Kend forskel på sund og usund jalousi!

Usund jalousi kan ødelægge dit forhold. Sund jalousi kan redde dit forhold!

I denne artikel lærer du, hvornår jalousifølelsen er sund eller usund.

Indhold:

 • Hvad er jalousi?
 • Tegn på jalousi
 • Sund Jalousi
 • Usund jalousi
 • Hvordan du gøder jorden for usund jalousi
 • Myte: Jalousi viser, at du elsker meget!
 • Jalousi er ikke det samme som misundelse
 • Det modsatte af jalousi

Vil du slippe af med din jalousi, så se her: Slip af med jalousi i parforholdet

Hvad er jalousi?

Jalousi (eller skinsyge) er en blanding af smerte, bitterhed, sorg og vrede. Følelsen opstår, når du føler dig afvist eller erstattet.

De fleste kender følelsen fra deres parforhold, men følelsen er langt mere generelt. Fx kan børn blive jaloux på mindre søskende, som får mere af forældrenes opmærksomhed.

Jalousifølelsen er så pinefuld, fordi den hænger sammen med frygten for at blive forladt – noget alle (ubevidst) frygter. Derfor kan skinsyge slide et parforhold op, hvilket jeg ofte ser i mit arbejde som parterapeut.

Tegn på Jalousi

Er du i tvivl, om du er jaloux? Her er nogle typiske tegn:

 • Du er bange for at miste din kæreste.
 • Du er mistroisk og mangler tillid til forholdet og din partner.
 • Du bliver vred og utryg, når han/hun giver andre opmærksomhed.
 • Du føler trang til at kontrollere, hvem han/hun er sammen med – og hvordan de er sammen.

Video: Pernille og jeg deler erfaringer og oplevelser med jalousi (video)

Sund jalousi

Den sunde eller gode jalousifølelse er naturlig reaktion, som får dig til at handle og ændre din verden til det bedre.

God jalousi kan være et signal om, at du har brug for at sætte grænser. Forestil dig, at det er din fødselsdag, og du skal mødes med din kæreste på en restaurant. Du har glædet dig hele dagen, men glæden får et hak i tuden, fordi din kæreste flirter med en gæst ved nabobordet. Her kan jalousifølelsen motivere dig til at hæve stemmen og brokke dig over din kærestes opførsel. Og når din kæreste igen koncentrerer sig som dig, forsvinder følelsen.

Den gode jalousifølelse kan også opstå en helt almindelig onsdag aften, hvor din kæreste er fraværende og uopmærksom, fordi han/hun hellere vil være på facebook, end at tale med dig.

Der er ikke noget i vejen med føle jalousi, når følelsen er berettiget. Derfor er det vigtigt, at du ikke undertrykker følelsen. For hvis du lader som om, at du da aldrig er jaloux, fordi du er for klog, voksen, fornuftigt osv., lærer du ikke at sætte grænser. Og det kan i længden lede til den usunde eller dårlige jalousi, fordi du kommer til at finde dig i for meget, indtil du en dag får for meget.

Engang imellem kan en smule jalousi være godt, fordi følelsen motiverer parterne til at gøre en ekstra indsats for parforholdet, i stedet for at tage hinanden for givet. Det får manden til at klippe neglene og tage en ren skjorte på, og kvinden til at sætte håret. Jalousifølelsen bliver en lille påmindelse om, at man skal huske at gøre sig umage.

Tegn på jalousi - parterapi i københavn - Slip skinsyge

Usund jalousi

Den usunde eller dårlige jalousifølelse oversvømmer fornuften. Følelsen kører i ring, skaber drama, og får dig til gøre ting, du senere fortryder. Det er det grønne monster, som alle forsøger at undgå.

Jalousien får urimelige proportioner, fordi du har en overdreven frygt for at blive forladt. Måske har du været udsat for svigt, og det får gør dig bange for at være alene. Eller måske er du blevet afhængig af din kæreste, og du kan slet ikke forestille dig at leve uden.

Uanset hvad, fylder følelsen langt mere, end hvad der er godt for dig og forholdet. Fx hvis din kæreste fortæller en sjov historie om sin ekskæreste, eller smiler uskyldigt til en fremmed, føles det som en mavepuster, der gør dig urolig og desperat efter bekræftelse.

Den usunde jalousifølelse bliver fodret af spekulationer og bekymringer for fremtiden, hvorimod den sunde jalousifølelse er en naturlig reaktion på en her-og-nu situation. Når du er ramt af dårlig jalousi, kan intet give dig trygheden tilbage. Følelsen kører i ring og starter en negativ spiral, som gør dig mere og mere mistroisk, utryg, bitter, vred og såret.

Usunde jalousifølelser giver dig en næsten uimodståelig trang til at overvåge din kæreste, hvilket både er urimeligt og ubehageligt for jer begge. Jo mere urimelig du bliver, desto mere siger din partner fra, hvilket kun overbeviser dig om, at han/hun virkelig har noget at skjule. Du “kommer til” at tjekke hans telefon, mails, facebook profil osv. for at kontrollere, at han/hun ikke har noget at skjule.

I længden kan intet parforhold holde til den usunde jalousi.

Hvordan du gøder jorden for usund jalousi

1. Spille spil: 

Sociale spil er det modsatte af at være ærlige og direkte. Når du ikke tager ansvar for dig selv, og stiller krav til kæresten, gøder du jorden for jalousi. Din kæreste er ikke tankelæser. Fortæl hvordan du har det, hvor dine grænser går, og hvad du har brug for.

Læs mere om offerrollen her: Offertrekanten

2. Sammenligner dig med andre: 

Når du sammenligner dig med andre, vækker du din mindreværdsfølelse. Og det gør dig bange for at miste. Stol på, at din partner har valgt dig, fordi han vil dig. Du er gaven i din kærestes liv. Og hvis han/hun ikke kan se det, skal du finde dig en ny kæreste!

3. Kontrollerer din kæreste: 

Du kan forstærke din mistro, ved at kontrollere din kæreste. Hvis du hele tiden leder efter tegn at din kæreste er dig utro, så finder du det nok også. Du kan dyrke jalousifølelsen så meget, at den tilsidst er umulig at slippe. Det bliver til ødelæggende masochistisk afhængighed.

Myte: Jalousi viser, at du elsker meget!

Det er en myte, at stor kærlighed medfører jalousi. Du kan elske højt uden at være jaloux, og du kan være jaloux uden kærlighed – det er derfor, at du kan blive jaloux på ekskæresten, selvom du egentlig ikke vil have ham/hende tilbage.

Jo mere afhængig du er af en person, desto mere oprevet bliver du, når personen kaster sin opmærksomhed på en anden. Derfor rammer jalousi særlig hårdt, hvis du har et løbe-efter-mønster i dit parforhold (kaldes nogle gange for et ambivalent tilknytningsmønster).

Læs også: Ambivalent tilknytningsmønster

Jo mere du hviler i dig selv, desto mindre afhængig er du af din partner. Et højt selvværd gør dig følelsesmæssig robust over for kriser i dit parforhold. Du kan stadig rammes af jalousi, men din verden går ikke under.

Der er din ejerskabsfølelse, selvværd og tilknytning, som afgør, hvor hårdt jalousien rammer dig – ikke kærligheden.

Jalousi siger også noget om forholdets stabilitet og tilliden til din partner. Hvis du stoler 100% på din kæreste, er du selvfølgelig langt mindre bange for at miste, end hvis du utryg og mistroisk.

Har du det godt med dig selv og forholdet, kan det endda give en form for stolthed og anerkendelse, når nogle flirter med din kæreste. Måske tænker du: ”Wow, alle synes min kæreste er sød og dejlig. Hvor er jeg heldig, at han/hun er min!” Men hvis du har det dårligt med dig selv, vil andres flirt provokere og såre dig.

Jalousi er ikke det samme som misundelse

Misundelse handler om, at du ønsker dig noget, en anden har, fx bil, hus, job, udseende, kæreste osv. Jalousi handler derimod om, at nogen truer dét, du allerede opfatter som dit. Det er følelsen af at miste sin særstilling, der er jalousiens kerne.

Har du ingen kæreste, kan du blive misundelige på din vens gode parforhold. Du bliver ikke jaloux. Det er først, når andre prøver at tage din kæreste fra dig, at jalousifølelsen opstår.

Misundelse giver en følelse af mindreværd, fiasko og impotens. Jalousi gør dig såret og rasende, fordi du føler dig uretfærdigt behandlet. Det er din kæreste, og andre skal holde nallerne væk!

Slip jalousi og skinsyge i parforholdet - parterapi

Det modsatte af jalousi

Den usunde jalousi betyder, at du er overdrevent bange for at miste. Det modsatte er at hvile i sig selv. Derfor kan du bruge jalousifølelsen, som en slags alarmklokke der viser, at du ikke hviler i dig selv. Af en eller anden grund, er du mere optaget af, at din partner ikke forlader dig, end at leve dit liv.

Derfor: Jo mere interessant dit liv er, desto mindre plads får jalousifølelsen.

Det modsatte af dårlig jalousi er også at glæde sig på andres vegne. I stedet for at blive jaloux, når andre flirter med din kæreste, kunne du tænke: ”Hvor er det bare dejligt for min kæreste, at så mange flirter med ham. Det giver ham et kæmpe skud selvtillid.” Eller: “Hvor er det bare fedt, han har så mange venner, som ringer til ham. Heldigt han er min kæreste!”

Hvor meget du kan glæde dig på din kærestes vegne, før du bliver jaloux, er noget du selv skal finde ud af – og tale med din kæreste om.

Læs også: Følelsesmæssig intelligens (EQ)

Værd at huske…

Jalousifølelsen (skinsyge) er en blanding af smerte, bitterhed, sorg og vrede. Følelsen opstår, når du føler dig afvist eller erstattet.

Jalousi er ikke det samme som misundelse.

Det er en misforståelse, at kærlighed og jalousifølelser følges ad. Du kan sagtens elske højt, uden at være jaloux. Og du kan sagtens være jaloux uden at elske.

Sund jalousi er velbegrundet, og kan være et signal om, at du skal sige fra og sætte grænser. Usund jalousi kan ødelægge dit parforhold, hvis du ikke lærer at håndtere følelsen.

Hvad synes du? Skriv en kommentar nederst. 

Parterapi:

Hjælp til at overvinde skinsyge og jalousifølelser

Skinsyge og jalousifølelser er et fælles problem i parforholdet. Hvis I har svært ved at håndtere de svære følelser, så er parterapi en god mulighed. I et parterapiforløb får I bl.a. støtte til åben og ærlig kommunikation, hvilket er det bedste grundlag for at genskabe tilliden og fortroligheden.

Men parterapi handler ikke kun om at løse problemer. Parterapi er også en mulighed for at gøre det gode parforhold endnu bedre!

Læs mere om parterapi: Parterapi København

Opdateret d.29 dec. 2018

29-12-2017Parterapeut: Kend forskel på god og dårlig jalousi!Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend