Overbevisninger bestemmer din skæbne

Hvad er overbevisninger?

En overbevisning er en model af verden, som typisk er opstået på baggrund af fortidens oplevelser.

Eksempler:

 • Jeg skal yde, før jeg kan nyde.
 • Danskerne er verdens lykkeligste folk.
 • Jeg kan ikke det dér med tal.
 • Hvis jeg er syg, skal jeg blive i sengen.
 • Jeg er altid uheldig.
 • En smoothie er en sund vitaminbombe.
 • De laver gode biler i Tyskland.
 • Uanset hvad jeg gør, kan jeg ikke tabe mig.

Dine overbevisninger er en integreret del af din personlighed, og bestemmer i høj grad dine tanker og handlinger. Overbevisninger påvirker dit forhold til din familie, arbejde, dig selv og til verden. Overbevisninger kan endda påvirke din biologi og sundhed.

Problemet er, at dine overbevisninger ikke er virkelighed. Derfor kan du risikere at leve dit liv på en løgn.

Læs også: Kender du dine livsmål?

Hvor kommer overbevisninger fra?

Overbevisninger kan komme fra dine forældre, venner, skole, samfund, film osv. Overbevisninger stammer fra nogle konkrete oplevelser – eller mere præcist: fra din fortolkning af bestemte oplevelser.

Hvad enten du tror, at du kan eller ikke kan, så har du sandsynligvis ret. Henry Ford

Hvis du fx tror, at du har talent for skak, må du have haft nogle oplevelser, som har givet dig den overbevisning. Måske er du virkeligheden ikke særlig god til skak, men som barn lod din morfar dig vinde, og roste dig for dit gode spil. Senere vandt du måske i skolen over nogle klassekammerater, som knap nok kendte spillet. De oplevelser har tilsammen givet dig den overbevisning, at du har talent for skak.

Læs også: Hvad er meningen med livet?

Negative overbevisninger

Overbevisninger skæbne fremtid spejlSelvkritiske overbevisninger som fx ”Jeg er dårlig til tal”, kommer typisk fra negative oplevelser, fx med forældre eller lærere. De hæmmende overbevisninger kan være del af en psykisk forsvarsmekanisme, som gør dem ekstra svære at slippe af med.

x

Hvis du fx har haft en streng matematiklærer, eller dine forældre havde store krav til dine matematiske færdigheder, kan der være en lettelse og beskyttelse i overbevisningen ”Jeg er dårlig til tal”. For det første: Du har allerede indstillet dig på kritik, og derfor vil du ikke opleve smerten ved manglende anerkendelse.

x

For det andet: Du gør dine udfordringer med tal til noget uløseligt. Det bliver et faktum, som du alligevel ikke kan gøre noget ved, og derfor ikke længere skal forsøge at overkomme.

x

Næste gang du oplever en hæmmende overbevisning, så spørg dig selv:

 • Hvor kommer den overbevisning fra?
 • Hvad er de tidligste minder jeg har, som er knyttet til den overbevisning?
 • Hvilke områder af mit liv, hæmmes af overbevisningen?
 • Hvilke situationer ville være anderledes, hvis jeg ikke havde den overbevisning?
 • Hvordan kan jeg vide, at min overbevisning er sand?
 • Er jeg villig til at ændre min overbevisning? Tør jeg?

Læs også: Er du autentisk?

Typiske negative overbevisninger

Alle skal elske og værdsætte mig.

Hvis du tror det, kan du ikke handle frit og spontant. Du bliver nødt til at lade som om du er en anden, nemlig den du tror de andre gerne vil se. Men ingen kan li’ en uærlig person, så overbevisningen gør dig faktisk mindre elskelig og værdsat! Prøv at vise en mere ærlig side af dig selv, og du vil opleve, at du faktisk kommer tættere på menneskene omkring dig.

Min lykke afhænger af verden omkring mig.

Dette er en klassisk overbevisning, men sandheden er, at lykken kun kan findes i dig selv. Jo mere du leder efter lykken i verden omkring dig, desto mindre vil du faktisk opleve den. Overbevisningen stammer fra de tidligste oplevelser af separation fra moren. For det lille barn er moren alt: tryghed, varme og liv. Her lægges fundamentet for overbevisningen om, at lykken kommer udefra.

Jeg må ikke fejle.

Denne overbevisning stammer fra følelsen af, at du er dine handlinger. Det giver selvfølgelig ikke giver mening, ligsom du heller ikke er din krop. Hvis du identificerer dig med dine handlinger, føler du dig dybest set værdiløs: Hvis jeg ikke præsterer, vil ingen elske mig. Overvej om det gør dig til et ringere menneske, at du fx ikke kan tale kinesisk? Ville du få mere kærlighed, hvis du rent faktisk lærte kinesisk? Hvad er det værste det kan ske, hvis du fejler? Dør du? Bliver du fyret? Vil din kone skilles? Start fx med at indrømme små fejl, og se hvad der sker.

Hvis jeg er forsigtig, kan jeg undgå smerte og problemer.

Smerte og problemer er en del af livet, som er umulig at undgå. Hvis du tror, at der altid findes en vej uden smerte, bliver du handlingslammet. De største problemer opstår når du forsøger at undgå konflikter, udfordringer og ubehagelige følelser. Hvis du eksempelvis er i et dårligt parforhold, nytter det ikke at udsætte de svære samtaler. Det gør det kun være. Jo før du aktivt forholder dig til udfordringerne i dit liv, desto bedre.

Jeg er, som jeg er – jeg kan ikke forandre mig.

Alle lider af denne overbevisning i eller andet omfang. Årsagen er, at ego-personligheden søger stabilitet. Der er altid et element af noget utrygt i forandring. Men sandheden er, at du træffer valg hver dag og fremtiden skabes af disse valg. For at forandre dig, skal du blot træffe anderledes valg. I stedet for at være afhængig af det trygge og kendte, så øv dig i at hilse forandringer velkommen. Gør noget nyt. Du er ikke en slave af fortiden.

Læs også: Kerneværdier er dit indre kompas

Positive overbevisninger

Nogle gange er det nemmere at slippe af med hæmmende overbevisninger, hvis du erstatter dem med støttende overbevisninger.

Prøv at eksperimentere med nedenstående positive overbevisninger:

 • Det eneste som betyder noget er, at jeg har det godt med mig selv.
 • Alt sker af en grund – universet har en plan.
 • Problemer er udfordringer som kan overvindes.
 • Udfordringer får mig til at vokse.
 • Fiasko er muligheden for at starte igen, men fra et bedre udgangspunkt.
 • Når jeg er forvirret, er jeg ved at lære noget nyt.
 • Fremtiden er ikke fortiden.
 • Jeg kan, hvad jeg vil.
 • Når det ser sortest ud, er løsningen på vej.

Positive overbevisninger er selvfølgelig at foretrække fremfor negative overbevisninger. Men det vigtigste er, at du bliver bevidst om alle de overbevisninger, som påvirker dit liv, dine tanker og handlinger – og aktivt begynder at fjerne de overbevisninger som skader dig.

Værd at huske

Dine overbevisninger er en del af dit verdenssyn og påvirker dine tanker og handlinger. Overbevisninger er generaliseringer baseret på fortidens erfaringer. Problemet er, at overbevisninger ikke er virkelighed.

Negative overbevisninger hæmmer dig, og forhindrer dig i at leve fuldt ud. Du kan slippe af med negative overbevisninger ved at erstatte dem med positive.

Opdateret d.18 juni 201818-6-2018Overbevisninger bestemmer din skæbne!Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!