Brevkassen om parforhold, kærlighed, sex og personlig udvikling.

Brevet er besvaret af Holger, som er psykoterapeut, coach, sexolog og parterapeut i København.

Langdistanceforhold og jalousi: “Min kæreste skal 3 måneder til Australien. Hvad gør jeg?”

Hej Holger,

Jeg og min kæreste er 23 år, og bor sammen.

Jeg har været sammen med min dejlige kæreste i snart 2 år, og jeg elsker ham ufattelig meget!

Vi snakker meget om fremtiden, og har også prøvet at få barn dog uden held endnu. Vi har derfor valgt at holde en pause til engang næste år.

Mit store spørgsmål er:

Min kæreste skal til Australien til oktober og arbejde som høst medarbejder i 3 måneder. Jeg er vildt ked af det, og får ondt i maven over tanken. Men jeg er også en vildt jaloux type, og jeg begynder at opdigte de vildeste ting i hovedet, når ikke vi er sammen.

Læs også brevet: Unge kvinde: “Hvordan slipper jeg min jalousi?”

Pga. min fortid med utro kærester, er jeg vildt bange!

Hvad kan jeg gøre for at styre min jalousi, og har du gode råd til et langdistance forhold?

Vh JP

Parterapeut og psykoterapeut svarer:

Kære JP

Tak, for dit brev.

Jalousi er en ubehagelig ting, som de fleste oplever på et eller andet tidspunkt.

Jalousi findes i to varianter: God/sund jalousi og dårlig/usund jalousi. Den gode jalousi er en naturlig reaktion på en uhensigtsmæssig adfærd, fx hvis din kæreste sender sms’er til sin ekskæreste. I det tilfælde kan jalousi motivere dig til at brokke dig, så I får en god snak om, hvad I forventer af hinanden, og hvad der er ok.

Den dårlige/usunde jalousi hænger mere sammen med fantasier og bekymringer end realiteter. Fx hvis du tidligere har haft en utro kæreste, kan du se spøgelser og være overdreven mistroisk. Den usunde jalousi slider på dit forhold, og kan ultimativt få din kæreste til at løbe skrigende bort.

Desværre er der ikke en nem måde at skelne sund fra usund jalousi. Tommelfingerreglen er: Hvis din jalousi udspringer af fantasier og bekymringer for fremtiden (eller fortiden), så er den usund. Hvis din jalousi derimod udspringer af en konkret adfærd her og nu, så er den (måske) sund.

Der ingen nem måde at overkomme jalousi. Det kræver hårdt arbejde. Jeg vil anbefale dig at læse denne artikel om jalousi, hvor jeg har beskrevet forskellige måder at slippe af med de ubehagelige jalousifølelser:

Læs også: Slip af med jalousi i parforholdet

Din kæreste er heldigvis kun væk 3 måneder. Men i perioden hvor han er væk, vil du sikkert blive ramt af frygt, jalousi og en masse andre ubehagelige følelser. Det tror jeg ikke, du kan undgå. Spørgsmålet er, hvordan du undgår at usund jalousi gør skade på dit forhold.

For det første synes jeg, du skal overveje hvilke følelser du deler med ham. Din dårlige jalousi skal du primært holde for dig selv. Hvis han hverken kan gøre fra eller til, får du ikke så meget ud af at fortælle ham om det. Du risikerer bare, at han føler sig kontrolleret eller han det går ud over forholdet.

Inden han tager afsted, synes jeg til gengæld, at du skal fortælle alt om, hvordan du har det. Og jeg foreslår, at I laver nogle af aftaler om, hvordan I holder kontakten – I kan altid ændre dem senere. Fx at I sender godmorgen og godnat SMS til hinanden, eller at I snakker i tlf sammen hver dag. Pointen er, du føler dig mere tryg, når I har lavet faste aftaler på forhånd.

Se også denne video om jalousi: Pernille og Holger snakker om jalousi

Hvis du lider meget af jalousi, synes jeg du skal kontakte en terapeut, som kan hjælpe dig. Det er synd for både dig og din kæreste, hvis jalousi fylder for meget, skaber skænderier og smerte.

Endelig skal du huske, at han kun er væk 3 måneder. Det er mindre end 100 dage. Så tag én dag ad gangen, og glæd dig til I ses igen.

Jeg ønsker dig alt det bedste, og håber du kan bruge mit svar.

Kærlige hilsner,

Holger er sexolog og parterapeut i København

Parterapeut København

Jalousi kan ødelægge et parforhold. Derfor skal det tages alvorligt. Parterapi skaber forståelse for hinandens følelser, og giver jer praktiske råd til håndteringen af jalousi i dagligdagen.

Mange oplever hurtige resultater efter parterapi. Nogle gange kan en enkelt session parterapi gøre en stor forskel.

Læs mere om parterapi: Parterapeut København

Opdateret d.4 jan 2018

7-8-2017Langdistanceforhold og jalousi: “Min kæreste skal 3 måneder til Australien. Hvad gør jeg?”Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend