Brevkassen om parforhold, sex, kærlighed og personlig udvikling.

Brevet er besvaret af Holger, som er parterapeut, sexolog, coach og psykoterapeut i København

Brevkasse

Lilli: “Når min kæreste drikker, bliver han aggressiv. Skal jeg blive eller gå?”

Hej.

Jeg er 42 år og har været i et forhold med en mand i 5 år. Min partner er en meget omsorgsfuld og engageret kæreste. Men han har en svaghed, som jeg ikke synes, han vil erkende, og som generer mig.

Min kæreste drikker efter min mening for meget alkohol. Selvfølgelig bekymrer det mig sundhedsmæssigt, men det er hans eget valg.

Der er nok i gennemsnit 4-5 dage om ugen, hvor han slet ikke drikker alkohol, men når han gør, er det en del genstande, og til fester bliver han ofte meget fuld. Han drikker sig nogle gange fuld alene, også når jeg er hjemme, på en hverdag. Så drikker han ca. en flaske rødvin og fx 3-4 stærkere øl.

Når han er sammen med egne venner og familie, skal der altid drikkes alkohol (undtagen når han kører). Samværet med hans venner, der er dejlige mennesker, sker meget sjældent uden alkohol. Flere af mændene i hans familie har haft et alkoholmisbrug, så det er forholdsvis normalt for ham med et stort alkoholmisbrug.

Problemet for mig er, når han derfor ikke nærværende fx til store begivenheder, og man er selvfølgelig heller ikke Einstein at høre på, når man er beruset. Men det primære problem er nok, når vi har haft problemer, og han ikke har fået udtrykt sig til hverdag. Så kommer det ud, når han er fuld, og der kan man jo ikke tale sammen. Jeg er i forvejen lidt konfliktsky, men det er en mega ubehagelig måde at diskutere noget på.

Og der har været nogle få episoder, hvor jeg nærmest vil betegne det som psykisk vold, fordi han har sagt ting til mig, jeg aldrig er blevet kaldt før. Han har en baggrund, hvor man kan tale hårdt til hinanden. Og det er nok også en usikkerhed, der kommer ud der, selv om jeg ellers vil betegne ham som en stærk person.

Han har sagt, at når han har følt, at jeg har været uengageret i forholdet, og han har været ked af det, drikker han større mængder. Men jeg svarede, at det aldrig kan være min skyld, at han drikker.

Han har selv sagt, at alkohol kan berolige ham, når tankerne kører rundt. Og det lyder ikke sundt. Men han drikker også, når han har det godt. Den måde at bruge alkohol på bliver aldrig sundt eller normalt for mig, og det vil altid være årsag til konflikt.

I perioder er hans forbrug højere, i andre perioder siger han ja til at skrue ned. Han går op i sin sundhed og styrer sin lyst, og han erkender, at det ikke er godt, når han drikker så meget, at han får blackout og ikke kan huske, hvad vi har talt om. Men han erkender ikke noget misbrug.

Jeg ved ikke, om jeg kan leve med det altid, eller om jeg trækker pinen ud ved at blive? Jeg er ikke i tvivl om, at jeg elsker ham, og jeg på mange måder er god for ham. Men jeg tror, han ville sige nej til et ultimatum, så det skal jeg være indstillet på. Hvad tænker I?

Bør jeg leve med det, når det kun er få dage om måneden, jeg skal være urolig for, og han ellers er en rigtig god mand?

Venlig hilsen Lilli

Parterapeut svarer:

Kære Lilli

Tak, for dit brev.

Jeg kan godt forstå, du er betænkelig og utryg ved din kærestes drikkeri.

Efter min mening kan du ikke være i et forhold med en alkoholiker, som har aggressive tendenser.

Og når du kalder hans aggressive adfærd for “psykisk vold,” ringer mine alarmklokker. Det går ikke, du bliver verbalt overfaldet, talt grimt til osv. flere gange om måneden. Det er helt uacceptabelt. Og det skal du ikke finde dig i.

Det er svært at være i forhold til en person med misbrugsproblemer. Faktisk kan det ofte slet ikke lade sig gøre, fordi misbrugeren ikke er i stand til at indgå i et ligeværdigt forhold til en anden voksen.

Læs også: 7 tips til vredeshåndtering

Jeg synes, du skal kræve, at han nedsætter sit alkoholforbrug. Og at han helt stopper med at drikke sig fuld hjemme.

Derudover skal du stå fast på, at hvis han taler grimt til dig, fuld eller ej, så slutter forholdet. Det er uværdigt og ødelægger dit selvværd at være sammen med en mand, som taler nedsættende til dig. Det kan du ikke leve med. Længere er den ikke.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

De bedste hilsner,

Brevkasse: "Når min kæreste drikker, bliver han agressiv. Skal jeg blive eller gå?" - Læs parterapeutens svar

Opdateret d.18 okt. 201812-8-2018“Når min kæreste drikker, bliver han agressiv. Skal jeg blive eller gå?”Bevidsthed.org

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend