Hvad er en alfahan?
Der er delte meninger om, hvad en alfahan er.
Typisk bruges alfahan til at betegne en dominerende, selvsikker, succesfuld mand, som har lederevner og er eftertragtet af kvinderne.
Men alfahan kan også betegne en intimiderende primitiv machomand.
I denne artikel får du mit bud på, hvad en alfahan i virkeligheden er.
Chimpanser
Begrebet alfahan kommer fra studier af chimpanser og andre flokdyr. Flokkens leder kaldes alfahan. Han er typisk størst og stærkest, træffer de vigtige beslutninger, og får først adgang til føden og hunnerne.
Der kan kun være én alfahan i flokken. Resten kaldes betahanner.
Myten om alfahannen
Det interessante er, at chimpanse-alfahannen ikke den egoistiske tyran, som mange tror. Det er en myte, at alfahannen tryner alle andre for egen vindings skyld.
Faktisk er alfahannen den mest empatiske af alle hannerne (læs mere på videnskab.dk). Han er endda mere omsorgsfuld end hunnerne!
Det er en vigtig pointe, som godt kan tåle at blive skrevet med rødt:
Alfahannen er den mest omsorgsfulde i hele flokken!
Men det giver god mening, hvis du tænker over det. For hvem vil du gerne ledes af? Hvilken type lytter man på, respekterer og giver beslutningskompetencen? Det er ikke en aggressiv og dominerende macho-type. Han bliver hurtigt upopulær, selvom han fylder, siger sin mening og er hurtigt til at træffe beslutninger.
Hvis du tænker på store ledere, præsidenter, statsmænd, vikingekonger, indianerhøvdinge osv. er det så intimiderende macho-mænd, som holder andre nede med frygt, og kun tænker på egen vinding? Nej, vel.
Der er således kæmpe forskel på en alfahan og en machomand.
Læs også: “Rigtige mænd” og følelser
Alfahannens hormoner
Alfahannens egenskaber kan forstås ud fra hans hormoner, især testosteron, kortisol og oxytocin:
Testosteron:
Mange af alfahannens karaktertræk hænger sammen med testosteron. Har du meget testosteron i kroppen, er du risikovillig, aggressiv, har høj sexlyst, er et konkurrencemenneske, træffer hurtigt beslutninger osv.
Men det skal mere end testosteron til at være leder.
Kortisol:
Det er stressende at være alfahan, fordi der følger en masse ansvar med, og andre hanner prøver at tage din plads. Men hvis du nemt stresses, fungerer du ikke som leder, for en leder skal bevare roen og det kølige overblik.
Udover et højt niveau af testosteron er alfahannen karakteriseret af lavt niveau af stresshormonet kortisol.
Derfor har alfahannen en roligere fremtoning end machomanden, som har travlt med at signalere magt og kontrol.
Oxytocin:
I Psychology today kan man læse betydningen af oxytocin i alfahannen. Oxytocin har betydning for evnen til at aflæse ansigter, udvise empati, knytte bånd og håndtere frygt. Alt sammen vigtige egenskaber for alfahannen.
Faktisk kan den mindste chimpanse bliver alfahan, hvis han er vellidt, god til at knytte bånd og skabe alliancer med andre chimpanser. Det handler altså ikke kun om at være stor og stærk, men om at skabe gode relationer og være vellidt i flokken.
Det er velkendt, at testosteron-niveauet i mænd øges, når de vinder i konkurrencer og sport. Hvorimod det falder i taberne. Derfor får en jæger et testosteron-boost, når han har nedlagt sit bytte.
Men nu viser et studie af et jægersamfund i Sydamerika, at udover et testosteron-boost får den succesfulde jæger også et boost oxytocin, hvilket gør ham generøs, samarbejdsvillig og tillidsfuld.
Testosteronet gør jægeren stærk, handlekraftig og risikovillig. Men hvad nytter det at bringe en stor hjort hjem til landsbyen, hvis du ikke er i stand til at dele. Derfor giver det mening, at naturen har sørget for at balancere et højt testosteronniveau med oxytocin.
Sandheden om alfahannen
Hvis du vil være en alfahan, skal du både være stærk, risikovillig og dominerende (testosteron). Men du skal også være rolig og bevare overblikket (lavt niveau af kortisol). Og du skal være generøs, empatisk og samarbejdsvillig (oxytocin).
En ægte alfahan har dermed både maskuline og feminine egenskaber. Han er et komplet menneske i maskulin indpakning.
Alfahannen er ikke bøllen i skolegården, men gårdvagten som sikrer, at ingen driller de små. Det samme observeres i dyreverdenen, som du kan se i nedenstående video.
Læs også om mandens maskuline kvaliteter.
Super interessant video om alfa-chimpanser og alfa-mænd
Frans de Waal er chimpanse forsker, og var med til at opfinde begrebet alfahan. I denne video fortæller han bl.a. andet at alfahannen er dobbelt så empatisk som betahannerne.
Giftig maskulinitet?
Mange usunde maskuline idealer kommer af at sætte lighedstegn mellem overdreven testosteron-adfærd og maskulinitet. Fx at en rigtig mand er dominerende, arrogant, egoistisk, følelseskold osv.
Maskulinintet hænger sammen med testosteron. Men maskulinitet er også at være empatisk, generøs, kærlig og en masse andet. Det er vigtig at huske i tider, hvor det maskuline er under beskydning!
Gratis e-bog: Den moderne alfahan
Mange mænd har svært ved at finde deres maskuline ståsted – ikke mindst pga. fejlagtige myter om maskulinitet.
Derfor har jeg skrevet en gratis e-bog til mænd, hvor du får mit bud på, hvordan du bliver en moderne alfahan.
Hent e-bogen her:
Konklusion
Alfahannen har fået et ufortjent dårligt ry, fordi mange kun har fokuseret på testosteron-adfærden. Men alfahannen er meget mere end det. Han er ganske vist den stærkeste han, men han også udviklet traditionelle feminine kvaliteter, som fx empati og omsorgsfuldhed.
Alfahannen er altså ikke afstumpet eller primitiv. Han er det modsatte, og derfor bør alle mænd efterstræbe alfahannens egenskaber:
Vær som jægeren der med dygtighed og mod nedlægger byttet, og derefter generøst deler med resten af flokken. Hvad enten du er familiefar, chef eller manden på gulvet.
Opdateret d.19 jan. 2020
25-12-2019Er du en alfahan? Det er ikke, hvad du tror…Bevidsthed.org