Øjenkontakt:

Din vigtigste sociale kompetence

Øjenkontakt er den vigtigste form for nonverbal kommunikation.

Øjnene er sjælens spejl: Du søger automatisk øjenkontakt, når vil skabe følelsesmæssig forbindelse. Når du ser en anden i øjnene, mærker du hans længsler, sorger or glæder. Og derfor øger øjenkontakt kvaliteten af alle dine ansigt-til-ansigt møder. Eksempelvis mister en samtale hurtigt energi, hvis den ene konsekvent ser væk.

Øjnene afslører, hvor din opmærksomhed er. Er du åben og interesseret, søger du øjenkontakt, men er du lukket, kigger du væk. Når du eksempelvis flirter med en fremmed, er det forlænget øjenkontakt, som viser, at du er interesseret. Og hvis du har lyst til at passe dig selv i toget, undgår du bevidst at se andre i øjnene. Derfor er en af de vigtigste sociale kompetencer, at vide hvornår du skal holde en andens blik, og hvornår du skal kigge væk.

Læs også: Husk at flirte – også med din kæreste

Øjenkontakt øger din selvtillid og selvværdsfølelse

Når du lader andre se dig i øjnene, viser du, hvem du er. Derfor gør øjenkontakt dig sårbar, og det føles ofte grænseoverskridende at holde øjenkontakt mere end 2-3 sekunder. Skammer du dig eller er flov, kigger du ned og væk, fordi du ikke ønsker at blive set. Derfor fremstår du usikker, når du undgår øjenkontakt. Et fast blik viser derimod, at du står ved dig selv. Derfor virker mennesker, som ser dig i øjnene mere ærlige, selvsikre, kompetente og stabile.

Når du holder en andens andres blik, øger du din selvtillid og dit selvværd. Du siger til verden: “Her er jeg! Jeg står ved mig selv, og du må gerne se mig!”

Læs også: Sådan får du mere selvværd og selvtillid

Øjenkontakt i praksis

Øjenkontakt inviterer øjenkontakt:

Vi er sociale væsner, og ønsker at føle os forbundet med andre. Derfor søger vi naturligt øjenkontakt.

Grunden til at der er så lidt øjenkontakt på gaden, i bussen, fitnesscentret og i Føtex, er frygten for at blive afvist. Når du ser en fremmed i øjnene, kigger hun hurtigt væk. Hun tør ikke møde dit blik med åbenhed, fordi hun er bange for, at du i virkeligheden ikke ønsker kontakt. Hun kigger væk, inden du kan nå at afvise hende.

Hvis du vil have øjenkontakt til en person, skal du vove at blive afvist. Vær opsøgende med dit blik og inviter til kontakt. Men hvis den anden konsekvent undgår dig, skal du selvfølgelig respektere det.

Se med blødt blik (ikke stirre):

Når du ser en anden i øjnene, så se med et ”blødt” blik. Der skal være en kærlig energi i dine øjne, som signalerer åbenhed. Sørg for at slappe af i kroppen, i ansigtet, kæberne, musklerne i panden og omkring øjnene. Træk vejret dybt og roligt. Hvis har anelsen af et lille smil på læberne og i øjenkrogene, slapper du mere af, og fremstår venlig og imødekommende.

Hvis du er vred eller usikker, bliver dit blik hårdt, og virker truende eller aggressivt. Det er sådan boksere nedstirrer hinanden, inden kampen starter. De ser hinanden i øjnene for at intimidere og skræmme hinanden. Den som holder kontakten længst, vinder magtkampen.

Øjenkontakt i rette dosis:

Selvom øjenkontakt har mange fordele, så pas ikke at forcere kontakten.

Hvis du fx taler med en, som jævnligt bryder kontakten, kan det være tegn på, at han oplever øjenkontakten for intens. I sådanne tilfælde kan du prøve at match hans rytme, og kun gradvist øge længden af øjenkontakt.

Det er også et godt tip, når du flirter, især hvis du er mand. Du ønsker at øge kontakten i et tempo, der ikke skræmmer hende væk, eller virker desperat.

Øjnene er vinduet til din sjæl.Shakespeare

Se også når du lytter:

De fleste holder kun øjenkontakt halvt så meget, når de lytter, som når de taler. Så pas på du ikke kigger for meget væk, når du lytter.

Mænd vs. kvinder:

Generelt har kvinder det bedre med øjenkontakt end mænd.

De fleste mænd har en lavere stresstærskel end kvinder, når det kommer til følelsesmæssig intimitet. Der skal mindre til, før de føler sig sårbare og udsatte.

Det betyder, at du som kvinde skal passe på ikke at jagte mandens øjne, når I fx taler om følsomme emner. Han har brug for pauser uden øjenkontakt for at kunne slappe af.

Hvis du er mand, skal du undgå at starte en nedstirringskonkurrence, når du ser en anden mand i øjnene. Mange mænd opfatter forlænget øjenkontakt som en provokation eller et forsøg på dominans.

Se i ét øje:

Hvis du er tæt på en person, kan du ikke se i begge øjne på samme tid. Du bliver nødt til se i ét øje ad gangen, ellers flakker dit blik fra det ene øje til det andet.

Nogle mener, at venstre øje er bedst, fordi det er forbundet til den følelsesmæssig side af hjernen.

Øjenkontakt mellem mand og kvinde

3 øvelser

Her er 3 øvelser, der gør dig bedre til at se andre i øjnene:

Se en fremmed i øjnene:

Find et sted med mennesker, fx en park, en gågade eller butik.

Forbered dig til at se med blødt klik: Slap af i kroppen og ansigtet, træk vejret roligt og smil en anelse med læberne og øjnene.

Opsøg nu øjenkontakt med den første du møder og læg mærke til, hvad der sker:

Du kigger væk først:

Hvis du bryder kontakten først, kan du lære noget om dig selv. Hvorfor kigger du væk? Var det grænseoverskridende? Blev du nervøs? Virkede personen truende? Fik han/hun dig til føle dig mindreværdig? Oplevede du personen frastødende eller usympatisk?

Det næste du skal overveje er, hvordan du brød kontakten. Kiggede du op, ned eller til siden? Hvis du kigger ned, signalerer du underkastelse, lavt selvværd osv. Gør aldrig det. Ikke kun pga. andres oplevelse af dig, men også fordi du påvirker din selvopfattelse. Kig i stedet til siden, når du bryder kontakten.

Han kigger væk først:

Hvis han hurtigt slår blikket ned, er det tegn på manglende selvtillid.

Hvis han kigger til siden, signalerer det, at han ser dig, men ikke er interesseret i kontakt.

Hvad gør det ved dig, at han kigger væk? Føler du dig afvist? Eller mærker du selvtillid, fordi du ikke slog øjnene ned?

Han holder dit blik:

Når I begge holder øjenkontakten, så læg mærke til, at der opstår en dyb følelse af kontakt. I et kort øjeblik lader I jer blive set af hinanden.

Hvis det føles som om, der opstår en kamp, om hvem der kigger væk først, så smil! Det plejer at have en afvæbnende effekt.

Du kan også se lade dit blik vandre et sekund, inden du vender tilbage. På den måde føles det ikke så udfordrende.

Hvis du får lyst til at se væk, fordi du føler dig blottet, så husk at du intet har at skjule. Her er et tip, jeg selv bruger: Sig til dig selv (inde i hovedet): ”Du må gerne se mig.” Det hjælper dig til åbne op, og overvinde trangen til at gemme dig.

Øjenkontakt - Han kigger mig i øjnene

Se din kæreste i øjnene i lang tid:

Øjenkontakt øger intimiteten og følelsen af at være forbundet i parforholdet. Derfor er det vigtigt at have perioder med forlænget øjenkontakt.

Her er en øvelse, du kan prøve med din partner:

  • Sæt jer overfor hinanden og se hinanden i øjnene, uden at tale.
  • Fokuser på at slappe af i kroppen, og bevar en kærlig åben indstilling til hinanden. Hvis der opstår forstyrrende tanker, så brug åndedrættet til at slappe af.
  • Døm ikke dét som sker. Måske bliver du sårbar, irriteret eller seksuelt opstemt. Det er alt sammen fint. Bare bliv i kontakten, slap af i kroppen og giv slip på dine tanker.
  • Værdsæt det intime rum som opstår. Vær taknemmelig for at din kæreste lader sig se, og for den oplevelse I har sammen netop nu.
  • Bliv i kontakten mindst 5 min., men gerne meget længere.

Mærk til sidst effekterne af øvelsen. Hvordan er rummet mellem jer forandret?

Læs også: Det intime øjeblik – Intimitet er en sindstilstand

Selvtillidsøvelse til de seje: Se ham du ikke kan li’ i øjnene!

Du har garanteret en kollega eller nabo, som du undgår øjenkontakt med, fordi det føles ubehageligt.

Her er min udfordring til dig:

Se ham/hende direkte i øjnene næste gang i mødes. Du skal ikke stirre og starte en magtkamp, men du skal heller ikke gemme dig. Se med blødt fast blik. Hvis han/hun smiler, så smil igen. Hvis han/hun ikke smiler, så smil alligevel. Det vigtige er, at du står fast, og ikke gemmer dig.

Du får sikkert ikke øjenkontakt, men tag det ikke som en afvisning. Det er en sejr! Du lod dig se, men han/hun kunne ikke klare mosten og gemte sig.

Næste gang I mødes, er det ham/hende som må se væk, fordi du vist, at du ikke gemmer dig.

Øvelsen kan virke skræmmende, men den lærer dig at stå fast i det sociale rum – og det giver selvtillid.

Jeg har prøvet nogle gange, og det er virkeligt svært, at overvinde sine automatiske reaktioner, men belønningen er stor.

Prøv det! Og skriv en kommentar om dine erfaringer nederst!

Læs også: Pande-mod-pande-øvelse som skaber nærhed 

Værd at huske

Intet skaber kontakt hurtigere end at se hinanden i øjnene. Og derfor er øjenkontakt et vigtigt element i ansigt-til-ansigt kommunikation.

Øjnene er sjælens spejl. Du opfanger en andens følelser, sorg og glæder. Og viser samtidig, hvem du selv er.

Ofte undgår vi øjenkontakt, fordi det gør os sårbare. Derfor kræver øjenkontakt mod.

Du kan læse mere om øjenkontakt i Michael Ellsbergs bog The Power of Eye Contact.

Opdateret d.3 juni 2017

24-5-2017Øjenkontakt: Din vigtigste sociale kompetenceBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend