Autentisk kommunikation i dit parforhold:

4 sætninger du skal kende

Autentisk kommunikation handler om at udtrykke sig klart, om at vise sine følelser, lade sig blive set, og se en anden til gengæld. Det er slet ikke nemt.

Hvor ofte har du ikke spekuleret på, hvad den anden virkelig mente, og hvad du burde have sagt?

Denne artikel handler om 4 sætninger, som hjælper dig til at kommunikere klart og autentisk.

Derfor kommunikerer du ikke klart

Den vigtigste grund til at vi ikke formår at være autentiske og kommunikere klart, er at vi prøver at beskytte os selv.

De fleste af os har lært en masse strategier til at kontrollere en samtale, fx så vi bevarer den gode stemning eller undgår at afsløre os selv.

Almindelige eksempler på kontrol:

 • Du giver den anden ret for at undgå konflikt.
 • Du udtrykker ikke din følelser, så andre tror, du har styr på det.
 • Du overdriver eller fortier for at imponere.
 • Du manipulerer for at få din vilje.
 • Du lyver for at beskytte en andens følelser.
 • Du antager, du ved noget, selvom du faktisk ikke ved noget om det.
 • Du holder lav profil for at undgå opmærksomhed.

Problemet er, at kontrol og manipulation skaber afstand. Du mister både forbindelsen til dig selv – og den du taler med. Derfor er det vigtigt, at du lærer at gå ind i samtaler med mod og ærlighed. Især i dit parforhold.

Læs også: Er du autentisk?

Autentiske samtaler i dit forhold

1. “Når du siger det, føler jeg…”

Den første vigtige sætning du skal lære, starter med: “Når du siger dét, føler jeg…”

Når du deler dine følelser, skaber du nærhed og tryghed. Derfor er det vigtigt. De fleste længes efter at blive set, hørt og forstået af dem, som er tættest på os. Men mange har lært at undvære og nøjes.

Det er en avanceret form for kommunikation at dele sine følelser, i det øjeblik de opstår. Men det bliver ikke mere autentisk end det.

At dele dine følelser her og nu, mens de opstår, skaber bevidsthed og klarhed over, hvad der foregår i dig. Det forandrer dig – og forandrer samtidigt din samtalepartner.

Når du undlader at dømme dig selv, og giver slip på ønsket om at kontrollere samtalen, mærker du styrken i at være autentisk. Du øger dit selvværd, fordi du står ved, hvad du føler og sanser her og nu.

Ofte undgår vi at udtrykke de ubehagelige følelser, fordi vi er bange for, at de vil fylde for meget. Men faktisk er det modsatte sandt: Ved at udtrykke det som forstyrrer dig, tager du energien ud af det. You name it, you tame it.

“Ofte undgår vi at udtrykke de ubehagelige følelser, fordi vi er bange for, at de vil fylde for meget. Men faktisk er det modsatte sandt: Ved at udtrykke det, som forstyrrer dig, tager du energien ud af det. You name it, you tame it.

2. “Jeg vil ha’…”

Hvis du ønsker mere livskvalitet i dit liv, skal du udtrykke dine ønsker og krav uden skam. Derfor skal du lære at sige: “Jeg vil ha’…”

Mange har lært ikke at udtrykke deres behov, fordi de er blevet skuffet for mange gange. Derfor tier de og undertrykker sig selv.

Men det er vigtigt, at du udtrykker dine sande behov, som du oplever dem her og nu.

Hvis du siger: ”Jeg synes, vi taler alt for lidt sammen. Jeg vil gerne have, at vi fremover taler mere sammen i løbet af ugen”, så er du optaget af fremtiden. Du udtrykker ikke en følt længsel her og nu.

Hvis du derimod siger: ”Jeg føler mig ensom lige nu. Jeg vil gerne have, at vi er sammen nu,” så sætter du ord på et behov, du mærker her og nu. Det gør dig autentisk, og du skaber følelsesmæssig nærhed.

Læs også: Guide til dybe samtaler

3. “Jeg har nogle følelser, jeg har brug for at dele…”

Det er normalt, at følelsesmæssige spændinger sniger sig ind i en relation med tiden.

Derfor er det sundt engang imellem at stoppe op og sige: “Jeg har nogle følelser, jeg har brug for at dele…” For hvis du ikke gør det, kan forstyrrende følelser ophobes og med tiden skabe afstand.

Det er normalt og forståeligt, at du ikke ønsker at tale om det, som er svært. Dels fordi det er sårbart, og dels fordi du ikke ønsker at ødelægge stemningen.

Hvis du har det sådan, må du øve dig. For nogle hjælper det at aftale en ugentlig kæresteaften, hvor man taler med sin partner om parforholdet i en tryg og kærlig atmosfære.

Når du deler dine følelser, er det vigtigt, at det ikke bliver til kritik. Du skal blive på egen banehalvdel og tage udgangspunkt i dine følelser her og nu.

Det gælder især, hvis din partner trigger dig, og får dig op i det røde felt. Træk vejret dybt, inden du kommer til at bebrejde eller kritisere.

Mange par glider langsomt fra hinanden, fordi de ikke deler deres følelser. Det som ikke bliver sagt, bliver til elefanten i rummet, som ingen taler om. Det kan undgås, hvis du engang mellem tager initiativ til at I deler jeres følelser og tanker.

Nærhed og dybe samtaler i parforholdet

Hvis du vil lære at skabe følelsesmæssig nærhed i dit parforhold, så start med at hente de 3 første kapitler af min bog Jeg savner os. Det er gratis.

4. “Jeg hører dig, men jeg har et andet perspektiv…”

Det kan være ubehageligt, når forskellige meninger brydes.

Ofte frygter vi, at forskellen skaber afstand og skader relationen. Men sådan behøver det ikke at være. Faktisk kan forskelle skabe nærhed og intimitet, hvis de bliver inkluderet. Det er derfor, du skal lære at sige: “Jeg hører dig, men jeg har et andet perspektiv…”

Det skaber både tillid og selvtillid, når du siger, at du hører, hvad der bliver sagt, men har en anden mening.

Du finder ud af, at du kan lytte og anderkende uden at være enig. At det er ok at stå ved sig selv, og at du samtidigt kan lytte og anderkende din partners synspunkt, selvom du ikke er enig.

Når du både kan være med din partners synspunkt og dit eget, træner du din evne til at se tingene fra flere vinkler samtidigt. Det giver dig et mere realistisk billede af verden, og det fordyber den følelsesmæssige nærhed, når der er plads til begges perspektiv.

Læs også: Sådan giver du konstruktiv kritik

Værd at huske

Autentisk kommunikation handler om at udtrykke sig klart, om at vise sine følelser, lade sig blive set, og se en anden til gengæld.

I denne artikel fik du 4 forslag til sætninger, som skaber klarhed:

 1. “Når du siger det, føler jeg…”
 2. “Jeg vil ha’…”
 3. “Jeg har nogle følelser, jeg har brug for at dele…”
 4. “Jeg hører dig, men jeg har et andet perspektiv…”

Artiklen er inspireret af Susan Campbells bog Saying whats real. Det er en lille overskuelig bog, som kan anbefales og fx købes her.

PS:

Kender du girafsprog? Girafsprog kaldes også for ikke-voldelig kommunikation. Det er en genial opfindelse, når du vil have dine behov opfyldt. Jeg har skrevet en guide, du kan downloade her.

Opdateret d.9 dec. 2019

9-12-2019Autentisk kommunikation i dit parforhold: 4 vigtige sætninger du skal kendeBevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend