Brevkassen om parforhold, sex, kærlighed og personlig udvikling.

Brevet er besvaret af Holger, som er psykoterapeut, coach, sexolog og parterapeut i København.

Brevkasse

Frustreret kvinde: “Jeg kan ikke stoppe med at rette på min kæreste!”

Kære Holger.
Jeg står i den situation, at jeg er begyndt at irritere mig så meget over mange ting ved min kæreste, at jeg bliver bekymret for, om vores forhold kan holde. Men jeg synes det er svært at finde hoved og hale i mine følelser, og finde ud af, om det handler om, at jeg skal arbejde med mig selv og sætte nogle forventninger ned.
Vi har været kærester i 1 1/2 år, og han er på rigtig mange måder en rigtig sød og god mand, åben og lydhør og vi fungerer godt sammen i forhold til sex og intimitet. Jeg nyder, at være sammen med hans børn og han nyder at være sammen med mine.
Vi har mange fælles interesser og nyder at lave projekter sammen, fx i hans hus og have, vinterbade og tage på ture i det fri.
Det der bekymrer mig, er de mange ting ved ham, jeg har lyst til at lave om.
Allerede da vi havde kendt hinanden i kort tid, kunne jeg mærke, at det var et problem for mig, og at det gik ud over min tiltrækning af ham, at han ikke gik op i sit tøj. Det var svært for mig, at stå ved det, men der var ikke noget at gøre.
Det har resulteret i, at vi har fået sorteret en masse af hans gamle tøj ud og købt en del nyt.
Senere handlede det om hans måde at takle sin yngste datter på, som jeg havde svært ved at rumme, fordi jeg synes han var ufølsom, underkendende og ikke have forståelse for hende i konfliktsituationer. Det satte jeg ord på, og det er også blevet bedre.
For et års tid siden havde jeg en krise, som handlede om, at jeg var bekymret for, om vi var for forskellige i forhold til forståelse og interesse for samspil, udvikling, bevidsthed, kommunikation mm. Og nu er jeg der igen.
Min kæreste er håndværker, og arbejder pt som sælger, og ser ingen grund til at tænke så meget og dybt over tingene. Jeg er pædagog, har læst psykolog og har brugt rigtig meget af mit liv på at arbejde med og udvikle mig selv og blive klogere på livet.
Det der går mig på lige nu er, at jeg savner noget dybde i vores relation. Jeg savner, at han går mere op i alt muligt både stil og æstetik, men endnu vigtigere at han interesserer sig mere for at blive klogere, udvikle sig og blive mere bevidst. Jeg savner både medspil og modspil på et dybere plan, og bliver jævnligt ked af ting han siger for sjov, og irriteret over han fx formulerer sig upræcist.
Samtidig har jeg det rigtig svært med at være så utilfreds, og synes også det er uværdigt for min kæreste, at jeg hele tiden vil rette og lave om på ham.
Jeg synes, det er svært at få klarhed over, hvad der er på spil for mig, hvorfor jeg får det som jeg får det, og hvad jeg skal gøre ved det, og tænker at du måske kan hjælpe med nogle tanker om det.
Camilla

Parterapeutens svar:

Hej Camilla

Tak, for dit brev.

De fleste vil gerne lave deres partner om. Det ser jeg dagligt i mit arbejde som parterapeut. Det er naturligt at have en mening, og det er naturligt at have en impuls til at ændre eller påvirke sine medmennesker.

MEN grundlæggende har vi ingen ret til at lave andre om. Heller ikke vores kæreste. Og du må jo være sammen med din kæreste, fordi du kan lide ham, som han er.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig godt at ville hjælpe sin partner til at udvikle sig og få nye perspektiver. Men læg mærke til din motivation. Er det for hans eller din skyld, at din kæreste skal skifte sin garderobe? Er det for hans eller din skyld, at han skal være sammen med sin datter på andre måder osv. osv.

Hvis du fuld af kærlighed, ønsker at hjælpe din kæreste til at få et rigere liv, så synes jeg det er fint og godt, at du inviterer ham til at se tingene på nye måder (men det er selvfølgelig 100% op til ham selv, om han vil acceptere din invitation). MEN hvis du ikke er fuld af kærlighed, og det mere handler om, at han skal leve op til dine sandarder og behov, så må du bide dig i tungen.

Så tjek din motivation grundigt, inden du forsøger at ændre din partner. Det er mit råd. For hvis din motivation først og fremmest handler om dine egne behov, slider du dit parforhold. Og det gør det ikke bedre, hvis din mand har svært ved at sige fra, og han foretrækker at “lide i stilhed” fremfor at tage kampen om.

Derudover er det værd at bemærke at trangen til at ændre sin partner, hænger sammen med tiltrækningen og kærligheden i forholdet. Hvis du i en periode føler dig mindre tiltrukket og dit hjerte er lukket, så begynder sindet at finde fejl hos partneren.

Men det er mere brugbart at fokusere på at gøre forholdet bedre end at rette på sin partner, for det er begrænset, hvor meget du kan ændre din partner, men det er mange måder, hvorpå du kan gøre parforholdet bedre!

Her er en artikel om seksuel polaritet, og hvordan I skaber fysisk tiltrækning: Seksuel polaritet og fysisk tiltrækning.

Jeg håber, du kan bruge mit svar.

De bedste hilsner

Jeg retter på min mand - Jeg bliver taget for givet - Psykoterapeut, sexolog og parterapeut i København

Parterapi

Knirker kærligheden? Er det svært at få forholdet til at fungere? I stedet for at slide forholdet, så kontakt en parterapeut. Inden det er for sent.

I et parterapiforløb får I hjælp til kommunikation, konflikter, intimitet og romantik. Parterapi giver jer et nyt perspektiv på hinanden og parforholdet.

Læs mere om parterapi: Parterapi i København

Opdateret d.24 feb. 201824-2-2018Camilla er frustreret: “Jeg kan ikke stoppe med at rette på min kæreste!”Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend