14-2-2017Hjælp, jeg for sød!Bevidsthed.orgBrevkassen om parforhold, sex og kærlighed

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog, psykoterapeut og coach i København.

Ung kvinde: “Hjælp, jeg for sød!”

Hej Holger

Jeg er en pige på 21 år, og jeg har været sammen med min kæreste på 18, i halvandet år. I det store hele går det fint, og vi elsker hinanden meget.

Problemet er dog, at han synes, jeg er for sød nogle gange, og at han mangler modspil fra mig en gang imellem.

Jeg ved, at jeg er sød overfor folk, og jeg er altid klar til at hjælpe mine venner og kæreste. Jeg er et ret mildt menneske, dog synes jeg også, at jeg kan stå fast på mine egne holdninger. Men jeg vil jo gerne have, at folk synes jeg er et varmt og rart menneske.

Generelt prioriterer jeg min kæreste højt, og derfor tror han, at jeg altid er til rådighed for ham. I og med at jeg er så sød, lærer han jo også, at han kan tillade sig rigtig meget i vores forhold, fordi jeg ikke bliver sur, da der skal rigtig meget til at gøre mig sur. Jeg kan nemlig ikke lide at bruge min tid på konflikter.

Mit spørgsmål til dig er altså, hvordan jeg kan give mere modspil i mit forhold? Hvordan lærer jeg ham, at han ikke kan tillade sig at være en idiot overfor mig? Og hvordan bliver jeg “mindre sød”?

Vh Hanne

Parterapeuten og coachen svarer:

Kære Hanne

Tak, for dit spørgsmål.

Dit problem er ikke ualmindeligt. Jeg oplever jævnligt den type problemstillinger i mit arbejde som parterapeut.

Forfatteren Robin Noorwood har skrevet en bog om emnet: Kvinder som elsker for meget – du ønsker og håber, men han forandrer sig ikke. Jeg har skrevet en artikel om emnet, som du kan læse her: Kvinder, der elsker for meget. Måske kan du genkende dig selv?

Balance mellem mig og dig

I alle relationer skal der være en balance mellem sig selv og den anden. Hvis du går for meget op i dig selv, ødelægger du forholdet. Men hvis du går for meget op i din kæreste, glemmer du dig selv, hvilket også ødelægger forholdet. Det gælder altså om at finde en balance.

Mange mennesker har tendens til please for meget. Som små har vi lært at være søde, fordi vi til gengæld for opmærksomhed og kærlighed. Mennesker som aldrig gør noget for andre, bliver hurtigt ensomme. Så det er godt at være venlig og hjælpsom.

Men for nogle bliver det for meget. Af en eller anden grund, er de for opmærksomme/afhængige af at få opmærksomhed fra andre. De begynder at give mere og mere, fordi de brændende ønsker sig deres anerkendelse, kærlighed, opmærksomhed osv.

Den som “elsker for meget”, elsker sig selv for lidt!

Hvis du bliver bedre til at elske dig selv, bliver du mindre afhængig af din kæreste, og dermed kan du sige fra, på en naturlig måde. Så længe du er bange for at miste, bliver det meget, meget svært at slå i bordet.

Men din kæreste har bruge for, at du siger fra. Ellers er du uærlig. Og du tvinger din kæreste til at tage ansvar for dig, hvilket er urimeligt. I en velfungerende relation forhandler parterne hele tiden, så der indgås sunde kompromisser.

Men hvis du ikke kan sige fra, kan din kæreste ikke stole på dig. Hvis du smiler og siger “Selvfølgelig vil jeg lave mad”, så tror han jo på, at du faktisk har lyst til at lave mad. Og hvorfor skulle han begynde at lave mad til dig, når du bliver så glad, når du får muligheden?

Hvis han ikke kan stole på, at du siger din ærlige mening, skal han nu til at afkode dig. Når du smiler og siger ja, kan han så stole på det, eller betyder ja i virkeligheden nej?

Læs flere breve her: Brevkassen om sex, kærlighed, parforhold og parterapi

Det er hårdt at være sammen med en, som ikke tager ansvar for sig selv, og ikke udtrykker sine følelser og behov klart. Jeg kan godt forstå, at din kæreste synes, at du skal give mere modspil.

Næste gang du tager dig selv i at være for sød, så stop op. Mærk hvad der sker inden i dig. Hvad ville der ske, hvis du ikke er den søde? Hvorfor føles det så ubehageligt ikke at please?

Konflikter er godt!

Konflikter er tegn på, at man tilpasser sig hinanden. Derfor er det godt.

Mange er bange for konflikter, fordi de føler, at det leder til følelsesmæssig afstand. Men i et godt parforhold, skal man kunne være uenige, uden at det er et problem.

Læs også: Konflikthåndtering i parforhold

Bliver du sur på din kæreste, fordi han vil noget andet end dig? Nej, vel. Derfor bliver han heller ikke sur på dig, når vil noget andet end ham.

Prøv følgende eksperiment. Hver gang i ses, skal du mindst en gang mene det modsatte af din kæreste. Uanset hvad han siger, så prøv for sjov at mene det modsatte. Hvordan opleves det? Hvorfor er det så farligt at være uenige?

Elsker du for meget?

Her er nogle typisk tegn på, at du “elsker for meget” eller er “for sød”:

  1. Du siger ja, når du mener nej: Hvis du siger ja til ting, som ikke gør dig glad, er du uærlig. Ikke kun overfor ham, men også overfor dig selv. I længden bliver du vred og bitter.
  2. Du kun er glad, når du er sammen med din kæreste: Hvis du ikke kan være glad uden ham, er det tegn på, at du er afhængig af din kærestes kærlighed.
  3. Du svigter dine venner. Når din kæreste bliver den vigtigste for dig, kommer du nemt til at glemme alle andre.
  4. Du sætter din kæreste op på en piedestal. Du synes han er fantastisk, og du er taknemmelige for, at han vil være i kæreste med dig. Derfor tillader du ham at trampe på dig.
  5. Du finder dig i at han behandler dig dårligt. Et virkeligt dårligt tegn…

Overvej hvilke af punkterne som passer på dig. I hvilke situationer er du for sød?

Når du bliver bevidst om, hvornår du er den søde, så kan du begynde at ændre dig selv.

Konklusion

Det er godt at være sød, venlig og imødekommende, men hvis du glemmer dig selv, ender du med at ødelægge parforholdet.

Du er uærlig, hvis du siger ja, men mener nej. Det leder ikke til noget godt i længden. Du tror, at du gør noget godt, men i virkeligheden skader du dig selv og forholdet.

Læs også brevet: Jeg savner nærhed, bekræftelse og kærlighed

Når kvinder elsker for meget, er det fordi, de elsker sig selv for lidt. Din sødme dækker over et behov for opmærksomhed, kærlighed, anerkendelse osv. Så længe du er afhængig af din kæreste, er det svært at stå ved sig selv.

Det tager tid, at ændre sine mønstre. Det er en lang kamp, hvor du igen og igen, må stoppe dig selv, og se din motivation i øjnene. Hvorfor gør jeg, som jeg gør?

Men hvis du hænger i, kommer du i kontakt med dine følelser og behov på en helt ny måde. Du lærer at sige fra, og du får et langt mere harmonisk parforhold.

Det er værd at kæmpe for!

Håber du kan bruge mit svar.

Held og lykke.

De bedste hilsner,

Parterapeut i København

Har du et godt råd eller en kommentar? Så skriv den nederst!

Har du spørgsmål om parforhold, sex, kærlighed eller parterapi? 

Skriv til holger@bevidsthed.org

Parterapi:

Elsker du for meget?

Grænsesætning er et tema i alle relationer – ikke mindst i parforholdet. Hvis du fx pleaser, elsker for meget eller måske trækker dig, når du burde blive, så parterapi eller coaching noget for dig. I parterapi undersøger vi jeres fælles parforholdsdans. Målet er ikke at finde den skyldige, men at finde nye positive måder at være sammen på.

Læs mere om parterapi: Parterapi København

Opdateret d.19 jan. 2017

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend