Er pligtsex frivillig voldtægt?

Pligtsex betyder, at du har sex, for din partners skyld, fordi du føler, du bør – ikke fordi du har lyst.

På mit kontor møder jeg dagligt både mænd og kvinder, som føler sig pressede til sex. Anspændte kvinder som har sagt ja for mange gange. Og mænd som skammer sig over ikke at have lyst nok.

Det klassiske eksempel er kvinden, som mangler sexlyst, og en frustreret mand som presser på. Hun får dårlig samvittighed, og ender med at sige ja for husfredens skyld. Hun tænker, at 10 minutters sex er en lille pris at betale for at undgå dårlig stemning.

Kvinder kan nemmere have sex uden lyst end mænd, fordi mandens erektion ofte er en forudsætning for sex. Men mænd har også pligtsex. De kan fx tage viagra eller tænde sig selv med fantasier osv. for at præstere.

Læs også: Er der forskel på mænd og kvinders seksualitet?

Frygt slukker sexlysten

Når du har sex, fordi du føler du bør, er du dybest set styret af frygt. Frygten for at skabe dårlig stemning, frygten for ikke at være god nok i sengen, frygten for at din partner bliver skuffet eller ligefrem forlader dig.

Frygt aktiverer det sympatiske nervesystem, og frygt gør det faktisk umuligt for dig at have lyst. Det betyder, at jo mere nervøs, utryg og bange du er, desto mindre kan du tænde seksuelt. Det er simplethen umuligt at være seksuelt opstemt og føle frygt på samme tid. Og her taler jeg ikke om den lille pirrende usikkerhed, der kan give ekstra energi til et seksuelt møde.

En anden måde at formulere det på er, at det er umuligt at tænde for andres skyld! Ligeså lidt som du kan få mundvand for andres skyld. Du får mundvand, fordi maden “tænder” dig. Du får ikke mundvand for at smigre værtinden!

På samme måde kan en mand ikke få rejsning for sin kæreste skyld. Han får rejsning, når han tænder på hende og situation. Ligesom kvinden bliver våd, når hun tænder, og har det godt i sin krop. Hun kan ikke blive våd på kommando eller for at gøre sin mand glad.

Det er bl.a. derfor at præstationsangst og rejsningsbesvær hænger sammen. Præstationsangst aktiverer det frygtsystem, som ikke er kompatibelt med mandens rejsning. Derfor kan pligtsex være ganske ubehagelig! Hvis du føler dig presset, gør din krop simpelthen modstand mod sex.

Og her kan du også se, at hvis du vil give din kæreste lyst til sex, handler det om at forføre og lokke, ikke presse eller bebrejde. Det sidste vil aldrig virke.

Som sagt kan mænd få potensproblemer, hvis de føler sig pressede til sex eller generelt ikke har det godt i forholdet. Det har jeg lavet et online kursus om: Overvind psykisk impotens og præstationsangst én gang for alle.

Er pligtsex frivillig voldtægt?

Det kan det være. Afgjort. Og det er selvfølgelig trist og skadeligt.

Men det behøver ikke altid være forkert. Nogle kvinder (og mænd) får lyst undervejs, og det ender med at være en dejlig oplevelse. Det afhænger bl.a. af, hvor responsiv din lyst er. Det kan du læse mere om her: Tænder du spontant eller skal din kæreste tænde dig?

Og i mange situationer er der intet i vejen med at give sin kæreste kærlighed med fingrene, selvom man ikke selv er i humør til sex. Men vær ærlig omkring det. Lad ikke som om du tændt, hvis du ikke er. Din partner skal vide, at du faktisk gør noget for hans/hendes skyld. Du skal give ham/hende en gave, fordi du har lyst, ikke fordi du føler dig presset.

I virkeligheden er der en bred gråzone mellem plligtsex og lystsex. Du skal selv mærke efter: Føles det godt eller ubehageligt? Hvis du har det dårligt med at have sex, så skal du selvfølgelig lade være. Ellers bliver det netop til en slags voldtægt, som får dig til at tage følelsesmæssig afstand, og på sigt ødelægger dit forhold til sex – og ultimativt dit parforhold. Det har jeg set flere gange i mit arbejde som sexolog og parterapeut.

Pligtsex betyder, at du har sex, fordi du føler, du bør. Grundlæggende er det ikke lysten, som driver dig, men hensynet til din partner og forholdet.

Løsningen er…

Som sagt, hvis du har fint med at give din partner sex engang imellem, selvom det måske ikke er dit behov, så behøver pligtsex ikke være et problem.

Men hvis du føler dig presset til sex af din partner, skal du lære at sige nej. Du skal respektere dine grænser, og ikke tillade noget som ikke gør dig godt. Du skylder ingen sex. Heller ikke din kæreste. Din krop er 100% din.

Hvis det mest foregår i dit eget hoved, at du har en idé om, at man skal have så og så meget sex for at være en god kæreste, så tal med din partner. Bliv bekræftet i, at han/hun ikke ønsker, du skal gøre noget, som ikke gør dig godt.

Og endelig skal I måske ændre den måde, I har sex på, så du får mere lyst. Måske bliver pligtsex til lystsex, hvis der er mere forspil, flirt, leg, kærlighed, tryghed, overskud eller noget helt andet. Du kan selv mærke, hvad du har brug for, hvis du skal åbne op seksuelt.

Her kan du læse mere om manglende sexlyst hos mænd og manglende sexlyst hos kvinder.

PS:

Jeg har lavet et kursus til mænd, som savner sex i deres parforhold. Kurset handler om, hvordan man tænder en kvinde, så får hun får mere lyst. Se her: Forstå din kvinde og få det sexliv du drømmer om. 

Opdateret d.14 dec. 2019

14-12-2019Er pligtsex frivillig voldtægt eller gør du en god gerning?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend