang tid som muligt (mindst 5 min).

Hvis øvelsen skal være effektiv, er det vigtigt at blive i kontakten, selvom der opstår en smule ubehag i starten. Ægte intimitet er en grænseoverskridende oplevelse, fordi de færreste er vant til tæt kontakt. Jo længere tid I holder øjenkontakten desto bedre.

Mange par leder de forkerte steder, når de savner nærhed i deres forhold. Svaret er ikke sexlegetøj, swingerklubber eller eksotiske rejser. Den tætte følelsesmæssige kontakt opstår først, når parret øver sig på at skabe intimitet i relationen.

Læs også: Øjenkontakt er forudsætningen for intimitet

Værd at huske

Intimitet og følelsesmæssig nærhed er en sindstilstand, hvor du relaterer til dig selv og verden fra dit inderste. Derfor er den vigtigste forudsætning for følelsesmæssig intimitet og nære relationer, at du er intim med dig selv.

Hvis du vil have et parforhold med nærhed, fortrolighed og kærlighed, så har jeg skrevet en bog med masser af øvelser: Læs de første kapitler af min bog Jeg savner os. 

Opdateret d.25 juni 2018

25-6-2018Nærhed og intimitet er en sindstilstandBevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend