Brevkassen om parforhold, sex, kærlighed og personlig udvikling.

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, psykoterapeut, sexolog og coach i København.

Fortvivlet pige: “Kan man være kærester, når man VED, at forholdet slutter?” 

Kære Holger

Jeg skriver til dig, da jeg har brug for et godt råd vedr. min kæreste. 

Vi har altid været ”de gode kærester”, som virkelig har elsket hinanden – intet utroskab og unødvendige skænderier. Jeg føler vi er skabt for hinanden. Men alligevel har jeg de sidste måneder haft en masse tanker som :”Skal jeg prøve noget nyt?”, ”Hvordan så livet ud uden ham”?, ”Kunne det være rart at prøve noget nyt, rent seksuelt og følelsesmæssigt?”. 

Jeg kan tænke disse tanker og virkelig have lyst til at realisere dem – men alligevel har jeg efter lidt tid trukket tankerne tilbage, og tænkt: ”Jeg vil gerne være sammen med ham, jeg vil og kan ikke andet”. 

Min kæreste har sabbatår, og skal formentlig ud og rejse engang til sommer. Jeg har tit tænkt ”3 måneder, det vil jeg ALDRIG kunne holde ud”.. men efter at have snakket med veninder, som har været det samme igennem med deres kæreste, så var jeg blevet ok med tanken – han kommer jo hjem igen. 

Se flere breve i brevkassen: Brevkasse

Jeg har altid haft på fornemmelsen, at det var mig, der havde det svært ved at min kæreste skulle ud og rejse i lang tid – men situationen er nu en anden. 

Min kæreste tog mig til side i går, og fortalte mig at han havde brug for at ligge alt tilbage i vores hjemby, når han rejste ud. Han ville altså gå fra mig, når han skulle ud og rejse. Vi kom til at snakke om vores fælles fremtid, hvor jeg ser ham og mig sammen – evt. i samme studieby og lejlighed. Men han fik så også pointeret, at han ser en ”udløbsdato” på vores forhold (når han skulle ud og rejse) – derfor antog han heller ikke, at vi skulle bo i lejlighed sammen. Han brugte ordene ”det er ikke realistisk”. 

Mit hjerte er i stykker. Jeg troede, det kun var mig, der havde små skeptiske et-minuts tanker om vores forhold, men det viser sig så at være forkert. Det gør virkelig ondt. 

I går prøvede vi at finde ud af, hvad der skulle ske i fremtiden. Min kæreste synes, det virker helt fint, at være sammen indtil at han smutter ud og rejse. Men jeg har det som om at det ville være falsk? Jeg synes, det virker underligt at være sammen, når man VED at det slutter?

Fremtiden er jo altid usikker, men i dette tilfælde virker det som om, at vores fremtid er forudbestemt. Vores forhold er altså på bestemt tid. Jeg ved bare ikke, om jeg kan holde ud, at han skal være der, når jeg bliver student osv. når jeg ved, at det slutter efter sommerferien? Det virker falsk for mig. 

Læs også i brevkassen: Kan vi stadig være venner, selvom vi ikke er kærester?

Når det så er sagt, så elsker jeg ham. Jeg elsker ham så ubeskriveligt. Og jeg kan ikke undvære ham – jeg kan ikke give slip. Men jeg kan også mærke på mig selv, at det vil være som at have maske på. 

Efter min kæreste så, hvor oprevet jeg blev, tog han nogle af ordene i sig igen, og vi blev enige i at ingen ved, hvad fremtiden bringer – og hvorfor gå og bestemme, hvornår vi går fra hinanden? Det sker vel når det sker. 

Jeg føler mig bare enormt usikker med ham, og jeg burde føle tryghed. Vi har det bare så godt sammen. Vi er glade. Og jeg ved han elsker mig. 

Mit spørgsmål er altså: Kan man være kærester, når man VED, at det slutter på et tidspunkt? 

Jeg håber meget, du vil svare på min mail. 

Mange fortvivlet hilsner fra Henriette

Parterapeut og psykoterapeut svarer:

Hej Henriette

Tak, for dit brev.

Helt kort: Ja, MAN kan godt være kærester, selvom man ved at forholdet snart slutter. Men spørgsmålet er om DU kan.

Alle forhold slutter på et tidspunkt. Senest når den ene dør!

Hvis I havde verdens lykkeligste forhold, og han dør efter 10 år af sygdom, betyder det så, at du ikke har været lykkelig årene forinden? Nej, vel. Lykken afhænger ikke af, hvad der sker i fremtiden, men hvad der sker her og nu. Derfor kan MAN godt have et godt forhold, selvom man ved, forholdet slutter en dag.

Nogle gange forelsker man sig i en person, som man slet ikke kan fungere med i et parforhold. Men det viser sig måske først 1 år senere. Kærlighed, forelskelse og begær har desværre ikke noget at gøre med, om man kan have et velfungerende parforhold. Det ville ellers være praktisk, hvis man kun fik følelser for dem, som man kunne leve lykkeligt med til sine dages ende.

Læs også brevet: Er vi venner eller kærester?

Jeg synes hellere, du skal bekymre dig om, at give kærlighed, få et godt sexliv, tale om dybe følelser og være nærværende, end om hvornår jeres forhold måske går i stykker. ikke mindst fordi du ung, og din opfattelse af hvad et godt forholdet og en god partner er, kan ændre sig mange gange. Så hvis jeg var dig, ville jeg ikke tænke så meget over, hvem du er sammen med om 1-2-5-10 år.

Men det vigtige spørgsmål er, om DU kan holde ud at være kærester, hvis du ved forholdet slutter. Hvis det er vigtigt for dig, at du tror, I er sammen om 1-2-5år, så kan du ikke være sammen med ham, fordi du vil føle dig falsk, som du siger. Så hvis du ikke kan have hjertet med, fordi du ikke tror på forholdet, så synes jeg ikke, du skal være sammen med ham. Et forhold uden hjerte er ikke værd at have.

Hvis du derimod kan leve med, at I højest sandsynlig en dag stopper, så skal du fortsætte med at se ham og få nogle gode oplevelser.

Jeg håber det giver mening.

De bedste hilsner

Kan man være kærester, hvis man ved, forholdet slutter - Terapeut og parterapeut i København

Parterapi: Overvind krisen sammen

Hvis dit forhold er i krise, så kontakt en parterapeut, inden det er for sent. I et parterapiforløb stiller parterapeuten skarpt på årsagerne bag krisen. I får en fælles forståelse for krisens årsag, hvilket giver jer de bedste betingelser for at komme videre.

Parterapi giver jer praktiske redskaber, I kan bruge allerede efter første session. Derfor kan I hurtigt mærke positive forandringer, efter I begynder i parterapi.

Læs mere om parterapi: Parterapi København

Opdateret d.28 dec. 201728-12-2017Fortvivlet pige: “Kan man være kærester, når man VED, at forholdet slutter?” Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend