Vælg en side

Øjenkontakt:

Din vigtigste sociale kompetence

Øjenkontakt er den vigtigste form for nonverbal kommunikation.

Øjnene er sjælens spejl: Du søger automatisk øjenkontakt, når du vil skabe følelsesmæssig forbindelse. Når du ser en anden i øjnene, mærker du hans længsler, sorger or glæder. Derfor øger øjenkontakt kvaliteten af alle dine ansigt-til-ansigt møder, og en samtale mister hurtigt energi, hvis den ene konsekvent ser væk.

Øjnene afslører, hvor din opmærksomhed er. Er du åben og interesseret, søger du øjenkontakt, men er du lukket, kigger du væk. Når du eksempelvis flirter med en fremmed, er det forlænget øjenkontakt, som viser, at du er interesseret. Og hvis du har lyst til at passe dig selv i toget, undgår du bevidst at se andre i øjnene. Derfor er en af de vigtigste sociale kompetencer, at vide hvornår du skal holde en andens blik, og hvornår du skal kigge væk.

Læs også: Husk at flirte – også med din kæreste

Øjenkontakt øger din selvtillid og selvværdsfølelse

Når du lader andre se dig i øjnene, viser du, hvem du er. Derfor gør øjenkontakt dig sårbar, og det føles ofte grænseoverskridende at holde øjenkontakt mere end 2-3 sekunder. Skammer du dig eller er flov, kigger du ned og væk, fordi du ikke ønsker at blive set. Derfor fremstår du usikker, når du undgår øjenkontakt.

Et fast blik viser derimod, at du står ved dig selv. Derfor virker mennesker, som ser dig i øjnene mere ærlige, selvsikre, kompetente og stabile. Når du holder en andens andres blik, øger du din selvtillid og dit selvværd. Du siger til verden: “Her er jeg! Jeg står ved mig selv, og du må gerne se mig!”

Øjenkontakt kan være så overvældende, at vi har svært ved at tænke samtidig med øjenkontakt (se fx artikel i Scientific American).

Øjenkontakt i praksis

Øjenkontakt inviterer øjenkontakt:

Vi er sociale væsner, og ønsker at føle os forbundet til andre. Derfor søger vi naturligt øjenkontakt, når vi møder et andet menneske. Der er også undtagelser, som når vi er omgivet af mange mennesker, vi ikke vil forholde os til fx på gågaden eller i Netto.

Nogle gange undgår vi øjenkontakt, fordi vi frygter at blive afvist. Hvis du søger en andens blik, men den anden hurtigt kigger væk, føles det som en afvisning. Du søger kontakt, men hun “værdiger dig ikke et blik.” Hvis du vil have øjenkontakt, skal du altså turde blive afvist.

Se med blødt blik (ikke stirre):

Når du ser en anden i øjnene, så se med et ”blødt” blik. Der skal være en kærlig energi i dine øjne, som signalerer åbenhed. Sørg for at slappe af i kroppen, i ansigtet, kæberne, musklerne i panden og omkring øjnene. Træk vejret dybt og roligt. Hvis du har anelsen af et lille smil på læberne og i øjenkrogene, slapper du mere af, og fremstår venlig og imødekommende.

Hvis du er vred eller usikker, bliver dit blik hårdt, og du virker truende og aggressiv. Det er sådan boksere nedstirrer hinanden, inden kampen starter. De ser hinanden i øjnene for at intimidere og skræmme hinanden. Den som holder kontakten længst vinder magtkampen.

Øjenkontakt i rette dosis:

Selvom øjenkontakt har mange fordele, så pas ikke at forcere kontakten.

Hvis du fx taler med en, som jævnligt bryder kontakten, kan det være tegn på, at han oplever øjenkontakten for intens. I sådanne tilfælde skal du prøve at matche hans rytme, og måske forsigtigt øge længden af øjenkontakt.

Det er også et godt tip, når du flirter, især hvis du er mand. Du ønsker at øge kontakten i et tempo, der ikke skræmmer hende væk eller virke desperat.

Øjnene er vinduet til din sjæl.Shakespeare

Se også når du lytter:

De fleste holder kun øjenkontakt halvt så meget, når de lytter, som når de taler. Så pas på ikke at kigge for meget væk, når du lytter, så du virker uinteresseret.

Mænd vs. kvinder:

Generelt har kvinder det bedre med øjenkontakt end mænd.

De fleste mænd har en lavere stresstærskel end kvinder, når det kommer til følelsesmæssig nærhed. Der skal mindre til, før de føler sig sårbare og udsatte. Det betyder, at du som kvinde skal passe på ikke at jagte mandens øjne, når I fx taler om følsomme emner. Han har brug for pauser uden øjenkontakt for at kunne slappe af.

Hvis du er mand, skal du undgå at starte en nedstirringskonkurrence, når du ser en anden mand i øjnene. Mange mænd opfatter forlænget øjenkontakt som en provokation eller et forsøg på dominans.

Se i ét øje:

Hvis du er tæt på en person, kan du ikke se i begge øjne på samme tid. Du bliver nødt til se i ét øje ad gangen, ellers flakker dit blik fra det ene øje til det andet. Nogle mener, at venstre øje er bedst, fordi det er forbundet til den følelsesmæssig side af hjernen.

Øjenkontaktens psykologi når han kigger mig i øjnene

3 øvelser

Her er 3 øvelser, der gør dig bedre til at se andre i øjnene:

Se en fremmed i øjnene:

Find et sted med mennesker, fx en park, en gågade eller butik.

Forbered dig til at se med blødt klik: Slap af i kroppen og ansigtet, træk vejret roligt og smil en anelse med læberne og øjnene.

Opsøg nu øjenkontakt med den første du møder, og læg mærke til, hvad der sker:

Du kigger væk først:

Hvis du bryder kontakten først, kan du lære noget om dig selv. Hvorfor kigger du væk? Var det grænseoverskridende? Blev du nervøs? Virkede personen truende? Fik han/hun dig til føle dig mindreværdig? Oplevede du personen usympatisk?

Det næste du skal overveje er, hvordan du brød kontakten. Kiggede du op, ned eller til siden? Hvis du kigger ned, signalerer du underkastelse, lavt selvværd osv. Gør aldrig det. Ikke kun pga. andres oplevelse af dig, men også fordi du påvirker din selvopfattelse. Kig i stedet til siden, når du bryder kontakten.

Han kigger væk først:

Hvis han hurtigt slår blikket ned, er det tegn på manglende selvtillid. Hvis han kigger til siden, signalerer det, at han ser dig, men ikke er interesseret i kontakt.

Hvad gør det ved dig, at han kigger væk? Føler du dig afvist? Eller mærker du selvtillid, fordi du ikke slog øjnene ned?

Han holder dit blik:

Når I begge holder øjenkontakten, så læg mærke til, at der opstår en dyb følelse af kontakt. I et kort øjeblik lader I jer blive set af hinanden.

Hvis det føles som om, der opstår en kamp, om hvem der kigger væk først, så smil! Det plejer at have en afvæbnende effekt.

Du kan også se lade dit blik vandre et sekund, inden du vender tilbage. På den måde føles det ikke så udfordrende.

Hvis du får lyst til at se væk, fordi du føler dig blottet, så husk at du intet har at skjule. Her er et tip, jeg selv bruger: Sig til dig selv (inde i hovedet): ”Du må gerne se mig.” Det hjælper dig til åbne op, og overvinde trangen til at gemme dig.

Psykologi: Han kigger mig i øjnene

Se din kæreste i øjnene i lang tid:

Øjenkontakt øger intimiteten og følelsen af at være forbundet i parforholdet. Derfor er det vigtigt at have perioder med forlænget øjenkontakt.

Her er en øvelse, du kan prøve med din partner:

  • Sæt jer overfor hinanden, og se hinanden i øjnene uden at tale.
  • Fokuser på at slappe af i kroppen, og bevar en kærlig åben indstilling til hinanden. Hvis der opstår forstyrrende tanker, så brug åndedrættet til at slappe af.
  • Døm ikke dét som sker. Måske bliver du sårbar, irriteret eller seksuelt opstemt. Det er alt sammen fint. Bare bliv i kontakten, slap af i kroppen og giv slip på dine tanker.
  • Værdsæt det intime rum som opstår. Vær taknemmelig for, at din kæreste lader sig se, og for den oplevelse I har sammen netop nu.
  • Bliv i kontakten mindst 5 min., men gerne meget længere.

Mærk til sidst effekterne af øvelsen. Hvordan er rummet mellem jer forandret?

Læs også: Det intime øjeblik – Intimitet er en sindstilstand

Selvtillidsøvelse til de seje: Se ham du ikke kan li’ i øjnene!

Du har garanteret en kollega eller nabo, som du undgår øjenkontakt med, fordi det føles ubehageligt.

Her er min udfordring til dig:

Se ham/hende direkte i øjnene næste gang i mødes. Du skal ikke stirre og starte en magtkamp, men du skal heller ikke gemme dig. Se med blødt fast blik. Hvis han/hun smiler, så smil igen. Hvis han/hun ikke smiler, så smil alligevel. Det vigtige er, at du står fast, og ikke gemmer dig.

Du får sikkert ikke øjenkontakt, men tag det ikke som en afvisning. Det er en sejr! Du lod dig se, mens han/hun kunne ikke klare mosten og gemte sig. Næste gang I mødes, er det ham/hende som må se væk, fordi du vist, at du ikke gemmer dig.

Øvelsen kan virke skræmmende, men den lærer dig at stå fast i det sociale rum – og det giver selvtillid.

Jeg har prøvet nogle gange, og det er virkeligt svært at overvinde sine automatiske reaktioner, men belønningen er stor, når det lykkes.

Læs også: Pande-mod-pande-øvelse som skaber nærhed 

Værd at huske…

Intet skaber kontakt hurtigere end at se hinanden i øjnene. Derfor er øjenkontakt et vigtigt element i ansigt-til-ansigt kommunikation.

Øjnene er sjælens spejl. Du opfanger en andens følelser, sorg og glæder. Og viser samtidig, hvem du selv er. Men ofte undgår vi øjenkontakt, fordi det gør os sårbare. Øjenkontakt kræver mod.

Du kan læse mere om øjenkontakt i Michael Ellsbergs bog The Power of Eye Contact.

PS:

Er du interesseret i kontakten mellem mennesker, så har jeg skrevet en gratis e-bog, som måske er noget for dig. Du får nemlig 100 spørgsmål, som skaber nærhed. Du kan bruge spørgsmålene til at skabe interessante dybe samtaler.

Folk spørger også om:

Hvor længe skal man holde øjenkontakt?

Det er der ingen regler for. Det kommer an på, hvem du er sammen med, og hvilken relation I har. Er I nyforelskede, har I måske øjenkontakt i flere minutter af gangen. Har du en lidt overfladisk snak med en kollega, ser I måske næsten ikke hinanden i øjnene. Det vigtigste er, at man er nogenlunde enige om mængden af øjenkontakt, for ellers kan den ene føle sig ignoreret, mens den anden føler sig invaderet. Læs mere i denne artikel om psykologien.

Hvorfor kan jeg ikke lide øjenkontakt?

Kan du ikke lide øjenkontakt, er det nok fordi det føles for intenst, invaderende eller konfronterende. Det er lidt nemmere at bevare en distance, når man ikke ser andre direkte i øjnene. Er du introvert eller genert, har du sikkert ikke lyst til at holde øjenkontakt i lang tid. Læs mere i denne artikel om psykologien.

Hvad betyder intens øjenkontakt?

Som regel betyder intens øjenkontakt, at man er meget åben overfor hinanden. Fx når du er forelsket, har en interessant samtale eller bare rigtig godt kan li’ den andens selskab. Intens øjenkontakt kan også skyldes, at du forsøger at aflæse den anden person. Læs mere i artiklen.

Hvad betyder manglende øjenkontakt?

Manglende øjenkontakt betyder som regel, at der ikke er den store interesse eller åbenhed. Det kan også skyldes generthed, skam eller at man er introvert. Læs mere i denne artikel om psykologien.

Hvordan øver man øjenkontakt?

Du øver dig ved at kigge andre øjnene. Start med 1 sekund og kig derefter væk. Når du er klar, kan du søge øjenkontakt igen. Hvis du øver dig hver dag, bliver det snart nemmere at se andre i øjnene. Brug øvelserne i denne artikel som inspiration.


Opdateret d.8 Jan. 2023.

30-7-2022Øjenkontakt: Din vigtigste sociale kompetenceBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!