Autentisk kommunikation i dit parforhold:

4 sætninger du skal kende

Autentisk kommunikation handler om at udtrykke sig klart, om at vise sine følelser, lade sig blive set, og se en anden til gengæld. Det er slet ikke nemt.

Hvor ofte har du ikke følt dig misforstås? Eller spekuleret på, hvad den anden virkelig mente? Eller overvejet, om du fik sagt, det du ville?

Denne artikel handler om 4 sætninger, som hjælper dig til at kommunikere klart og autentisk.

Derfor kommunikerer du ikke klart

Den vigtigste grund til at vi ikke formår at være autentiske og kommunikere klart, er at vi prøver at undgå ubehag.

Almindelige eksempler på ikke-autentisk kommunikation:

  • Du giver den anden ret for at undgå en konflikt.
  • Du undertrykker din følelser, så du virker fattet.
  • Du overdriver eller fortier for at imponere.
  • Du snakker udenom for at beskytte en andens følelser.

Problemet er, at ovenstående strategier langsomt ødelægger din evne til at være autentisk. Også i dit parforhold.

Læs også: Er du autentisk?

Autentiske samtaler i dit forhold

1. “Når du siger det, føler jeg…”

Den første vigtige sætning du skal lære, starter med: “Når du siger dét, føler jeg…”

Når du deler dine følelser, skaber du nærhed og tryghed. Derfor er det vigtigt, at du viser den del af dig selv.

Det er en avanceret form for kommunikation at dele sine følelser, i det øjeblik de opstår. Men det bliver ikke mere autentisk end det.

At dele dine følelser her og nu, mens de opstår, skaber klarhed. Det forandrer dig – og forandrer samtidigt din samtalepartner.

Når du undlader at dømme dig selv, og giver slip på behovet for at være i kontrol, mærker du styrken i at være autentisk. Du øger dit selvværd, fordi du står ved, hvad du føler og sanser her og nu.

Ofte undgår vi at udtrykke de ubehagelige følelser, fordi vi er bange for, at de vil fylde for meget. Men faktisk er det modsatte sandt: Ved at udtrykke det som forstyrrer dig, tager du energien ud af det. You name it, you tame it.

“Ofte undgår vi at udtrykke de ubehagelige følelser, fordi vi er bange for, at de vil fylde for meget. Men faktisk er det modsatte sandt: Ved at udtrykke det, som forstyrrer dig, tager du energien ud af det. You name it, you tame it.

2. “Jeg vil ha’…”

Hvis du ønsker mere livskvalitet i dit liv, skal du udtrykke dine ønsker og krav uden skam. Derfor skal du lære at sige: “Jeg vil ha’…”

Mange har lært sig selv ikke at udtrykke deres behov, fordi de er blevet skuffet for mange gange.

Men det er vigtigt, at du udtrykker dine sande behov, som du oplever dem her og nu.

Hvis du siger: ”Jeg synes, vi taler alt for lidt sammen. Jeg vil gerne have, at vi fremover taler mere sammen”, så er du optaget af fremtiden. Du udtrykker ikke en følt længsel her og nu.

Hvis du derimod siger: ”Jeg kan ikke mærke dig lige nu. Jeg vil gerne have, at vi sætter os i sofaen og taler sammen,” så sætter du ord på et behov, du mærker i dette øjeblik. Det gør dig autentisk – og du skaber følelsesmæssig nærhed med din partner.

Læs også: Guide til dybe samtaler

3. “Jeg har nogle følelser, jeg har brug for at dele…”

Det er normalt, at følelsesmæssige spændinger sniger sig ind i en relation med tiden.

Derfor er det sundt engang imellem at stoppe op og sige: “Jeg har nogle følelser, jeg har brug for at dele…” For hvis du ikke gør det, kan forstyrrende følelser ophobes og med tiden skabe afstand.

Det er normalt og forståeligt, at du ikke ønsker at tale om det, som er svært. Dels fordi det er sårbart, og dels fordi du ikke ønsker at ødelægge stemningen.

Hvis du har det sådan, må du øve dig. For nogle hjælper det at aftale en ugentlig kæresteaften, hvor man taler med sin partner om parforholdet i en tryg og kærlig atmosfære.

Når du deler dine følelser, er det vigtigt, at det ikke bliver til kritik. Du skal blive på egen banehalvdel og tage udgangspunkt i dine følelser her og nu.

Det gælder især, hvis din partner trigger dig, og får dig op i det røde felt. Træk vejret dybt, inden du kommer til at bebrejde eller kritisere.

Mange par glider langsomt fra hinanden, fordi de ikke deler deres følelser. Det som ikke bliver sagt, bliver til elefanten i rummet, som ingen taler om. Men det kan undgås, hvis du tager initiativ til, at I deler jeres følelser og tanker.

Nærhed og dybe samtaler i parforholdet

Hvis du vil lære at skabe følelsesmæssig nærhed i dit parforhold, så anbefaler jeg, at du henter de 3 første kapitler af min bog Jeg savner os. Det er gratis, og der får du nogle ret gode tips.

4. “Jeg hører dig, men jeg har et andet perspektiv…”

Det kan være ubehageligt, når forskellige meninger brydes.

Ofte frygter vi, at forskellen skaber afstand og skader relationen. Men sådan behøver det ikke at være.

Faktisk kan forskelle skabe nærhed og intimitet, hvis vi taler om det på en god måde. Det er derfor, du skal lære at sige: “Jeg hører dig, men jeg har et andet perspektiv…”

Det skaber både tillid og selvtillid, når du siger, at du hører, hvad der bliver sagt, men har en anden mening.

Du finder ud af, at du kan lytte og anderkende uden at være enig. At det er ok at stå ved sig selv, og at du samtidigt kan lytte og anderkende din partners synspunkt, selvom du ikke er enig.

Når du både kan være med din partners synspunkt og dit eget, træner du din evne til at se tingene fra flere vinkler samtidigt og din mentaliseringsevne. Det giver dig et mere realistisk billede af verden, og det fordyber den følelsesmæssige nærhed, når der er plads til begges perspektiv.

Læs også: Sådan giver du konstruktiv kritik

Værd at huske

Autentisk kommunikation handler om at udtrykke sig klart, om at vise sine følelser, lade sig blive set, og se en anden til gengæld.

I denne artikel fik du 4 forslag til sætninger, som skaber klarhed:

  1. “Når du siger det, føler jeg…”
  2. “Jeg vil ha’…”
  3. “Jeg har nogle følelser, jeg har brug for at dele…”
  4. “Jeg hører dig, men jeg har et andet perspektiv…”

Artiklen er inspireret af Susan Campbells bog Saying whats real. Det er en lille overskuelig bog, som kan anbefales og fx købes her.

PS:

Kender du girafsprog? Girafsprog kaldes også for ikke-voldelig kommunikation.

Det er en genial opfindelse, når du vil have dine behov opfyldt. Jeg har skrevet en guide, du kan downloade her.

Opdateret d.9 dec. 2019

9-12-2019Autentisk kommunikation i dit parforhold: 4 vigtige sætninger du skal kendeBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend