Elskende mødes ikke endeligt igen. De er i hinanden hele tiden.Rumi

Når vi elsker nogen højt, åbner vi os for dem og “tager dem ind.” Selvom vi ikke er fysisk sammen, lever vores elskede i os. Ligesom duften i tøjet og puden minder os om dem, er vores kærlige følelser i live. Følelserne er i bevægelse og fylder i vort indre, som om vores elskede er hos os. Og når vi endelig mødes igen, skal vi ikke finde hinanden. Nærhed og intimitet opstår spontant, fordi vores kære aldrig var væk.

Citatet kan også beskrive oplevelsen af at finde kærligheden første gang i en fremmed person. Selvom vi ikke kender vedkommende, har længslen efter kærlighed eksisteret i os i lang tid. Og når vi finder kærligheden i en anden, finder vi i virkeligheden en del af os selv. Derfor er vi i hinanden hele tiden – også selvom vi endnu ikke har mødt hinanden.

Det er smukt.

Rumi citat: Elskende mødes ikke. De er i hinanden hele tiden.

– ♦ –

Livet er som at gå ombord på en båd, som er på vej ud på havet for at synke.Shunryu Suzuki Roshi

Dette lidt barske citat handler om, vi alle skal dø, og derfor er alle vores anstrengelser forgæves. Vi kæmper altid for noget: kærlighed, sikkerhed, spænding, penge, sundhed, familie osv. Vi er hele tiden på vej, men uanset hvor hårdt vi kæmper, mister vi alt før eller senere. Det er et grundvilkår, som kan være svært at acceptere.

Spirituel citat af Shunryu Suzuki Roshi

Her kommer endnu et citat af buddhisten Shunryu Suzuki Roshi:

Lev hvert øjeblik som om det er det sidste. Det er ikke forberedelse til noget andet.Shunryu Suzuki Roshi

Citatet handler om at være nærværende. Men mere end det: Det nuværende øjeblik er alt, hvad vi har. Resten er illusioner, som forsvinder før eller senere – som båden der er dømt til at synke.

– ♦ –

Det er ikke dit job at holde af mig – det er mit.Byron Katie

Byron Katies lidt provokerende citat rammer noget vigtigt i vores parforhold og andre relationer. Nemlig at vi forlanger, at andre skal holde af os, give os kærlighed, anerkendelse, respekt osv. Men det kan vi ikke kræve, og vi har faktisk ikke brug for det.

Sat på spidsen er det vores eget job at give os den anerkendelse og kærlighed, vi har brug for. Det betyder ikke, at vi ikke kan/skal ønske os alt muligt fra vores partner og andre mennesker. Men når alt kommer til alt, er det vores eget ansvar, at give os det vi har brug for.

– ♦ –

Citater og kloge ord: Søren Kierkegaard

Af alle latterlige ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt i verden.Søren Kierkegaard

Citatet fortsætter: Hvad udrette de vel, disse travle Hastværkere? Gaaer det dem ikke som det gik hiin Kone, der i Befippelse over, at der var Ildløs i Huset, reddede Ildtangen? Hvad mere redde de vel ud af Livets store Ildebrand?

Jeg forstår Kierkegaards citat som en påmindelse om, at det ikke er nok at handle og udrette. Et menneske har også brug for reflektion, for at se indad, og opdage at vi er meget mere end vores gøren, nemlig vores væren.

– ♦ –

Sigmund Freud Citat om kærlighed

Vi er aldrig så sårbare, som når vi elsker.Sigmund Freud

Når vi elsker, kan vi såres. Det er prisen for at have et åbent hjerte. Og det kan ikke være anderledes.

Jeg kan godt li’ citatet, for det minder mig om, at når jeg er såret, er det ofte, fordi jeg har elsket. Smerten minder mig om, at jeg har levet fuldt.

– ♦ –

Når du bliver det, du er, forandres du.Arnold Beisser

Citatet udtrykker den såkaldte “paradoksale teori om forandring”. Princippet siger, at først når du erkender, og accepterer dig selv, kan du forandres. Det nytter ikke, at du forsøger at blive en anden, før du fundet dig selv, for så mangler du et fast ståsted at tage afsæt fra.

Det betyder også, at man ikke kan tvinge andre til at forandre sig. De må først finde sig selv og være sig selv. Og det kan man ikke presse andre til, kun invitere og give plads til.

Citatet siger også, at når du først er dig selv, forandres du spontant. Når du virkelig er dig selv, ser dig selv, og står ved dig selv, vil du spontant udvikles og forandres.

– ♦ –

Albert Einstein Spirituelle citater

Et menneske er en del af den helhed, vi kalder universet, en del som er begrænset i tid og rum. Han oplever sig selv, sine tanker og følelser som noget adskilt fra resten… en slags optisk bedrag af hans bevidsthed. Dette bedrag er en slags fængsel for os, som begrænser os til vore personlige begær og til hengivenhed for nogle få personer nær ved os. Vores opgave må være at frigøre os selv fra dette fængsel ved at udvide vores hengivenhed til at omfatte alle levende væsener…”Albert Einstein

Dette citat er fantastisk, fordi det på rører ved noget essentielt i livet, nemlig at udvide sit perspektiv fra mig til os. Man kan sige, at et af livets store formål er at lære, hvordan man rummer mere end sig selv.

– ♦ –

Du skal elske således, at den du elsker, føler sig fri!Thich Nhat Hanh

Hvis vi virkelig elsker en anden, ønsker vi intet til gengæld, fordi vi elsker ubetinget. Derfor giver ubetinget kærlighed en følelse af frihed. Både hos den som giver, og den som modtager.

– ♦ –

Smerte er uundgåeligt, lidelse er valgfrit.Haruki Murakami

Det går altid op og ned i livet, derfor er smerte uundgåeligt. Men lidelse, er i høj grad noget vi selv skaber, som reaktion på smerten. Hvis vi en dag uventet bliver fyret, vil det skabe smerte, fordi vi pludselig får nogle økonomiske problemer, der skal løses. Lidelsen opstår i vores attitude til vores nye situation. Hvis vi tager konsekvensen af, at vi ikke længere har et job, finder et billigere sted at bo, og tager cyklen i stedet for bilen, kan vi have glimrende liv under de nye betingelser. Men hvis vi kan acceptere verden som den er, skaber vi lidelse for os selv.

– ♦ –

At bære nag er som at drikke gift, og forvente at den anden vil dø.Ukendt

Dette citat minder om, at vores følelser for andre først og fremmest er vigtige for os selv! Hvis vi elsker andre, er det først og fremmest godt for os selv. Og hvis vi hader andre, bære nag osv. går det først og fremmest ud over selv.

– ♦ –

Citater om hjertet - Kun med hjertet kan man se rigtigt. Bevingede hjerte.

Kun med hjertet kan man se rigtigt. Det væsentlige er usynligt for øjet.Den Lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry

mange spirituelle traditioner, har hjertet en helt særlig betydning og symbolik. I biblen tolkes hjertet som vores inderste, og Jesus afbildes ofte med et brændende hjertet, som symboliserer hans hellige natur. Et af de kendteste Sufi-symboler er det bevingede hjerte, som illustrerer at hjertet er et sted mellem kroppen og den åndelige verden, og i hinduismen ses hjertet som det sted, hvor den udødelig sjæl kan kontaktes.

Når man siger, at man skal følge hjertet, siger man i virkeligheden, at man skal følge sin sjæl, sin inderste og dybeste sandhed. Når man ikke “ser med hjertet”, ser man med øjet, dvs. man ser kun overfladen, det umiddelbare, og det som egoet kan forstå. Hvis man vil trænge til bunds i livets mysterier, skal man se med hjertet. 

– ♦ –

When you talk, you only repeat what you already know. But if you listen, you may learn something new.Dalai Lama

Så sandt, så sandt. Men citatet rummer også en dybere sandhed: Når vi lytter, opstår følelsen af samhørighed. Når du lytter, forbinder du dig til en anden, som dermed kan påvirke dig. Derfor er det vigtigere at lytte end at tale, hvis du vil tæt på et andet menneske. Hvis begge taler i munden på hinanden, er der ingen kontakt. Men hvis begge lytter, mere end de taler, får tavsheden, nærværet og eftertænksomheden plads. Og i det rum opstår den dybeste kontakt.

Læs også: Empatisk kommunikation

– ♦ –

Egoet er summen af al tøven!Advaitananda

Hjertet er fri og spontan, ligesom kærligheden er fri og spontan. Når vi tøver, overvejer vi for og imod. Egoet forsøger altid at regne ud, hvordan vores handlinger bedst kan tilpasse sig egoets begrænsninger. Hvis du fx møder en gammel ven, føler du måske en impuls, til at omfavne ham/hende, men du tøver et øjeblik, og overvejer om det er passende. Måske gengælder den ikke dine følelser osv. Egoet er altid bange for at miste kontrol og blive afsløret.

Det er ikke hjertet som tøver, men egoet, som forsøger at overleve. Selve ideen om at overleve, giver kun mening for egoet, som er baseret på fortid og fremtid. Hjertet eksisterer i det evige nu, og har ikke brug for at “overleve”. Hjertet er, som det er, her og nu, uden bedømmelse eller forventninger.

Når du overvejer, om du skal skifte bank, kan det give mening at tænke sig om en ekstra gang. Men i langt de fleste tilfælde, ved hjertet, hvad der bedst for dig, selvom egoet altid forsøger at blande sig. Tag chancen, følg dit hjerte uden tøven.

Advaitananda er tantra-, yoga- og meditationslærer på Natha Yogacenter i København.

– ♦ –

If science proves some belief of Buddhism wrong, then Buddhism will have to change.Dalai Lama

Dalai lama - Spirituelle citater om hjertetSand spiritualitet er objektiv. Hvis videnskaben og vores sanser, fortæller noget andet, end den spirituelle tradition, er der noget galt. Enten bedrages vi af vores sanser, eller også skal den spirituelle tradition udvikles.

x

Fundamentalisten ser ikke verden som den er. Han er ikke nysgerrig og åben, men lever i et fastlåst verdensbillede. En fundamentalist er identificeret med sit ego, og derfor bliver han bange, når hans verdensbillede udfordres. Derfor reagerer han med vrede og vold.

x

Sandheden er, at vi alle indeholder en vis portion “fundamentalisme”. Hver gang vi er identificeret med vores ego, fortiden og hvordan det burde være, så er det en form for fundamentalisme. Citatet viser, at en sand spirituel person, altid er klar til at ændre sit synspunkt – selv hvis han er overhovedet for en spirituel tradition. Godt gået Dalai Lama!

– ♦ –

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.Confucius

I alle livets forhold gælder, at hvis du har hjertet med, er du præcis der, hvor du ønsker, at være. Arbejde føles ikke som arbejde, og pligter bliver til fornøjelser… Værd at huske, næste gang du evaluerer dit job.

– ♦ –

En rejse på tusinde mil starter under dine fødder.Lao tzu

Lao Tzu gode spirituelle citater om hjertetEt velkendt citat, som ofte gengives i en alternativ oversættelse: En rejse på tusinde mil starter med det første skridt. Begge versioner er interessante. Den første version fortæller, at alt hvad du gør, tager udgangspunkt i, hvor du er – og hvem du er. Hvis du ønsker, at forandre dit liv, er det fornuftigt at have en plan og et mål, men det er essentielt, at kende dit ståsted. Al forandring starter med en tanke, en intuition eller en indsigt, som pludselig opstår, der hvor man er, i nuet. Hvis man ikke magter nuet, er man afskåret fra den indsigt, som bør være udgangspunkt for rejsen, og rejsen bliver meningsløs og forvirrende.

x

Den anden version: En rejse på tusinde mil starter med det første skridt, minder os om, at selv de største projekter, starter med at tager et enkelt skridt. Hvis projektet er uoverskueligt, og man ikke på forhånd har alle løsningerne, skal man ikke lade sig stoppe. Det næste skridt er alt, hvad du skal fokusere på. Sindet elsker at fantasere om fremtiden, men det bliver aldrig andet end fantasier. Løsningen på den næste udfordring, kan kun findes her og nu, i virkeligheden, og i det næste skridt.

– ♦ –

Hvad øjet ser, og hvad øret hører, findes allerede i sindet.Kinesisk ordsprog

Citatet beskriver en dyb og vigtig sandhed, nemlig at vores sind altid tolker vores sanseindtryk. Den klassiske lignelse fra den indiske tradition, er historien om rebet, der opfattes som en slange. Pointen er, at den såkaldte virkelighed, som vi oplever, er sindets fantasi. Alt hvad vi opfatter, er sindets konstante projiceringer. Kun når vi er i det evige nu, gennemtrænges sindets mur mellem os selv og virkeligheden.

Læs også: Overbevisninger bestemmer din fremtid.

– ♦ –

At vente på en anden gør dig lykkelig, er den bedste måde at gøre dig selv ulykkelig.Jeffry Benjamin

Det er svært at tage ansvar for sin egen lykke. Vi venter næsten altid (ubevidst) på, at en anden skal komme og gøre os glade og tilfredse. Det gælder ikke mindst i parforholdet, hvor vi tager det som en selvfølge, at den anden skal give os det, vi har brug for. Men sandheden er, at det aldrig kan være en andens ansvar, at gøre os lykkelige. Og vigtigere: Ultimativt er det kun os selv, som kan gøre os lykkelige.

– ♦ –

Hvis du bliver ven med dig selv, er du aldrig alene.Maxwell Maltz

Følelsen af at være alene, kommer når vi identificeret med sindet i stedet for hjertet. Når forbindelsen til hjertet genskabes, opleves ren væren, og vi føler os forbundet med livet, mening og verden omkring os. Vi er ikke længere alene.

– ♦ –

Alle menneskehedens problemer stammer fra menneskets manglende evne til at sidde alene i stilhed.Blaise Pascal

Et vidunderlig citat som viser, hvor simpelt livet kan være – og så alligevel ikke. For hvem kan sidde stille i et rum alene? Vores ego hviler aldrig, og begynder hurtigt at kede sig. Hvis man har lært, at sidde alene og stille i et rum, er man i virkeligheden kommet meget langt på sin spirituelle rejse.

Læs også: Mindfulness meditation.

– ♦ –

Bed, så skal du få; søg og du skal finde; bank på, og døren skal åbnes. For den som beder, skal få, den som søger, han finder, og den som banker på, for ham skal døren åbnes.Jesus

Et af mine yndlingscitater. Universet er et godt sted, og der er altid håb. Citater fortæller os at du kan få, og at dørene åbnes, hvis du selv tager det første skridt.

Læs også: Kender du dine livsmål?

– ♦ –

På tre ord kan jeg opsummere, alt jeg har lært om livet: Det stopper ikke.Robert Frost

Livets kompleksitet er uendelig, men det fortsætter altid. Det er en illusion at tro, at man en dag endelig kommer i mål, ligesom det er en illusion at tro, at de fejl man har begået, vil forfølge en altid. Hver dag er en ny dag, fortiden er forbi, forvent intet af fremtiden.

– ♦ –

Det er svært at finde lykken i sig selv, men det er umuligt at finde den andre steder.Arthur Schopenhauer

Citatet fortæller to vigtige ting: Dels at lykken skal findes inden i os selv, og at det er svært! Man skal altså ikke tabe modet, blot fordi det til tider virker umuligt, at finde lykken inden i, men fortsætte sin søgen ihærdigt. Man har alligevel ikke noget valg, eftersom lykken ikke kan findes uden for en selv.

Opdateret d.19 nov 2019.

19-11-2019Selvkontrol og viljestyrke: Forudsætningen for lykke?Bevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!
Send this to a friend