Brevkassen om parforhold, sex og kærlighed

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog, psykoterapeut og coach i København.

Kærestesorger og hashmisbrug: “Kan jeg få hende tilbage?”

Hej Holger

Jeg står pt. i den situation, at min kæreste gennem 2 år og jeg har valgt at gå fra hinanden. Vi har kendt hinanden siden vi begge gik i 10. klasse, men har haft et brud på kontakten i ca. 3 år. Vi har altid haft et godt øje til hinanden. Når vi har mødtes tilfældigt til festarrangementer, har det ene ord taget det andet, følelser kom frem, og en forelskelse fik lov at blomstre, og vi blev kærester. 

Men problemet i alt det her er, at jeg har haft et stort misbrug af hash, som jeg har fået opbygget i den periode inden vi snakkede sammen igen. Og jeg har for nyligt næsten gennemgået en 5 ugers behandling i Jylland for mit problem, så det er ikke noget jeg skal bruge mere.

Men det har selvfølgelig givet nogle lig i lasten og gået ud over hende og vores forhold, hvor jeg har udsat hende for ting, som jeg fortryder inderligt. Hun har stået model til meget, da jeg i min sidste fase af mit misbrug blev lettere psykotisk, og nærmest var 2 personer. Jeg ved godt, at den slags er med til at ødelægge ting mellem to mennesker. Men det skal det siges, at det hele ikke har været noget lort, vi har haft rigtig mange gode stunder og tider sammen.

Da jeg tog afsted her i oktober måned (til behandling for mit hashmisbrug), havde min kæreste givet udtryk for, at hun ikke kunne mere og var knækket. Hun havde ikke i tide fået sagt, hvad der nagede hende, da hun troede det ville blive okay. I stedet vendte hun den anden kind til det hele. Da jeg kommer hjem, kan jeg mærke, at der stadig er noget galt. Vi får snakket, og det viser sig, at hun ikke længere har de samme følelser for mig.

Vi bliver enige om, at det nok ikke skal være os mere, da hun ikke vil gå og holde mig hen, fordi hun ved, hvor højt jeg elsker hende. Det var godt vi fik snakket om det synes jeg, men det er satme hårdt, når man er så glad og vild med et andet individ! Så det har taget hårdt på mig. Og hun er også ked af, at det skulle ende sådan.

Det svært og vænne sig til det hele nu, hvor vi er venner, efter vi har været kærester, men vi snakker samtidig rigtig godt sammen stadig. Vi har både snakket om os, grædt lidt og få delt ting, og samt kyssede en smule også, og haft sex. Jeg ved, at det måske ikke er den bedste opskrift, når tingene er som de er, men vi var et sted, hvor vi begge havde lyst.

Vi er blevet enige om, at vi ikke skal være kærester lige nu. Men forhåbentligt kan vi starte helt forfra engang i fremtiden, men det er sgu hårdt, når man bare gerne vil være sammen med hende, og der er så mange ting, jeg savner ved hende. Hun giver også udtryk for, at hun tænker meget på mig og er lidt rundt på gulvet. Men det var hendes valg, og måske er det bedst og give os det afbræk fra hinanden lige pt. Måske det kan blive os igen, hvis vi tager det, som det kommer, og bare nyder hinandens selskab og er der. Vi har samtidig også en lejlighed vi skal af med. 

Jeg vil høre, hvad du drager ud fra alt dette, om du mener der håb, eller om det er helt ude i skoven? Jeg er lidt rundt på gulvet efter alt dette, da jeg har følelser endnu. De værste af dem er taget ned, men der lurer stadig nogle stykker, da jeg virkelig holder af hende. Og hun betyder stadig meget i mit liv.

Kærlig hilsen 

Den fortvivlede dreng på 21

Terapeut og parterapeut svarer:

Kære fortvivlede

Tak, for dit brev.

Først og fremmest stort tillykke med at du er sluppet ud af dit hashmisbrug! Uanset hvad du gør, så hold fast i det! Intet parforhold kan holde til, at du har et misbrugsproblem.

Læs flere breve her: Brevkassen om sex, kærlighed, parforhold og parterapi

Der kommer måske nogle perioder, hvor gamle vaner trækker dig i en forkert retning, og du får brug for al din viljestyrke til at stå fast. Har du tænkt over, hvordan du bedst holder dig stoffri i fremtiden? Steder og bekendte du skal undgå? Tanker og følelser som du skal være på vagt over for?

Det lyder som om, at I langsomt er ved at finde hinanden igen. Glæd dig over det, uden at spekulere på, om I ender med at blive gode venner eller kærester. Jeg tror, at I begge har brug for at finde jer selv efter forholdet – og det gør man bedst alene. Efter nogle måneder ser I begge tingene mere klart, og mange spørgsmål har besvaret sig selv.

Du har også brug for tid, til at overbevise dig selv og hende om, at du virkelig har lagt dit misbrug bag dig. Jeg forestiller mig, at hun har brug for, at lære dig kende som den du er, når du ikke ryger hash. Og du har brug for at finde dig selv, efter dit misbrug. Det tager tid. Så vær tålmodig.

Fortsæt med dele jeres følelser, for at hele fortidens smerte – og for at komme tættere på hinanden. Først som gode venner. Gode venner kan man ikke få for mange af. Og et godt venskab er et godt fundament for et godt parforhold, hvis I en dag kommer dertil.

Læs også: Derfor skal mænd ikke jagte deres ekskæreste

Hvis I virkelig elsker hinanden, så vil jeres kærlige følelser ikke forsvinde, bare fordi I holder en pause. Tværtimod. Så vær ikke nervøs for, at du går glip af noget.

Glæd dig over, at hun stadig er i dit liv. Vær taknemmelig for hvert øjeblik der er kærlige følelser mellem jer, lad tiden gå, og se hvad der sker. Måske skal I aldrig mere være kærester, men rigtig gode venner. Og det er måske det bedste, der kan ske. Det er ikke altid, at vi bliver mest lykkelige, når vi får vores ønsker opfyldt.

Jeg håber I får masser af gode stunder sammen – som venner eller kærester.

Og jeg ønsker dig held og lykke!

Kærlig hilsen,

Personlig life coach og psykoterapeut Holger Spanggaard i København

Psykoterapi København:

Hjælp til svære følelser og dilemmaer

Skal du træffe en stor beslutning? Har du svære følelser du ikke kan håndtere?Terapi gør dig klogere på dig selv. Når du bliver mere bevidst om, hvem du er, træffer du nemmere holdbare beslutninger.

Læs mere: Psykoterapi København

Opdateret d.15 feb. 201915-2-2019Kærestesorger og hashmisbrug: “Kan jeg få hende tilbage?”Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend