3 Niveauer i udviklingen af dit parforhold

Fra afhængighedsforhold til frihed

Iflg. David Deida kan dit parforhold være på 3 niveauer:

  1. Afhængighedsforhold
  2. Det moderne 50/50-parforhold
  3. Det autentiske parforhold

Hvis du forstår mekanismerne bag de tre niveauer, bliver det nemmere, at udvikle dit forhold imod stadig større grad af frihed og kærlighed.

Du kan læse mere om de 3 niveauer i David Deidas bog Intimate Communion.

1. Niveau: Afhængighedsforhold

Parterapeut: Afhængighedsforhold - 3 niveauer af parforholdDet traditionelle, mandsdominerede, patriarkalske parforhold er et gensidigt afhængighedsforhold, hvor parterne er økonomisk og følelsesmæssigt afhængige af hinanden.

x

Kvinden er typisk afhængig af mandens penge, status osv., og manden er afhængig af, kvinden til at tage sig af børn, hus osv. Mand og kvinde udfylder de stereotypiske kønsroller. Det er forholdet, som man kender det fra 50erne, før der kom fokus på kvinders rettigheder osv.

x

På overfladen kan forholdet fungere fint, men i længden er det utilfredsstillende, fordi begge er fanget i begrænsende kønsrollemønstre, som både bremser parternes personlige udvikling, og udviklingen af forholdet.

2. Niveau: Det moderne 50/50-parforhold

Det moderne parforhold har lighed som ideal, og er et vigtigt skridt frem i forhold til et afhængighedsforhold. Både mand og kvinde arbejder, begge kan lave mad, tage sig af børn og udføre huslige pligter. Både mand og kvinde er velintegrerede i samfundet, har venner, fritidsinteresser osv. David Deida kalder det moderne parforhold for et 50/50-forhold, fordi mand og kvinder deler rettigheder, pligter og funktion lige, dvs. 50% til hver.

I 50/50-forholdet, er både mand og kvinde i stand til at leve tilfredsstillende liv alene, selvom de foretrækker at være sammen. Manden har udviklet sine feminine sider, han er i kontakt med sine følelser, og er blevet bedre til at kommunikere. Han har lært at lytte, og forstå kvindens behov. Kvinden har til gengæld udviklet sine maskuline sider og sin viljestyrke. Hun ved, hvad hun vil med sit liv. Hun står på egne ben, og har ikke brug for en mand, for at have et meningsfuldt liv.

Umiddelbart virker 50/50-forholdet som den perfekte løsning. Der er dog nogle væsentlige ulemper. Problemet er, at så længe der virkelige er forskel på mand og kvinde, så vil et 50/50-forhold hverken kunne tilfredsstille manden eller kvinden fuldstændigt.

I jagten på lighed, udlignes forskellene på kønnene. Ingen forskel, ingen seksuel polaritet, og dermed ingen passion og fysisk tiltrækning. Dvs. forholdet mister en vigtig del af sammenhængskraften. Forholdet kommer med tiden til at føles gråt og kedeligt. Manglen på seksuel polaritet er et hyppigt tema, når par søger hjælp hos en parterapeut.

Læs også: Forstå seksuel polaritet – og hvordan du skaber stærk fysisk tiltrækning

Kun hvis manden og kvinden i forholdet er neutrale i deres kerne, er 50/50-forholdet den perfekte indretning af parforholdet. At være neutral betyder at manden og kvinden er lige meget maskulin hhv. feminin i deres kerne, hvilket kun gælder for ganske få mennesker.

3. Niveau: Det autentiske frie forhold

I langt de fleste tilfælde, er manden maskulin i sin kerne, og kvinden er feminin i sin kerne. Hvis man vil udleve sin inderste maskuline hhv. feminine essens, er 50/50-forholdet ikke ideelt.

Læs også: Hvad er en maskulin mand?

Parterapeut: Intimitet eller afhængighedsforhold?I det autentiske forhold, er forskellene på mand og kvinde, kilde til beundring og fascination. Forskellene bliver fejret og æret – i modsætning til det moderne 50/50-forhold, hvor forskellene er kilde til konflikt. Eller afhængighedsforholdet hvor forskellene bliver brugt i magtkampe.

 

Målet i det autentiske parforhold er, at begge parter lever frit fra deres inderste kerne, og samtidig give deres højeste gave til deres elskede. Manden tilbyder sin kvinde, sin maskuline energi, hans dybeste visdom, bevidsthed og nærvær – kvinden tilbyder manden sin feminine energi, lys, kærlighed, kreativitet og livskraft.

x

Der er ingen regler i det autentiske parforhold. Begge parter er drevet af et ønske om, at leve autentisk i frihed og kærlighed, og berige den andens liv ved give deres største gaver til hinanden. Kærligheden står over ønsket om sikkerhed, forhandling og manipulation.

x

I det autentiske parforhold er begge parter aktive skabere af kærlighed. Kærligheden gives betingelsesløst, det er ikke noge den anden skal gøre sig fortjent til. Forholdet bliver en spirituel praksis, hvor manden og kvinden praktiserer nærvær og betingelsesløs kærlighed. Manden og kvinden lader de maskuline og feminine energier flyde frit, og manifestere sig naturligt.

Et forhold skifter dynamisk imellem niveauerne

Et forhold har en dynamisk natur. I løbet af kort tid, kan forholdet ændre sig fra, at være domineret af afhængighed, til et 50/50-forhold, for at ende i et autentisk forhold. Måske har et skænderi, vækket frygten for at være alene, og pludselig føler begge parter sig afhængige af deres partner.

En time senere snakker parterne konflikten igennem, får udglattet misforståelsen, der startede det hele, frygten forsvinder, og parret er tilbage i det moderne 50/50-parforhold.

Senere indser de, hvor komisk det er at skændes over en bagatel, de husker at livet er kort, og det eneste som betyder noget, er kærligheden. De slipper de vante roller, deres forventninger og historier, og elsker den anden, her og nu. Det autentiske forhold genopstår i frihed og kærlighed.

På 1.nivau er man naturlig fokuseret på at , fx ved at være dominerende eller manipulerende. På 2.niveau handler man – noget for noget, så man ikke risikere at blive misbrugt som på 1.niveau. På 3.niveau slipper man den illusoriske følelse af sikkerhed, som er vigtig på 2.niveau. På 3.niveau fokuserer man på at give. Når man giver til den anden, giver man til sig selv. Hvert øjeblik er en mulighed for at elske og ære sin kæreste.

De 5 niveauer af seksuel udvikling

Dit parforholds niveau afspejler sig måden I har sex på.

Der er 5 niveauer af seksuel udvikling:

  1. Undertrykt seksualitet
  2. Kneppestadiet
  3. Sex som et bevidst valg
  4. Elskov
  5. Transpersonlig elskov / tantra

Et afhængighedsforhold vil typisk have et sexliv på 1+2.niveau. Et moderne 50/50-forhold vil typisk have et sexliv på 3.niveau. Og et autentisk frit parforhold vil typisk have et sexliv som svarer til 4+5.niveau. Det kan du blive klogere på her:

Læs også: De 5 stadier i voksen seksualitet

Hvordan lever man i et autentisk parforhold?

Der er ingen regler for, hvordan man lever i et autentisk forhold. I et traditionelt forhold, er manden mand og kvinden kvinde, og rollerne er fastlagte. I et 50/50-forhold er rollerne udviskede. I et autentisk parforhold opstår og nedbrydes rollerne spontant og frit.

Den eneste ”regel” i et autentisk parforhold er, at man praktiserer kærlighed og nærvær, og giver hinanden sine dybeste gaver. Manden kan tilbede sin kvinde, ved at massere hendes fødder og give hende morgenmad på sengen, han kan tilbyde hende retning og overblik, når hun er forvirret og usikker – uden at hun føler sig mindreværdig.

Kvinden kan tilbede sin mand, ved at massere hans skuldre med kærlighed, og løsne hans fastlåste fokus på retning og formål, hun kan vejlede ham med hendes intuition, uden at mandens ego såres.

Værd at huske

Hvis du lever i et 50/50-parforhold, er det stor chance for, at du før eller senere vil føle, at der mangler noget i dit forhold. Måske mærker du, at tiltrækningen langsomt forsvinder, og at det hele bliver lidt kedeligt og livløst. Det kan være tegn på, at det er på tide at udvikle jeres parforhold, fra 2.niveau til 3.niveau, hvor I giver plads til de berigende og fascinerende forskelle imellem jer, samtidig med at I hver især omfavner jeres maskuline hhv. feminine kerne.

Parterapeut i København

Er du i et afhængighedsforhold til din partner? Det er de færreste par, som kan sige sig helt fri fra følelsesmæssig afhængighed. Det behøver ikke være et stort problem, men det kan blive det. Hvis du vil udvikle dit parforhold, så er parterapi noget for dig.

Parterapi kan både fjerne store problemer og små knaster, og hjælpe dig mod et parforhold uden afhængighed.

Læs mere om parterapi her: Parterapeut København

Opdateret d.18 april 2018

18-4-2018Utroskab: Hvorfor er man utro? Bevidsthed.org 

Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!

Send this to a friend