Vælg en side

Brevkassen om parforhold, sex, kærlighed og personlig udvikling.

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog, coach og psykoterapeut i København

Brevkasse

“Jeg har præstationsangst i sengen. Hjælp!”

Hej Holger.

Jeg er en mand på 37, som har et problem. Jeg har rejsningsproblemer med min nye kæreste. Det skal siges, at jeg altså ikke plejer at have rejsningsbesvær, men nu virker “den” slet ikke. Der er som om det kun bliver værre for hver gang vi er sammen. Jeg bliver nervøs inden sex, fordi jeg bange for ikke at kunne få den op at stå.

Det mærkelige er, at jeg ikke plejer at have præstationsangst i sengen eller andre steder. Jeg kan fx sagtens sige noget i forsamlinger og på arbejdet og andre steder. Og jeg har heller ikke haft rejsningsproblemer med andre kvinder. Med min første kone, som jeg har 2 børn med, var der aldrig problemer. I hvert fald ikke de første 2-3-4 år. Det var første senere, hvor jeg fik rejsningsproblemer. De sidste år inden vi gik fra hinanden, havde vi faktisk næsten ikke sex. Men det var fordi lysten ikke var der. Det ikke pga. manglende potens.

Læs også brevet: “Min kæreste kan ikke få den op at stå”

Så efter 3 år som single, mødte jeg så min nye kæreste, som jeg har kendt i 5-6 måneder nu. De første 1-2 måneder datede vi bare lidt. Måske fordi hun arbejder det samme sted som mig. Og vi var enige om at gå lidt stille med dørene. Men efter 2 måneder kunne vi begge mærke, at lysten til hinanden blev større. Og så var det, at vi en dag endte hos mig og senere i min seng og forsøgte sex.

Men selvom jeg har lyst til sex med hende, udebliver rejsningen. Første gang tænkte jeg bare, at det var fordi vi havde drukket lidt. Men også anden gang kunne jeg ikke få en erektion. Det er ufatteligt frustrerende, for jeg kan virkelig godt lide hende, og jeg er forelsket for først gang i lang tid.

Jeg er bange for, at hun ikke vil være sammen med mig, hvis vi ikke har sex. Det er kommet til et punkt, hvor jeg bange for, at vi skal tale om sex eller at hun tager initiativ til sex. Jeg vil bare ikke skuffe hende igen.

Jeg er ret sikker på, at det er psykisk. Jeg har selvfølgelig læst på nettet og fundet ud af, at jeg ikke er impotent, fordi jeg kan godt have en erektion alene uden de store problemer. Jeg kan kun forklare det med en form for præstationsangst i sengen, som jeg ikke kan slippe af med.

Læs også brevet: “Min kæreste har ikke lyst til mig”

Jeg har prøvet viagra, og det virker. Rejsningsproblemerne var næsten væk, men jeg fik hovedpine og kan ikke lide at spise piller.

Det skal understreges, at hun er sød og rar og forstående. Jeg føler ikke pres fra hende. Hun siger, jeg bare skal slappe af. Men jeg tvivler lidt på, at hun mener det.

Har du et godt råd til at overvinde præstationsangst? Det håber jeg, for jeg vil gerne beholde min drømmekvinde. Selvom hun siger, at det er ok det hele, er jeg alligevel bange for at miste hende. Den tanke kan jeg næsten ikke holde ud.

Hilsen den forelskede.

Psykisk impotens og præstationsangst i sengen

“Jeg har præstationsangst i sengen. Hjælp!”

Sexolog og parterapeut svarer:

Hej forelskede

Tak, for dit brev.

Allerførst vil jeg sige tillykke med at du har mødt en kvinde, du er forelsket i og føler noget for.

Jeg tror du har ret i, at dine rejsningsproblemer hænger sammen med præstationsangst. Det ikke unormalt. Og især når man møder en ny kvinde, man ovenikøbet er forelsket i. Mange oplever at jo flere følelser der er i spil, desto hyppigere får man præstationsangst i sengen. Derfor vil præstationsangsten måske forsvinde helt af sig selv med tiden, fordi du generelt føler dig mere tryg i din kærestes selskab.

Det er afgjort et problem, du kan overvinde. Så op med humøret.

Læs også: Sådan bliver du god i sengen

Jeg forslår, at I har en periode uden penetreringssex. Så du slipper for at føle dig presset til sex. Uanset om hun presser på eller om du presser dig selv. I stedet skal I have masse af kys, flirt, leg, berøring, massage osv.

Det skal ikke være sex, men det skal være mere end bare hygge-kram osv. Du skal træne dig i at være sensuel og erotisk uden det handler om penetrering og liderlighed. Opbyg modet til at være undersøgende, legende og sårbar.

For sex og erotik er meget sårbart. Du viser både din krop, din lyst og dine følelser. Der kræver mod at være tilstede, at være langsom og stå ved sig selv, uden at starte den seksuelle autopilot.

Hvis det ikke falder dig/jer naturligt, så aftal 2-3 aftner hvor I afsætter 30 min eller mere til at nusse og være erotiske sammen. Læg jer fx nøgne under dynen og kys og kærtegn. Aftal at mindst én gang om ugen må I slet ikke røre hinandens kønsdele. Prøv fx også at have nogle sessioner helt i mørke, men også nogle med dæmpet belysning.

Formålet med berørings-øvelserne er, at du på en nænsom måde øver dig på at være erotisk sammen med din kæreste. Og fordi I ikke må have penetreringssex, trigges din præstationsangst meget mindre end hvis I forsøgte sex.

Det virker til, at du kan tale med din kæreste om dine rejsningsproblemer og præstationsangst. Det er en stor fordel, jeg synes du skal benytte dig af. Det er altid godt at tale om problemerne sammen. Og det kan være med til at gøre dig mere tryg, når I jævnligt taler om sex.

Hvis du vil have flere tips om præstationsangst og psykisk impotens, skal du klikke her: Få 5 tips mod rejsningsproblemer.

Jeg ønsker dig held og lykke med jeres sexliv. Jeg er sikker på, at det nok skal blive godt.

De bedste hilsner

Holger hjælper med præstationsangst i sengen

PS:

Få mere inspiration til dit sexliv i denne gratis e-bog: De 10 erotiske arketyper.

Opdateret d.9 maj 2020.

9-05-2020Forelsket mand: “Jeg har præstationsangst i sengen. Hjælp!”Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!