Fysiske og psykiske årsager til impotens
Hvad er impotens?
Impotens betyder, at du ikke kan få en erektion og dermed ikke kan gennemføre et samleje. Den medicinske betegnelse er erektil dysfunktion.
Impotens og rejsningsproblemer er en af de hyppigste seksuelle problemstillinger for mænd.
Psykologiske effekter af impotens
Mange mænd har meget identitet i at kunne få en erektion, være ”mænd” i sengen og kunne tilfredsstille deres kvinde. Derfor er impotens et hårdt slag for de fleste.
Men er ikke kun manden, som rammes af hans rejsningsproblemer. Også kvinden og parforholdet lider.
Manglende sex og følelsen af ikke at slå til kan få manden til at trække sig følelsesmæssigt fra sin partner, hvilket ikke kun er hårdt for mande. Også partneren rammes, fordi hun (eller han) kan føle sig ensom i forholdet. Eller partneren kan tolke mandens potensproblemer som om, hun ikke er tilstrækkelig i sengen.
Impotens medfører ofte også manglende fysisk nærhed i form af kys, kram osv. hvilket kan skade parforholdet mindst lige så meget fraværet af sex.
Lidt statistik
Man skelner mellem fuldstændig eller delvis impotens. Selvom de færreste mænd er fuldstændigt impotente, oplever de fleste rejsningsproblemer på et tidspunkt i deres liv.
Potensproblemer er generelt stigende med alderen: Således er omkring 5% af alle 40årige mænd fuldstændigt impotente, mens tallet er 15% for 70årige mænd.
Mild eller delvis impotens stiger med ca. 10% per 10 år, dvs. 40% af mænd i 40erne, 50% af mænd i 50erne osv. oplever rejsningsproblemer i en eller anden form.
Årsager til impotens
Potensproblemer kan skyldes både psykiske og fysiske faktorer. De psykiske faktorer og en del af fysiske faktorer kan du gøre noget ved. Men der er også nogle fysiske årsager til at rejsningsproblemer, som er svære at ændre.
Her er nogle af de vigtigste fysiske årsager:
- Livstil
- Stress og udbrændthed
- Lavt testosteron
- Svag bækkenbund
- Sygdomme og medicin
- Psykiske faktorer
Læs mere på Netdoktor.dk.
Livsstil: Rygning, alkohol, overvægt, søvn, kost og motion
Ingen tvivl om din generelle fysiske tilstand har stor betydning. Rygning, alkohol, overvægt, usund kost og manglende søvn motion påvirker din erektion negativt.
Den gode nyhed er, at ingen kan forhindre dig i at leve sundt, selvom det kræver viljestyrke at ændre vaner.
Stress, depression og udbrændthed
En erektion forudsætter, at du grundlæggende har det godt, er afslappet og nyder livet. Ellers fungerer din seksualitet ikke. Derfor er stress, bekymringer, depression og udbrændhed noget, som kan gøre dig impotent i perioder af dit liv. Depression 4-dobler risikoen for impotens.
Hvis du lider af stress, kan du eksperimentere med yoga eller motion, som måder at slappe af på inden sex. Eller du kan tage tur i sauna. Eller måske kan et langt forspil med massage, gøre noget godt for dig. Prøv evt. tantramassage.
Men grundlæggende handler det selvfølgelig om at ændre din livssituation, så du ikke brænder dig selv ud.
Lavt testosteronniveau
Et lavt niveau af det mandlige kønshormon testosteron kan nedsætte din sexlyst og potens. Testosteron falder typisk med alderen, men faldet skyldes faktisk ikke så meget alder, som det skyldes usund livsstil, som beskrevet ovenfor. Så det er endnu en god grund til at leve sundt.
Udover at ændre din livsstil kan du overveje at supplere din kost med ekstra zink, magnesium og D-vitamin. Zink og magnesium er nemlige mineraler i kroppens testosteron produktion, og undersøgelser har vist, at nogle mænd oplever positive effekter af at indtage ekstra zink og magnesium som kosttilskud. D vitamin kan også gøre en positiv forskel.
Svag bækkenbund
Bækkenbunden består af en muskulatur med U-form, som strækker sig fra anus området bagerst, ned forbi mellemkødet og op forbi urinrøret på forsiden. Muskulaturen har mange funktioner, fx at holde dine nedre organer på plads, når du står og arbejder osv. Og når du sammentrækker musklen, hjælper du kroppen med at holde på vandet, når du nyser.
En stærk bækkenbund er også afgørende for din erektion. Derfor kan det anbefales, at du lave knibeøvelser for at træne dit bækken, hvis du er helt eller delvis impotent.
Et nemt træningsprogram består af, at du spænder dine muskler alt hvad du kan i 6-8 sekunder og derefter slapper af i 6-8 sekunder. Gentag 20 gange. Og gør det gerne 2-3 gange om dagen i 3 måneder. Så kan du se, om det har en positiv effekt på dine potensproblemer eller ej.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du spænder dine bækkenmuskler, så forestil dig, at du skal holde en prut inde. Eller stop strålen næste gang du tisser. Det skulle gerne give dig en fornemmelse af, hvordan du spænder dine bækkenmuskler.
Du kan læse meget mere om din bækkenbund og knibeøvelser her: www.knib.dk
Sygdomme og medicin
Impotens kan være en bivirkning ved nogle kroniske sygdomme og noget medicin.
Andre sygdomme er kendte for at øge chancen for impotens betydeligt, fx fordobler hjertesygdomme risikoen for impotens. Og sukkersyge 3-dobler risikoen. Derfor kan rejsningsbesvær være symptom på en underliggende sygdom, og det kan være en god idé at kontakte sin lægen.
Psykisk impotens
For at få en erektion, skal din krop fungere, du skal stimuleres og du skal føle dig tilpas i situationen.
Alle de psykiske faktorer som gør, at du ikke føler dig veltilpas i situationen, kan potentielt give dig potensproblemer.
Eksempler på psykiske årsager til potensproblemer:
- Præstationsangst
- Ked-af-det-hed og sorg
- Konflikter i parforholdet
- Dårlig selvtillid
Endelig kan det jo være, at man bare ikke tænder nok på ens partner. Eller at man bare ikke lige er i humør til sex!
Jeg har i øvrigt lavet et online kursus til dig, som vil overvinde psykisk impotens. Det kan du læse mere om her: Overvind psykisk impotens og præstationsangst én gang for alle.
Fysisk eller psykisk impotens?
Hvis du er psykisk impotent, vil du typisk kunne få erektion i nogle sammenhænge men ikke i andre. Hvis du fx lider af præstationsangst i sengen, kan du nemmere få en erektion, når du er alene evt. ved at se porno eller fantasere.
Hvis dine potensproblemer primært er psykiske, har du måske nemmere ved at få en rejsning, når du har drukket 1-2 glas vin. Eller måske kan du kun få rejsning med nogle kvinder, men ikke med andre.
Tegn på fysisk impotens er, at du ikke få en rejsning uanset omstændighederne. Og hvis du ikke har haft en fuld erektion i årevis, på trods af at du er sund og rask, så er det nok ikke psykiske faktorer som spiller ind.
5 tips mod psykisk impotens
Hvis du lider af psykisk impotens eller præstationsangst, så har jeg samlet 5 praktisk tips til et bedre sexliv uden rejsningsproblemer.
Udfyld formularen så sender jeg en mail med det samme:
Hvad gør du nu?
I praksis skyldes potensproblemer ofte en blanding af flere fysiske og psykiske årsager. Derfor er det oplagt at sætte ind på flere områder samtidigt. Fx kan du både ændre din livsstil, træne din bækkenbund og spise ekstra zink og magnesium. Tal også med lægen, hvis du har mistanke om en bagvedliggende sygdom.
Jeg anbefaler også, at du arbejder med de psykiske faktorer, som kan give rejsningsbesvær, fx præstationsangst, lav selvtillid, usikkerhed, dårlige vaner i sengen, usunde parforholds dynamikker osv. Også selvom du tror, dine rejsningsproblemer primært skyldes fysiske faktorer. Som sagt skyldes impotens ofte en kombination af flere fysiske og psykiske faktorer.
Hvis du vil arbejde med de psykiske årsager til impotens, anbefaler jeg mit online kursus: Overvind psykisk impotens og præstationsangst én gang for alle. Det er nemt at gå til, og du får masser af viden og praktiske værktøjer.
Opdateret d.16 april 2020
16-4-2020Fysiske og psykiske årsager til impotensBevidsthed.org