Brevkassen om parforhold, sex og kærlighed

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog og coach med base i København.

“Jeg har mistet lysten til sex, fordi han ikke vil snakke.”

Kære Holger

Jeg har et stort problem:

Min kæreste og jeg har kendt hinanden i et år. Vi er 50 år begge to. Vi har det ok godt til hverdag, og gør ofte ting sammen i weekenderne.

Men, min kæreste har meget svært ved at tale om nærværende ting. Og jeg vil gerne tale om tingene.

Nu er det kommet så vidt, at jeg helt har mistet lysten til sex, hvilket er et stort problem for min kæreste. Vil dog lige sige, at vi har sex en til tre gange på en uge.

Læs også brevet: “Jeg kan gøre ham tilfreds, hvis vi dyrker sex oftere, men hvordan får jeg lyst?”

Mit spørgsmål er: Hvordan finder jeg lysten igen?? Måske du har en ide?!

Mvh A.

Sexolog og parterapeut svarer:

Kære A.

Tak for dit spørgsmål.

Når du siger “tale om tingene”, gætter jeg på, at du mener tale om følelser? For mange kvinder hænger følelser og lyst sammen, og hvis de ikke føler sig set og hørt, så lukker de sig følelsesmæssigt og mister samtidig lysten. Mon det også gælder for dig?

Dybe samtaler er med til at vedligeholde en følelsesmæssig forbindelse, og derfor er de vigtige. Det er bl.a. noget, jeg gør par opmærksomme på, i mit arbejde som sexolog og parterapeut.

Læs mere om sexologi her: Sexolog

Det duer selvfølgelig ikke, at han ikke vil tale med dig. Problemet er, at mange mænd har svært ved at tale om følelser. Har du nogensinde sagt til en mand: “Jeg har brug for at tale om mine følelser.” og hørt ham svare: “Endelig! Det har jeg ventet på hele ugen!” Nej, vel!?

Men, mænd er ikke ufølsomme. Faktisk er mænd ret sarte, når det kommer til følelser, og derfor bliver de ofte overvældet af kvindens følelser. Når en mand trækker sig, er det psykisk selvforsvar. 

Kvinder er gode til at håndtere følelser, fordi de har øvet sig. Mænd har øvet sig på andre ting, og derfor bliver de nemt overvældet af kvindens følelser. Det ved mænd godt, og derfor gør de sig hårde, eller bliver fraværende, når kvinden vil snakke.

Læs også: Når mænd trækker sig

Den hårde facade er mandens psykiske selvforsvar overfor store følelser. Han ved godt, at hvis han tillader sig selv at mærke efter, bliver han overvældet. Derfor distancerer han sig fra sig selv – og fra kvinden som vil snakke.

Derudover føler mange mænd sig ansvarlige for kvindens lykke. Så når du insisterer på at fortælle om dine følelser, tolker manden det (ubevidst) som en kritik. Han tror, at det er hans job at gøre dig glad igen, og derfor bliver han stresset, når du vil “tale om tingene”. Det får ham til gå i forsvarsposition og lukke ned.

Når en kvinde vil tale om sine følelser, tror mænd instinktivt, at hun er ulykkelig. Og at han derfor har fejlet som partner.

Mænd forstår ikke, at kvinder har brug for at blive set og hørt, uden at han nødvendigvis skal fikse noget. Ligesom mange kvinder ikke forstår, at mænd ofte foretrækker ensomhed, når de er bekymrede eller kede af det.

For en mand er det uforståeligt, at hvis en kvinde ikke føler sig elsket, mister hun lysten til sex!

Læs flere breve her: Brevkassen om sex, kærlighed, parforhold og parterapi

For mænd er sexlyst typisk mindre afhængig af en følelsesmæssig forbindelse. Faktisk bruger de fleste mænd sex som et middel til at fordybe den følelsesmæssige kontakt, dvs. det er naturligt for en mand, at have sex uden de store følelser! For en mand kommer følelserne efter sex, for dig er følelserne en forudsætning.

Her er mit råd:

Start med at forklare ham, hvordan du fungerer. Hvis han ikke lytter på dig, føler du dig ikke set, hørt og elsket. Og når du ikke føler dig elsket, har du heller ikke lyst til sex. Måske skal der ikke mere til end det.

Læs også: Guide til empatisk kommunikation og dybe samtaler

Hvis det ikke er nok, så husk at dine behov for dybe samtaler er helt legale. Udfordringen er at finde en samtaleform, som fungerer for jer.

Her er 7 forslag til, hvordan du kan ændre jeres samtale-mønstre:

(1) Lad ham vælge tid og sted for jeres samtale. Spørg hvornår det passer ham bedst at I taler sammen.

(2) Sæt tid på, så det ikke føles så overvældende. Sig fx at du har brug for at tale i 30 min. i weekenden. Han må bestemme hvor og hvornår.

(3) Undgå at se ham direkte i øjnene hele tiden. Kig engang imellem væk, for at mindske det psykiske presse. Det lyder mærkeligt for en kvinde, men husk at mænd er sarte. Vedvarende øjenkontakt kan føles overvældende for en mand.

(4) Tal mens I går en tur, vasker op eller lign. Det gør det mindre intenst, når I laver noget samtidigt.

(5) Lav en handel med ham. Foreslå at du laver hans livret, hvis han taler med dig i 30min. (eller at du garanteret får lyst til sex bagefter!).

(6) Forklar at du har mest brug for, at han lytter. Han behøver ikke sige en masse, bare han lytter med nærvær og opmærksomhed. Han behøver ikke komme med løsningsforslag eller fikse dig.

(7) Gør dig umage med at forklare, at det ikke er en kritik af ham, når du vil snakke.

Samtaler om det følsomme, kan være en udfordring for mænd, så husk at rose og anerkende ham, når han kommer dig i møde! Husk også at forandring tager tid, så vær tålmodig og tag små skridt.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

Held og lykke med jeres samtaler – og sexliv.

De bedste hilsner,

Sexolog Holger i København - jeg har mistet lysten til min kæreste - manglende sexlyst

Sexolog: Få mere lyst, sex og kærlighed

Et tilfredsstillende sexliv er en vigtig ingrediens i et godt parforhold. Alt for ofte får sexlivet ikke den opmærksomhed, det fortjener, hvilket går ud over glæden, kærligheden og intimiteten i forholdet. En sexolog kan hjælpe og inspirere jer til at genfinde lysten til hinanden.

Læs mere: Sexolog i København

Opdateret d.23 jan. 201823-1-2018“Jeg har mistet lysten til sex, fordi han ikke vil snakke!”Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend