16-3-2017Jeg tvivler på min kærlighed, min kæreste og mig selv. Hjælp!Bevidsthed.orgBrevkassen om parforhold, sex og kærlighed

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog og coach i København.

“Jeg tvivler på min kærlighed, min kæreste og mig selv. Hjælp!”

Hej Holger

Jeg begyndte et forhold til min nuværende kæreste umiddelbart efter min skilsmisse. Jeg har et barn med min eksmand.

Fra starten har jeg haft tanker om, at det var forkert bare at gå fra det ene til det andet. Efter ca. 5 mdr ville min kæreste ikke mere, fordi jeg tvivlede. Det kom aldrig til et rigtigt brud, da jeg valgte at satse, fordi jeg ikke ville miste ham.

Skilsmissen har taget hårdt på mig, og der er mange problemer med min eksmand, fordi han vil have mig tilbage, selv nu 1,5 år efter. Han giver mig hele tiden dårlig samvittighed, fordi jeg ikke ville “familien”.

Jeg har dog kæmpet i flere år for mit ægteskab, inden jeg valgte at blive skilt. Han drak, havde problemer fordi han havde mistet sit job i perioder, problemer med aggressiv adfærd (ikke fysisk). Jeg havde ikke lyst til sex, men følte mig presset til det. Havde ikke lyst til kys og kærtegn heller. Det har jeg lyst til med min kæreste. Har lyst til at kysse, vise omsorg og kærlighed.

Nu har jeg igen tvivlet i nogle mdr. Jeg har måske en depression, ifølge min læge, da jeg ikke finder glæde mere i særligt meget. Ikke engang samvær med min datter. Jeg orker hende tit ikke. Hun mærker dog intet til det. Gør mig selvfølgelig umage med at hun har det godt, og jeg er stadig meget omsorgsfuld med hende.

Jeg har også været meget stresset på jobbet, og gider det ikke mere. Jeg har gået til psykolog i 6 mdr nu og prøvet alt muligt. Antidepressiv medicin var forbundet med alt for store bivirkninger for mig, så det tog jeg ikke mere end én dag. Jeg tvivler meget på mine følelser for min kæreste, fordi lykkefølelsen kun dukker op ca. hver 2. uge.

Når jeg har mine ekstra triste perioder, kommer følelsen af kærlighed snigende og føler mig meget forbundet, og vil ikke miste ham. De andre dage er jeg i tvivl om alt. De dage jeg ser min kæreste, er tvivlen dog i baggrunden. Vi har det godt sammen og taler om alt.

Jeg har fået meget lavt selvværd, pga. små ting han siger. Vi joker meget sammen, men nogle gange får han mig til at tro, jeg ikke er god nok. Det er små ting, som aldrig var gået mig på tidligere. Så han øver sig i ikke at kommentere så meget, og undskylder når det sker. Fx da han sagde:” Nå, du har drukket 4 kopper kaffe i dag”. Det fik mig til at tro at han synes, at det var for meget. Altså total overreaktion fra min side.

Så nu ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Kærligheden er der et sted, men viser sig ikke så tit. Er fortvivlet i min situation. Han betyder meget for mig, og siger alt det her er ok, og at jeg bare skal slappe af. Jeg vil bare ikke snyde ham, ved at blive med ham, når nu følelserne er all over the place.

Kan ikke se nogen udvej, og er bange for at slå op. Jeg er kærester med ham, fordi de dejlige følelser dukker op ind imellem, og vi har samme værdier og han gør mig tryg. Og han har så mange gode sider. Jeg føler en særlig forbindelse med ham, som jeg ikke har følt før. Men tvivlen har jeg heller ikke følt så kraftigt før. Så, What to do?

Kærlig hilsen mig

Har du et råd eller en kommentar? Skriv den i kommentarfeltet nederst.

Parterapeut og coach svarer:

Hej med dig

Tak, for dit spørgsmål.

Ang. din eksmand: Du skal ikke have dårlig samvittighed over at forlade “familien.” Han var aggressiv og du elskede ham ikke. Så selvfølgelig skal du ikke være sammen med ham. Glem alt om din eksmand! Punktum.

Læs flere brev her: Brevkassen om sex, kærlighed og parforhold

Du er plaget af tvivl over dit nuværende forhold, fordi lykkefølelserne kun opstår hver 2.uge. Men det betyder ikke nødvendigvis, at I ikke skal være sammen. Du siger selv, at der ikke er meget, som giver dig glæde for tiden. Måske er det ikke fair, at forvente at din kæreste kan gøre dig glad og lykkelig, hvis du er deprimeret, eller bare har det svært.

Umiddelbart synes jeg det lyder det som om, at du er sammen med den rigtige. Men det kan du kun selv afgøre.

Jeg foreslår, du begynder at skrive dagbog, for at få overblik over dine tanker og følelser. I stedet for at gentage de samme tankemønstre i det uendelige, så skriv dem ned og få overblik. Lav fx en side, hvor du skriver alt det gode ned ved dit forhold. Og en anden side, hvor du skriver alt det dårlige. Når du får overblik, er det nemmere at tage en holdbar beslutning. Og hver gang du er i tvivl, om dit forhold, så find dagbogen frem og se, hvad du har skrevet.

Men først og fremmest synes jeg, at du skal tage mere ansvar for dine følelser. Fokuser mindre på hvad du føler, og mere på hvordan du selv kan påvirke dine tanker og følelser. Kærlighed og varme følelser er ikke noget, du kun skal mærke og modtage. Det er også noget du skal give.

Læs også: Kærlighed er en handling

Forkæl din kæreste og datter – især når du ikke mærker den store kærlighed. På den måde øver du dig i at elske aktivt. Og det fantastiske er, at når du giver kærlighed til andre, giver du samtidig kærlighed til dig selv! Hver gang du føler den mindste smule kærlighed, så dyrk den! Udtryk dine følelser, så din kæreste ikke er i tvivl om, hvor meget du holder af ham.

Hvis du er deprimeret, synes jeg du skal søge hjælp. Jeg anbefaler, at du begynder i terapi hos en god psykoterapeut eller psykolog.

Jeg håber, du kan bruge mit svar – og jeg ønsker dig held og lykke!

De bedste hilsner,

Holger er coach og psykoterapeut i København

Hvad mener du? Skriv din kommentar nederst!

Coaching: Træf holdbare beslutninger   

Står du midt i et dilemma? Skal du træffe en svær beslutning? Hvis du er træt af at tvivle, så er coaching måske noget for dig. Coaching er professionel sparring og rådgivning, som hjælper dig med at navigere, når livet er svært at overskue.

Bliv klogere på coaching: Coaching København

Opdateret d.16 mar. 2017

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend