Hvordan foregår parterapi?
Overvejer du parterapi? Så har du sikkert en masse spørgsmål om, hvad parterapi er, hvordan det foregår, og hvad du kan forvente.
Her svarer jeg på typiske spørgsmål om parterapi:
- Hvornår skal man bruge parterapi?
- Hvordan foregår parterapi?
- Er parterapi ubehageligt?
- Holder parterapeuten med den ene?
- Kan parterapi kombineres med individuel terapi?
- Hvordan skal vi forberede os?
- Hvor mange sessioner har vi brug for?
- Hvad koster det?
- Virker det?
- Er det for sent?
- Er parterapi for alle?
- Hvor finder jeg den rigtige parterapeut?
Se her, hvad parterapi kan hjælpe dig med: Parterapi i København.
Hvad er parterapi?
1. Hvornår skal man bruge parterapi?
Parterapi er for dig, som gerne vil have et bedre parforhold. Så simpelt kan det siges.
Parterapi kan både bruges som brandslukning, når der er krise, men parterapi kan også bruges som forebyggelse, hvis du vil undgå problemer i fremtiden (fx vha. et såkaldt par-tjek).
Parterapi kan eksempelvis hjælpe jer med kommunikation, konflikter, dårligt sexliv, utroskab, manglende kærlighed, børn, familieliv, svigt, hverdagsliv, kærestetid oma. Læs mere om de typiske grunde til parterapi.
Hvad er parterapi?
2. Hvordan foregår parterapi?
Parterapi foregår ved samtaler, og frivillige opgaver/øvelser I laver hjemme. De fleste besøger mig på mit kontor i København, men det er også muligt at mødes online på fx Skype, Zoom eller google meet.
x
Parterapi fokuserer især på samspillet mellem de to parter, og mindre på den enkeltes fejl og mangler. Den enkeltes personlige udfordringer håndteres nogle gange bedst i individuel terapi, og bl.a. derfor ser jeg ofte parterne enkeltvis sideløbende med parterapiforløbet.
Parterapi følger ikke nogle bestemte trin. Der findes ikke en skabelon, som kan kurere alle parforholdsproblemer. Alle er forskellige.
Ofte er der elementer af “undervisning,” hvor jeg forklarer, hvilke mekanismer som er på spil. På den måde bliver I klogere på, hvad der foregår mellem jer, og hvad I kan gøre for ændre en usund dynamik.
Hvad er parterapi?
3. Er parterapi ubehageligt?
Mange tror, det er trist eller ubehagelig at besøge en parterapeut. Men de fleste par forlader en session i bedre humør, end da de kom. Det er forløsende at blive set og hørt, få talt ud og sat ord på tanker og følelser.
Hvordan foregår parterapi?
4. Holder parterapeuten med den ene?
Nej. Parterapeuten holder først og fremmest med parforholdet. Min plan er altid, at I skal have det bedre med hinanden, når I går end da I kom. Samhørigheden skal styrkes, og det bliver den ikke, hvis jeg holder med den ene.
Hvordan foregår parterapi?
5. Kan parterapi kombineres med individuel terapi?
Som regel er det intet problem, at du går i et individuelt terapiforløb samtidig med et parterapiforløb. Nogle gange er det endda en fordel. Men du skal selv mærke efter, om det er en god ide for dig. Hvis du fx ikke føler du kan overskue to processer, så skal du selvfølgelig lytte til det.
Ofte foreslår jeg 1-2 individuelle samtaler med fokus på parforholdet som supplement til parterapiforløbet. Fordelen ved individuelle samtaler er, at du kan tale “frit”, når din partner ikke sidder ved siden af. Det giver ofte en mere afslappet (og ærlig) samtale.
Derudover får jeg større forståelse for jeres individuelle historie, tanker og følelser, hvilket øger effektiviteten af vores parterapisessioner.
Hvordan foregår parterapi?
6. Hvordan skal vi forberede os?
Du behøver ikke forberede dig på en særlig måde. Det vigtigste er, at du møder op med en intention om at ændre parforholdet til det bedre.
x
Det er altid godt at tænke lidt over, hvad du gerne vil have ud af parterapien. På den måde bliver det nemmere at fokusere på det, som er særlig vigtigt for dig. Du kan fx tænke over, hvad du synes er svært. Eller hvad du savner i parforholdet.
Inden første møde må I gerne sende 1-2 linjer med lidt fakta, og hvad det overordnet drejer sig om. Fx:
Vi vil gerne have hjælp til vores kommunikation og sexliv. Karin er 47 år og Hans er 55 år. Vi bor sammen i København med vores 2 sønner.
Hvordan foregår parterapi?
7. Hvor mange sessioner har vi brug for?
Parterapi virker efter én session. Men en enkelt session er aldrig nok til at skabe varig forandring. Du skal regne med 5-12 sessioner, hvis du virkelig vil forandre dit forhold.
Det afhænger selvfølgelig meget af jeres konkrete situation. Nogle gange kan 2 sessioner faktisk være nok, fordi du kun handlede om at få en simpel indsigt. Andre gange kræver det mere end 10 sessioner, fordi der skal ændres indgroede mønstre.
Du behøver ikke vide på forhånd hvor mange sessioner I vil have. Vi starter med én enkelt, og så aftaler vi fra gang til gang, hvor lang tid der skal gå osv. Og om I overhovedet føler behov for flere sessioner.
I starten går der typisk 1-2 uger mellem hver session, men efter nogle sessioner giver det ofte mening, at der går længere tid, fx 3-4 uger.
Hvad er parterapi?
8. Hvad koster det?
Prisen afhænger af tidspunktet på dagen vi mødes, og om I køber et klippekort med rabat. Her kan du se prisen på parterapi.
Hvad er parterapi?
9. Virker parterapi?
Ja. Faktisk har undersøgelser vist, at 90% oplever at eft parterapi (emotionsfokuseret parterapi) hjælper, og hele 70-75% oplever vedvarende positive forandringer. Derfor bruger jeg altid eft-principperne i mine sessioner, og mange mærker positive forandringer allerede efter første samtale.
Men alt afhænger af vilje, beslutsomhed og åbenhed. Derfor skal I have bestemt jer for at skabe positive forandringer for jer selv og hinanden. Når I har taget den beslutning, bliver parterapi et meget effektivt værktøj.
Hvad er parterapi?
10. Er det for sent for os?
Det er aldrig for sent at gøre noget godt for dit parforhold. Men jo længere tid I udsætter det, desto svære bliver det.
Dårlig stemning, skænderier og negative oplevelser oparbejder en psykisk gæld, som kun vokser med tiden. Derfor gælder det om at få parforholdet ind på en god kurs hurtigst muligt.
Hvad er parterapi?
11. Er parterapi for alle?
Parterapi er for alle, som vil have et bedre parforhold, kærligheds- og sexliv. Og som er klar til at arbejde for det.
Der er dog undtagelser: Hvis den ene part lider af svære psykiske sygdomme og/eller misbrugsproblemer, så kan parterapi ikke stå alene. Så skal der også anden hjælp til.
Derudover forudsætter parterapi, at I kan tale sammen uden at samtalen eksploderer i vrede og konflikt. Har I svært ved at være i stue sammen, er det en god ide at kombinere parterapi med individuelle samtaler.
Hvad er parterapi?
12. Hvor finder jeg den “rigtige” parterapeut?
Når I skal finde en parterapeut, er det nemmeste at søge på nettet. Klik dig rundt på de forskellige hjemmesider, så du lærer terapeuten lidt at kende, og får en fornemmelse af om terapeuten tiltaler dig. Du kan også snakke med dine venner og bekendte, som har erfaringer med en god parterapeut.
Når du har fundet en god parterapeut, kan du ringe, hvis du vil stille et par spørgsmål. Eller du kan bare booke en tid og springe ud i det. Nogle ting skal mærkes på egen krop, før man rigtig ved, hvad det handler om. Det værste som kan ske, er at I ikke får så meget ud af det, som I håbede på.
Parterapi er en ny begyndelse!
Kontakt mig nu
Her kan du læse mere om parterapi i København.
Her kan se ledige tider, her finder du prisen på parterapi, og her kan du se, hvor jeg bor.
Har du spørgsmål, så kontakt mig på +4522321888 eller Holger@bevidsthed.org.
Jeg glæder mig til at høre fra dig!
PS:
Vil du hurtigt i gang med at gøre noget godt for dit parforhold, så prøv mit gratis online kursus: Verdens bedste parforhold.
Hvis du vil have bedre kommunikation i dit parforhold, så prøv dette gratis videokursus om Kommunikation og konflikthåndtering i dit parforhold.
PPS:
Er du i tvivl om hvad parterapi er, så tjek denne realityserie på dr.dk om parterapi. Er du nysgerrig kan du læse anmeldelsen på information.dk.